Dabartinė miesto valdžia išnagrinėjo net tris galimus sportininkų įkurdinimo variantus, tačiau nė vienas planas nebuvo realus.

Klausimas, kur priglausti į Aukštaitijos sostinę rungtyniauti atvyksiančius krepšininkus, buvo aptarinėjamas ir neseniai vykusiame miesto Savivaldybės tarybos, administracijos vadovų bei Europos krepšinio čempionato organizavimo darbo grupės pasitarime. Pastarasis, beje, baigėsi optimistine nata, mat lyg ir buvo nutarta rekonstruoti ir taip sportininkų reikmėms pritaikyti „Romantic“ viešbutį.

Toks variantas pripažintas ir pigiausiu (rekonstrukcijai reikėtų 3,7 mln. litų), ir labiausiai tenkinančiu FIBA reikalavimus. Abejonių kėlė tik viena teisinė aplinkybė: ar gali Panevėžio miesto savivaldybė, pasižadėjusi padėti išspręsti krepšininkų apgyvendinimo problemą, investuoti 2,2 milijono litų į verslininkei Daliai Kuklierienei priklausančio viešbučio pertvarką – t. y. į privatų verslą. Galiausiai net buvo rastas būdas, kaip užtikrinti, kad tokia investicija nepažeistų šalyje galiojančių įstatymų.
REKLAMA

Tuomet „Panevėžio balso“ kalbintas miesto meras Vitalijus Satkevičius trynė rankas dėstydamas, kaip Savivaldybė ims paskolą ir ją perves Lietuvos krepšinio federacijai (LKF). Federacija tuos pinigus panaudos krepšinio čempionatui Panevėžyje organizuoti. Už tuos pačius milijonus, pridėjus dar Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas, ir bus išplėstas „Romantic“ viešbutis.

LKF irgi savo ruožtu atsiuntė Savivaldybei raštą, kuriame žadėjo, vos gavusi iš Panevėžio valdžios milijonus, sudaryti su ja sutartį. Tačiau federacijos rašte nepaaiškinta, kokia sutartis su Savivaldybe bus sudaryta ir, svarbiausia, – kuo ji bus naudinga miestui.

Kol buvo keičiamasi raštais, paaiškėjo, kad Savivaldybė teisiškai negali, paėmusi paskolą, ja remti privatų verslą.

Viltis – verslininkai

Tačiau Panevėžio meras V. Satkevičius įsitikinęs, kad į nuvažiuojantį Europos krepšinio čempionato traukinį miestas dar spės įšokti – net jei ir į paskutinį vagoną.

„Dar turime laiko iki liepos mėnesio, – tikino jis „Panevėžio balsą“ pirmadienį. – Dar galima surasti išeitį ir sutarti su verslininkais, kad jie sutiktų investuoti pinigus į Europos krepšinio čempionato organizavimą. Manau, kad ieškant visada galima rasti sprendimą.

Jeigu rasime verslininkų, sutiksiančių investuoti lėšas į viešbučio statybas, turėtume spėti pastatyti viešbutį iki čempionato pradžios. Beje, tarsimės su Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų nariais ir rasime optimaliausią variantą.“

Be to, pabrėžė V. Satkevičius, suradus investuotojus, lėšos nebūtinai bus investuojamos į D. Kuklierienei priklausantį viešbutį „Romantic“.

Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius Visvaldas Matkevičius irgi pirmadienį patvirtino, kad miesto Savivaldybė pradėjo derybas su verslininkais ir bando skubiai spręsti opią su Europos krepšinio čempionatu susijusią problemą.

„Tačiau, – sakė jis, – verslininkai investuos lėšas tik tuo atveju, jeigu žinos, kad po kelerių metų investicija pasiteisins. Nemanau, kad kuris nors iš verslininkų norės atiduoti milijoną litų neturėdamas garantijų, kad milijonas sugrįš. Todėl reikia kalbėtis, aptarti įvairius variantus ir siūlyti nuolaidas, kad verslininkai sutiktų investuoti į šiuo metu nuostolingą viešbučių verslą.“

V. Matkevičiaus nuomone, tariantis visada galima surasti išeitį.

„Nors tartis laiko dar turime, – įspėjo PPPAR generalinis direktorius, – nereikia vilkinti, nes laikas eina ne mūsų naudai. Vis dėlto, manau, dar galime suspėti ir atlikti užduotis tinkamai, kad panevėžiečiai galėtų pamatyti 2011 metų Europos krepšinio čempionato rungtynes.“

V. Matkevičius įsitikinęs, kad dabar nevertėtų gręžiotis atgal ir ieškoti kaltų, kas ko nepadarė. „Reikia visiems susėsti ir baigti derybas, – sako jis. – Tik reikia tartis atvirai, o ne šnibždėtis už nugarų ir baksnoti vienas kitam, kad nebuvo padarytas vienoks ar kitoks darbas. Beje, turiu priekaištų LKF. Federacija, tardamasi su FIBA, turėjo mažiau nuolaidžiauti ir ieškoti alternatyvių variantų, o ne nuolankiai pritarti FIBA siūlymams.“

PPPAR vadovas perspėjo, kad jau dabar reikia galvoti ne tik kur apgyvendinti Europos krepšinio čempionato komandas, teisėjus, bet ir spręsti, kur gyvens žiūrovai, atvykę stebėti čempionato rungtynes. Anot V. Matkevičiaus, žiūrovų pamiršti taip pat negalima.

Vaikai, negalvojantys apie ateitį?

Miesto Tarybos narys Ramūnas Vyžintas tvirtina, kad jo dabartinės LKF ir Panevėžio valdžios susitarimų peripetijos nestebina – jis numatęs variantą, jog planas su LKF neišdegs, nes savivaldybės negali remti privataus verslo.

„Be to, – aiškino jis, – D. Kuklierienė nesutinka, kad jos versle dalyvautų kiti asmenys. Tačiau Savivaldybė turėjo laiko apsvarstyti ir surasti variantus, kaip galima išspręsti krepšininkų apgyvendinimo problemą. Tai ir sutartis su verslininkais, tai ir viešbučio akcijų pardavimas... Galimi įvairūs variantai, tik juos visus reikėjo svarstyti.“

Anot R. Vyžinto, reikia pagalvoti ir apie ateitį. „Kas bus pasibaigus čempionatui? – retoriškai klausia politikas. – Juolab kad dabar viešbučių verslas neklesti... Tai reikia įvertinti.“

R. Vyžintas turi priekaištų dabartinei miesto valdžiai, nepasinaudojusiai buvusiosios jau sugalvotais planais, o kuriančiai vis naujus variantus.

„Jie elgiasi kaip maži vaikai, gavę naują žaislą ir nežinantys, kaip su juo elgtis, – juokavo Tarybos opozicijos lyderis. – Reikia mokėti tartis ir turėti politinės valios prisipažinti, kad padarė ne viską, ką turėjo padaryti. Be to, būtina tartis su LKF ir ieškoti alternatyvių variantų, sprendžiant krepšinio komandų apgyvendinimo problemas.“