„Penkios Lietuvos rinktinės – vyrų ir moterų bei 16-mečių, 17-mečių ir 18-mečių vaikinų – įvertintos labai gerai“, – LKF VK „nuosprendį“ jauniesiems krepšininkams ir jų treneriams po posėdžio paskelbė federacijos atstovas spaudai Dalius Matvejevas.

Rinktinėse – darnus trenerių ir žaidėjų kolektyvas

Jau pradėję naują MKL sezoną rinktinių treneriai dar kartais grįžta mintimis į sėkmingus čempionatus, kuriuose jiems teko nemažai vargti, kol sugebėjo įvykdyti Lietuvos krepšinio vadovų iškeltus uždavinius.

„Prieš čempionatą aš pats sau buvau išsikėlęs tikslą žaisti finale, tai jį ir įvykdėme. Tačiau čempionatas buvo sunkus psichologiškai tiek žaidėjams, tiek treneriams“, - pasakojo Europos vicečempionais tapusių šešiolikmečių vaikinų rinktinės vyriausiasis treneris Arūnas Visockas.

„Europos čempionato pradžia buvo liūdna, sunkiai mums sekėsi, - teigė A. Visocko asistentas jaunučių rinktinėje Dalius Lubys. - Tačiau po to, laimės ir sėkmės dėka keliavome toliau, o dar vėliau jau savo pastangomis sužaidėme trejas puikias rungtynes. Tačiau čempionato finalas buvo vėl toks pats, kaip pirmenybių pradžia. Rezultatas rodo, kad viskas buvo gerai, tačiau buvo sunku. Komanda nepalūžo, sau buvome išsikėlę tikslą būti geriausių trejete, taigi mūsų užima vieta nėra blogai“.

Jaunių (iki 17 metų) rinktinė pasaulio čempionate užėmė ketvirtą vietą. Komandos treneriai Darius Dikčius ir Egidijus Ženevičius vieningai tvirtina, kad ketvirta vieta labai gerai, tačiau, kai lieka tik žingsnis iki medalių, apmaudas lieka.

„Prisiminimai liko kuo puikiausi, - šypsojosi vyriausiasis treneris D. Dikčius. - Patekome į ketvertą, gal kažkiek nepasisekė tam mažajame finale. Kai vykome į pirmenybes, buvo labai neramu: žaidimas netenkino, labai ilgai ieškojome savo braižo. Daug ką vis keisdavome. Buvo sunku ir buvome nusiteikę tikrai pesimistiškai“.

„Aš taip pat rinktinės pasirodymą vertinu gerai, - savo kolegai antrino vyr. trenerio asistentas E. Ženevičius. - Pasaulio čempionate iki medalių pritrūko labai nedaug. Dėl to šiek tiek jaučiasi graužatis. Vyrai šaunuoliai, kovojo. Mes, treneriai, likome patenkinti pasirodymu. Mūsų tikslas ir buvo pajėgiausių komandų ketvertas, o, kaip seksis po to - tik laimės dalykas“.

MKL – ryškios žvaigždutės

Puikiai pažįstantys geriausius Lietuvos jaunuosius krepšininkus treneriai kalba, kad ir šiame Moksleivių lygos sezone galėsime gerėtis jau netrukus aukščiausiu lygiu rungtyniausiančius krepšininkus.

„MKL verta stebėti tas komandas, kurios jau kelerius metus demonstruoja gerą žaidimą. Tokios yra Šarūno Marčiulionio ir Arvydo Sabonio mokyklų komandos, - kalba Š. Marčiulionio akademijos vyr. treneris E. Ženevičius. - Rajonuose dažniausiai būna vienas ryškus lyderis, kaip Plungėje yra 1993 metų gimimo Mantas Mockevičius. Taip kristalizuojasi tie žaidėjai. Jaunių čempionate paprastai apsilygina viskas. Pradžioje skirtumai būna milžiniški, o po to jie sumažėja ir MKL jaunių čempionatuose jau būna rimtos kovos“.

„Šiame amžiuje vertėtų atidžiau sekti A. Sabonio mokyklos auklėtinius Tomą Dimšą, Marių Grigonį, Luką Lekavičių ir Justą Tamulį. Š. Marčiulionio mokykloje išsiskiria Augustinas Jankaitis. O toliau regionuose pajėgių 1994 metų gimimo vaikinų aš nematau, kurie būtų bent arti rinktinėje buvusių žaidėjų lygio“, - apgailestavo A. Sabonio krepšinio centro treneris A. Visockas.

Buvęs A. Sabonio krepšinio mokyklos treneris D. Lubys mano, kad šiame MKL sezone ryškiausiai švies rinktinių lyderiai.

„1993 metais gimusių vaikinų gretose labai gerai atrodo „saboniukai“ - Tauras Jogėla, Simonas Kymantas, Vaidas Kariniauskas, o „marčiulioniukų“ gretose išsiskiria Tomas Lekūnas. 1994 metais gimusių vaikinų gretose pasižymi A. Sabonio KC auklėtinis M. Grigonis, T. Dimša, Timotis Kuckailis, Š. Marčiulionio KA – Paulius Naraškevičius, A. Jankaitis, Denisas Kristininas.

Už „saboniukus“ žaidžia kėdainiškis Justas Tamulis, „Sakaluose“ rungtyniauja plungiškis Jokūbas Gintvainis. Tai buvo rinktinės ramsčiai ir juos vertėtų stebėti MKL pirmenybėse. 1994 metų karta yra, liaudiškai tariant, turtinga. Jie laikomi labai perspektyviais“, - teigė treneris D. Lubys.

„Jaunių čempionatuose sunku išvardinti talentus, - kategoriškesnis buvo Kauno „Aisčių“ krepšinio mokyklos treneris D. Dikčius. - Jaunių čempionatas praranda savo žavesį, kai geresni vaikinai jau žaidžia Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL), bet nebesitreniruoja su savo komandomis. Galima atkreipti dėmesį į T. Jogėlą, kuris po sunkios traumos jau turėtų pradėti žaisti“.

Nesėkmingai vasarą vykusiame Europos čempionate su šalies jaunučių (iki 16 metų) rinktine pasirodęs treneris Stasys Žaliabarštis kalba, kad Lietuvoje yra didelis talentingų mergaičių trūkumas, tačiau kelias iš jų galima išskirti.

„Tikrai vertėtų stebėti 1994 metais gimusias merginas, ypač rinktinėje žaidusią Justiną Matuzonytę. Neblogai atrodo Eglė Želnytė, tačiau neaišku, kaip jai seksis išvengti traumų. Dėl jos traumų mes labai nesėkmingai pasirodėme ir Europos čempionate. Daug yra neblogų merginų, pavyzdžiui, Alytuje auga gera vidurio puolėja. Kiekvienoje amžiaus grupėje yra po vieną kitą talentingą mergaitę“, - pasakojo šalies jaunučių merginų rinktinės vyriausiasis treneris S. Žaliabarštis.

Finalo ketvertai – nenuspėjami

Treneriai lieka vieningi kalbėdami apie vyriausiųjų - 1993 ir 1994 metais gimusių vaikinų - čempionatus. Rinktinėje buvę kolegos, o dabar tapę „amžinais varžovais“, treneriai beveik negali nuspėti čempionus, todėl kova laukia itin atkakli.

„Jaunių vaikinų B (1994 m.) čempionate turėtų būti labai įdomu stebėti Š. Marčiulionio akademijos ir A. Sabonio krepšinio centro kovas, - tikina A. Visockas. - Pastaruosius penkis finalus būtent šios ekipos ten žaisdavo ir dalindavosi 1-2 vietas. Manau, šiemet MKL finaluose šios komandos ir vėl be konkurencijos ten susikaus“.

„1993 ir 1994 metų vaikinų MKL finalo ketvertai turėtų būti labai atkaklūs, nes visos komandos yra lygios. Šiemet 1993 metų amžiaus gimimo krepšininkų čempionate silpnų varžovų neturės nė viena komanda“, - svarstė D. Lubys.

„1993 m. gimusių vaikinų komandoms koją finalo etapuose gali pakišti tai, jog jie kartu retai treniruojasi. Čia didesnį privalumą turi 1994 m. gimę vaikinai, kurie ne tik kartu treniruojasi, bet ir rungtyniauja Regionų krepšinio lygoje (RKL)“, - argumentus vardino D. Dikčius.

„Jaunių vaikinų A (1993 m.) čempionate pagrindiniai kandidatės žaisti finale taip pat yra Š. Marčiulionio ir A. Sabonio krepšinio mokyklos. Šių metų MKL finalo ketvertas turėtų būti žymiai įdomesnis. Šiame čempionate žaidžia A. Sabonio ir Š. Marčiulionio mokyklų ne tik 1993 m. gimino komandos, bet ir metais jaunesni. Taip pat šioms keturioms komandoms konkurenciją galės sudaryti Plungės ir Klaipėdos komandos“, - favoritus vardino treneris A. Visockas.

„Manau, kad jaunių finalo ketvertas bus tikrai labai įdomus, - pastebi Š. Marčiulionio akademijos vyr. treneris E. Ženevičius. – Pernai televizija transliavo finalus ir tie, kurie žiūrėjo, liko patenkinti bei sakė, kad, stebint jaunimo kovas ir azartą, būna daug įdomiau, negu žiūrint vyrų krepšinį. Salėje buvo pilna žiūrovų ir susidomėjimas buvo didžiulis“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją