Atrodo, didžiausias "Žalgirio" laimėjimas, kad pavyko išsaugoti savo išugdytus pajėgiausius krepšininkus – Joną Mačiulį ir Paulių Jankūną?

– Jie liko žaisti už didelius pinigus, todėl toks ir pavykimas... Tačiau turime tikslą turėti kuo daugiau savų žaidėjų, todėl geriau jiems mokėti tuos pinigus. Nieko nepadarysi, tokia rinka: jeigu nori konkuruoti su kitais Europos klubais, turi krepšininkams mokėti tiek, kiek jie verti. Taip ir susiduriame su realybe: viskas brangsta, žaidėjų kainos kyla, klubų biudžetai didėja ir mes turime neatsilikti. O pinigų šiais laikais niekas nenori duoti. Todėl ir žiūrime į miestą, kuris turėtų būti suinteresuotas turėti "Žalgirį", nes daugiau niekas neužima žmonių beveik ištisus metus.

"Žalgiris" svarbus visai Lietuvai, todėl ir Vyriausybė galėtų pagalvoti apie tai. O krepšinis – vienintelis dalykas, suburiantis visą šalį. Tik niekas nenori padėti. Arba vienur duoda, kitur atima. Todėl ir ieškome vis daugiau rėmėjų, kad turėtume stiprią komandą.

O Kauno politikus sunku suprasti. Galėtų pasakyti tiesiai šviesiai: nereikia mums to "Žalgirio". Užsidarytume ir būtų ramu. Kažkokia nesąmonė. Gal man čia visko reikia? Man nereikia. Miestui, Lietuvai reikia. Juk turime per tiek dešimtmečių iškovotą vardą, aukštumas, sukūrėme istoriją. Tik vieni mes negalime viso to išlaikyti. Be miesto ar valstybės paramos nieko nebus. Juk daug kur visame pasaulyje miestai padeda ir išlaiko sporto komandas. Tokie klubai pačių didžiausių trofėjų nelaimi, bet žaidžia ir, kaip ir "Žalgiris", laikosi apie viduriuką. Ir žmonės turi kuo džiaugtis. Bet jeigu Kaunui "Žalgirio" nereikia – tegul pasako. Kiek galima vaikščioti ištiesta ranka?

Navikauskas jau beveik nakvoja savivaldybėje. Užtenka mus durniais laikyti. Aš nesuprantu tokių žaidimų ir jų nežaidžiu. Arba mums reikia "Žalgirio" ir padedame jam pasirašydami ilgalaikę sutartį, ar nebereikia ir tiesiai šviesiai taip pasakome. Kiek metų vaikštome su ištiesta ranka? O jie durnių volioja, nori to, nori ano, fotografuotis nori... Tai pakelkite vieną kartą rankas, pabalsuokite ir nebegadinkime nervų vieni kitiems. Einame visi į halę ir sergame už "Žalgirį".

Aš nesuprantu – rinkimai, ne rinkimai. Ar "Žalgiris" tiems rinkimams turi padėti? Kasmet tas pats vyksta, nebesuprantu, kiek dar galima? Politikuokite, su kuo norite, bet ne su "Žalgiriu". Atsibodo tos kalbos, kad kažkas kažko nemato "Žalgiryje". Jau ir taip esame stebimi kaip per didinamąjį stiklą, kiaurai matomi.

– Teisingai, taip ir turi būti. Mes gi ieškome naujų rėmėjų, investuotojų, tai turime turėti, ką jiems pasiūlyti. Bet tai nereiškia, kad savivaldybė po to turėtų neberemti komandos, nes valdyme vis tiek dalyvaus. Taigi dėl to ir stengiamės, kad ką turime, tai bandome išlaikyti, ir ieškome daugiau paramos, nes pagal rezultatus matome, kad mūsų turimo biudžeto pasiekti Eurolygos aukštumoms neužtenka. Jeigu kažkas dar prisijungtų, tada jau galime galvoti apie didesnes pergales Eurolygoje.

Kokio sprendimo tikitės rugsėjo 11-osios miesto tarybos posėdyje?

– Gauti savivaldybės paramą. Tai yra sprendimas turi būti toks, kad bankai mus galėtų kredituoti. Šiandien miestas "Žalgiriui" dar yra neatidavęs 2,3 mln. litų iš praėjusio sezono sumos. Mes tą sumą esame pasiskolinę iš banko, kuriam mokame palūkanas. Nesunku suskaičiuoti, kiek mes sugrąžiname miesto biudžetui pinigų pajamų mokesčių pavidalu. Pernai iš 18 mln. biudžeto 3 mln. grąžinome mokesčiais į Kauno biudžetą. Tai kyla klausimas – kokia suma realiai mus rėmė savivaldybė? Šešiais ar trimis milijonais?

O jeigu dabar skirs penkis milijonus, realiai gausime tik du. O dar mokestis už miestui priklausančią Sporto halę. Vadinama mūsų namų arena, apverkta, apraudota, o mums kasmet kainuoja daugiau kaip 300 tūkstančių litų. Tai ir šitą sumą atimkite iš miesto paramos. Negana to, birželį halės nuomos kaina vėl padidinta, tai kur dar mažinti miesto paramą? Jeigu jau nutartų skirti 5, o ne 6 mln., tai, sakome, nors premijas už iškovotus titulus numatykite. Bet ne.

Tai realiai iš 5 mln. mums liktų maždaug 2,2 mln. Kiek žaidėjų už tokią sumą galima nusipirkti? Na, vieną ir truputį kito. Tris kojas, ir tai ne lietuvių. Už miesto paramą negalėtume įsigyti nė vieno stipraus Lietuvos krepšininko. Tad geriau politikai paskaičiuotų ir įsigilintų, o ne rėktų, kiek daug pinigų "Žalgiriui" duoda. Visi nori lietuvių komandoje, mes irgi norime, bet tam reikia visiems padirbėti.

Mes žiūrime į ateitį, auginame jaunimą. Tam sukūrėme ir "Kauno" komandą. Už tai, kad darome gerą darbą Lietuvos krepšiniui, LKL nuplėšė 350 tūkst. litų. Nors niekas iki šiol tokių pinigų nemokėjo. Juoką kelia kalbos, kad mes visi už krepšinį, norime padėti vieni kitiems. Bet, kiek matau, niekas niekam nepadėjo ir nepadės. Nebent gerklę perplėš, daugiau nieko. Jeigu jaunesnis būdamas būčiau žinojęs, kas čia vyksta, niekur nebūčiau lindęs. Nes matau tik intrigas, visi žiūri, kur tik biznį kokį padaryti. Kokį biznį gali padaryti su "Kaunu"? Matėme, kad yra labai gera jaunų žaidėjų grupė, kad jų neišdraskytume, subūrėme komandą. Tai jie mus truktelėjo už tris su puse šimto. Ką jie visi galvoja? Kur visos federacijos ir garastai? Tegul jie užspringsta su tais pinigais, mes vaikus vis tiek auginsime. Kol nesunaikins galutinai.

Kokios galimybės "Žalgiriui" gauti Eurolygos A lygio licenciją, kuri garantuoja komandai ilgalaikę vietą turnyre?

– Turime visas galimybes gauti tokią licenciją, ypač, jeigu prasidės arenos statyba. Ir jeigu mes išlaikysime savo lygį – būsime Eurolygoje apie viduriuką, manau, gausime A licenciją, nes nuo pirmos ULEB gyvavimo dienos buvome vienoje barikadų pusėje. Mums A licencija būtų kaip pasaka.

Ar patenkintas tuo, kaip pavyko šiemet suburti komandą?

– Čia nieko naujo – visada kažko trūksta, bet mes neskubame ir jau prasidėjus sezonui dairomės pastiprinimo, jeigu jo reikia. Neturime galimybių iškart surinkti visų žaidėjų, kurių mums reikėtų.

Gedimino Navikausko nuomonė:

Savivaldybėje vyksta politiniai žaidimai. Kas juos organizuoja, ne mūsų reikalas, bet yra nerimo, kad bus priimtas ne toks sprendimas, kokio laukia "Žalgiris". Prieš Seimo rinkimus politikai galbūt skirs pinigų, bet bus taip, kad mes jų negalėsime paimti. Yra žinių, kad pinigų bus skirta iš biudžeto, bet tai būtų aiškus įstatymo pažeidimas – iš biudžeto "Žalgiriui" pinigų negalima skirti. Juk specialiai buvo įkurta viešoji įstaiga "Krepšinio perspektyvos", per kurią miestas galėtų remti krepšinį. Iki šiol per šią įstaigą ir gaudavome finansavimą, bet dabar kažkas sugalvojo kitokį modelį. Kodėl? Galbūt todėl, kad galėtų pasigirti per laikraščius, kad skyrė milijonus "Žalgiriui", nors komanda tų pinigų negalės paimti. Tad viena ranka duoda, kita – atima.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Tarnybinių romanų pinklės

Neramios sostinės dienos

Pažintis su kontrolieriais