Mėnesį nesitreniravusio aukštaūgio prireikė greitai. „Montepaschi“ puolėjas Benjaminas Eze dar pirmajame kėlinyje susirinko 3 pražangas ir Sienos klubo treneris Simone Pianigiani antro kėlinio pradžioje pažvelgė į K. Lavrinovičių.

Ilgai negalvojęs, treneris ryžosi riešo lūžį pastarąjį mėnesį besigydžiusį krepšininką leisti į aikštę.

„Mums tos rungtynės buvo labai svarbios, nes turime šansą patekti į finalo ketvertą. Aš buvau pasiruošęs ir žinojau, kad gali tekti 15-20 minučių žaisti“, – penktadienį telefonu iš Atėnų „BasketNews.lt“ pasakojo K. Lavrinovičius.

Sudėtinga pradžia

„Montepaschi“ pralaimėjo pirmąsias Eurolygos ketvirtfinalio rungtynes „Panathinaikos“ komandai, todėl antra nesėkmė Italijos čempionus būtų nustūmusi ant bedugnės krašto.

Ketvirtadienio rungtynių pradžia nežadėjo nieko gero. B. Eze susirinko tris pražangas ir treneris buvo priverstas leisti į aikštę K. Lavrinovičių. Niekas nežinojo, kaip jis atrodys po priverstinės mėnesio pertraukos.

Pirmoji ataka puolime K. Lavrinovičiui nebuvo sėkminga. Jis perdavė kamuolį tiesiai Šarūnui Jasikevičiui į rankas ir „Montepaschi“ teko grįžti į gynybą.

Tačiau po krepšiu lietuvio ūgis iš karto buvo jaučiamas. Vienoje atakoje jis neleido varžovams lengvai prasiveržti į baudos aikštelę, netrukus atkovojo kamuolį, puolime išprovokavo Mike‘o Batiste‘o pražangą.

„Iš pradžių jaučiausi kaip iš kosmoso atskridęs, nežinojau, kur randuosi, – pirmąsias akimirkas ant Atėnų OAKA arenos parketo prisiminė Kšyštofas. – Didelė salė, visi rėkauja. O aš mėnesį iš viso kamuolio rankose neturėjęs. Bet paskui įsižaidžiau ir viskas buvo normaliai.“

Aikštėje pabuvęs vos daugiau nei 3 minutes, Kšyštofas grįžo ant atsarginių suolo. Svarbiausias pasirodymas aikštėje jo dar laukė.

Apsižodžiavo su Šaru

Trečio kėlinio pradžioje „Panathinaikos“ pradėjo dominuoti. Po dviejų iš eilės metimų iš po krepšio, kai „Montepaschi“ aukštaūgiai beviltiškai skėsčiojo rankomis, šeimininkų persvara šoktelėjo iki 53:40.

S. Pianigiani ilgai negalvojo, kas gali sucementuoti gynybą po krepšiu. Kšyštofas grįžo į aikštę.

Reikalai iš karto nepasitaisė. Iki kėlinio pabaigos likus žaisti pusketvirtos minutės Š. Jasikevičius smeigė tritaškį ir „Panathinaikos“ įgijo didžiausią persvarą rungtynėse – 58:42.

Vos kelias sekundes prieš tai Šaras ir Brolis apsižodžiavo. K. Lavrinovičius išmušė kamuolį Š. Jasikevičiui iš rankų į užribį ir puolė teisėjui rodyti, kad kamuolys turi atitekti jo komandai. „Panathinaikos“ įžaidėjas lietuviui kažką replikavo, šis neliko skolingas.

„Ten draugiškai, nieko tokio, – prisiminęs trečiojo kėlinio epizodą sakė K. Lavrinovičius. – Man pasirodė, kad jis paskutinis lietė kamuolį. Ir aš iš emocijų rodau teisėjui, kad kamuolys turi atitekti mums. O Šaras man sako „tu, tu paskutinis lietei“. Aš jam sakau, kad „man atrodo, kad tu“. Nieko ten daugiau nebuvo.“

Buvo pasirengęs boksuotis

Kol „Panathinaikos“ sirgaliai traukė pergalės dainas, „Montepaschi“ lietuviai ėmėsi darbo. K. Lavrinovičius perėmė 2 kamuolius ir greitas atakas taškais pabaigė Rimantas Kaukėnas. Antrąjį kartą jis dar išprovokavo varžovo pražangą. Baudos nepataikė, bet K. Lavrinovičius sugriebė kamuolį puolime ir pelnė savo pirmus taškus rungtynėse.

Netrukus Terrellas McIntyre‘as perėmė kamuolį ir Marco Carraretto pelnė du taškus. Taip per pusantros minutės skirtumas sumenko iki 8 taškų ir „Montepaschi“ grįžo į žaidimą.

Besibaigiant trečiam kėliniui K. Lavrinovičius buvo pasirengęs kibti į atlapus Nikui Hatzivrettui. Šis bandydamas išvengti lietuvio užtvaros prabėgdamas smogė jam alkūne į krūtinę. Iš pradžių praradęs amą, vėliau Kšyštofas grėsmingai nuėjo paauklėti graiko.

„Jam aiškinau, kad specialiai taip daro. Sakiau, kad jeigu žaidžiam krepšinį, tai žaidžiam krepšinį. O jei nori boksuotis, galime išeiti iš aikštelės ir pasiboksuoti, jei jau jis toks „kietas“.

Jeigu jis būtų taip padaręs kartą, sakyčiau, kad nieko tokio, gal netyčia. Bet jis taip padarė du kartus iš eilės, tai dėl to supykau“, – prisiminė K. Lavrinovičius.

Fantastišką spurtą surengę „Montepaschi“ krepšininkai nesirengė sustoti ir ketvirtajame kėlinyje. K. Lavrinovičius smeigė tritaškį ir iš „Panathinaikos“ persvaros beliko 3 taškai – 60:63.

Iš viso per beveik 16 minučių puolėjas pelnė 9 taškus ir neprametė nė vieno metimo – taiklūs abu dvitaškiai, tritaškis ir abi baudos. Be to, atkovojo 4 ir perėmė 3 kamuolius, blokavo 1 varžovo metimą ir surinko 17 naudingumo balų.

Vėliau puolime sėkmingai darbavosi R. Kaukėnas ir T. McIntyre‘as, taip padėdami Sienos klubui iškovoti stulbinančią pergalę 84:79.

Tiki sėkminga serijos baigtimi

Vos nuaidėjus finalinei sirenai svečiai skubėjo varžovams spausti rankas ir bėgti iš OAKA arenos. Graikų sirgaliams pralaimėjimas nepatiko.

„Kaip lietus pradėjo lyti. Viskas krito ant galvų: ir kava, ir limonado buteliai, ir monetos, ir žiebtuvėliai. Viskas, kas papuolė po ranka, krito“, – prisiminė K. Lavrinovičius.

Tačiau jis pats po rungtynių jautėsi puikiai.

„Ta ranka, kurios riešas buvo lūžęs, silpnesnė, nes ja nesportavau. Bet šiaip viskas gerai, jokių skausmų nejutau. Gerai, kad nebuvo jokių incidentų, niekur nenukritau“, – džiaugėsi aukštaūgis.

„Montepaschi“ dabar perėmė namų aikštės pranašumą. Kitą savaitę jiems tereikia namie iškovoti dvi pergales ir antrus metus iš eilės keliautų į Eurolygos finalo ketverto varžybas. Po traumos atsigaunantis K. Lavrinovičius tiki, kad jo komanda gali tai pasiekti.

„Jeigu laimėjome vienas rungtynes išvykoje, manau, kad galime iškovoti pergales namuose. Mums labai svarbu neatsipalaiduoti ir žaisti iki galo, kaip parodėme vakar. Pralošinėjome 16 taškų, bet vis tiek ištraukėme pergalę“ – vis dar rungtynių emocijomis gyveno K. Lavrinovičius.