Tuomečio „Žalgirio“ vienas emocinių lyderių aikštėje ir už jos Dainius Adomaitis, dabar žaidžiantis Latvijoje, Rygos „Barons /LMT“ klube, puikiai prisimena Miuncheno triumfą.

„Ar prisimenu „Žalgirio“ žygdarbį? Taip, taip žinoma,- DELFI sakė 35-erių metų krepšininkas. - Manau mes į Miuncheną važiavome be jokios įtampos, nes pats patekimas į finalo ketvertą jau buvo didelis laimėjimas.“

D. Adomaitis net neabejoja, kad pergalę prieš 10 metų lėmė puiki atmosfera komandoje ir visų krepšininkų vienybė.

„Manau ta visa atmosfera, ta komandos vienybė. Tas darbas, kuri padarė klubo vadovybė ir treneriai – visiškai pasiteisino. Ir net su kaupu. Komanda buvo pradėta formuoti ir burti prieš trejus metus. Buvo sukurtas galima sakyti toks ilgalaikis projektas.

Komandoje žaidėme lietuviai, kurie vienas kitą puikiai pažinojome ir rinktinėje, ir „Žalgiryje“. Mes vienas kitą suprasdavome net ne iš pusės žodžio, o iš žvilgsnio. Tuo metu mums pasisekė su užsieniečiais – ir Tyusu Edney, ir Anthony Bowie, ir Jiri Zideku. Ta vyraujanti atmosfera neleido plisti savanaudiškumui. Mus vienijo vienas tikslas – laimėti“, - DELFI pasakojo D. Adomaitis.

Buvęs „Žalgirio“ žaidėjas prisimena, kad prieš finalą širdies gilumoje tikėjosi tapti nugalėtoju.

„Taip, prieš finalą jau kiekvieno žalgiriečio širdies gilumoje virpėjo, kad tai yra mūsų šansas, kurį galime išnaudoti“.

Tos sudėties „Žalgiris“ buvo, žargonu kalbant, tikra chebra.

„Taip, taip ir būdavo. Nebūdavo, kad po treniruotės ar rungtynių pabaigos visi išsiskirstydavo po vieną į savo namus ar išvykose po savo viešbučio kambarius. Ne, tada būdavome visi kartu, susirinkdavome, vakarieniaudavome ar ilgiau vakarodavome. Ta bendrumo atmosfera buvo labai svarbi pergalėms“, - teigia atakuojančiu gynėju ir lengvuoju krašto puolėju 1998-99 metų sezone rungtyniavęs krepšininkas.

D. Adomaitis pripažįsta „Žalgirio“ trenerio Jono Kazlausko milžinišką indėlį ir klubo vadovų rodytą rūpestį krepšininkais.

„Buvo labai didelis trenerio atliktas darbas ir klubo vadovybės bei vadybos triūsas. Mums niekuo nereikėjo rūpintis, tik savo žaidimu ir viskas“.

Buvęs žalgirietis neatmeta galimybės, kad Lietuvos komandai pavyks pakartoti 1999-ųjų sėkmę.

„Žinoma, galima. Aš tuo tikiu. Kodėl gi ne. Vis dėlto Lietuva yra krepšinio šalis ir kiekvienais metais atsiranda vienas kitas talentingas žaidėjas. Jeigu juos suburti visus į vieną komandą ir pradėti ilgalaikį projektą. Nors dabar „Žalgiryje“ yra problemų, dėl ko man labai gaila, džiugu tai, kad ten žaidžia lietuviai. Tai dar kartą įrodo, kad mums gal geriau remtis savais krepšininkais, o ne užsieniečiais.

Jei atmesti „Žalgirio“ finansinę pusę ir su geriausiais lietuviais pasirašyti 3-5 metų kontraktus, kokia tai būtų komanda. Dabartinė „Žalgirio“ sudėtis su dviem stipriais legionieriais taptų labai gera komanda ir galėtų daug pasiekti Eurolygoje“, - įsitikinęs D. Adomaitis.

Turėdamas galimybę D. Adomaitis bendrauja su buvusiais žalgiriečiais - pergalės Eurolygoje bendražygiais.

„Iš užsieniečių – daugiausiai su Tyusu, o su lietuviais nuolat susitinkame ir pasišnekame. Tas ryšys liko, ta pergalė, tie keleri kartu praleisti metai mus labai suvienijo“.

Šiuo metu D. Adomaitis su Rygos „Barons/LMT“ klubu toliau rengiasi Latvijos čempionato ketvirtfinalio serijos antrosioms rungtynėmis su Liepojos „Lauvas“.

„Kol kas galvoju tik apie artimiausias ketvirtadienio rungtynes su varžovais, kurių laukiame optimistiškai. Toli į priekį nežiūrime. Norime laimėti ir pergalingai baigti šią seriją (rygiečiai kovoje iki dviejų pergalių pirmauja 1-0, - DELFI). Vėliau pradėsime galvoti apie pusfinalius“,- savo planais pasidalino D. Adomaitis.

1999 m. pergalinga „Žalgirio“ sudėtis:

Dainius Adomaitis, Darius Maskoliūnas, amerikiečiai Anthony Bowie bei Tyusas Edney, Giedrius Gustas, Tomas Masiulis, Saulius Štombergas, Mindaugas Žukauskas, Kęstutis Šeštokas, Eurelijus Žukauskas ir čekas Jiri Zidekas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją