Gydytojai - buvę žaidėjai

KMUK įsipareigojo teikti medicinos pagalbą visų amžiaus grupių Lietuvos rinktinių žaidėjams, o į Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę delegavo du klinikų traumatologus -ortopedus - Rimtautą Gudą ir Vytenį Trumpicką.

LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas sakė, kad renkantis gydytojus vyko konsultacijos ir su krepšininkais, o apie šiuos pretendentus visi atsiliepė labai palankiai. R.Gudas jau daugelį metų Kauno klinikose konsultuoja ir operuoja daugumą sportininkų, jis yra puikus traumų specialistas. KMUK generalinis direktorius Juozas Pundzius šį mediką pavadino auksinių rankų chirurgu ir pripažino, kad jo autoritetas padėjo pasirašant sutartį su LKF. Vakar R.Gudas kaip tik atliko menisko operaciją “Žalgirio” žaidėjui Vaidotui Pečiukui.

“Šis chirurgas yra didelis klinikų turtas. Jis - geriausias gydytojas tarp krepšininkų ir geriausias krepšininkas tarp gydytojų, - šmaikštavo KMUK vadovas. - R.Gudas buvo rišamoji sutarties su LKF jungtis. Labai džiaugiuosi, kad man pavyko jį prikalbinti dirbti klinikose, kai jį, dar rezidentą, bandė prisivilioti švedai.”

Ir R.Gudas, ir V.Trumpickas neblogai išmano krepšinį. Jie abu yra baigę krepšinio mokyklas, o R.Gudas netgi žaidė “LKKA-Atleto” komandoje Nacionalinėje krepšinio lygoje, kuri tuomet vadinosi Lietuvos krepšinio A lyga.

“Puikiai išmanome krepšinio reikalus, tikiuosi, tai padės bendraujant su krepšinio žvaigždėmis”, - sakė R.Gudas, į kurį pagalbos kreipiasi turbūt visi Kauno krepšininkai ir didelė dalis kitų sporto šakų atstovų.

Didžiausią dėmesį skirs profilaktikai

“Suprantama, gydysime traumas, jeigu jos ištiks. Bet mūsų darbo esmė - padėti jų išvengti. Todėl prioritetą teiksime profilaktikai. Turėsime ištirti žaidėjus, kad žinotume kiekvieno silpnąsias vietas ir galėtume pateikti rekomendacijas, kaip jas apsaugoti nuo traumų. Visi žmonės, patiriantys didžiulius fizinius krūvius, turi vienokių ar kitokių problemų - vienam skaudą nugarą, kitam kelius, trečiam blauzdos raumenis, juos vargina chroniškos problemos, todėl krepšininkams reikės ir neurologo, ir kitų sričių specialistų. Šią pagalbą mes ir stengsimės koordinuoti”, - sakė R.Gudas.

Medikai ketina sudaryti duomenų bazę, kurioje bus kaupiama visa informacija apie žaidėjo sveikatos būklę.

“Norime, kad žaidėjas, paskyręs kelis vasaros mėnesius rinktinei ir grįžęs į klubą, nesijaustų kaip žmogus, atidavęs kažkam duoklę ir tapęs nereikalingas. Žinodamas savo silpnąsias vietas, krepšininkas žinos, kaip jas sustiprinti ir visą profilaktikos programą galės tęsti grįžęs į klubą, kad problemos nedidėtų. Visa informacija bus sukaupta duomenų bazėje. Jeigu keisis komandos gydytojai, jie turės ir visą sukauptą informaciją apie žaidėjų sveikatą”, - kalbėjo R.Gudas.

Su rinktine keliaus ir šalia žaidėjų bus V.Trumpickas. Nuolat operuojantis R.Gudas, pas kurį pacientų eilės driekiasi po keletą mėnesių, visą darbą atliks ir koordinuos Klinikose.

Tikrins rinktinės narių sveikatą

“Krepšinis yra Lietuvos pasididžiavimas, ir labai smagu, kad galėsime prisidėti prie šio sporto stiprėjimo”, - sakė profesorius J.Pundzius.

“Beveik visi rinktinės žaidėjai sportuoja užsienio klubuose, jie turi išlaikyti didelius fizinius krūvius, o pasibaigus sezonui turi mažai laiko poilsiui. Todėl prieš įsitraukiant į rinktinės treniruotes reikia nuodugniai patikrinti krepšininkų sveikatą. Tik tada treneris, žinodamas visus niuansus, galės reguliuoti treniruočių procesą. Jeigu treneris nežino, kokia žaidėjo sveikata ir fizinė būklė, tai jis dirba tarsi užrištomis akimis ir rizikuoja, kad žaidėjas patirs traumą. Todėl ir nutarėme ieškoti visa apimančios pagalbos klinikose”, - kalbėjo LKF prezidentas Vladas Garastas.