Šiuose vilniečių ir kauniečių mūšiuose krepšinio aikštelėje kompromisų niekada nebūna.

„Aš ilgus metus treniravau Kauno „Atleto“ krepšinio klubą ir „Žalgirio“ dublerių komandą, dirbau su studentų krepšinio rinktine. Manau, kad tai bus labai įdomus ir gražus finalas, kuriame tradiciškai žais dvi pajėgiausios Lietuvos komandos. Kiekvienas jų susitikimas yra tam tikra ambicinga kova“, – DELFI sakė karjerą nuo krepšinio trenerio pareigų pradėjęs dabartinis Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas.

Laukia 7 mačų trileris?

Spėjama, kad šiemet Lietuvos čempionas paaiškės tik po visų 7 finalo rungtynių.

„Aš galvoju, kad žiūrovai gali tikėtis visų septynių finalo serijos rungtynių. Jei serija būtų tik iki dvejų laimėtų rungtynių, vienareikšmiai sakau, tada nugalėtų „Žalgiris“. Kadangi serija yra iki keturių laimėjimų, geresnės yra vilniečių galimybės“, – DELFI sakė patyręs krepšininkas Rolandas Skaisgirys.

„Na, aš manau, kad finale prireiks visų numatytų rungtynių. Man taip atrodo, nes vis tiek paprastai tiek „Lietuvos rytas“, tiek ir „Žalgiris“ savo namų arenose laimi dažniau, – pastebėjo A. Poviliūnas. – Aš suprantu, kad tai labai lygios komandos. Tačiau, pagal pavardes, gal stipresnis atrodo „Žalgiris“, bet, pagal žaidimą viso sezono metu, geriau atrodė „Lietuvos rytas“. Kaip bus finale, sunku dabar pasakyti“.

Laimės tas, kas turės mažiau traumuotų

Finalo serijoje, kai rungtynės vyksta kas kelios dienos, ypatingą svarbą įgyja krepšininkų fizinė forma, ištvermė ir sugebėjimas išvengti traumų ar rungtyniauti nepaisant skausmų. Vilniečių gretose – nuostolių daugiau.

„Jeigu Artūras Jomantas ir Milko Bjelica pasveiks ir šitie du vyrai bus vilniečių sudėtyje, tai tada „Lietuvos rytas“ laimės seriją rezultatu 4:2. Jei jų nebus, gali laimėti „Žalgiris“. Na, tiesiog, tada daugiau šansų duodu „Žalgiriui“. Labai svarbu, ar pajėgiausiomis sudėtimis žais abi komandos. Iš principo, labai svarbu, kaip traumas išsigydę krepšininkai įsijungs į žaidimą.

Kiek žinau, A. Jomantas nerungtyniauja mėnesį, o M. Bjelica nežaidžia pusantro mėnesio. Žiauriai sunku tuoj sugrįžus į aikštę susigrąžinti jėgas ir formą. Net jei abu jie ir žais, gali trūkti jų indėlio – pelnytų taškų, atkovotų kamuolių ir agresyvios gynybos. Be A. Jomanto ir M. Bjelicos indėlio „Lietuvos rytas“ nesugebės pasipriešinti „Žalgiriui“, – svarstė R. Skaisgirys.

„Pačią didžiausią įtaką LKL finalo baigčiai turės tai, ar visi abiejų komandų žaidėjai bus sveiki. Viskas labai priklausys nuo sudėčių pajėgumo“, – nuomonei antrino ir LTOK vadovas.

Kas taps LKL finalo „Mourinho“?

Finale lemiamu faktoriumi gali tapti trenerių Rimo Kurtinaičio ir Dariaus Maskoliūno tarpusavio mikrodvikova, jų „namų darbai“, pasirinkta taktika ir netikėti sprendimai.

„Aš manau, kad trenerių sprendimai turės įtakos ir be abejonės bus svarbūs. Abi komandos viena kitą yra išanalizavusios iki kaulų čiulpų, o treneriai viską apie varžovus žino. Galų gale, ir R. Kurtinaitis, ir D. Maskoliūnas vienas kitą puikiai pažįsta, yra draugai.

Aišku daug, lems kaip ir ką sugalvos strategai. Ten daug analitinio darbo atlieka ne vien vyriausieji treneriai, o visas komandų kolektyvas („Žalgirio“ sporto direktorius Šarūnas Sakalauskas, Kauno komandos trenerio asistentas Gvidonas Markevičius, „Lietuvos ryto“ trenerio asistentai Arvydas Gronskis ir Robertas Kuncaitis – DELFI), – DELFI teigė A. Poviliūnas.

„Taip, manau, kad trenerių priešprieša bus svarbi. Koks svarbus yra trenerio vaidmuo puikiai parodė UEFA Čempionų lygos turnyro trečiadienio pusfinalio rungtynės tarp „Barcelona“ ir Milano „Inter“ klubų. Aš geriau žinau ir esu susipažinęs su R. Kurtinaičio darbo specifika, o D. Maskoliūno darbo metodika man mažiau žinoma.

Kadangi tai yra lygios komandos, tai čia ir lieka tikėtis trenerių sugalvotų staigmenų, kažko įdomesnio, kažkokių naujovių. Tas ir lems pergalę“, – įsitikinęs 15-os metų krepšininko stažą turintis R. Skaisgirys.

Akivaizdu, kad „Lietuvos ryto“ treneris R. Kurtinaitis turi daugiau patirties už oponentą D. Maskoliūną.

„Paties žaidimo metu, padėties suvokimas ir greitų sprendimų teisė – daug lemia. Didesnę trenerio patirtį čia turi R. Kurtinaitis, čia pranašumas yra jo pusėje. Jis dabar yra, kaip sakoma, „ant bangos“, daug pasiekęs. Jo vadovaujamos komandos krepšininkai treneriu labai – visu 100 procentų – pasitiki ir R. Kurtinaitis jiems yra didžiulis autoritetas.

Darius, aišku, tobulėjantis krepšinio treneris, jo ateitis irgi nebloga. Laimėtas BBL turnyro finalas parodė, kad ir žalgiriečiai pradeda pasitikėti D. Maskoliūnu, kaip specialistu“, – abiem treneriams gerų žodžių negailėjo A. Poviliūnas.

LKL finalas – šalies krepšinio variklis

„Iš vienos pusės taip, tai yra viso Lietuvos krepšinio variklis, bet kita vertus, tai yra blogai. Tie abu klubai į finalus visada eina, kaip buldozeriai. Jų dvikovos daugumai Lietuvos krepšinio gerbėjų suteikia džiaugsmo ir malonumo, tačiau labai nuvertėja pats Lietuvos krepšinio brandas, dėmesys toms kitoms, paprastesnėms komandoms.

Aš manau, kad būtų naudingiau, jeigu visų kitų komandų meistriškumas būtų ūgtelėjęs aukščiau ir nuo LKL atkrintamųjų varžybų pradžios – ketvirtfinalių ir pusfinalių – čempionate atsirastų intriga“, – dėstė R. Skaisgirys.

„Čia be abejonės yra Lietuvos krepšinio variklis. Aš manau, kad per finalo seriją bus perpildytos arenos Vilniuje ir Kaune, o paskutiniuose mačuose – tai tikrai. Susidomėjimas bus labai didelis. Čia yra geriausia, ką turime, ir tai reikia labai branginti. Jei Lietuvos krepšinis tarptautiniu mastu nepasiekia rezultato, dėl to sumenksta visų kitų sporto šakų spindesys ir net medaliai.

Jei „Lietuvos rytas“, „Žalgiris“ ar Lietuvos rinktinė pralaimi tarptautinėse varžybose, žmonės sako: „va, sporto Lietuvoje nėra“, – krepšinio svarbą Lietuvai priminė A. Poviliūnas.

Simpatijos – Lietuvos krepšiniui

LTOK prezidento simpatijos LKL finalo serijoje pasidalina ir jis ragina į dviejų stipriausių šalies klubų kovą žiūrėti ne kaip į karą, o per Lietuvos rinktinės prizmę.

„Man asmeniškai, kaip kauniečiui ir buvusiam žalgiriečiui, reikėtų sirgti už „Žalgirį“, bet kadangi gyvenu Vilniuje, tai man, tarsi, artimas ir „Lietuvos rytas“.

Bet aš sergu už Lietuvos krepšininkus, žiūriu truputėlį kitaip, negu paprastas aistruolis. Stebiu buvusio profesionalo žvilgsniu ir labai noriu, kad mūsų jauni bei patyrę Lietuvos krepšininkai – ir iš „Žalgirio“, ir iš „Lietuvos ryto“, – kurie atstovaus rinktinei, pasirodytų ir žaistų kuo geriau.

Aš per tą prizmę daugiau vertinu, man svarbu, kad jų nekamuotų traumos. Kas belaimėtų LKL finalą, mes vėliau visi sirgsime už Lietuvos rinktinę. Abiems komandoms linkiu sėkmės, o nugalės – stipriausias“, – filosofiškai pokalbį su DELFI baigė LTOK vadovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją