Ispanijos komanda pralaimėjimu baigė savo pasirodymą turnyre.

Abiems klubams kelias į Top-16 etapą galėjo atsiverti tik pergalės Vilniuje atveju, nepaisant to, kad pirmąjį susitikimą Kanarų salose 94:83 laimėjo „Gran Canaria Kalise“.

Pirmąją vietą E grupėje užėmė Rimo Girskio treniruojamas Mariupolio „Azovmaš“ klubas (Ukraina), kuris antradienį namuose 87:74 nugalėjo pasirodymą varžybose taip pat baigusį Vilerbano ASVEL (Prancūzija).

Top-16 varžybose, kurios prasidės sausio 27-ą dieną, „Lietuvos ryto“ klubas rungtyniaus naujoje L grupėje, kur varžysis su trimis klubais: Bilbao „Iurbentia Basket“ (Ispanija), kuriai atstovauja Renaldas Seibutis, Šarlerua „Spirou Basket“ (Belgija) bei Kvakenbriuko „Artland Dragons“ (Vokietija).

Šiame etape ekipos dukart (namie ir išvykoje) sužais tarpusavio rungtynes. Iš 4 grupių vėl po dvi geriausias komandas pateks į finalo aštuoneto varžybas.

Rungtynės

Susitikimo pradžioje svečiai pirmavo vienu metimu (4:2, 6:4, 9:6), bet įpusėjus ketvirčiui vilniečiai spurtavo 7:0 ir išsiveržė į priekį (13:9).

Po minutės pertraukėlės Ispanijos ekipos žaidėjai persvarą panaikino (14:14). Vis dėlto ketvirčio pabaigoje „Lietuvos ryto“ krepšininkai sužaidė sėkmingą atkarpą ir po Artūro Jomanto dvitaškio jų pranašumas vėl ūgtelėjo (23:16). Taiklia bauda kėlinį užbaigė svečiai (23:17).

Antrasis ketvirtis aikštės šeimininkams prasidėjo nesėkmingai – tris su puse minutės jie nesugebėjo pelnyti taškų. Laimei, oponentai taip pat „sukrapštė“ vos 4 taškus, tačiau tai privertė sostinės klubo strategą Rimą Kurtinaitį prašyti minutės pertraukėlės (23:21).

Po jos dar minutę ties „Lietuvos ryto“ taškų kraičiu švietė skaičius „23“ ir svečiai netruko išlyginti rezultatą. Taškų „badą“ Vilniaus komandoje nutraukė Marijono Petravičiaus dvitaškis, Mindaugas Lukauskis pridėjo tolimą metimą ir sirgalių tribūnos vėl pagyvėjo (28:23).

Vilniečiai pirmavo dar keletą minučių (31:27), tačiau paskutiniosios priklausė Las Palmaso klubui. Ketvirčio pabaigoje jie spurtavo 9:0 ir svarstyklės pakrypo į priešingą pusę (36:31). Sužaidus du kėlinius „Lietuvos rytas“ atsiliko 3 taškais (33:36).

Po didžiosios petraukos svečiai savo pranašumą išsaugojo keletą minučių. Vėliau krito M. Lukauskio ir Milko Bjelicos tritaškiai, „Lietuvos rytas“ sėkmingiau gynėsi ir aikštės šeiminininkai perėmė iniciatyvą bei susigrąžino pranašumą (45:43, 47:44).

Žaidimas išsilygino, o netrukus „Gran Canaria“ išlygino ir rezultatą (48:48). Vis dėlto ketvirčio pabaigoje kiek sėkmingiau žaidę vilniečiai po 30 min. pirmavo (55:52).

Paskutinio kėlinio pirmosiomis minutėmis „Lietuvos rytas“ pasiuntė varžovus į nokdauną – tritaškį pataikė M. Bjelica, po dvitaškį pridėjo Artūras Jomantas ir Branko Milisavljevičius, o sostinės ekipos persvara tapo dviženklė (62:52).

Vilniaus komanda nemažino apsukų ir po A. Jomanto prasiveržimo, įspūdingo Chucko Eidsono dėjimo bei M. Lukauskio metimo spurtas prasitęsė iki 13:0 (68:52).

Varžovai pirmuosius taškus kėlinyje pelnė tik sužaidus 4 min. 20 sek., bet netrukus jau „Lietuvos rytui“ iškilo problemų puolime. Las Palmaso komandos krepšininkai kiek aptirpdė atotrūkį (57:68), o netrukus visiškai atkuto ir likus žaisti 2 min. priartėjo iki 7 taškų (61:68).

Netrukus tritaškiu „Gran Canaria“ sumažino skirtumą iki 4 taškų (64:68), bet mačo pabaigoje žaidimo eigą vėl kontroliavo „Lietuvos rytas“. B. Milisavljevičius pataikė baudas, vilniečiai apsigynė, o varžovams buvo skirta nesportinė pražanga. A. Jomantas realizavo abu baudos metimus ir M. Bjelica dėjimu įtvirtino pergalę (74:64).

Komentarai

„Gran Canaria Kalise“ vyr. treneris Salva Maldonado: „Noriu pasvekinti „Lietuvos rytą“ už geras rungtynes ir pergalę bei patekimą į kitą etapą. Pirma mačo pusė buvo lygi, nors joje geriau atrodė „Lietuvos rytas“. Antroje pusėje mes atrodėme geriau, bet „Lietuvos rytas“ nustebino ketvirtojo kėlinio pradžioje, kai išsiveržėe į priekį. Tuo metu atrodė, kad viskas baigta. Bet pakeitėme gynybos sistemą ir sugrąžinome intrigą.

Viską sužlugdė 2 paskutinės minutės, kurias „Lietuvos rytas“ sužaidė labai gerai. Žinojome, kad išvykoje sunku laimėti, bet šiandien nežaidėm pakankamai gerai, kad iškovotume pergalę.“

„Lietuvos ryto“ vyr. treneris Rimas Kurtinaitis: „Noriu padėkoti vyrams už gerą darbą. Nors teko remtis tik 7 žaidėjais, mes fiziškai buvome pasirengę geriau ir ketvirtame kėlinyje tą įrodėme. Rezultatas mus tenkina, nes patekome į kitą etapą, kur naujas tikslas bus iškopti finalo aštuonetą.

Tai nebuvo vieno metimo pergalė, o pelnytas mūsų laimėjimas. Tačiau visi matė, kad dar turime problemų puldami prieš aikštės gynybą.

Džiaugiuosi mūsų gynyba, ji jau panaši į tokią, kokios aš norėčiau. Gal tik, dėl įtampos darėme per daug klaidų. Turėdami 16 taškų persvarą vos nepralošėme.

Nesusipratimas mačo pradžioje - mano klaida, pats į starto protokolą įrašiau ne tą žmogų, Marių Prekevičių vietoje Marijono Petravičiaus. Marijonas nebuvo rezultatyvus, bet kamšė skyles gynyboje, o Chuckas Eidsonas apskritai net perdaug žaidžia komandai, galėtų daugiau atakuoti.

Teisėjų niekuo nekaltiname: mes padarome 16 klaidų, o teisėjas - tik 4. Tad neteisinga jį kuom nors kaltinti.

Nieko negaliu kalbėti, ar bus naujų pirkinių komandoje, nes nežinau finansinės klubo padėties. Su manimi ir žaidėjais yra atsiskaitoma laiku.“

Statistika

„Lietuvos rytas“: Mindaugas Lukauskis 19 taškų (5/12 trit., 2/2 dvit.), Milko Bjelica 18 (10 atk. kam.), Branko Milisavljevičius 14, Artūras Jomantas 13 (6 atk. kam.), Marijonas Petravičius 6 (6 atk. kam.), Chuckas Eidsonas 4.

Donatas Zavackas (13:29 min.), Steponas Babrauskas (2:59 min.), Marius Prekevičius (1:15 min.) ir Michailas Anisimovas (3:52 min.) taškų nepelnė.

„Gran Canaria“: Carlas Englishas 15 (1/4 trit., 4/6 dvit., 4/6 baudų), Danielis Kickertas 13, Marcusas Norrisas 9, Joshas Fisheris 7, Jamesas Augustine'as 6, Albertas Moncasi, Jimas Moranas ir Melvinas Sandersas po 4, Sitapha Savane 2.

Dvitaškiai: „Lietuvos rytas“ 18/33 (55 proc.) - „Gran Canaria“ 21/40 (52 proc.)

Tritaškiai: „Lietuvos rytas“ 7/26 (27 proc.) - „Gran Canaria“ 5/21 (24 proc.)

Baudų metimai: „Lietuvos rytas“ 17/23 (74 proc.) - „Gran Canaria“ 7/12 (58 proc.)

Atkovoti kamuoliai: „Lietuvos rytas“ 42 - „Gran Canaria“ 32

Rezultatyvūs perdavimai: „Lietuvos rytas“ 11 - „Gran Canaria“ 6

Perimti kamuoliai: „Lietuvos rytas“ 6 - „Gran Canaria“ 9

Klaidos: „Lietuvos rytas“ 16 - „Gran Canaria“ 16

Blokai: „Lietuvos rytas“ 0 - „Gran Canaria“ 1.

„Azovmaš“ - ASVEL 87:74 (27:18, 22:19, 17:16, 21:21)

„Azovmaš“: Khalidas El-Aminas 23 (6 rez. perd.), Simonas Serapinas 14 (4/6 trit., 1/4 dvit.; 2 rez. perd., 1 atk. kam., 1 per. kam., 5 pražangos per 19:02 min.), Rolandas Jarutis (3/5 trit., 1/2 baudų; 1 atk. kam., 1 kld. 3 pražangos per 20:45 min.), Serhijus Liščiukas ir Uchenna Nsonwu (9 atk. kam.) po 10.

AVEL: Ali Traore 19, Amara Sy 14, Chevonas Troutmanas 11 (6 atk. kam.), Benas Dewaras 10.

Galutinė E grupės turnyro lentelė: (vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai, taškų santykis)

1. Azovmaš         4  2  +12  
2. Lietuvos rytas  3  3  +26 
3. Asvel           3  3  -39
4. Gran Canaria    2  4   +1 

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją