Miesto meras Vitalijus Satkevičius skubiai išplatino pranešimą. Jame informavo apie neigiamas teisininkų išvadas dėl tiesioginių ar netiesioginių Savivaldybės investicijų į privatų verslą ir viešbučio „Romantic“ problemas spręsti savo lėšomis paragino miesto verslininkus.

„Nenorėtume gręžiotis atgal ir ieškti kaltų dėl svarbaus klausimo vilkinimo pusantrų metų, susidariusios ypatingos padėties, kai iškilo grėsmė miesto garbei, pavojus būti neišgirstiems Lietuvoje, Europoje.

Todėl kviečiame visus – Panevėžio gyventojus, verslininkus, miesto Tarybos narius – atmesti politinius, konkurencinius, socialinius nesutarimus ir suremti pečius toliau dirbant visam Panevėžiui naudinga kryptimi“, – pranešime teigė meras V. Satkevičius.

Norėjo statyti patys

„Panevėžio balsas“ jau rašė, kad Lietuvos krepšinio federacijos atstovai, kiti Europos krepšinio čempionato mūsų šalyje rengėjai, apžiūrėję Panevėžio viešbučius, išsirinko „Romantic“ viešbutį. Tada paaiškėjo, kad šis viešbutis atvyksiantiems sportininkams ir juos lydinčioms delegacijoms yra per mažas ir jam būtina rekonstrukcija.

„Romantic“ savininkės Dalios Kuklierienės apskaičiavimais, viešbučio plėtros darbai atsieitų 3,7 milijono litų. Pusę šios sumos verslininkė planuoja gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, o pasirūpinti kita puse pinigų paragino Savivaldybę.

Miesto valdžia, svarstydama, ką daryti, net nagrinėjo kito, visiškai naujo, viešbučio statybos galimybę, bet galų gale sutarė, kad racionaliausia ir pigiausia būtų savo indėliu prisidėti prie „Romantic“ rekonstrukcijos.

Sandoris būtų neteisėtas

Praėjusią savaitę pasitarime su Lietuvos krepšinio federacijos atstovais, 2011-ųjų Europos vyrų krepšinio čempionato darbo grupės vadovu Raimundu Alekna nutarta, kad Savivaldybė paims 2,1 milijono litų paskolą ir ją perves Lietuvos krepšinio federacijai. Ji tuos pinigus pervesianti „Romantic“ viešbučio savininkei.

Tačiau šis sumanymas žlugo. Ir miesto, ir federacijai atstovaujantys teisininkai pareiškė, jog toks sandoris būtų neteisėtas, nes Savivaldybė negalinti remti privataus verslo nei tiesiogiai, nei per tarpininkus.

Tegu kapstosi patys

Buvusi vicemerė Zita Kukuraitienė pirmadienį „Panevėžio balsui“ tvirtino, jog Tarybos opozicija tikrai nebūtų pritarusi valdančiųjų planui verslininkei D. Kuklierienei atiduoti net 2,1 milijono litų.

„Aš tame balsavime jokiu būdu nebūčiau dalyvavusi. Tai didžiausia nesąmonė. Nėra pinigų biudžetininkų atlyginimams, įstaigų ūkinėms išlaidoms, darbuotojams siūloma eiti nemokamų atostogų, o čia braukšt ir atiduodama šitiek litų privačiam verslui dėl kelių akimirkų. Juk dar nežinia, kokio lygio krepšinio rungtynės vyks Panevėžyje. Gal tik atrankinės, kurios nesulauks pilnos salės žiūrovų?“ – emocingai kalbėjo buvusi mero pavaduotoja.

Paklausta, ką mananti apie buvusiai miesto valdžiai metamus kaltinimus nieko nepadarius sprendžiant pasirengimo Europos vyrų krepšinio čempionatui problemas, Z. Kukuraitienė atšovė: „Tai visiška netiesa. Buvo padarytas didžiulis įdirbis, bet jeigu mus nuvertė, tegu dabar patys kapstosi“.

Ne tas rūpi?

Buvęs Z. Kukuraitienės kolega, kitas eksvicemeras ir buvęs laikinasis miesto vadovas Ramūnas Vyžintas taip pat mano, jog dabartinių miesto vadovų planuotos milijoninės investicijos 20-iai ar 30-iai naujų kambarių privačiame viešbutyje įrengti – per didelės.

„Mes, būdami valdžioje, buvome parengę kitokį planą. Kadangi Savivaldybei negalima investuoti į privatų verslą, mes sugalvojome, kad viešbučio akcijų po papildomos emisijos galėtų nusipirkti ir taip savo įnašą įnešti Savivaldybės valdomos įmonės, pavyzdžiui, „Panevėžio energija“ ir „Aukštaitijos vandenys“. Tokiu atveju pinigai nebūtų išmesti į balą – Savivaldybei liktų akcijos, kurias viešbučio savininkei kada nors vėl būtų galima parduoti“, – pirmadienį dėstė R. Vyžintas.

Paklaustas, ar šiuo planu nesusidomėjo naujoji miesto valdžia, buvęs vicemeras tvirtino, kad praėjusių metų gruodį planas jau buvo virtęs realiu projektu, tačiau naujosios valdančiosios daugumos atstovams jis visai nerūpėjęs.

„Ir kaipgi rūpės, jei vienas vadovas visas jėgas skiria miesto benamiams, o kitas – beglobiams šunims“, – ironizavo R. Vyžintas.

Meras V. Satkevičius dar pirmosiomis savo darbo dienomis pareiškė negailėsiąs pastangų, kad Panevėžyje daugėtų labdaros valgyklėlių varguoliams, o Gema Umbrasienė – kad mieste būtų sukurta civilizuota beglobių gyvūnų apsaugos sistema.