Aštuonerius metus (nuo 2003-ių) kartu su Ž. Ilgausku žaidęs L. Jamesas, tapo geru mūsiškio draugu ir anksčiau ar vėliau žadėjo jam padėti iškovoti NBA aukso žiedą. Visgi šios svajonės Ž. Ilgauskui taip ir nepavyko įgyvendinti, nors jis net du kartus - 2007 ir 2011 metais - dalyvavo finaluose ir buvo per žingsnį nuo to.

Ž. Ilgausko pasitraukimas iš krepšinio reiškia ne tik tai, kad Lietuva, ko gero, dar bent kelerius metus tikrai neturės NBA čempiono, bet ir kurį laiką apskritai gali neturėti nė vieno savo žaidžiančio atstovo už Atlanto: Darius Songaila šiemet pasuko į Turkiją, Jonas Valančiūnas dar sezoną tobulės Lietuvoje, neaišku, ar Donatas Motiejūnas iškart bus reikalingas Hjustono „Rockets“ ekipai, o Linas Kleiza dėl traumos nežais dar bent iki gruodžio. Taigi jei lokautas lygoje baigsis anksčiau nei ateis žiema, NBA aikštelėse lietuvių galime ir pasigesti.

Įspūdingas debiutas prieš H. Olajuwoną ir istorinis MVP prizas

Ž. Ilgauskas NBA lygoje iš viso praleido 15 metų, tačiau dėl pėdos traumų nesužaidė nė vieno mačo debiutiniu turėjusiame būti 1996-1997 metų sezone bei 1999-2000 metais. Tik penkeriose rungtynėse ant parketo 221 cm ūgio lietuvis pasirodė ir 1998-1999-ų sezone.

Oficialus aukštaūgio iš Lietuvos debiutas NBA įvyko 1997 metų spalio 31 dieną rungtynėse išvykoje su Clyde‘o Drexlerio, Charleso Barkley ir Hakeemo Olajuwono vedama Hjustono „Rockets“ komanda. Ž. Ilgauskas iškart pateko į startinį penketą ir pasirodė išties įspūdingai: jis ne tik niekuo nenusileido savo tiesioginiam oponentui H. Olajuwonui, bet ir pranoko jį - per 35 min. pelnė 16 taškų ir atkovojo 16 kamuolių (daugiausiai iš visų), o „Rockets“ „centras“ sukrapštė tik 10 taškų, sugriebė 8 kamuolius bei prasižengė 5 kartus. Tiesa, nė vieno iš 13 mestų tritaškių nepataikę Klivlando „Cavaliers“ krepšininkai pralaimėjo tą dvikovą rezultatu 86:94.

Įpusėjus pirmam sezonui Ž. Ilgauskas jautėsi vis užtikrinčiau ir tapo vienu pagrindinių „Cavs“ ginklų: sausio 26 d. susitikime su Majamyje „Heat“ klubu, kuriam atstovavo Timas Hardaway‘us ir Alonzo Mourningas, Ž. Ilgauskas per 28 min. pelnė 23 taškus (8/10 dvitaškiai) ir, realizavęs baudos metimą likus žaisti mažiau nei 2 sek., išplėšė saviškiams pergalę 94:93.

Po apmaudžios nesėkmės Jamalas Mashburnas, kuris ir prasižengė prieš tą vakarą itin taikliai atakavusį Ž. Ilgauską, pareiškė: „Aš tiesiog nenorėjau jam leisti atlikti metimo - pašokau ir sugriebiau jo ranką“, - savo pražangą iki finalinės sirenos likus tik 1,3 sek. paaiškino jis.Dar po keturių dienų į Indianos „Pacers“ krepšį lietuvis įmetė 25 taškus ir atkovojo 12 kamuolių („Cavs“ pralaimėjo 83:89), o kitą dieną per akistatą su Detroito „Pistons“ Ž. Ilgauskas surinko net 32 taškus ir sugriebė 13 atšokusių kamuolių - jo ir Shawno Kempo pastangomis „Cavs“ šventė pergalę 90:88.

Klivlando ekipa (47/35) reguliarų sezoną baigė šeštoje Rytų konferencijos vietoje ir pirmame atkrintamų varžybų rate susitiko su Indianos „Pacers“ komanda. Nepaisant sėkmingo Ž. Ilgausko žaidimo (vid. 17,3 taškų ir 7,5 atk. kam.), „Cavs“ pralaimėjo seriją 1:3. Tačiau puikus Ž. Ilgausko debiutas lygoje nebuvo nepastebėtas – lietuvis kartu su Timu Duncanu, Keithu Van Hornu, Brevinu Knightu ir Ronu Merceriu buvo išrinktas į geriausių NBA sezono naujokų penketą („All-Rookie Team“).

Maža to, tais pačiais metais Niujorke vykusio NBA „Visų žvaigždžių savaitgalio“ rungtynėse tarp Rytų ir Vakarų konferencijos naujokų Ž. Ilgauskas įmetė 18 taškų (8/10 dvitaškiai) ir buvo pripažintas naudingiausiu mačo žaidėju (MVP), o jo vedama Rytų komanda triumfavo 85:80. Ž. Ilgauskas iki šiol yra vienintelis per visą istoriją ne amerikietis, kuris yra laimėjęs šį MVP titulą.

Kiek vėliau, 2003 ir 2005 metais, Ž. Ilgauskas jau dalyvavo ir pačiose NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse. Jei pirmoje dvikovoje Atlantoje mūsiškiui atiteko labiau epizodinis vaidmuo – jis žaidė tik 4 min. ir taškų nepelnė (0/1 dvitaškiai), o Rytai po dviejų pratęsimų pralaimėjo Vakarams 145:155, tai 2005-ais Denveryje lietuvis per 17 min. surinko 12 taškų (5/8 dvitaškiai) ir buvo vienas rezultatyviausių nugalėtojų gretose (125:115).

Dvikovos akis į akį su A. Saboniu

Ž. Ilgauskas į NBA lygą pateko sulaukęs 21-erių metų amžiaus, o kitas Lietuvos milžinas Arvydas Sabonis – būdamas vyresnis nei 30 metų. Tačiau abiejų lietuvių tarpusavio akistatos JAV arenose vis tiek kėlė išskirtinį ažiotažą.

Pirmą kartą aikštelėje Ž. Ilgauskas ir A. Sabonis akis į akį susidūrė jau debiutiniame „Big Z“ sezone – 1998 metų sausio 20 dieną Klivlande. Nors lietuvių mikrodvikovą laimėjo Ž. Ilgauskas, pelnęs 14 taškų (5/12 dvitaškiai) ir atkovojęs 8 kamuolius, pergalė 86:84 atiteko Portlando „Trail Blazers“ ekipai su A. Saboniu, surinkusiu 6 taškus (2/5 dvitaškiai) ir sugriebusiu 5 kamuolius.

Antrą kartą „Cavs“ ir „Blazers“ krepšininkų keliai susikirto nepraėjus nė dviem mėnesiams – kovo 17 dieną Portlande. Šį sykį visa galva pranašesnis buvo A. Sabonis – 20 taškų (8/13 dvitaškiai) ir 10 atk. kam. Savo ruožtu Ž. Ilgausko sąskaitoje buvo tik 6 taškai (3/6 dvitaškiai) ir 3 atk. kam, bet pergalę 96:82 išsivežė būtent Klivlando klubas.

JAV spauda po šio mačo skyrė itin daug dėmesio Lietuvos atstovų pasirodymui vienas prieš kitą. „Ž. Ilgauskas pralaimėjo mūšį po krepšiu, bet Klivlandas įveikė Portlandą 96:82”, - skelbė amerikiečių spauda. „A. Sabonis nebesiruošė būti dar kartą nustumtas savo tautiečio į antrą planą, tačiau „Cavaliers“ irgi nebenorėjo pralaimėti Portlandui.

Nors „Rose Garden“ arenoje lietuvių dvikovą laimėjo Arvydas Sabonis, surinkęs 20 taškų ir 10 atkovotų kamuolių, „Blazers“ nusileido „Cavaliers“ ekipai. Žydrūnas įmetė tik 6 taškus, bet „Cavs“ į priekį vedė kitas vyrukas iš buvusios Sovietų Sąjungos – ukrainietis Vitalijus Potapenko, kuris, pakilęs nuo atsarginių žaidėjų suolo, pelnė 20 taškų (sezono rekordas) ir padėjo savo komandai nutraukti šešių iš eilės nesėkmių išvykose seriją“, - rašė žiniasklaida.„Buvo labai smagu gerai žaisti prieš A. Sabonį, bet labiausiai aš norėjau padėti savo komandai laimėti. Tai – labai svarbi pergalė“, - po to mačo kalbėjo jame sužibėjęs V. Potapenko.

