Portalas Eurobasket.lt pateikia idomų amerikiečio, ESPN.com žurnalisto Marko J. Spears'o straipsnį-komentarą apie tai.

Mes negalime pralaimėti, o gal?

Išvydus aštuonias geriausias Europos rinktines Švedijoje vykusiame čempionate atsakymas yra paprastas - amerikiečių šansai laimėti yra labai geri. JAV bus neginčijama turnyro favoritė ir turėtų žengti be pralaimėjimų kelyje į aukso medalius. Visgi, tame kelyje gali būti keletą sunkių rungtynių ir kliūčių Svajonių komandai.

"Šią vasarą mes žengėmė didelį žingsnį grąžinant JAV garbę tarptautiniame krepšinyje, - teigė Craigas Milleris, Jungtinų Amerikos Valstijų krepšinio federacijos ryšiams ryšiams su visuomene direktoriaus pavaduotojas. - Be jokių abejonių pergalė dideliu skirtumu prieš Argentiną finalinėse Panamerikos čempionato varžybose buvo garbės susigrąžinimo įrodymas. Su argentiniečiais vangiai žaidėjeme antrajame turnyro etape, kai iškovojome pergalę tik 8 taškų skirtumu, todėl superfinale parodėme savo jėgą".

"Tačiau yra ir kitų rinktinių, galinčių sėkmingai sužaisti su JAV. Serbija ir Juodkalnija yra viena tų komandų. Lietuva, prisimenant Sidnėjų, kuriame ji turėjo realių galimybių mus įveikti, yra kita ekipa", - pareiškė Cr. Milleris.

Europos aukso medalių laimėtoja Lietuva bei nuvylusi Serbija ir Juodkalnija dalyvavo Senojo žemyno pirmenybėse. Šios dvi valstybės yra vienintelės Europos komandos, kurios gali priversti šiek tiek paprakaituoti Svajonių komandą. Visgi, yra pora kitų rinktinių, kurias reiktų įsiminti, kaip galinčias pateikti siurprizus.

Taigi, pažvelgkime į Europos čempionatą ir jo dalyves.

Serbija ir Juodkalnija

Tikite ar ne, bet Serbija ir Juodkalnija nepasidabino 2003-ųjų metų Europos čempionato medaliais. Serbams teko tenkintis tik šeštąja vieta. Ir to priežastis yra labai paprasta - lygiai tokia pati kaip JAV, pernai vykusiame pasaulio čempionate Indianapolyje, Serbija ir Juodkalnija neturėjo savo geriausių krepšininkų. Nei Sakramento "Kings" vidurio puolėjas Vlade Divacas, nei labai daug žadantis Detroito "Pistons" naujokas Darko Miličičius nedalyvavo turnyre.

Viso to rezultatas yra serbų pralaimėjimas Lietuvai čempionato ketvirtfinalyje 16 taškų skirtumu. Bet Serbija ir Juodkalnija Atėnuose turėtų būti geresne komanda negu Indianapoplyje, tuo labiau už Stokholmo rinktinę. Net ir Vlade Divaco, kuris dėl savo amžiaus tikriausiai nedalyvaus olimpiadoje, praradimas neturėtų būti labai skausmingas, nes rinktinės sudėtis bus perkrauta NBA klubuose žaidžiančiais krepšininkais.

Sakramento "Kings" puolėjas Predragas Stojakovičius, kuris susižeidė aštunfinalio rungtynėse su Turkija, turėtų būti ryškiu komandos lyderiu. Galima surasti ir daugiau NBA veteranų serbų gretose - Predragas Drobnjakas ir Vladmiras Radmanovičius (abu žaidžia Sietlo "SuperSonics"), Los Andželo "Clippers" narys Marko Jaričius, kuris čempionate patyrė nosies traumą, pareikalavusią operacijos. Toliau pridėkite tris 2003 metų NBA naujokų biržos pirmojo rato šaukimus - Darko Miličičius ("Pistons"), Aleksandras Pavlovičius ("Jazz") ir Žarko Cabarkapa ("Suns"). Neužmirškime ir dviejų Ispanijos ACB krepšinio čempionato žvaigždžių - Dejano Bodirogos, kuris yra geriausiai apmokamas krepšininkas Europoje bei Dejano Tomaševičiaus.

Didžiausia serbų problema gali būti vyriausias treneris Dušanas Vujosevičius. Nors šių metų Serbijos ir Juodkalnijos rinktinėje trūko pagrindinių krepšininkų, tačiau D.Vujosevičius yra nepatyręs strategas tarptautiniame lygyje. Dabartinis serbų treneris nebuvo pirmasis Serbijos ir Juodkalnijos krepšinio federacijos pretendentas užimti vyriausiojo rinktinės vadovo postą, kai iš jo atsistatydino Svetislavas Pesičius (nesutapo trenerio ir keleto žaidėjų nuomonės - ESPN), tad nėra stebėtina, kad jo kėdė šiuo metu braška.

Su "jugų" stipria sudėtimi, talentu bei tarptautinių varžybų patirtimi, Serbija ir Juodkalnija gali būti stipriausia JAV priešininkė, bet serbų lyderis Predragas Stojakovičius nemano, kad netikėtumas yra įmanomas: "Ne, ne. Jie yra geri. Tai jie įrodė žaisdami atrankinėse varžybose dėl patekimo į Olimpiadą... Tad aš nemanau, kad mes galime... Kad tai įvyktų, mums turėtų labai sektis, o Svajonių komandai turėtų būti labai juoda diena".

Lietuva ir jos "išprotėję" sirgaliai

Lietuva yra naujoji Europos kontinento čempionė. Žinant lietuvių ūgį, nesavanaudiškumą, metimo techniką, perdavimų įvairovę ir praeities sėkmę, JAV neturėtų galvoti apie pergalę prieš baltus dar neprasidėjus mačui.

Lietuva, kelyje į čempionato aukso medalius turėjo tik vieną NBA žaidėją savo gretose - "Kings" naujoką Darių Songailą. Atėjus olimpiadai, šis skaičius gali būti padidėjęs iki 3, jei Klivlendo vidurio puolėjas Žydrūnas Ilgauskas bei 2001-aisiais metais "Spurs" NBA naujokų biržoje pašauktas Robertas Javtokas bus rinktinėje. Lietuviai turi ir kitą pajėgų ir aukštą vidurio puolėją - Eurelijų Žukauską (tarp užsienio žurnalistų vadinamą žmogumi voru - ESPN), kuris surinko 18 taškų (7/8 dvitaškiai) bei 7 atkovotus kamuolius finalo rungtynėse.

Lietuvos rinktinė turi daug puikių metikų, kuriems tereikia vos akimirkos, kad iššautų taiklų tritaškį. Lietuviai puolime žaidžia labai atidžiai ir nemeta tol, kol nesusidaro šimtaprocentinės galimybės pelnyti taškus, turi pakankamai aukštą komandą, kietą aikštės gynybą ir retai daro klaidas. Taip pat, Lietuva tikriausiai turi pačius triukšmingiausius krepšinio aistruolius visame pasaulyje. Jų, apkurtinti galintis švilpimas, skamba kaip milžiniška bičių-žudikių armija, ir taip nuo pirmojo ginčo kamuolio iki finalinio teisėjo švilpuko. Beje, jų švilpimą galima išgirsti tik varžovams esant puolime. Vieninteliai dalykai ko Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė neturi yra greitis, atletiškumas ir pergalė prieš amerikiečius olimpinėse žaidynėse.

Nors praėjus jau trims metams, nuo to įsimintino Sidnėjaus pusfinalio susitikimo, kuriame Lietuva buvo labai arti pergalės, grupė Lietuvos krepšinio sirgalių Švedijoje su dideliu gailesčiu kalbėjo apie tas rungtynes. Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio asistentas Donnas Nelsonas, kuris yra Dalaso "Mavericks" krepšinio operacijų prezidentas bei vyriausiojo trenerio asistentas, pasakė, kad 2000-ųjų metų mačas nebus pagrindiniu Lietuvos pasitikėjimo savimi faktoriumi ruošiantis Atėnams.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės ir NBA klubo "Dallas Mavericks" trenerių padejėjas D.Nelsonas mano, kad Lietuvai būtų labai sunku įveikti JAV ir, kad Serbija ir Juodkalnija gali paversti olimpinį turnyrą labai įdomiu, jei amerikiečiai nebus susikaupę. Pasak jo, jei Svajonių komanda sunkiai pradės susitikimą ar bus priblokšti kitokio negu NBA lygoje pražangų traktavimo, rungtynės prieš Lietuvą bei Serbiją ir Juodkalniją gali pareikalauti nepaprastai daug jėgų norint laimėti.

"Tarptautinio krepšinio taisyklės yra pagrindinė JAV problema. Arčiau krepšio esanti tritaškio linija bei minučių pertraukėlių ėmimo tvarka, dėl kurios treneriui yra sunkiau kontroliuoti bei treniruoti ekipą - NBA mes galime paimti minutės pertraukėlę bet kada ir tuomet sureguliuoti komandos žaidimą rungtynių pabaigoje. Krepšinis Europoje paskutinėmis minutėmis labiau priklauso nuo žaidėjo veiksmų. Rungtynės yra trumpesnės, tai leidžia pateikti siurprizų", - savo nuomonę išreiškė Donas Nelsonas.

Ispanija

Ispanijos vyrų krepšinio rinktinės lyderis yra Memfio "Grizzlies" žvaigždė Pau Gasolis, kuris buvo pripažintas geriausiu 2001-2002 metų NBA naujoku. Ispanai turi dar ir tinkamai neįvertintą gynėją Juaną Carlosą Navarro, šių metų NBA naujokų biržoje pasirinktą Vašingtono "Wizards" ekipos.

Vis gi, Gasolio ir Navarro tandemas neturi jokių šansų patampyti nervus amerikiečiams. Nors P.Gasolis ir yra nepaprastai talentingas, tačiau jei jis nesulauks pagalbos bus visiškai užgožtas Timo Duncano ir Jermaino O'Nealo. Jasonas Kiddas, Allenas Iversonas ir Mike'as Bibby J.C.Navarro įrodytų, kad jo sprendimas dar kuriam laikui pasilikti Ispanijoje yra protingas žingsnis.

Pau Gasolis iš dalies sutinka su straipsnio autoriaus nuomone: "Bus labai sunku juos įveikti, labai labai sunku. Norint nugalėti, amerikiečiams turės totaliai nesisekti".

Italija

Po pralaimėjimo Prancūzijai grupės varžybose 33 taškų skirtumu, Italijos pergalė rezultatu 69:67 prieš tuos pačius prancūzus kovoje dėl bronzos medalių buvo netikėta.

Italai iškovojo trečiają vietą čempionate be savo lyderių Carltono Myerso ir Gregoro Fučkos, kurie atvedė spagečių šalį į Europos viršūnę. Tačiau italai gali išgąsdinti Svajonių komandą vieninteliu atveju - Tony Soprano (serialo "Sopranai" pagrindinis herojus - red. past.) ir jo sėbrų pasirodymu.

Italijos puolėjas Nikola Radulovičius, paklaustas ką galvoja apie JAV vyrų krepšinio rinktinę, atsakė: "Ką galvoju apie JAV? Tai geriausia krepšinio rinktinė pasaulyje".

Perspektyvos

Kad ir kaip gerai šią vasarą atrodė JAV rinktinė, kitą vasarą ji atrodys dar geriau. Kobe Bryantas (?), Kevinas Garnettas, Karlas Malone'as ir tikriausiai net pats Shaqas keliaus į Atėnus (nė vienas iš jų nežaidė Puerto Rike vykusiame Panamerikos čempionate). Pridėkite prie jų Kiddą, Duncaną, kitą O'Nealą, Iversoną, Tracy McGrady, Vince'ą Carterį ir bus galima kalbėti apie geriausią ekipą nuo pirmosios Barselonos olimpiados - Svajonių komandos.

1992-ųjų Svajonių komandos narys Larry Birdas, kuris dabar yra krepšinio operacijų prezidentas Indianos "Pacers" klube, savo akimis stebėjo visą Europos čempionatą. Ieškodamas naujų talentų tarp europiečių, L.Birdas ramiu tonu galėjo atsakyti į straipsnio pradžioje užduotą klausimą dėl amerikiečių pralaimėjimo galimybės Atėnų olimpinėse varžybose: "Jie (amerikiečiai - red. past.) laimės auksą. Nebent Sh.O'Nealas žaistų už kitą valstybę".

Šaltinis
Portalo Eurobasket.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško portalo sutikimo draudžiama.
Eurobasket.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją