Tikėtasi, jog taikdarišką misiją atliks premjero Algirdo Brazausko iniciatyva surengtas krepšinio aktualijoms skirtas pasitarimas, kuriame dalyvavo ir Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas, savivaldybių, pagrindinių sporto organizacijų, krepšinio lygų bei klubų vadovai, specialistai.

Vis dėlto konflikto atomazgos dar nematyti.

Įvertino aludarių nuopelnus sportui

Praėjus vos vienai dienai po pasitarimo Vyriausybės rūmuose, buvo išplatintas pareiškimas, kurį pasirašė keturi gerai žinomi sporto žmonės.

Jame kalbama ne apie aptartas krepšinio problemas ar galimus jų sprendimo būdus, bet išskiriami ir įvertinami vienos bendrovės - “Švyturys-Utenos alus” - nuopelnai šalies sportui.

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Vladas Garastas, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondo direktorius Algimantas Pavilonis ir Klaipėdos sportinių šokių ansamblio “Žuvėdra” vadovė Skaistė Idzelevičienė pabrėžia, kad “Švyturys-Utenos alus” yra viena didžiausių mūsų šalies sporto rėmėjų, per pastaruosius šešerius metus skyrusi daugiau kaip 7 milijonus litų.

Pasigedo tikslumo

“Gerbiame visus rėmėjus, tačiau šiame pareiškime pasigedome tikslumo ir manome, kad kai kurios detalės nutylėtos dėl priežasčių, kurias jau anksčiau viešai įvardijo Arvydas Sabonis”, - sakė “Kauno dienai” bendrovės “A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centras” valdybos narys ir rinkodaros direktorius Gediminas Navikauskas.

“Akcentuojama, kad “Lietuvos ryto” komanda iš “Švyturio-Utenos alaus” gavo du milijonus litų, o “Žalgiris” - daugiau nei 3 milijonus. Kažkodėl nutylima, kad vilniečių sąskaitą ta parama papildė per dvejus metus, o mūsų - per šešerius.

Kita kalba - apie mūsų klubui padidintą šiam sezonui skirtą rėmimą. 1 milijonas 62 tūkstančiai litų - tai suma su PVM. Šį mokestį valstybei turės sumokėti “Žalgiris”.

Jei komanda būtų nepatekusi į antrąjį Eurolygos etapą, klubas tenkintųsi 700 tūkstančių litų plius PVM, kurie buvo numatyti sutartyje su “Švyturiu-Utenos alumi”. Tai - beveik perpus mažiau nei pažadėta “Lietuvos rytui”, kuris gavo visą paramą be jokių papildomų sąlygų, nors nėra Lietuvos čempionas ir dalyvauja žemesnio rango Europos turnyre”, - komentavo G.Navikauskas.

“Kauno dienai” pastebėjus, kad “Švyturio-Utenos alaus” generalinis direktorius Tomas Kučinskas, aiškindamas nevienodą bendrovės paramą “Žalgiriui” ir “Lietuvos rytui”, kaip vieną priežasčių nurodė skirtingas reklamos sąlygas per televiziją ir ant žaidėjų sportinių marškinėlių, “A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centras” valdybos narys atsakė: “Eurolygos rungtynių transliacijos per TV3 auditorija yra maždaug 20 procentų, ULEB taurės turnyro per LTV - vidutiniškai apie 7 proc. Reklamos efektyvumas - kaip ant delno.

Vis dėlto manau, kad tikroji problema - ne televizija ir reklama. Arvydas Sabonis yra pasakęs, kur šuo pakastas”.

Buvo pasiūlymų pasikalbėti

Dabartiniai “Žalgirio” rėmėjai atidžiai seka, kaip klostosi A.Sabonio ir “Lietuvos ryto” dienraščio konfliktas. Pasak G.Navikausko, verslininkai laukia, kuo viskas baigsis, tačiau dauguma pritaria komandos lyderio pozicijai.

“Ir anksčiau klubui padėję, ir kai kurie šį sezoną ekipą remiantys verslininkai, bendrovių vadovai yra patvirtinę, kad jei Arvydui bus iškelta civilinė ar baudžiamoji byla už neva paskleistą šmeižtą, jie teisme paliudys patyrę “Lietuvos ryto” dienraščio spaudimą.

Po pasitarimo pas premjerą Algirdą Brazauską kažkas užsiminė, kad reiktų sėsti už vieno stalo ir susitarti. Jei pripažįstama, kad minėtas dienraštis šantažavo ne vien potencialius “Žalgirio” rėmėjus, kad tam tikrą spaudimą pajuto ir pats Ministras Pirmininkas, dėl ko turėtume tartis?

“Žalgiris” negali derėtis. Juo labiau kad Arvydas Sabonis neišsižadės to, ką pasakė apie “Lietuvos ryto” dienraščio veiklos metodus. Veltui pastaruoju metu bandoma žaibą nukreipti į Vilniaus krepšinio klubą, kuris, kaip ir jam atstovaujantys žaidėjai, mums ne priešai.

Mes ne prieš dialogą. Per kai kuriuos tarpininkus, taip pat Arvydo ir mano draugus “Žalgirį” iš Vilniaus buvo pasiekę pasiūlymai susėsti ir pasikalbėti. Gerai, tegul jie atvažiuoja į Kauną. Galima normaliai pasikalbėti, išklausyti vieniems kitus, tačiau nesutiksime su jokiomis užuominomis ką nors paneigti, atsiprašyti ar kuo nors dalytis”, - teigė “Kauno dienos” pašnekovas.

Verslininkai neatsisako padėti

“Kauno diena” pasidomėjo, ką apie paramą savo miesto krepšiniui mano Kauno bendrovių - “Sonex grupės” ir “Audimo”, remiančių “Lietuvos ryto” klubą, vadovai.

“O kodėl turėtume remti “Žalgirį”, jei jis mūsų neprašo?” - klausimu atsakė “Sonex grupės” savininkas Arūnas Bartusevičius. Jis sakė neseniai atostogavęs, todėl neįsigilinęs į dviejų pajėgiausių šalies klubų ginčus.

“Nemaloniai nustebau, sužinojęs, kad mums priekaištaujama dėl to, kad neremiame “Žalgirio”. Paskutinį kartą, prieš 3-4 metus, dėl rėmimo kalbėjomės su buvusiu klubo šeimininku Mindaugu Plūku.

Atrodė, kad sukirsime rankomis dėl sutarties, bet paskutiniu momentu “Žalgiris” atšaukė susitikimą, aiškindamas, kad kažkas susirgo. Tai buvo nelabai gražu iš jų pusės”, - sakė A.Bartusevičius.

Jis pažymėjo, kad sostinės klubas “Sonex grupei” yra pasiūlęs palankias rėmimo sąlygas.

“Dar vienas dalykas. Prieš keletą metų nelabai galėjome ką nors ir paremti. Jei “Žalgiris” kreiptųsi, gal ir galėtume padėti”, - sakė A.Bartusevičius. Jis teigė niekada nesulaukęs pasiūlymų neremti kurios nors komandos.

“Audimo” apranga Lietuvos krepšinio lygos (LKL) varžybose vilki “Lietuvos ryto” krepšininkai, tačiau paaiškėjo, kad iš tiesų ši bendrovė remia ir “Žalgirį”. Įmonės generalinė direktorė ir viena savininkių Ona Balžekienė paaiškino, kad “Žalgiris” negali reklamuoti “Audimo” dėl sutarties su “Adidas”.

“Kauniečiai prieš trejus metus pasirašė su šia firma sutartį, kad per LKL varžybas vilkės jų aprangą, tačiau mes dėl to neatsisakėme padėti klubui. Gaminame žalgiriečiams proginę aprangą ir dublerių komandos uniformą. Manome, kad ir tai yra mūsų bendrovės reklama, taip auginame savo vartotoją”, - sakė O.Balžekienė.

Pašnekovė teigė, kad nė iš vienos komandos nėra sulaukusi pasiūlymų neremti kurio nors klubo.