„Cavaliers“ treneris Mike‘as Fratello irgi akcentavo „centrų“ kovą: „A. Sabonis per pirmą rungtynių pusę surinko 14 taškų, bet aikštėje pasirodžius V. Potapenko jis pridėjo tik šešis”.Tuo metu jo kolega Mike‘as Dunleavy buvo kiek kitokios nuomonės: „Varžovai dvigubino gynybą prieš A. Sabonį, jis atmesdavo kamuolius laisviems žmonėms, bet jie nesugebėjo pataikyti“, - apgailestavo jis.

Vėliau dėl NBA lokauto, Ž. Ilgauską kamavusių traumų ir A. Sabonio grįžimo (2001-2002 m.) į Kauno „Žalgirį“ kitas Lietuvos aukštaūgių susitikimas vienas prieš vieną įvyko tik po beveik penkerių metų – 2003 sausio 13 dieną Portlande. 38-erių metų A. Saboniui tai buvo paskutinis sezonas už Atlanto ir jis nepatekdavo į starto penketą, todėl nenuostabu, kad 27-erių metų Ž. Ilgausko statistika jau buvo kur kas geresnė nei jo.

Tą mačą 118:94 užtikrintai laimėjo „Blazers“ klubas. A. Sabonis pasižymėjo 7 taškais (3/5 dvitaškiai) ir 3 atk. kam., o Ž. Ilgauskas - 9 taškais (4/11 dvitaškiai) ir 5 atk. kam.Praėjus dar beveik trims savaitėms, vasario 2 dieną, komandos dar kartą susitiko Klivlande. Tai buvo paskutinė, ketvirta, tiesioginė Ž. Ilgausko ir A. Sabonio mikrodvikova. Ž. Ilgausko rodikliai joje – 20 taškų (8/16 dvitaškiai) ir 8 atk. kam, o A. Sabonio – 4 taškai (2/3 dvitaškiai) ir 4 atk. kam. Bet pergalę 114:95 ir vėl iškovojo Portlando ekipa.

„Blazers“ tą sezoną Vakarų konferencijos ketvirtfinalyje apmaudžiai 3:4 nusileido Dalaso „Mavericks“ ekipai. Paskutinėse dvejose serijos rungtynėse A. Sabonis, kuriam jau buvo 38 su puse metų, pelnė po 16 taškų ir atkovojo po 8 kamuolius, tačiau vokiečio Dirko Nowitzkio kompanija eliminavo Portlando komandą.

Tų metų vasarą A. Sabonis atmetė itin viliojantį 7 mln. JAV dolerių „Blazers“ pasiūlymą dar sezoną padėti jų komandai ir pasirinko „Žalgirį“, su kuriuo paskui spėjo tapti ir LKL čempionu.

Sutapimas ar ne, bet Ž. Ilgausko paskutinis mačas NBA lygoje irgi buvo prieš Dalaso „Mavericks“ klubą su D. Nowitzkiu - 2011 metų birželio 12 dieną šeštoje NBA finalo dvikovoje „Heat“ krepšininkai pralaimėjo 95:105, o seriją 2:4 ir netapo čempionais. Ž. Ilgauskas aikštelėje nepasirodė nė vieneriose finalo rungtynėse.

Rekordai, 226 vieta geriausių reitinge ir A. Gomelskio komentaras

35 taškai, 22 atkovoti kamuoliai, 7 rezultatyvūs perdavimai ir 7 blokuoti varžovų metimai – tokie yra asmeniniai Ž. Ilgausko atskirų statistikos kategorijų rekordai per vienas NBA rungtynes.Iš viso NBA lygoje Ž. Ilgauskas sužaidė 843 rungtynes (palyginti: A. Sabonis 470, o Šarūnas Marčiulionis – 363), ir net 771-eriose iš jų jis gynė „Cavaliers“ garbę. Tai absoliutus rekordas per visą „Cavs“ ekipos istoriją - kaip ir 5904 atkovoti kamuoliai, 10616 taškų bei 1269 blokai, kuriuos lietuvis atliko atstovaudamas Klivlando komandai.

JAV spaudoje jau pasirodė pranešimų, kad Ž. Ilgauskas netrukus grįš į Klivlandą – jam „Cavaliers“ žada pasiūlyti darbą savo klube. Beje, „Big Z“ per savo karjerą už Atlanto iš viso buvo nubaustas net 68 techninėmis pražangomis bei 37 diskvalifikacinėmis.

Nepaisant to, jis buvo vienas mėgstamiausių fanų žaidėjų. Tą įrodo ir tai, kad Ž. Ilgauskas užima 226 vietą geriausių visų laikų NBA krepšininkų reitinge, kurį sudaro aistruoliai. Lietuvio pavardė rikiuojasi šalia Johno Starkso, Kenny Smitho ir Orlando Wooldridge‘o. A. Sabonis ir Š. Marčiulionis tarp 535 reitinguotų žaidėjų nepatenka.

Tai, kad Ž. Ilgauskas paliko ryškų antspaudą NBA metraščiuose, abejoti netenka. Žinia apie jo pasitraukimą iš stipriausios pasaulyje krepšinio lygos akimirksniu apskriejo krepšinio šalis. Savo nuomonę apie Ž. Ilgauską išsakė ir garsus NTV sporto komentatorius Vladimiras Gomelskis – legendinio trenerio Aleksandro Gomelskio sūnus.

„Aš bendravau su Žydrūnu du kartus. Jis - mandagus, draugiškas ir atviras žmogus. Tačiau vieno dalyko aš taip niekaip ir nesupratau, - tai klausimas dėl jo atstovavimo Lietuvos rinktinei. Iki šiol nežinau, ar tai buvo Ž. Ilgausko principinė pozicija, ar tik nepalankiai susiklosčiusios aplinkybės“, - negalėjo tiksliai pasakyti V. Gomelskis.

Brangesnis net už patį M. Jordaną

Šiuo metu NBA sukaustęs lokautas buvo praktiškai neišvengiamas. To geriausias įrodymas – itin išpūsti ir neadekvatūs dabartinių žaidėjų atlyginimai, kurie yra net kelis kartus didesni už bene geriausių visų laikų krepšininkų (Michaelo Jordano, Magico Johnsono, Patricko Ewingo, Karlo Malone‘o, Hakeemo Olajuwono ir kitų) metinį uždarbį.

Dauguma specialistų teigia, kad NBA savo aukso amžių išgyveno 1991-1998-ais. Tai metai, kurie ženklina ne tik pirmą ir paskutinį legendinio M. Jordano iškovotą čempiono žiedą, bet ir laikotarpį, kai lygos aikštelėse spindėjo tokie talentai (be jau anksčiau minėtų) kaip Reggie Milleris, Charlesas Barkley, Clyde‘as Drexleris ir kiti.

Vis dėlto tų laikų krepšinio žvaigždės, kurios NBA lygos populiarumą pakėlė į neįtikėtinas aukštumas, už savo darbą gaudavo tikrai ne milžinišką atlygį.Pavyzdžiui, 1991-1992 metais pirmą kartą naudingiausiu NBA finalo žaidėju tapęs Michaelas Jordanas per sezoną uždirbo tik 2,5 mln. JAV dolerių, o praėjus beveik lygiai dvidešimčiai metų, 2010-2011, Kobe Bryantas per sezoną susižėrė 24,8 mln. JAV dolerių, t. y. net dešimt kartų daugiau (jau nekalbant apie jo pajamas, gautas iš reklamos sutarčių).

Žinoma, tam šiek tiek įtakos turėjo ir per tuos metus nuvertėjęs JAV doleris, bet juk jo vertė sumažėjo tikrai ne dešimteriopai.Dar vienas iškalbingas faktas: jei 1991-1992 metais į daugiausiai uždirbančių pasaulio sportininkų dvidešimtuką pateko vienintelis M. Jordanas, tai šiemet jame yra net penki NBA krepšininkai – sporto sukomercinimas, ir pinigų, skiriamų už TV transliacijas bei reklamas, žymus padidėjimas lėmė tai, kad komandinių sporto šakų atstovai šiais laikais dažnai uždirba net daugiau nei individualių.

Tokiu būdu šešiskart NBA čempionas ir šešiskart naudingiausias finalo serijos žaidėjas (MVP) M. Jordanas, kuris daugelio ekspertų yra laikomas pačiu geriausiu visų laikų planetos krepšininku, pagal už savo žaidimą lygoje uždirbtus pinigus (iš viso – 90,235 mln. JAV dolerių) tarp visų NBA žaidėjų užima vos 55-ą vietą, t. y. nusileidžia net 54-iems kitiems.

Keista, tačiau šiame sąraše jį lenkia ne tik tokie žaidėjai, kaip Shaquille‘as O‘Nealas (292,198 mln.), Kevinas Garnettas (270,115 mln.) ar K. Bryantas (196,190 mln.), bet ir Juwanas Howardas (150,113 mln.), Ž. Ilgauskas (124,487 mln.), Brianas Grantas (109,842 mln.), Antoine‘as Walkeris (108,142 mln.), Mike‘as Bibby (105,741 mln.) ir kiti.

Į pirmą, daugiausiai per savo karjerą uždirbusių krepšininkų 55-tuką, iš viso patenka penki europiečiai, lietuvis Ž. Ilgauskas tarp jų – antras: vokietis Dirkas Nowitzki (141,342 mln.) – 15-as, Ž. Ilgauskas (124,487 mln.) – 22-as, ispanas Pau Gasolis (99,574 mln.) – 48-as, serbas Predragas Stojakovičius (97,956 mln.) – 50-as, rusas Andrejus Kirilenko (91,447 mln.) – 53-ias.

Kiek netikėtai pagal už Atlanto uždirbtus pinigus yra išsirikiavę ir visi aštuoni Lietuvos atstovai, kuriems teko žaisti NBA lygoje: jei pirmoje ir antroje vietoje, kaip ir priklauso, užtikrintai žengia Ž. Ilgauskas (124,487 mln.) ir A. Sabonis (47,838 mln.), tai trečias – D. Songaila (25,337 mln.), kuris net dvigubai lenkia pirmą lietuvį, pravėrusį NBA duris – Š. Marčiulionį (12,937 mln.). Pastarąjį sparčiai vejasi ir L. Kleiza (9,655 mln.), o šeštoje vietoje įsitvirtinęs Šarūnas Jasikevičius, per du sezonus praturtėjęs 8 mln. JAV dolerių.

NBA žaidėjų iš Lietuvos uždirbti pinigai:


1. Žydrūnas Ilgauskas - 124,487723 mln. JAV dolerių (14 sezonų)
2. Arvydas Sabonis - 47,838 (8 sezonai)
3. Darius Songaila - 25,33 (8 sezonai)
4. Šarūnas Marčiulionis - 12,93 (7 sezonai
5. Linas Kleiza - 9,65 (5 sezonai)
6. Šarūnas Jasikevičius - 8,0 (2 sezonai)
7. Arvydas Macijauskas 3,5 (3 sezonai)
8. Martynas Andriuškevičius 1,062 (2 sezonai).

Daugiausiai per savo karjerą NBA uždirbę krepšininkai:


1. Shaquille’as O’Nealas 292,198327 mln. JAV dolerių
2. Kevinas Garnettas 270,11
3. Kobe Bryantas 196,19
4. Timas Duncanas 183,54
5. Chrisas Webberis 178,23
6. Jasonas Kiddas 174,46
7. Tracy McGrady 161,62
8. Jermaine‘as O‘Nealas 159,21
9. Rasheedas Wallace’as 156,75
10. Allanas Iversonas 154,49
11. Stephonas Marbury 151,11
12. Juwanas Howardas 150,11
13. Alonzo Mourningas 143,90
14. Dikembe Mutombo 143,66
15. Dirkas Nowitzki 141,34
16. Michaelas Finley 138,57
17. Paulas Pierce‘as 137,36
18. Grantas Hillas 134,37
19. Vince‘as Carteris 134,09
20. Eltonas Brandas 126,11
21. Antawnas Jamisonas 124,71
22. Žydrūnas Ilgauskas 124,48
23. Patrickas Ewingas 123,84
24. Anfernee Hardaway 120,46
25. Davidas Robinsonas 118,13
26. Rashardas Lewisas 117,74
27. Baronas Davisas 117,59
28. Allanas Houstonas 117,55
29. Antonio McDyessas 113,99
30. Brianas Grantas 109,84
31. Scottie Pippenas 109,19
32. Kenyonas Martinas 108,28
33. Antoine‘as Walkeris 108,14
34. Marcusas Camby 107,79
35. Shawnas Marionas 107,50
36. Steve‘as Nashas 107,34
37. Hakeemas Olajuwonas 107,011
38. Mike‘as Bibby 105,74
39. Gary Paytonas 104,36
40. Karlas Malone‘as 104,13
41. Steve‘as Francisas 103,50
42. Jalenas Rose‘as 102,43
43. Reggie Milleris 101,31
44. Eddie Jonesas 101,31
45. Michaelas Reddas 100,68
46. Gilbertas Arenasas 100,63
47. Damonas Stoudemire‘as 99,67
48. Pau Gasolis 99,57
49. Lamaras Odomas 98,86
50. Predragas Stojakovičius 97,95
51. Ericas Dampieras 97,11
52. Yao Mingas 93,39
53. Andrejus Kirilenka 91,44
54. Joe Johnsonas 91,31
55. Michaelas Jordanas 90,23...

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)