Kas vyksta už arenos?

Šeštadienį Vilniaus „Siemens“ arenoje vyks lemiamas Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir Kauno „Žalgirio“ mūšis. Susirinks ištikimiausi sostinės komandos sirgaliai, kauniečius pasitiks pragarišku švilpesiu.

O kas vykta už arenos? Už ką serga vilniečiai, varžybas stebintys namie arba kavinėse? „Vilniaus dienos“ apklausa parodė, kad simpatijos komandoms pasiskirsto beveik tolygiai – pusę aistruolių palaiko „Lietuvos rytą“ , kita pusė – „Žalgirį“.

Trečiadienio vakaras sostinės kavinėje. „Žalgirio“ gerbėjai neslėpė emocijų ir garsiai palaikė Kauno komandą. Susidarė įspūdis, kad jų net daugiau. Kita vertus, kavinės buvo pustuštės.

O kodėl vilniečiai serga už „Žalgirį“? Šalies Prezidentas Valdas Adamkus neseniai prisipažino simpatizuojantis būtent šiai komandai, nes laiko save kauniečiu. Štai ir vienas atsakymų – nemažai vilniečių yra buvę kauniečiai ar kitų miestų gyventojai. O jiems „Žalgiris“ – šventas reikalas.

Surasti sostinėje gimusį „Žalgirio“ gerbėją nėra paprastas uždavinys. Bet yra ir tokių. Kauno klubo sirgalius Domas Vėželis, nuo gimimo gyvenantis Vilniuje, „Žalgirio“ komandą palaiko dėl garbingos jos istorijos.

„Komanda iškovojo įspūdingų pergalių tiek SSRS, tiek Nepriklausomoje Lietuvoje“, – priežastį, kodėl simpatijas skiria būtent šiai krepšinio komandai, įvardijo vadybą studijuojantis Domas.

Motyvai įvairiausi

Muzikos klube „Prospekto PUB“ didžėjumi dirbantis Povilas nuo vaikystės yra užkietėjęs „Žalgirio“ gerbėjas. „Galbūt dar motinos pilve sirgau už šį klubą. Be abejonės, Arvydas Sabonis buvo ta varžybas stebėti traukianti asmenybė“, – kalbėjo varžybas emocingai stebintis Povilas.

Studentas iš Panevėžio Mantvydas palaiko „Lietuvos rytą“ dėl to, kad jie sugebėjo suburti gerą komandą. „Gerbiu serbų krepšinio mokyklą ir džiaugiuosi, kad jie atvyksta pamokyti lietuvių šio sporto subtilybių“, – poziciją dėstė Mantvydas.

Krepšinio klubų vadovų vykdoma politika taip pat tampa simpatijų ir antipatijų priežastimi. „Lietuvos rytas“ naudodamasis laikraščiais gražiai atsiliepia tik apie savo valdomą klubą, bet teršia pagrindinio konkurento vardą“, – tai užkliuvo verslą studijuojančiam šiauliečiui Algirdui.

O „Lietuvos ryto“ sirgaliui Mindaugui nesuprantama, kodėl „Žalgirio“ klubas moka milijonus karjerą baigiantiems žaidėjams, kai turi perspektyvaus pergales skinančio jaunimo.

CSKA ir „Žalgirio“ dvikovų laikus prisimenantis Gintaras iš Utenos atkreipė dėmesį, kad tais laikais Vilniaus „Statybos“ varžybos buvo rodomos retai. „Tai viena priežasčių, kodėl visa tauta labiau domėjosi „Žalgiriu“, – svarstė Vilniuje gyvenantis Gintaras.

Sirgaliai pasigenda lietuvių

Krepšinio mėgėjams žaidėjų iš užsienio perpildytos lietuvių komandos – tarsi peilis po kaklu. „Legendinis „Žalgiris“ išsiskyrė, nes jame žaidė tik lietuviai, o dabar komandos pagrindas – užsienio žaidėjai“, – savo požiūrį dėstė socialinė darbuotoja Inga Rudenkaitė.

Tokiai nuomonei pritarė dauguma per varžybas kalbintų krepšinio aistruolių. Ne veltui sakoma, kad Lietuva turi 3 mln. krepšinio ekspertų. Užkalbinti žmonės noriai dalijosi savo idėjomis ir patarimais dėl lietuviško krepšinio ateities.

„Pagrindinės šalies komandos gyvena šia diena ir nesuka galvos dėl krepšinio talentų ugdymo“, – įsitikinęs „Lietuvos ryto“ komandos gerbėjas Tomas Mozūra. Vyriškiui labiau patiktų mėgstamoje komandoje matyti vieną brangiau kainuojantį lietuvį, nei vietoj jo nupirktus du užsienio žaidėjus.

Sirgaliams labai svarbus ir lietuvių komandų įvaizdis. „Daugiau patirties turintys užsienio žaidėjai užgožia suolus trinančius lietuvių talentus. „Žalgirio“ jaunimas laimėjo nacionalinės lygos varžybas, bet geriausiems žaidėjams reikėtų suteikti šansą pasirodyti pagrindinės komandos sudėtyje“, – kalbėjo elektroninio verslo magistrantas Algirdas.

Merai – patriotai

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas: „Sergu už „Žalgirį“ nuo mažens. Dabar esu užsienyje, todėl apie varžybų rezultatus sužinau iš interneto ir gaunamų SMS žinučių. Varžovams laimėti Kauno sporto halėje sunku, nes čia sukuriama nepraprasta atmosfera. Grįšiu į Lietuvą šeštadienį, todėl nežinau, ar spėsiu atvykti stebėti varžybų į „Siemens“ areną“.

Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas: „Palaikau „Lietuvos rytą“. Kai buvau jaunas, sirgau už „Žalgirį“, nes nebuvo Vilniaus „Lietuvos ryto“. Šį šeštadienį planavau su anūku nueiti į „Siemens“ areną, bet tuo laiku man vyks svarbus susitikimas. Kodėl sostinės komandai nepavyksta laimėti, daugiau galėtų pasakyti treneriai. Tačiau manau, kad „Lietuvos rytas“ dar turi vilčių atsigauti ir iškovoti galutinę pergalę“.

Apklausa:

Saša Nonin, teisininkas. Sergu už „Lietuvos rytą“. Esu iš Ukrainos, bet jau 14 metų gyvenu Vilniuje. Palaikau šį klubą dėl geresnių žaidėjų ir propaguojamo žaidimo stiliaus. Tikiu, kad serija ši šeštadienį Vilniuje nesibaigs.

Aleksandras Fadejevas, virėjas. Esu vilnietis, bet palaikau Kauno „Žalgirį“. Simpatijos atsirado žiūrint Eurolygos varžybas, kurias kauniečiai laimėjo žaisdami jau patį pirmą sezoną. Nežinau, kiek prireiks varžybų, bet čempionu taps „Žalgiris“.

Robertas Žebrauskas, ekonomistas. Palaikau „Lietuvos rytą“, nes jau 20 metų gyvenu Vilniuje. Visas gyvenimas sukasi apie šį miestą, todėl negalėčiau sirgti už kito miesto komandą. Vilniaus klubo padėtis šio finalo serijoje pasidarė labai sudėtinga.

Regimantas Jasiūnas, futbolo teisėjas. Sergu už „Lietuvos rytą“, nes dabar gyvenu Vilniuje ir esu savo miesto patriotas. Eurolygos varžybose palaikau abi lietuvių komandas. Nepatinka futbolo klubas „FBK Kaunas“, galbūt dėl to nemėgstu ir „Žalgirio“, nes priklauso tam pačiam miestui.

Valentina, mokytoja. Aš žiūriu Lietuvos rinktinės varžybas. „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ dvikovos manęs visai nedomina. Stebiu, kai Lietuva žaidžia su užsienio komandomis.

Lina Vainauskaitė, studentė. Palaikau savo miesto komandą „Žalgirį“. Esu iš Kauno, bet studijuoju sostinėje. Patinka pati komanda ir žaidėjai. Ypač mėgstu Marko Popovičių.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Rotušės aikštėje bandelėmis nebekvepės

Naujos eismo smegenys

Geras barmenas – lyg cirko artistas