Pokalbis su rinktinės vyriausiuoju treneriu Antanu Sireika:

Treniruotes pradės kandidatų peržiūra

- Kokias užduotis spręsite pirmojoje treniruočių stovykloje Palangoje?

- Pirmiausia noriu pažiūrėti kai kuriuos mane dominančius žaidėjus, kuriuos pakviečiau pasitreniruoti Palangoje.

Tai - Simonas Serapinas, Vidas Ginevičius, Saulius Kuzminskas, Aivaras Kiaušas, Žydrūnas Urbonas. Jų peržiūrai turėsiu 11 dienų.

Aiškiau yra dėl tvirtesnių, jau buvusių rinktinėje, kandidatų, kurie darbuosis nuo pirmųjų dienų - Donato Slaninos, Dainiaus Šalengos, Giedriaus Gusto, Roberto Javtoko. Svarbiausia, kad šie krepšininkai palaipsniui įgautų sportinę formą. Pirmosios 2-3 stovyklos dienos jiems bus tarsi sugrįžimas į krepšinį, nors niekas ilgų atostogų neturėjo ir nespėjo atitrūkti nuo krepšinio. Tai bus daugiau atstatomoji treniruočių stovykla, po jos iškart turėsime progą išbandyti jėgas varžybose. Tada ir pažiūrėsiu, kaip atrodo mane dominantys krepšininkai.

- Jūsų minimi tvirtesni rinktinės kandidatai visai neseniai baigė nacionalinius čempionatus, tačiau yra pasiryžę nuo pirmosios dienos pradėti darbą rinktinėje?

- Taip, nes to reikalauja laikas ir situacija. Juk olimpiadai privalome rengtis itin atsakingai. Prisimenu praėjusius metus, kai baigėsi LKL čempionatas. Vieni žaidėjai prašėsi poilsio, o Arvydas Macijauskas, buvęs vienas pagrindinių “Lietuvos ryto” žaidėjų, priėjęs manęs paklausė, kada darbą pradeda rinktinė. Sako, noriu iškart sportuoti ir gerai pasirengti Europos čempionatui. Labai maloniai nuteikė toks krepšininko požiūris. Ir visi atsimename, kaip gerai jis žaidė Švedijoje. Tai - sektinas pavyzdys, kaip į savo darbą turi žiūrėti sportininkas.

Nėra smagu prašyti ir maldauti, kad krepšininkas atvyktų kuo anksčiau į stovyklą. Juk nė vienas treneris neturi tikslo nuvaryti žmonių, man svarbiausia, kad žaidėjas įgytų kuo geresnę fizinę formą atsakingiausioms varžyboms. Olimpiada - neeilinis įvykis, ji vyksta tik kas ketverius metus, todėl, mano manymu, reikia galvoti ne apie poilsį, o kaip kuo geriau sužaisti olimpiadoje. Juk aš septintą vasarą neturėsiu atostogų ir poilsio su šeima, bet negaliu tuo skųstis, nes tokia mano profesija. Aš nedejuoju, bet ir žaidėjai turi susimąstyti, kad visa Lietuva laukia gero žaidimo ir rezultatų Atėnuose. Tam reikia rengtis.

Galvos skausmą kelia įžaidėjai

- Ar ketinate keisti rinktinės žaidimo taktiką?

- Uždavėte visiškai nereikalingą klausimą, lyg būtumėte varžovų šnipas.

- Tikri šnipai, jeigu tokių bus, tikrai ras geresnių informatorių nei žurnalistai.

- Niekas taktikos nekuria iš oro. Ji priklausys nuo to, kokius žaidėjus turėsime rinktinėje. Kai bus aiški komandos sudėtis, tada galėsime pasakyti, kokį žaidimą rinksimės, ar jis bus panašus į praėjusių metų. Be abejo, mūsų taktika negalės skirtis kaip diena ir naktis nuo to, kaip žaidėme Švedijoje, nes išliks žaidėjų branduolys. Bet niekas nestovi vietoje, todėl būtume nenormalūs treneriai, jeigu važiuotume į olimpiadą tik su senu bagažu.

- Savo mintyse Jūs jau tikriausiai daugmaž žinote, kokie krepšininkai žais Atėnuose. Ar galėtumėte pasakyti, kuri grandis kelia daugiausia nerimo, o dėl kurios esate pakankamai ramus, jei išvis esate dėl ko nors ramus?

