Kainos šovė į viršų

Tūkstančiai užsienio sirgalių, kuriuos į Lietuvą žada pritraukti Europos krepšinio čempionato rengėjai, bei triukšminga šalies reklama tarptautinėje erdvėje gali taip ir likti tik gražiu miražu. Dėl besaikio dalies Lietuvos viešbučių valdytojų troškimo greitai pasipelnyti viešnagė krepšinio karštinės krečiamoje šalyje žemyno aistruoliams tampa sunkiai įkandama.

Vasario pradžioje miestus, kuriuose vyks čempionatas, apkeliavę Europos šalių kelionių organizatoriai iš Lietuvos išsivežė nemalonių įspūdžių. Svečiams, netrukus pradėsiantiems prekybą užsienio krepšinio sirgaliams skirtais čempionato kelionės paketais, teko kraipyti galvas ne tik dėl apgailėtinos viešbučių pasiūlos Šiauliuose ar Panevėžyje.

„Mums siūlomos nakvynės kainos yra didelė problema“, – susipažinęs su iš Lietuvos parvežta informacija, DELFI tvirtino Prancūzijos krepšinio federacijos (FFBB) atstovas Alexandre‘as Rumigajloffas.

Pasak jo, kai kurie viešbučiai nepasikuklino Europos čempionato svečiams pasiūlyti net penkis kartus didesnių įkainių.

„Pavyzdžiui, nakvynė Vilniuje, įprastai kainuojanti 70 eurų, per čempionatą mums siūloma už 250 eurų. Dar labiau kainos pakeltos Kaune: nuo 75 iki net 400 eurų“, – stebėjosi A. Rumigajloffas.

Bulgaras P. Ilievas neslėpė: jo tautiečiams tokios kainos yra nepakeliama prabanga.

„Atsižvelgiant į statistinių bulgarų pragyvenimo lygį, apgyvendinimas mūsų sirgaliams yra per brangus. Dėl to netgi svarstome galimybę išpirkti visą federacijai skirtų bilietų kvotą ir atiduoti dalį jos aistruoliams: taip jiems būtų tiesiog pigiau“, – teigė BFB atstovas.

Be nakvynės, į čempionato kelionės paketą taip pat įeina bilietai į rungtynes bei sirgalių pervežimai Lietuvoje.

Kaltina vieni kitus

Viešbučių godumas tapo rakštimi pirmenybių rengėjams, raginantiems verslininkus keisti trumparegišką požiūrį į galimybes, kurias atveria Europos čempionatas.

„Net ir maži mūsų miesteliai pasiūlo tokias nakvynės kainas, kad didžiosiose Europos sostinėse rastume pigiau. Pagalvokime, ką darysime po čempionato: kiek turistų dar benorės grįžti į tokią šalį“, – į sveiką viešbučių savininkų nuovoką mėgino apeliuoti pirmenybių organizacinio komiteto vadovas Mindaugas Špokas.

Dėl išsipūtusio kainų burbulo lietuviai bado pirštais vieni į kitus. M. Špoko nuomone, tramdyti viešbučių pinigų alkį turėtų Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija (LVRA). Pastarosios prezidentė Evalda Šiškauskienė tikina, kad jai burną užčiaupė praėjusį lapkritį Konkurencijos tarybos (KT) pradėtas tyrimas dėl įtarimų viešbučiams derinus paslaugų kainas.

„Norėjau paraginti viešbučius nekvailioti ir sumažinti kainas. Bet negaliu, nes kitą dieną prisistato Konkurencijos taryba, kuri neleidžia man nė užsiminti apie kainas“, – aiškino E. Šiškauskienė.

KT atstovė Palmira Kvietkauskienė tokius LVRA vadovės žodžius vadina nesąmone. „Viską ta asociacija gali daryti. KT veiksmai tikrai nesusiję su draudimu mažinti kainas. Taip kalbėti yra visiškai nepagrįsta“, – stebėjosi P. Kvietkauskienė.

Nebesitiki prognozuoto sirgalių srauto

Akmenys svaidomi ir į pačių pirmenybių organizatorių daržą. Oficialios čempionato kelionių agentūros „Saitas“ generalinis direktorius Robertas Rukaitis neslėpė susierzinimo rengėjų kalbomis apie 25-30 tūkst. į Lietuvą neva suplūsiančių užsienio krepšinio turistų. Esą tokie pažadai tik susuka viešbučių valdytojams galvas ir skatina nustatyti drakoniškus įkainius.

„Vien tik šis niekuo nepagrįstas samprotavimas iš dalies lemia viešbučių veiksmus. Kainos yra labai aukštos, ir, be jokios abejonės, jos turės įtakos į Lietuvą atvyksiančių sirgalių skaičiams.

Ruošiantis šiam projektui, orientavomės į 5 tūkst. organizuotai (įsigijus kelionės paketą – DELFI) atvykstančių sirgalių srautą. Tačiau Europos kelionių organizatorių turas po Lietuvą, kurio metu pastarieji susipažino su orientacinėmis paketų kainomis, smarkiai pakoregavo mūsų lūkesčius.

Užsienio agentūros jaučia realius rinkos pajėgumus. Pasak jų, mūsų prognozės išsipildytų tik tuo atveju, jei krepšinio mėgėjams viešnagės Lietuvoje savaitė iš viso nekainuotų daugiau nei tūkstantį eurų“, – dėstė R. Rukaitis.

M. Špokas į tokius nuogąstavimus atkerta, kad galutinė kelionės paketo kaina neturės ypač didelės įtakos bendram krepšinio turistų srautui, mat dauguma jų ras būdų kaip atvykti į Lietuvą savarankiškai: internetu arba arenų kasose pirkdami vien tik bilietus į rungtynes ir nakvyne bei transportu pasirūpindami patys. Esą iš karto nesulaukę virtinės užsakymų, šalies viešbučiai anksčiau ar vėliau privalės nuleisti kainų kartelę.

„Tie viešbučiai, kurie bando savo metinius nuostolius padengti pajamomis per krepšinio čempionatą, nesupranta paprasto dalyko. Jei jau turi užpildytus 60 proc. kambarių, kainas gali nustatyti kad ir kosmines. O iš pat pradžių reikia negąsdinti turistų, užmegzti kontaktą su jais ir tik paskui galvoti, kaip pasipelnyti.

Dabar užsienio sirgaliai – kaip baigštūs triušiai. Jeigu viešbučiai juos šokiruos kainomis, jie patys labai greitai ir nusvils. Viešbučiai galvoja, kad jų kambariai jau yra parduoti. Bet kai gegužę jie vis dar neturės jokio užsakymo, o tik žodinį pažadą, kad pas juos kažkas atvažiuos, kainos pradės savaime leistis. Tikiu, kad viešbučiai dar supras, jog geriau turėti žvirblį rankoje, o ne briedį lankoje“, - aiškino M. Špokas.

Patenkinti tik Klaipėda

Užsieniečių pernelyg nedžiugina ir tai, kas jų laukia suplojus solidžias sumas už kelionę į Lietuvą.

Ištraukus čempionato pirmojo etapo burtus, rankas trynė tik šalių, kurių rinktinės pradės pirmenybes D grupės varžybomis Klaipėdoje, atstovai.

„Tikrai džiaugiamės galimybe žaisti Klaipėdoje, nes šalia esantis Palangos kurortas dar labiau skatins mūsų sirgalius atvykti palaikyti komandos“, - DELFI teigė Slovėnijos krepšinio federacijos (KZS) komunikacijos vadovas Anže Blažičius.

„Spėju, kad kiekviena šalis ir kiekvienas fanas norėjo, kad jo komanda žaistų Baltijos pajūryje“, - neslėpė slovėno kolega iš Vokietijos krepšinio federacijos (DBB) Christophas Bukeris, kurio šalies komandai teks varžytis B grupės turnyre Šiauliuose.

Saulės miestas, kaip ir Panevėžys, laikomas problematiškiausiu dėl viešbučių stygiaus. „Saito“ generalinio direktoriaus R. Rukaičio teigimu, šiuose miestuose rungtyniausiančių komandų sirgalius, įsigijusius čempionato kelionės paketus, bus mėginama apgyvendinti Kaune ir Vilniuje.

„Vienos ar dviejų valandų kelionė iš viešbučio į areną yra normali praktika“, - tikino R. Rukaitis.

Tačiau Šiauliuose savo žygį pradėsiantiems prancūzams stebėti nacionalinės komandos kautynių gali tekti važiuoti iš Rygos.

„Nesame laimingi dėl to, kad turėsime žaisti Šiauliuose. Tai yra gana mažas miestas, kuriame sunku rasti patogių viešbučių. Taip sunku, kad kelionių agentūros mūsų sirgaliams netgi pasiūlė apsistoti Rygoje!” – nuostabos neslėpė FFBB atstovas A. Rumigajloffas.

M. Špokas tvirtino nieko negirdėjęs apie planus dalį iš Europos pirmenybių svečių surinkto pelno atiduoti Latvijos verslininkams.

„Negalime nuslėpti fakto, kad 130 km atstumu nuo Šiaulių yra Ryga. Bet sprendimo, kur apsistoti Lietuvoje, būdų tikrai galima rasti. Turizmo agentūros turėtų pasitelkti išmonę ir nenueiti lengviausiu keliu. Labai gaila, jei kažkas taip daro“, - pastebėjo M. Špokas.

Turės pirkti katę maiše

Nepasitenkinimo dėl ribotos viešbučių pasiūlos Šiauliuose neslėpė ir serbai. Maža to, Serbijos krepšinio federacijai (KSS) keista pasirodė tai, kad užsienio šalių federacijoms rezervuotus bilietus lietuviai pasiūlė įsigyti nenurodydami, į kokias vietas arenų tribūnose bus galima su jais patekti.

„Gavome oficialias formas, kurias užpildę pirksime bilietus, tačiau nesulaukėme arenų brėžinių su pažymėtomis žiūrovų zonomis, kad galėtume nuspręsti, į kokias vietas tuos bilietus įsigyti. Tai tikrai neįprasta: pirmą kartą pirksime bilietus aklai“, - tvirtino KSS atstovė Magdalena Kokič.

„Tegu mažiau jie dejuoja. Anksčiau džiaugdavomės apskritai gavę bilietų – reikėdavo tiesiog keliais vaikščioti, kad jų duotų. Mes svečiams parinksime tikrai normalias vietas, atsižvelgdami į saugumo planą. Nesėdės serbas su kroatu vienas šalia kito“, - priekaištus mėgino atremti M. Špokas.

Primename, kad kiekvienos čempionate dalyvausiančios valstybės krepšinio federacijai organizatoriai rezervavo po šimtą bilietų į visas rungtynes.

Europos pirmenybės vyks rugpjūčio 31 d. - rugsėjo 18 d. Grupių etapo varžybas priims Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys ir Alytus, antrasis etapas vyks Vilniuje, o atkrintamosios varžybos ir finalas bus sužaisti Kaune.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją