Sunkiame ir atkakliame mače tarp dviejų rinktinių, kurios finalą pasiekė nepatyrusios pralaimėjimo, lietuviai įrodė grėsmingiems ispanams, kad šiame čempionate jie buvo stipriausi. Tai liudijo ir tas 21 taško pranašumas, kurį lietuviai turėjo ketvirtajame kėlinyje.

Tačiau ir tai nesustabdė kovingų ispanų, kurie pražangomis ir desperatiškomis atakomis bandė pakeisti jėgų santykį iki pat paskutinių minučių.

Lietuviai atsilaikė, nors rungtynių dėl penkių pražangų nebaigė net penki pagrindinės sudėties žaidėjai. Ispanams nepavyko įgyvendinti savo siekio pagaliau iškovoti savo pirmąjį titulą.

Daugiausia taškų Lietuvos ekipai pelnė Arvydas Macijauskas - 21, Eurelijus Žukauskas - 18, Darius Songaila ir Šarūnas Jasikevičius - po 10.

Ispanijos rinktinei Pau Gasolis įmetė net 36 taškus, Chuanas Karlosas Navaras (Juan Carlos Navarro) - 18, Chorchė Garbachosa (Jorge Garbajosa) - 17.

Į čempionų sostą Lietuvos rinktinę atvedęs jos lyderis Šarūnas Jasikevičius išrinktas naudingiausiu 33-iojo Europos vyrų krepšinio čempionato žaidėju.

Kartu su Lietuvos rinktinės kapitonu, puolėju Saulium Štombergu jis pateko ir į simbolinį čempionato penketuką. Be dviejų lietuvių, į jį dar išrinkti Prancūzijos rinktinės gynėjas Tonis Parkeris (Tony Parker), Rusijos ekipos puolėjas Andrejus Kirilenko bei Ispanijos ekipos vidurio puolėjas Pau Gasolis.

Penketukas buvo paskelbtas iškart po apdovanojimų ceremonijos, kurioje Italijos rinktinė gavo bronzos, Ispanijos komanda - sidabro, o Lietuvos krepšininkai buvo apdovanoti aukso medaliais. Čempionų taurė buvo įteikta kapitonui S. Štombergui.

Iškart po finalinio švilpuko nacionalinėmis vėliavomis nešini Lietuvos krepšininkai nuskubėjo padėkoti keliems tūkstančiams Lietuvos rinktinės gerbėjų Stokholmo "Globen" arenoje.

Tarp Lietuvos rinktinės gerbėjų buvo ir kadenciją baigęs šalies Prezidentas Valdas Adamkus, dalyvavęs šalies krepšininkų palydėtuvėse prieš čempionatą ir nuoširdžiai ją palaikęs Švedijoje.

Lemiamas finalo rungtynes pradėjo M. Žukauskas, A. Macijauskas, S. Štombergas, E. Žukauskas ir Š. Jasikevičius.

Mūsiškiai įmetė pirmuosius keturis taškus, bet į tai ispanai atsakė septyniais - 4:7. Toliau aikštėje vyko lygi kova, kurioje į priekį paeiliui išsiverždavo tai viena, tai kita komanda. Septynis kartus rezultatas buvo lygus, o lyderiai keitėsi net aštuonis sykius.

Ispanų lyderis P. Gasolis pelnė 9 taškus ir buvo sunkiai sustabdomas, tačiau visai kitaip jis atrodė antrajame kėlinyje, per kurį nepelnė nė taško.

Po pertraukėlės po D. Songailos metimų pavyko persverti rezultatą 24:21, o netrukus K. Lavrinovičius metimu su bauda padidino skirtumą iki 32:23 (14 min.).

Tačiau Ch. K. Navaro pastangomis ispanai priartėjo iki 34:30. Tada iniciatyvos ėmėsi R. Šiškauskas, pataikęs svarbų tritaškį, teisėjas įskaitė jau iš lanko išmuštą kamuolį po Š. Jasikevičiaus metimo, ir du kėliniai buvo laimėti 40:31.

Tai buvo jau solidi paraiška čempionų titului, tačiau laukė dar mažiausia 20 minučių nelengvesnės kovos.

Trečiajame kėlinyje lietuviai galutinai įrodė esą stipriausi.

Po dviejų iš eilės E. Žukausko metimų ir baudos, bei A. Macijausko pataikymo persvara šoktelėjo iki 47:33.

Ispanai ėmėt pataikyti iš toli, tačiau ir lietuviai atsakė tuo pačiu - 55:42.

Dvi atakas tiksliai užbaigia A. Macijauskas, o P. Gasolis iš penkių baudų pataiko vos vieną - 62:48 po trijų kėlinių.

Ketvirtojo kėlinio pradžioje varžovai iškart atsiduria nokdaune - 68:48, A. Macijauskas dar prideda tritaškį - 71:50.

Lieka žaisti 6,5 min., ir vienintelė lietuvių problema yra lyderis slegianti pražangų našta.

Esant rezultatui 78:57, ispanai pelno devynis taškus iš eilės ir pakyla į paskutinį šturmą.

Paskutinės keturios minutės prilygsta visam kėliniui - taškai pelnomi po kiekvienos atakos, dažnai baudų metimais. Vienas po kito penktąsias pražangas gauna D. Songaila, A. Macijauskas, S. Štombergas ir M. Žukauskas.

Skirtumas ima nežymiai tirpti, bet jam sumažėjus iki 83:73, dukart labai svarbius taškus pelno E. Žukauskas, kuris netrukus irgi sėda su penktąja pražanga.

Ispanų ekipoje siautėja P. Gasolis, už baiginėdamas visas atakas iš eilės, bet jo vieno pastangų maža, nes Š. Jasikevičius drąsiai imasi iniciatyvos ir realizuoja baudų metimus.

Likus 21 sek. P. Gasolio tritaškis persvarą daro vienženklę - 93:84, tačiau tai buvo viskas, ką ispanai galėjo padaryti. R. Šiškausko baudos netikslios, o paskutinės atakos metu kamuolys jau tradiciškai atsidūrė po Š. Jasikevičiaus marškinėliais - pergalė!

Pergalė, apie kurią daug svajota, bet nelabai tikėta, žinant, kad pajėgiausi vidurio puolėjai pasirinko poilsį, o vienam iš kviestų žaidėjų svarbesni buvo buitiniai reikalai.

Tačiau nuoširdus ir profesionalus trenerių komandos - Antano Sireikos, Gintaro Krapiko, Valdemaro Chomičiaus, Donio Nelsono - darbas davė puikius vaisius. Jie įrodė visiems, kad pergalės priklauso ne nuo garsių vardų, o tų, kurie dirba.

"Mūsų komanda čempionate išsiskyrė būtent komandiniu žaidimu. Šiandien net penki žaidėjai gavo po penkias pražangas, tačiau atsirado, kas juos pakeičia," - po finalo Lietuvos televizijai pažymėjo G. Krapikas.

Lietuvos krepšininkai grįžta namo į Kauną pirmadienį apie 14 val.

Iškilmingas jų sutikimas, planuotas Dariaus ir Girėno stadione, perkeltas į Kauno Santaką, kur vyks ir koncertas.

Sekmadienį prieš vidurnaktį dešimtys tūkstančių rungtynes stebėjusių Lietuvos rinktinės gerbėjų plūstelėjo į miestų gatves ir aikštes, o Vilnių nutvieskė pergalingi saliutai.

Statistika.

Lietuva - Ispanija 93:84 (20:19, 20:12, 22:17, 31:36)

Lietuvos rinktinei taškus pelnė: Arvydas Macijauskas 21 (dvitaškiai 4/5, tritaškiai 2/5, baudos 7/7), Eurelijus Žukauskas 18 (dvitaškiai 7/8, baudos 4/5; 7 atk. kam), Šarūnas Jasikevičius 10 (1/3, 1/5, 5/6; 9 rez. perdavimai), Darius Songaila 10 (4/9, baudos 2/2), Ramūnas Šiškauskas 9, Saulius Štombergas 9, Kšištofas Lavrinovičius 7, Mindaugas Žukauskas 7, Donatas Slanina 2, Dainius Šalenga 0 (Virginijus Praškevičius ir Giedrius Gustas nežaidė).

Ispanijai: Pau Gasol 36 (dvitaškiai 10/16, tritaškiai 2/2, baudos 10/18; 12 atk. kam), Juan Carlos Navarro 18 (3/8, 2/5, 6/8), Jorge Garbajosa 17 (5/5, 1/4, 4/5), Alberto Herreros 7, Jose Calderon 5, Rodrigo de la Fuente 1, Roger Grimau 0, Carlos Marco 0, Felipe Reyes 0, carlos Jimenez 0, Antonio Bueno 0.

Taiklumas. Dvitaškiai 24/43 (56 proc.) ir 20/34 (59), tritaškiai 7/21 (33) ir 6/20 (30), baudos 24/33 (73) ir 26/38 (68).

Atkovoti kamuoliai - 30 ir 28, klaidos 15 ir 19, perimti kamuoliai - 6 ir 4.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)