Nori palengvinti kelią į Londoną

„Kaip žinote, šių metų Europos čempionate buvo iškeltas tikslas tiesiai patekti į olimpiadą arba iškovoti teisę žaisti atrankos turnyre. Dėl sportinės sėkmės ir traumų rezultatai buvo tokie, kokius turime. Turint tokias sales ir matant, kaip reagavo sirgaliai, aš manau, kad mums ir toliau reiktų pakovoti dėl teisės rengti olimpinį turnyrą.

Manau, sirgaliai būtų patenkinti. Mes mylime krepšinį ir norime savo komandai palengvinti kelią į Londoną. Nesinori laužyti tradicijos, nes mes jau nuo 1992 metų dalyvaujame olimpinėse žaidynėse“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje kalbėjo LKF prezidentas Arvydas Sabonis.

LKF funkcionieriai neslepia, kad makedonų noras organizuoti turnyrą buvo nemaloni staigmena. Tačiau nuo aštresnių komentarų susilaikoma.

„Džiugu, kad Arvydas (Sabonis – DELFI) yra kupinas ryžto suorganizuoti šį turnyrą. Tik nustebino, kad atsirado nenumatytų konkurentų. Tiesiog likus porai valandų iki termino atsirado... Mes įtariame, kad čia gali būti FIBA įsikišimas“, - sakė LKF garbės prezidentas Vladas Garastas.

Ketvirtadienį oficialiai patvirtinta, kad reikiamus apie 10 mln. Lt turnyro organizavimui skirs „KG Group“ su Tautvydu Barščiu. Bendrovė praktiškai visus pinigus susigrąžintų pardavus bilietus į varžybas. Dėl laidavimo vedamos derybos su Kauno savivaldybę, kuri savo sprendimą turėtų priimti kitą savaitę.

„Mes esame daug prisidėję prie Lietuvos krepšinio. Mes esame grynai lietuviška kompanija. Europos čempionatas parodė mūsų šalies vieningumą, susitelkimą. Mes ir toliau norime prisidėti prie šio bendro projekto“, - teigė T. Barštys.

Įsikišo Makedonijos Vyriausybė

LKF įsitikinusi, kad lemiamą žodį dėl teisės siekimo organizuoti atrankos turnyrą tarė ne Makedonijos krepšinio federacija, o šios šalies Vyriausybė. Neoficialiai teigiama, kad kai kurie šios šalies politikai siekdami politinės naudos ketina mesti didelius valstybės pinigus dėl teisės rengti turnyrą.

Minimalus mokestis siekia apie 10 mln. Lt. Jei, tarkim, makedonai skirtų keliais milijonais daugiau, FIBA gali pasirinkti didesnę sumą pasiūliusią šalį.

„Mes esame vieninteliai, kurie ryžosi eiti be Vyriausybės paramos, be subsidijų. Iki gruodžio 5-os turime sumokėti mokestį. To padaryti iš savo lėšų ar Vyriausybės negalime, nes negali finansuoti tokių dviejų didelių renginių per metus“, - sako LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

LKF neslepia, kad piniginiu atžvilgiu konkuruoti su makedonais bus sudėtinga.

„Tenka konkuruoti ne su federacija, o su valstybe (...). Kai turnyrą organizuoja valstybė, o ne federacija, tai ištekliai kur kas didesni ir mums konkuruoti labai sunku. Vis dėlto šansai yra 50 prie 50. Ką FIBA pasirinks – garantuotą turnyro sėkmę ar milijonu daugiau?“, - retoriškai klausė M. Balčiūnas.

Be Lietuvos ir Makedonijos teisės rengti atrankos turnyrą siekia ir Angola bei Venesuela. Kam bus patikėta teisė organizuoti turnyrą paaiškės gruodžio 10-11 dienomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją