Taip beviltiškai žaidžiančio “Žalgirio”, kaip ketvirtadienio vakarą Stambule su “Fenerbahce-Ulker”, seniai neteko matyti. Bedantė, be jokios agresijos gynyba, pasikartojusi jau ne pirmose rungtynėse, rodo dideles žalgiriečių problemas. Kyla klausimas - komanda nenori ar nemoka gintis? Negana to, pirmoje mačo dalyje kauniečiai nesugebėjo ir užpulti.

Trys pralaimėjimai per ketverias rungtynes - tokio “Žalgirio” starto Eurolygoje, regis, dar nėra buvę. O kito turo mačą teks žaisti su Eurolygos čempionais Maskvos CSKA (Rusija) krepšininkais.

Nesėkmę lėmė nenoras kautis

“Tikrai nesame silpnesni už “Fenerbahce-Ulker”, ypač tiek, kiek atsilikome per pirmuosius du kėlinius. Kodėl komanda nekovojo, sunku pasakyti, bet žaidėjams reikėtų turėti daugiau savigarbos, nes jie tik trečiajame kėlinyje pradėjo žaisti taip, kaip gali. Iki tol nerodė jokio agresyvumo ir kovingumo. Manau, gali būti dvi priežastys - žaidėjai pasijuto labai gerais ir neįvertino varžovų, pamiršę, kad jie žais namuose ir pergalė jiems žūtbūt reikalinga. Antroji - neišlaikė atsakomybės.

Daugiausia rūpesčių mums kėlė individuali gynyba - beveik visus taškus varžovai rinko žaisdami vienas prieš vieną. Kaip jau esu ne kartą sakęs, viskas priklauso nuo noro ir nusiteikimo. Išmokyti ir priversti gintis žaidėją vienas prieš vieną, jeigu jis nerodo noro, labai sunku. Praleidome skausmingus metimus ir paskutinėmis kėlinių sekundėmis. Tai irgi iliustruoja žaidėjų nenorą kovoti, - kalbėjo “Žalgirio” strategas Ainaras Bagatskis. - Vienintelis pliusas, kad trečiajame kėlinyje dar pakilome į kovą ir parodėme, kad galime žaisti”.

A.Bagatskis tvirtino, kad nesėkmės nesugadino žaidėjų tarpusavio santykių, jie nepradėjo ieškoti kaltų: “Vieni kitus palaikome ir tai šiuo metu yra svarbiausia”.

Trūksta gynybos įgūdžių

- Ar šitie žaidėjai gali gintis, klausimas mums visiems, ne tik A.Bagatskiui. Tačiau aš atmetu bet kokias kalbas apie trenerių keitimą. Būtų visiška nesąmonė spręsti apie žmogaus sugebėjimus po dviejų blogai sužaistų rungtynių, - pasiteiravus, ar nežada pareikalauti vyriausiojo trenerio atsakomybės dėl silpno komandos žaidimo, “Kauno dienai” sakė A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro generalinis direktorius Ginas Rutkauskas.

- Tačiau “Žalgirio” žaidimas Stambule atrodė beviltiškai. Galbūt komandai trūksta griežtesnės rankos?

- Griežta ranka tikrai yra, bet visi linkę vadovautis savo subjektyvia nuomone. Gal kas nors griežtumą supranta kaip lakstymą šalia aikštės iškeltais kumščiais ar žaidėjų plūdimą? Aš dalyvauju “Žalgirio” treniruotėse ir matau, kaip vyksta darbas, todėl negali būti kalbos, kad treneriams trūksta kompetencijos.

Stambule, mano supratimu, net ne gynybos klaidos lėmė tokį žaidimą, o žaidėjų nenoras kautis. Eurolygoje negalima žaisti - čia privalu kovoti, griebti varžovus už atlapų, grumtis. Profesionalai negali du kėlinius aikštėje miegoti. O pas mus dabar pilna žaidėjų, kurie nori pademonstruoti savo gerą techniką, gražų metimą. Taip, mes turime daugiau atakuojančius krepšininkus, bet pasirodė, kad jie nemoka gintis. Dabar turbūt aišku, kodėl Kirkas Penis neturėjo kontrakto iki mūsų pasiūlymo ir “Maccabi” sėdėjo ant suolo. Bet būtų buvę kitaip, mes jo nebūtume įpirkę.

- Kaip vertinate atskirų krepšininkų žaidimą?

- K.Penney buvo tuščias - nesužaidė nei ginantis, nei puolant, o apie aikštės gynybą jis visai nenutuokia. Tai parodė rungtynės su “Benetton”, kai mus subombardavo, o jis nežinojo, į kurią pusę bėgti. Tuščias buvo ir Vidas Ginevičius. Hanno Mottola taip pat buvo vienas tų, kurie palaidojo “Žalgirį”. Palyginti su Tanoka Beardu, jis buvo nulis. Krepšininkas neturi teisės taip žaisti. O Beardo kritikai turėtų pažiūrėti, kaip kiti mūsiškiai ginasi ir ką nuveikia aikštėje. Mūsų bėda ta, kad turime tik vieną tikrą “centrą”. Kai Beardas sėda ant suolo, komandai būna sunkus metas, nes Mottola šioje pozicijoje nemoka žaisti. Be Beardo mes ir “Sakalams” pralaimėjome kovą dėl kamuolio.

Kovojant Stambule buvo matyti, kad Marcelo Machado, nors jo sugebėjimai nekelia abejonių, saugosi, bijo kontakto su varžovu, todėl negali visa jėga išsiveržti iš už užtvaros.

Teks spręsti ne vieną problemą

- Kaip vertinate tolimesnes “Žalgirio” galimybes Eurolygoje?

- Norėdami patekti į antrąjį etapą, turime “gaudyti” mums įkandamas ekipas - “Eldo Basket”, “Aris”, “Elan Bearnais”, taip pat “Benetton” ir “Fenerbahce-Ulker” namuose.

Aišku, kad turime labai daug problemų. A.Bagatskis jas bando spręsti, todėl aš ir ginu trenerį. Jis dirba tik pusantro mėnesio, duokime jam laiko. Didžiausias nuogąstavimas kyla dėl to, kad komanda išėjo nenusiteikusi kautis. Todėl turime daug ką apmąstyti, o ne pulti ieškoti kito trenerio.

Reikia suprasti ir kitą dalyką - mes labai norime įveikti Barselonos komandą, bet ar galime tai padaryti su savo trimis milijonais eurų? Negalime. Ar mes su tokiu biudžetu galime vadintis viena stipriausių Europos komandų? Negalime.