Sekmadienį buvo skubiai sušauktas Arvydo Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro valdybos posėdis, kuriame svarstyti nauji pretendentai į “Žalgirio” vyriausiojo trenerio pareigas. Kol kas komandai vadovaus Rimantas Grigas.

Neprivertė metikų gintis

Sekmadienį į susitikimą su “Kauno diena” Ainaras Bagatskis atėjo susitvardęs ir šypsodamasis, tarsi kelių sunkių savaičių ir nemigo naktų, subrandinusių svarbų sprendimą, nė nebuvo buvę.

- Ar galite įvardyti pagrindinę pasitraukimo priežastį?

- Komandai patekus į gilią duobę, patyrus penkis pralaimėjimus Eurolygoje, LKL čempionate pralaimėjus Vilniaus ekipai, geriausia, ką aš galiu dėl jos padaryti, tai pasitraukti. Tokia yra pagrindinė priežastis. Manęs niekas neprašė trauktis, tiesiog pats nutariau, kad komandai taip bus geriau.

Man labai patiko profesionalus “Žalgirio” klubo darbas, santykiai su žaidėjais. Juk esu sakęs: jeigu “Žalgiriui” reikėtų mano pagalbos, aš pėsčiomis iš Rygos į Kauną ateičiau. Galiu ir dabar tą patį pakartoti.

- Kas, Jūsų akimis, buvo blogai komandoje?

- Kai visi susirinkome ir pradėjome dirbti, aš pasakiau, kad komanda, kad ir kas atsitiktų, turi likti komanda. Nėra pasaulyje kolektyvo, kuriame viskas būtų gerai, tačiau tikrai nereikia viešinti visko, kas yra mūsų viduje. Kalbant apie sportinę pusę reikia prisiminti, kad praėjusį sezoną mums trūko vieno ar dviejų atakuojančių žmonių. Gali kaip nori gintis, bet jeigu negali įmesti į krepšį, laimėti sunku. Dabar įsigijome atakuojančių žaidėjų, bet jiems sunku gintis. Ir praėjusį sezoną buvo vienas žinomas krepšininkas “Žalgiryje”, kurio paklausus, kodėl nesigina, atsakydavo, kad jis yra ne gynėjas, o metikas (Laris Ajusas - red.). Ir dabartinių metikų nepriverčiau gintis.

Nors kai žaidėjai vykdydavo tai, ką esame sutarę, rezultatas iškart keisdavosi į gerąją pusę. Tik man mįslė, kodėl jie to negalėdavo daryti visas 40 minučių. Bet tai reikia išsiaiškinti.

Jeigu reikės, taps treneriu diktatoriumi

- Kaip reagavo žaidėjai, išgirdę Jūsų sprendimą?

- Išgirdau daug nuomonių, kalbėjomės ir iškart po rungtynių, ir grįžę į Kauną. Buvo ilgas pokalbių vakaras. Bet tegul visa tai lieka tarp mūsų. Pasakiau jiems, jog svarbiausia - kad jie gerbtų save aikštėje.

Sporte yra įprasta, kad treneriai ateina ir išeina. Svarbiausia, kad tai išeitų į naudą komandai, nes užduotis lieka ta pati - laimėti.

- Ką įžvelgėte žaidėjų veiduose?

- Paklauskite jų pačių.

- Gal jau žinote, ką veiksite toliau?

- Dirbsiu. Noriu būti su krepšiniu, kvėpuoti sporto salės oru ir joje gyventi. Truputį nurimsiu ir imsiuosi darbo. Kai dar žaisdamas krepšinį supratau, kuo norėsiu užsiimti baigęs sportininko karjerą, skaičiau daug mokslinės literatūros, domėjausi garsiais įvairių sporto šakų treneriais. Yra tokia įdomi nuomonė: jeigu nori tapti geru treneriu, reikia, kad tave nors kartą išmestų iš darbo. Nors aš išėjau pats, manau, šiuose žodžiuose yra tiesos. Man dar viskas prieš akis, trenerio karjerą tik pradedu. Jeigu reikės, tapsiu ir treneriu diktatoriumi.

V.Ginevičius mano, kad A.Bagatskis nevaldė legionierių

Kauno “Žalgirio” senbuvis Vidas Ginevičius pernelyg nenustebo dėl A.Bagatskio sprendimo pasitraukti iš ekipos trenerio pareigų, tačiau atvirai sakė, jog yra paties trenerio kaltės dėl jo santykių su legionieriais.

- Vidai, kaip reagavote į trenerio sprendimą?

- Buvau girdėjęs, kad jis gali taip pasielgti, jeigu neįveiksime “Lietuvos ryto”. Tik mane labiau nustebino, kad Bagatskis taip pasielgė nenurimus aistroms, valdomas emocijų. Galbūt reikėjo palaukti sekmadienio, susėsti su klubo vadovais ir viską nuspręsti šaltu protu.

- Kaip vertinate A.Bagatskio vadovavimą komandai?

- Iš tiesų jis davė nemažai gero, įvedė kai kurių naudingų dalykų. Tačiau didžiausia problema - jis nevaldė legionierių, davė jiems per daug laisvės. Šie aikštėje daro, ką nori. Taip blogai, kaip po pralaimėjimo šeštadienį, dar niekada nesijaučiau. Buvo labai pikta žiūrėti į kai kuriuos užsieniečius, kuriems viskas vienodai rodo. O man, kaip ir kitiems lietuviams, tikrai ne tas pats, kaip žaidžia “Žalgiris” ir kas jo laukia ateityje.

- Kai kurių žaidėjų požiūris buvo lemiamas veiksnys kovojant su “Lietuvos rytu”?

- Galbūt. Žinoma, galima teisintis nuovargiu po kelionės ir Eurolygos rungtynių, tačiau kai degi noru kovoti, galima kalnus nuversti ir jaučiantis labiau pavargusiems.

Sprendimas nenustebino

A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro valdybos pirmininko pavaduotojas Gediminas Navikauskas teigė nenustebęs, jog Ainaras Bagatskis pasitraukė. Tačiau dabar jam daug svarbesnis klausimas, kas perims latvio pareigas ir stos prie sunkioje padėtyje atsidūrusios komandos vairo.

- Ar Ainaro Bagatskio sprendimas trauktis iš “Žalgirio” Jūsų nenustebino?

- Ne. Ateidamas dirbti į mūsų komandą Ainaras sakė, kad jo išvaryti nereikės - jis pats išeis, jeigu to reikalaus situacija.

- Kodėl, Jūsų manymu, jam nepavyko darbas “Žalgiryje”?

- Sunku pasakyti. Greičiausiai dėl to, kad nesusikalbėjo su komanda. Jis pats šeštadienį pasakė, kad žaidėjai neklausė jo nurodymų.

- Ar neįžvelgiate dėl tokios situacijos ir savo kaltės? Juk trenerio vairą pavasarį patikėjote žmogui, neturinčiam tokio darbo patirties.

- Priėmėme drąsų sprendimą, bet toje situacijoje neturėjome kitokio pasirinkimo. O “Žalgiris” dažnai imasi drąsių sprendimų, nors ir ne visada jie pasitvirtina.

- Galima sakyti, kad žaidėjai daug prisidėjo, jog treneris išeitų iš komandos?

- Žinoma. Juk ne A.Bagatskis po aikštę bėgiojo. Jis puikiai supranta žaidimą, krepšinio taktiką, tačiau žaidėjai nevykdė to, kas jiems buvo liepiama. Ainaras neišreikalavo iš komandos, kad būtų vykdomi jo nurodymai.

- Gal siūlysite jam likti asistentu ar kokias nors kitas pareigas?

- Nežinau. Mums dabar svarbiausia rasti vyriausiąjį trenerį, nes tokios įvykių eigos nelaukėme ir galimo pretendento į A.Bagatskio vietą iš anksto neieškojome.