Neįtikimomis sumomis šią vasarą taškėsi ir kiti Europos klubai, tad prasidėjusi pajėgių NBA krepšininkų migracija į Senąjį kontinentą nieko nebeturėtų stebinti. Nes Eurolyga jau tapo milijonierių kovų arena. Milijonierių, kurie ateityje pasirengę už brajantus ar jamesus mokėti net po keliasdešimt milijonų eurų.

Broliai eina iš proto

Panagiotis ir Giorgios Angelopoulai šią vasarą sukėlė isteriją už Atlanto, kai į Pirėjo "Olympiakos" priviliojo Joshą Childressą. Šis nebuvo jokia NBA žvaigždė, tačiau labai solidus vidutiniokas. Žodžiu, toks, kuriam lemta NBA praleisti keliolika metų, nebent po mainų persikeliant iš vienos komandos į kitą.

Taip atrodė iki tol, kol broliai Angelopoulai pateikė savo pasiūlymą. 4,4 mln. eurų – ir J. Childressas atsidūrė Pirėjuje. Pasirodė, kad tai tapo tik didelių permainų pradžia. Juanas Carlosas Navarro, Nenadas Krstičius, Jorge Garbajosa, Carlosas Arroyo, Jannero Pargo, Gordanas Giričekas. Visi šie žaidėjai tapo šios vasaros krepšinio rinkos mados kolekcijos modeliais.

O naują madą pristatę Graikijos milijardieriai Angelopoulai nesnaudė ir savo žemyne. Vien trims komandos naujokams J. Childressui, Theodorui Papaloukui ir Nikola Vujčičiui "Olympiakos" šį sezoną sumokės 9,6 mln. eurų. O kur dar Zoranas Ercegas, Yotamas Halperinas, Lynnas Greeras, Giannis Bourousis ir kiti?

Brolių Angelopoulų dosnumas atrodo toks platus, kaip ir jų valdomų supertanklaivių flotilė. Ir vis dėlto "Olympiakos" savininkai nėra nuo savo milijonų apsvaigę švaistūnai. Arvydui Macijauskui jie skolingi niekingus 4,5 mln. eurų, tačiau dantimis ir nagais kaunasi teisme, kad šių pinigų nereiktų mokėti.

"Olympiakos" savininkai taupo. Patys paskelbė, kad taupo tam, kad kitais metais į savo gretas pasikviestų geriausią NBA lygos krepšininką Kobe Bryantą. O kol ateis kiti metai, Pirėjo klubo suburtas žvaigždynas bandys pralaužti ledus šiemet. Pagal žarstomus milijonus "raudonieji" jau įsiveržė į lyderius, tačiau jų treneriui Panagiočiui Giannakiui dabar iš milijonierių teks suburti tikrą komandą. Jei Graikijos legendai tai pavyks padaryti, "Olympiakos" neturės problemų nei Eurolygos A grupėje, nei šešioliktuko varžybose.

A grupėje gali ramiai jaustis ir kiti du superklubai – naujoji ir buvusi Marcuso Browno komandos Tel Avivo "Maccabi" ir Malagos "Unicaja". Tarp kitų trijų ekipų virs arši kova dėl paskutinio kelialapio į antrojo etapo varžybas.

S. Jasaitis keršys baskams

Simas Jasaitis po Eurolygos burtų traukimo ceremonijos turėjo būti laimingas. Lietuvos rinktinės snaiperis ne tik Ispanijos čempionate, tačiau ir Eurolygoje turės galimybę užtildyti Vitorijos "Tau Ceramica" aistruolius ir prezidentą Jose Antonio Querejetą.

Pernai baskų klube progų pasižymėti beveik neturėjęs tylusis 26 m. 201 cm ūgio puolėjas naujojoje savo komandoje Badalonos "Joventut" gavo gerokai solidesnį vaidmenį.

Tiek "Joventut" treneris Sito Alonso, tiek sirgaliai tikisi, kad lietuviui bent iš dalies pavyks kompensuoti Rudy Fernandezo ir Lubošo Bartono netektį. Ir bent pirmuosiuose sezono mačuose S. Jasaitis įrodė, kad šios viltys nėra iš piršto laužtos.

"Vasarą mus paliko trys svarbūs žaidėjai (dar Jerome'as Moiso), tačiau manau, kad mums pavyko surasti žaidėjus, su kuriais galėsime sėkmingai kovoti abiejuose frontuose – ir Ispanijos čempionate ir Eurolygoje", – kalbėjo S. Alonso.

Pernykščiai ULEB taurės laimėtojai "Joventut" priskiriami prie Eurolygos C grupės favoritų, kaip ir "Tau Ceramica" bei Stambulo "Fenerbahce Ulker". Tačiau visiems šiems klubams derėtų pasisaugoti ir formalių autsaiderių, ypač – vasarą gerokai sustiprėjusios Italijos vicečempionės Romos "Lottomatica" ekipos.

Viso pasaulio negana

Apie pasitraukimą iš Lietuvos rinktinės po olimpiados paskelbęs Ramūnas Šiškauskas toliau rinkti titulus galės tik klubų varžybų fronte su Maskvos CSKA. Iki tol trisdešimtmečiam 198 cm ūgio puolėjui tai sekėsi beveik idealiai.

Užpernai su "Panathinaikos" universalusis lietuvis iškovojo visus titulus, o pernai tai padaryti sutrukdė tik tautietis Kęstutis Kemzūra. Šio trenerio vadovaujama Maskvos srities "Chimki" nugalėjo CSKA Rusijos taurės turnyro finale.

Šiemet CSKA didžiausią nerimą turėtų kelti būtent kovos savo kieme. Rusijos lyga šią vasarą dėl nesibaigiančių milijonų drastiškai sustiprėjo, tad "R. Šiškauskui ir ko" teks labai pasistengti, norint vėl išlaikyti stipriausios savo šalies komandos vardą.

Eurolygoje, bent pirmajame etape, turėtų būti lengviau. Ettore Messinos kariauna šiuos metus pasitinka kiek atsinaujinusi (išvyko T. Papaloukas, Davidas Andersenas ir Marcusas Goree, atvyko Zoranas Planiničius, Erazemas Lorbekas, Terence'as Morrisas), bet tikrai nesusilpnėjusi.

"Mūsų tikslas yra finalo ketvertas. Sezono pradžioje būtų kvaila sakyti, kad norime laimėti Eurolygą, nes finalo ketverte žaidžiama tik po vienas rungtynes. Bloga diena ar trauma gali sujaukti visus planus. Todėl sakau tiek, kad norime pavasarį žaisti Berlyne", – atsargiai sezono tikslus nurodė E. Messina.

Lietuvos krepšinio gerbėjams turėtų būti įdomu stebėti kito D grupėje dirbsiančio trenerio darbą. Pusantrų metų Vilniaus "Lietuvos rytui" vadovavęs Aleksandras Trifunovičius vasarą persikėlė į savo mėgstamiausią šalį ir Eurolygą bandys stebinti su Atėnų "Panionios".

"Vilniuje įgijau nemažai patirties, ir dabar stengiuosi ją išnaudoti. Manau, kad visi "Panionios" žaidėjai nusiteikę sunkiai dirbti, todėl galbūt mus išvysite ten, kur tikrai nesitikėjote", – dar vieną staigmeną žadėjo krepšinio specialistas iš Serbijos.