“Žalgirio” jaunimo komandos pergalė Atėnuose, kur vyko Eurolygos finalo ketverto turnyras, dar labiau sustiprino Lietuvos krepšinio mokyklos autoritetą. Tačiau kiek žaidėjų iš Atėnuose kovojusio dešimtuko ateityje papildys “Žalgirio” vyrų komandą, galima tik spėlioti.

Garsino “Žalgirį” ir Lietuvą

“Jaunųjų “Žalgirio” žaidėjų pergalė labai svarbi visam Lietuvos krepšiniui. Jie kovojo ir laimėjo stebint visam Europos krepšinio žiedui, daugybei NBA atstovų. Dar kartą parodėme, kiek žaidėjų užaugina Lietuva. Nebuvo “Žalgirio” vyrų komandos Eurolygos finalo ketverte, bet revanšas vyko kitame fronte. Galime tik džiaugtis ir didžiuotis”, - sakė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Vladas Garastas.

“Eurolygos jaunimo turnyro čempionų titulas tik parodė, kokia stipri yra lietuviško krepšinio mokykla, o Kauno komanda - labai svarbi tos lietuviškos krepšinio mokyklos dalis, tradiciškai išugdanti daug puikių žaidėjų”, - iškart po pergalingo finišo gegužės 6-ąją Atėnuose didžiavosi “Žalgirio” jaunimo komandos vyriausiasis treneris Rimvydas Samulėnas.

“Ši pergalė rodo, kaip dirba “Žalgiris”. Laimėjimas neliko nepastebėtas - visi ėjo ir spaudė rankas, girdami mūsų jaunimą. Žinoma, laimėtas jaunimo turnyras neprilygsta vyrų pergalei, bet vis tiek “Žalgiris” dalyvavo Eurolygos finaliniame etape, jo vardas skambėjo renginyje, kurį stebėjo per 40 NBA atstovų, 1000 žurnalistų iš viso pasaulio, stipriausi Europos klubai. Tai buvo tam tikra kompensacija už “Žalgirio” vyrų komandos nesėkmingą žaidimą Eurolygoje. Mūsų klubo įvaizdžiui teigiamos įtakos turėjo ir tai, kad Eurolygos finalo ketverto turnyre šoko “Žalgirio” šokėjos”, - kalbėjo Arvydo Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro generalinis direktorius Ginas Rutkauskas.

Aukštumas pasiekia tik vienetai

Gyvenimas rodo, kad krepšinio aukštumas pasiekti lemta tik vienetams iš tų, kurie buvo vadinami talentingais ir perspektyviais. Iš 1994 metų garsiosios Jono Kazlausko Europos jaunių čempionų rinktinės didžiuojamės tik Šarūnu Jasikevičiumi, tuomet buvusiu atsarginiu žaidėju. 1996 metais Europos jaunimo pirmenybių aukso medalius iškovojusiems lietuviams taip pat tolimesnė karjera susiklostė skirtingai. Spindėti pradėjo Š.Jasikevičiaus žvaigždė. Toli nužengė Mindaugas Timinskas, Dainius Adomaitis, Tomas Masiulis, Virginijus Praškevičius.

Ką reikia daryti, kad dar viena talentinga karta išaugtų į galingą komandą, o ne išsibarstytų po pasaulį?

V.Garastas nemano, kad iš viso Atėnų dešimtuko išaugs krepšinio žvaigždės, tačiau jeigu ateityje nors trys žaidėjai papildys “Žalgirio” vyrų komandą ir duos apčiuopiamos naudos, jau bus gerai.

G.Rutkauskas taip pat nepuoselėja tokių vilčių: “Daug kas priklausys nuo to, kokį kelią žaidėjai pasirinks. Tai, kad visa ši komanda žais kartu daug metų ir kada nors laimės vyrų Eurolygą, yra tik svajonės, nors galima apie tai galvoti. Juk vieni pakeičia gyvenamąją vietą, kiti pasišvenčia mokslams, kaip kažkada Marius Janulis, kuris galėjo pasiekti labai daug. Ir šioje komandoje yra žaidėjų, kurie mokosi labai gerai ir galvoja rinktis rimtas specialybes. Tad jie apie profesionalųjį krepšinį gal net nesvajoja.

Dar vienas dalykas - ar mes patys sugebėsime eiti koja kojon su rinka, kuri drasko visus planus savo pasiūlymais? Juk CSKA, skirtingai nei mes, gali pasiūlyti bet kokią kainą.”

Čempionų ekipą stengsis išsaugoti

“Mes labai norėtume, kad visa ši komanda augtų ir bręstų globojama “Žalgirio”, bet praktiškai tai įgyvendinti yra labai sunku. Juk amžiaus tarpas tarp pagrindinės komandos ir jaunimo yra labai didelis. Kurį 17-metį ar 18-metį galima permesti į pirmąją komandą? O jeigu ir permesime, kas iš to bus? Juk dabar žaidžiantiems 23 metų Pauliui Jankūnui, metais jaunesniam Jonui Mačiuliui dar labai daug trūksta iki Eurolygos lygio krepšininkų, jau nekalbant apie 20-metį Mantą Kalnietį. O Eurolygoje madas diktuoja vyresni krepšininkai, kuriems jau apie 30 metų. Norint rezultatų, reikia patyrusių žaidėjų. Bet vieną kitą jauną krepšininką kaip įtraukdavome, taip ir ateityje įtrauksime į vyrų komandą”, - dėstė G.Rutkauskas.

Kitą sezoną, bandydami išlaikyti visą ekipą, “Žalgirio” vadovai ketina atsisakyti visų vyresnių žaidėjų ir leis jai kautis NKL čempionate, galbūt iškeldami tikslą kovoti dėl aukso medalių. Svarstoma galimybė pažaisti JAV su studentų komandomis, kad jaunimas pratintųsi prie visai kitokių greičių.

“Manau, maždaug penki krepšininkai iš šitos komandos ateityje galbūt galės žaisti “Žalgiryje”. Mūsų klubo, turbūt niekada biudžetu nekonkuruosiančiu su CSKA ar kuria kita galinga Europos komanda, kelias yra vienas - kiek galima daugiau užsiauginti savų žaidėjų”, - teigė “Žalgirio” vadovas.

Piramidėje trūksta vienos grandies

“Mūsų jaunimas išsibarsto po pasaulį, kai susiranda agentus. Vienas čiumpa, kitas čiumpa ir nelieka žaidėjo. Federacija nuo to neapsaugos, nebent klubai, pasirašydami ilgalaikes sutartis. Daugiausia Lietuvoje liko Ramūno Butauto rinktinės žaidėjų, gimusių 1984-1985 metais, kurie tapo pasaulio čempionais. “Žalgiriui”, norint išsaugoti jaunimą, reikia kurti piramidę, apie kurią nuolat kalbu.

“Žalgirio” piramidėje trūksta viduriniosios grandies - iš NKL žaidėjai pereina iškart į Eurolygos komandą. Tai tas pats, kaip iš dešimtos klasės patekti į universiteto trečiąjį kursą. Taip buvo su Mantu Kalniečiu. Jis blykstelėjo praėjusį pavasarį, o šiemet jau ramu. Nuo rudens sėdi ant suolo Vytenis Jasikevičius, dabar ir Artūras Milaknis atsidūrė “Žalgiryje”. Būtų idealu, jeigu iš NKL tokio lygio žaidėjai pereitų į LKL komandą, pažaistų ir kauptų patirtį tarp vyrų, o tuomet jau geriausi eitų į “Žalgirį”, kovojantį Eurolygoje.

Mano įsitikinimu, “Žalgiris” su tokia savo baze galėtų daryti antrąją Kauno ekipą, žaidžiančią LKL čempionate ir šiuo metu ieškančia naujų šeimininkų. Taip būtų nuolatinis ryšys tarp trijų susijusių komandų. Šiaip “Žalgiris”, augindamas jaunimą, eina teisingu keliu, tik blogai, kad antroji Kauno komanda neišnaudojama, kuri turėtų būti ta trūkstama vidurinioji piramidės dalis. Nėra blogai, kad žaidėjus “Žalgiris” skolina kitiems klubams, tačiau daug geriau būtų, jeigu visi jie būtų vienoje komandoje, stebimi “Žalgirio” trenerių”, - kalbėjo V.Garastas.

Vis dėlto šios minties įgyvendinimui - dar vienos komandos išlaikymui LKL - reikėtų ir papildomų lėšų, kuriomis “Žalgiris” negali švaistytis. Todėl kol kas priimtinesnis kelias - skolinti žaidėjus kitoms komandoms, kurios ir moka žaidėjams atlyginimus. Pasistažavęs Kėdainių “Nevėžyje”, koją į “Žalgirį” tvirtai įkėlė J.Mačiulis, nors yra daugiau pavyzdžių, kai paskolinti žaidėjai nebetobulėjo taip sparčiai ir į “Žalgirį” nebegrįžo.