1964-1981 ir 1990-1991 metais A. Gedminas treniravo Lietuvos moterų rinktinę, 1962-1981 m. – Vilniaus „Kibirkšties“ krepšininkes, buvo vienas SSRS moterų rinktinės trenerių.

Jo vadovaujama „Kibirkšties“ ekipa 1968–1969, 1971–1972 ir 1979 metais tapo SSRS moterų krepšinio čempionatų prizininke.

1954 m. A. Gedminas baigė Lietuvos kūno kultūros institutą. 1954–1956 m. dirbo Moldavijos Tiraspolio vaikų sporto mokyklos krepšinio ir lengvosios atletikos treneriu, 1956–1960 m. dėstė Kišiniovo pedagoginiame institute ir Kišiniovo universitete bei buvo Moldavijos moterų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris.

Nuo 1994 m. A. Gedminas buvo Druskininkų vaikų ir jaunimo krepšinio klubo „Ateitis“ prezidentas bei vyr. treneris.

Skausmai neužgožė meilės krepšiniui

Pralaimėjęs kovą su sunkia onkologine liga, A. Gedminas paliko šį pasaulį ankstyvą penktadienio rytą Druskininkų ligoninės palatoje.
Kaip DELFI pasakojo buvęs velionio auklėtinis, dabartinis Druskininkų sporto centro direktorius Julius Matulevičius, paskutiniosiomis dienomis A. Gedminas kentė skausmus, tačiau neprarado susidomėjimo krepšiniu, kuriam atidavė visą gyvenimą.

„Kai maždaug prieš savaitę mačiau Algį, jis dar buvo šviesaus proto, nusišypsodavo. Nors ir sunkiai sirgo, Algis turėjo fenomenalią atmintį: puikiai prisiminė, su kuo ir kada žaidė, prieš ką laimėjo, prieš ką pralaimėjo.

Šiandien Druskininkuose kaip tik prasideda tarptautinis turnyras (keturių komandų varžybose žais ir Lietuvos rinktinė – DELFI). Jis gyvai domėjosi, kviečiau apsilankyti salėje. Iki paskutinės minutės jis tikėjo, kad dar pamatys šį turnyrą“, – pasakojo J. Matulevičius.

Devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje sukūręs naują šeimą, A. Gedminas persikėlė gyventi į Druskininkus ir, pasak J. Matulevičiaus, mažame Dzūkijos kurorte sukonstravo visą krepšinio piramidę.

1982 metais įkūręs Viečiūnų „Drobės“ komandą, A. Gedminas jai vadovavo iki 1994 metų.

„Laiptelis po laiptelio, ta komanda iš trečios lygos pakilo į aukščiausią. Algis buvo ne tik treneris, bet ir tos komandos kūrėjas, vadybininkas. Vėliau jis įkūrė vaikų ir jaunimo klubą „Ateitis“. Iki šiol Druskininkai turi jo dėka sukurtą krepšinio struktūrą“, – kalbėjo J. Matulevičius, praeityje pats žaidęs „Drobės“ ekipoje.

Vienas didžiausių krepšinio patriarchų

A. Gedmino nuopelnai didžiuliai ne tik Druskininkams, bet ir visam Lietuvos moterų krepšiniui.

Dabartinis šalies nacionalinės moterų rinktinės strategas Algirdas Paulauskas buvusį ilgametį „Kibirkšties“ trenerį vadina žmogumi-legenda.

„Jis yra tikra viso šalies moterų krepšinio istorija. Pirmuoju iškiliu Lietuvos moterų krepšinio treneriu buvo Stepas Butautas, o A. Gedminas Vilniuje subūrė alternatyvią jėgą Kauno „Politechnikai“. Vėliau būtent jis išvedė Lietuvos moterų krepšinį į aukščiausią lygį“, – DELFI sakė A. Paulauskas, kuriam jaunystėje pačiam yra tekę klausytis A. Gedmino pamokymų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją