Sąraše – penkiolika pavardžių

Kursko „Dinamo“ (Rusija) ekipą treniruojantį specialistą į tėvynę kelioms dienoms parginė klubo reikalai – A. Paulauskas Lietuvoje rūpinosi, kad būtų pratęstas „Dinamo“ legionierių iš JAV vizų galiojimas.

Kartu treneris su rinktinės ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) atstovais sudėliojo paskutinius nacionalinės komandos pasirengimo grafiko štrichus.

Į pirmą rinktinės fizinio pasirengimo stovyklą, gegužės 7 d. prasidėsiančią Palangoje, kviečiamos penkiolika žaidėjų: Rima Valantienė, Aušra Bimbaitė, Sandra Linkevičienė, Milda Sauliūtė, Kamilė Nacickaitė, Marina Solopova, Mantė Kvedaravičiūtė, Lina Aglinskaitė, Agnė Abromaitė, Eglė Staknevičienė, Lina Pikčiutė, Iveta Šalkauskė, Gintarė Petronytė, Giedrė Paugaitė ir Vaida Sipavičiūtė.

Rinktinėje nebebus puolėjos Dainos Staugaitienės, tačiau treneriai po pertraukos ant komandos atsarginių suolo tikisi išvysti Stambulo „Bešiktaš“ klubo aukštaūgę I. Šalkauskę.

„Per mėnesį kokia nors nauja pavardė gal ir gali atsirasti, bet didelių pasikeitimų nebus“, – teigė A. Paulauskas.
Nedidelių korekcijų sulaukė ir ekipos trenerių štabas, kurį papildė daugkartinių šalies čempionių Kauno „Viči-Aisčių“ strategas Mantas Šernius, rinktinėje atliksiantis varžovių žaidimo analizę. Kaip ir anksčiau, A. Paulauskui patars Linas Šalkus ir Dalia Kurtinaitienė.

Prieš pirmenybes lietuvės rungsis Druskininkuose vyksiančiame kontroliniame turnyre, kuriame taip pat dalyvaus Ukrainos, Suomijos ir Baltarusijos krepšininkės, bei draugiškose rungtynėse po du kartus išmėgins jėgas su Latvijos (Panevėžyje ir Rygoje, birželio 4-5 d.) ir Lenkijos rinktinėmis (Katovicuose, birželio 10-11 d.).

„Moterys – ne vyrai, maldauti nereikia“

A. Paulauskas neabejojo, kad visos kvietimo į rinktinę sulaukusios žaidėjos juo pasinaudos.

„Pernai išsiskirdami sau pasakėme, kad vėl susitiksime. Moterų nereikia maldauti kaip vyrų – jos pačios veržiasi į rinktinę, nepaiso net traumų“, – sakė krepšinio specialistas. Analizuodamas kandidačių sąrašą, A. Paulauskas buvo priverstas konstatuoti nuolatiniu galvos skausmu virtusią Lietuvos moterų krepšinio problemą: rinktinei stinga pajėgių gynėjų.

„Priekinėje linijoje turime tikrai puikias žaidėjas, tarp kurių bus nemaža konkurencija. Tuo pačiu negalime pasigirti kalbėdami apie gynėjų grandį. Praradome Aurimę Rinkevičiūtę (įžaidėja praėjusiais metais sustabdė karjerą dėl sveikatos problemų – DELFI), o ją pakeisti nėra kuo. Šioje vietoje išties esame pažeidžiami: neduok Dieve, pasitaikytų trauma...“, – kalbėjo A. Paulauskas.

Treneris vylėsi, kad Lenkijoje gerą sportinę formą demonstruos nacionalinės komandos lyderės: Stambulo „Galatasaray“ klubo vidurio puolėja Gintarė Petronytė ir geriausia praėjusių metų Lietuvos krepšininkė, A. Paulausko auklėtinė „Dinamo“ ekipoje Sandra Linkevičienė.

„Gintarė Stambule negauna daug žaidimo laiko, bet treniruojasi kartu su labai pajėgiomis žaidėjomis, todėl vietoje tikrai nestovi. Tikiuosi, kad ji bus vienas pagrindinių mūsų ramsčių.
Sandrą šiemet ypač kamuoja traumos: kentėjo ir kelio sąnarys, ir dešinės rankos riešas, ir kairė alkūnė, ir smakras. Bet jos charakteris atstoja visas traumas. Žinoma, vien tuo pasitikėti negalima, bet dabar ji pasiekusi labai gerą formą ir manau, kad pavyks ją išsaugoti iki čempionato“, – dėstė rinktinės vyriausiasis treneris.

Kalbų apie geriausių penketą nesikrato

Su po dvejų metų pertraukos į aukščiausio lygio tarptautines varžybas grįžtančia komanda LKF sieja ambicingas viltis. Pasak federacijos prezidento Vlado Garasto, šį mėnesį vyksiančiame LKF vykdomojo komiteto posėdyje turėtų būti nubrėžtas oficialus rinktinei keliamas tikslas: Europos čempionate patekti į geriausiųjų penketą ir kovoti dėl kelialapio į 2012 metų Londono olimpines žaidynes.

Tik žemyno čempionių vardą iškovosianti ekipa pelnys tiesioginį bilietą į Londoną, o dar keturios rinktinės dėl jo kovos papildomame olimpinės atrankos turnyre.

„Suburta puiki komanda, trenerių kolektyvas. Stebėjau moterų rinktinės rungtynes pernai – tikrai patiko. Suprantu, kad treneriai visada turi nuogąstavimų, bet manau, kad privalome reikalauti neįmanomo – tuomet pasieksime maksimumą“, – sakė V. Garastas.

„Jeigu negalvoji laimėti, neverta buvo nė patekti į čempionatą. Svajonių reikia turėti ir jomis neabejoti“, – dėl ant pečių ritinamo didelių lūkesčių akmens nesikrimto A. Paulauskas.

Beje, rinktinės strategas vylėsi, kad jo auklėtiniams sėkmę atneš ir prieš dvejus metus pakoreguotas tarptautinių varžybų tvarkaraštis. Nuo 2009 metų Europos pirmenybės vėl rengiamos vasaros pradžioje, nors prieš tai dešimtmetį čempionatai vykdavo rudenį.

„Džiaugiuosi tuo, nes 1997 metais žaisdama pagal šią sistemą Lietuvos rinktinė tapo Europos čempione, – šyptelėjo A. Paulauskas. – Taip geriau ir federacijai, ir žaidėjoms. Kai pirmenybės vyksta rudenį, krepšininkės ilsisi du mėnesius. O merginos – ne vyrai, paplūdimyje iš alaus krepšinio nežaidžia. Todėl rudenį jos būna pernelyg „paatostogavusios“, ir per trumpą laiką jas pastatyti ant kojų sunku, didesnė traumų tikimybė.“
Birželio 18-liepos 3 dienomis vyksiantį Europos čempionatą lietuvės pradės A grupės varžybomis. Bydgoščiuje A. Paulausko ekipos laukia dvikovos su turkėmis, rusėmis ir slovakėmis.

Lietuvos rinktinės treniruočių stovyklos

Gegužės 7-16 d. Palanga
Gegužės 19-30 d. Druskininkai
Birželio 1-4 d. Panevėžys
Birželio 5-16 d. Vilnius

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją