Atėjo pasakyti ačiū

Šypsenos krepšininkų veiduose ir stiprus jų gydytojo Rimtauto Gudo rankos paspaudimas bylojo, kad sportininkai iš Europos vyrų krepšinio čempionato grįžo sveiki ir laimingi.

Jie ir Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas bei sekretorius Mindaugas Balčiūnas atėjo padėkoti Klinikų vadovams ir medikams.

Vadovams – už tai, kad sutartimi, su Lietuvos krepšinio federacija pasirašyta prieš metus, įsipareigojo saugoti krepšininkų sveikatą, ją stiprinti ir prireikus gydyti, gydytojams – už nuslopintą skausmą, sugrąžintas jėgas čempionato metu.

„Šarūno trauma buvo tokia sunki, kad, atrodė, belieka sodinti jį į lėktuvą ir skraidinti namo. Taip ir būčiau daręs, jei nebūčiau prieš tai daugybę kartų jo kojų čiupinėjęs“, - taip apie Š.Jasikevičių kalbėjo medicinos mokslų daktaras, gydytojas traumatologas Rimtautas Gudas.

Atsivežė tik tablečių

Š.Jasikevičiui patyrus sunkią traumą pačioje čempionato pradžioje, sporto komentatoriai aikčiojo, kad krepšininkas daugiau nebežais. Tačiau pagrindinis komandos įžaidėjas sugrįžo į aikštelę netrukus. „Vienas nieko nebūčiau padaręs. Dirbo labai daug žmonių, mes buvome tik smegenys – prižiūrėjome. Viską darė masažuotojai“, - kuklinosi R.Gudas. Jo kolega, gydytojas reabilitologas Vytenis Trumpickas grįžęs į Kauną prisipažino nesitikėjęs čempionate turėti tiek darbo.

Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas V.Garastas džiaugėsi, kad komandą čempionato metu globojo ne vienas gydytojas ir masažuotojas, kaip būdavo anksčiau, o du. Bet ir tiek yra per mažai, reikia bent keturių masažuotojų, pastebėjo gydytojai.

„Dabar, jei kas blogai, gydytojai nedelsiant suteikia pagalbą. Jei negali padėti vietoje, skubiai veža į ligoninę. Mums buvo suteikta aukščiausio lygio medicinos pagalba, ne taip, kaip anksčiau“, - komplimentus gydytojams žarstė krepšininkas Paulius Jankūnas. „Nežinau, kaip būdavo anksčiau“, - juokais kolegai nepritarė Jonas Mačiulis, pirmąkart žaidęs nacionalinėje rinktinėje.

Ne visų šalių komandos buvo taip smarkiai palaikomos medikų, kaip mūsiškė. Pavyzdžiui, prancūzai atsivežė vieną šeimos gydytoją ir kelias tabletes – žino mūsų medikai.

Pavadino FIBA minusu

Kauno medicinos universiteto klinikų plėtros plane, pabrėžė generalinis direktorius Juozas Pundzius, numatytas sporto medicinos vystymas, universiteto studijų programose – sporto medicinos rezidentūros atnaujinimas.

V.Garastas skaičiavo, kad krepšinio komandoms reikia bene penkiolikos gydytojų. Varžybų intensyvumas neretai pakerta sportininkus ir jiems vėl reikia medikų pagalbos. Po varžybų, kurios baigiasi vėlai, neįmanoma greitai užmigti, žmogaus organizmas negali greitai atsipalaiduoti nei emociškai, nei fiziškai – tarpusavyje kalbėjosi krepšininkai ir medikai. „Akivaizdu, kad ne medikai sudaro varžybų tvarkaraščius“, - juokavo M. Balčiūnas.

Kauno klinikų medikams krepšininkai įteikė įrėmintų Lietuvos krepšinio rinktinės marškinėlių ir rinktinės nuotraukų.

Į „Kauno dienos” klausimą, kodėl čempionato medaliu buvo apdovanotas tik vienas iš keturių medikų, gydytojas R.Gudas atsakė M.Mikutavičiaus dainos žodžiais: „Nesikankink dėl medalio…” Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas V.Garastas tai pavadino FIBA minusu, kai nesugebama suskaičiuoti visų apdovanojamų komandų narių.