- Iš tiesų kol kas tikrai dėl nieko negaliu būti ramus. Tobulybei ribų nėra. Vis dėlto labiausiai nerimauju dėl to, kad turime tik vieną tikrą įžaidėją Šarūną Jasikevičių. Jis yra aiškus lyderis, tačiau už jo nugaros nieko daugiau nėra. Gynėjams konkurencijos aiškiai trūksta. Tarp aukštaūgių yra nemaža konkurencija, nors ir tarp vidurio puolėjų dar norėtųsi matyti ir Arvydą Sabonį, ir Žydrūną Ilgauską. Dar nepraradau vilties išvysti kurį nors iš jų rinktinėje.

- Ar nekilo mintis išbandyti patyrusio įžaidėjo, Atlantos olimpiados prizininko Tomo Pačėso, kuris buvo pripažintas naudingiausiuoju Lenkijos čempionato žaidėju?

- Sunkus klausimas. Nesu nusistatęs nė prieš vieną žmogų, bet yra ir daugiau niuansų. Jis nemažai metų nebuvo rinktinėje, todėl neaišku, ar jis būtų pasirengęs tam psichologiškai.

Tikslas - olimpiniai medaliai

- Ar esate patenkintas rinktinės pasirengimo planu, varžybų grafiku?

- Optimalų variantą sunku rasti. Viską koreguoja tikrovė - skirtingu laiku baigiasi šalių čempionatai, ne vienodu laiku sugrįžta žaidėjai. Be to, visus turnyrus ne mes patys rengiame, o priimame kitų pasiūlymus. Sutikimą juose dalyvauti turėjome duoti dar žiemą.

Taip susiklostė, jog vėliau mūsų laukia įtemptas varžybų grafikas, dėl kurio negalėsime normaliai treniruotis. Būtų gerai, jeigu tarpas tarp turnyrų būtų bent penkios dienos. Tačiau tikrovė kitokia, prie jos turime derintis. Bet tai - ne pirmas kartas, esame įpratę prie to ir, manau, sugebėsime tinkamai laviruoti - viename turnyre daugiau žaidę krepšininkai galbūt kitame mažiau rungtyniaus ir panašiai.

- Draugiškuose turnyruose žaisite su būsimomis varžovėmis Atėnų olimpiadoje - Graikija, Angola, Australija.

- Kai rinkomės turnyrus, stengiausi, kad mums tektų kuo mažiau susidurti su būsimais priešininkais. Bet, kad ir kur žaistume, komunikacijos priemonės yra tokios, kad varžovai vis tiek gaus juos dominančius vaizdo įrašus, tad nieko čia nepaslėpsi. Bet ir mes matysime, ne tik mus matys.

Lietuvos krepšinio federacijos patvirtintas šalies vyrų rinktinės kandidatų sąrašas

Vidurio puolėjai

Žydrūnas Ilgauskas (gimęs 1975 m., 220 cm ūgio, “Cleveland Cavaliers”),

Eurelijus Žukauskas (1973, 216, Kazanės “Uniks”),

Robertas Javtokas (1980, 211, Vilniaus “Lietuvos rytas”),

Kšyštofas Lavrinovičius (1979, 210, Permės “Ural-Great”),

Pavelas Čukinas (1983, 210, “Lietuvos rytas”),

Martynas Andriuškevičius (1986, 219, Kauno “Žalgiris-A.Sabonio KM”).

Sunkieji krašto puolėjai

Darius Songaila (1978, 204, “Sacramento Kings”),

Mindaugas Žukauskas (1975, 201, Sienos “Montepaschi”),

Paulius Jankūnas (1984, 203, Kauno “Žalgiris”),

Virginijus Praškevičius (1974, 206, Tel Avivo “Hapoel”).

Lengvieji krašto puolėjai

Saulius Štombergas (1973, 204, “Uniks”),

Ramūnas Šiškauskas (1978, 198, “Lietuvos rytas”),

Linas Kleiza (1985, 203, Misurio universitetas),

Mindaugas Timinskas (1974, 200, “Žalgiris”),

Artūras Jomantas (1985, 200, Mažeikių “Nafta”),

Dainius Šalenga (1977, 197, “Žalgiris”).

Atakuojantys gynėjai

Arvydas Macijauskas (1980, 192, Vitorijos “Tau Ceramica”),

Donatas Slanina (1977, 191, Sevilijos “Caja San Fernando”),

Mindaugas Lukauskis (1979, 200, “Lietuvos rytas”),

Simas Jasaitis (1982, 202, “Lietuvos rytas”).

Įžaidėjai

Šarūnas Jasikevičius (1976, 193, Tel Avivo “Maccabi”),

Rimantas Kaukėnas (1977, 194, Bonos “Telecom Basket”),

Giedrius Gustas (1980, 190, “Žalgiris”).