Sakinys: „... girdėdamas tokią priešišką reakciją nematau jokios prasmės ir noro likti krepšinio rinktinėje“ buvo priimtas kaip A.Sireikos atsistatydinimo iš pareigų pareiškimas.

„Jokių pareiškimų atsistatydinti nerašiau ir nerašysiu. Šis laiškas buvo tik mano pamąstymai apie rinktinę. Laiškelį išsiunčiau dienraščiui ir rinktinės rėmimo fondui, kuris privalėjo jį išplatinti“, – vakar sakė A.Sireika.

Tuo tarpu Lietuvos vyrų rinktinės rėmimo fondo vadovas Algimantas Pavilonis teigė akyse nematęs A.Sireikos laiško, o šalies krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas apkaltino trenerį nepagarba jo vadovaujamai institucijai: „Sireika mus įžeidė apie savo apsisprendimą trauktis iš posto pirmiems pranešdamas žiniasklaidos atstovams, o ne federacijai“.

Iki rugsėjo 30 dienos neatsistatydinus A.Sireikai, šiokį tokį pelną gavo ir lažybų gerbėjai – anot „Orakulo“ lažybų bendrovės vadovų, nedideles pinigų sumas už trenerio neatsistatydinimą pastatę krepšinio mėgėjai savo kišenes papildė vienu tūkstančiu litų.

Kur matėte žodį „atsistatydinu“?

„Kalbos apie mano mirtį – smarkiai perdėtos“, – šį žinomo rašytojo Marko Twaino posakį galima būtų cituoti kalbant apie Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerio A.Sireikos atsistatydinimą. Nuo šio sezono Rusijos Kazanės „Uniks“ komandą treniruojantis 50-metis lietuvis užvakar žiniasklaidai ir šalies vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondui atsiuntė atvirą laišką, kuriame išdėstė savo mintis apie susidariusią padėtį nacio­nalinėje ekipoje.

Teigdamas, jog be faktų juodinamas fondo vadovas A.Pavilonis, nesuprasdamas, kodėl suteikiama tribūna ekipos žaidėjams, samprotaujantiems apie fondo vadovo atlyginimą, bei gindamas save ir Japonijoje iškovotą septintą vietą, jis rašė: „ ... girdėdamas priešišką reakciją nematau jokios prasmės ir noro likti krepšinio rinktinėje“. Šis sakinys buvo suprastas kaip oficialus trenerio atsistatydinimo pareiškimas.

Iškart buvo paskelbta, jog treneris nesulaukė spalio 5 dieną vyksiančio Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vykdomojo komiteto posėdžio, kuriame turėjo būti aptartas rinktinės pasirodymas pasaulio pirmenybėse Japonijoje, ir pirma laiko pasitraukė iš savo posto.

„Baikite, kur jūs matėte mano rašinyje žodį „atsistatydinu“. Tokio žodžio nebuvo ir nebus. Kaip ir pareiškimo apie pasitraukimą iš rinktinės“, – vakar savo laišką L.T. dienraščiui komentavo A.Sireika.

– Vadinasi, apie pasitraukimą iš rinktinės stratego posto net negalvojote?

– Ne. Tik išdėsčiau savo mintis apie krepšinio federacijos vykdomą puolimą prieš mane, esamą neigiamą reakciją į rinktinės pasaulio čempionate iškovotą septintą vietą. Iš tiesų vis dar nėra konkrečių faktų, dėl kurių turėčiau mesti darbą rinktinėje.

– Tačiau praėjusią savaitę krepšininkai Arvydas Macijauskas ir Šarūnas Jasikevičius prakalbo apie dideles jūsų vadovaujamos rinktinės problemas.

– Man labai keista, jog blogai apie ekipą kalbėjo būtent Arvydas. Gal žiniasklaida ėmėsi nešvarių technologijų, o gal Macas buvo prastos nuotaikos. Jį pažįstu jau seniai, tad jo interviu man sukėlė nuostabą...

– Spalio 5 dieną LKF vykdomojo komiteto posėdyje bus sprendžiamas Jūsų, kaip rinktinės stratego, likimas. Paklausiu tiesiai – ar bandysite apginti savo pozicijas, kad tęstumėte darbą nacionalinėje komandoje?

– Abejoju. Per daug purvo ant manęs išlieta, kad galėčiau ramiai tęsti pradėtą darbą. Kaip man federacijos vadovai žiūrės į akis? Tačiau esu apsisprendimo kelyje, todėl mano žodžiai – dar ne galutinis verdiktas.

– Dalyvausite Vilniuje vyksiančiame LKF posėdyje?

– Nežinau, visko gali būti...

– Ar ne keista, jog Jūsų negina ir atlaikyti kritikos lavinos nepadeda vyrų krepšinio rinktinės fondo vadovas A.Pavilonis? Juk abu esate vienoje barikadų pusėje...

– Man keista, kad A.Pavilonis nenori manęs palaikyti. Kita vertus, tai ne pirmas toks jo akibrokštas – po 2005-ųjų Europos pirmenybių Serbijoje ir Juodkalnijoje privačiuose pokalbiuose jis sakydavo, kad penktą vietą čempionate rinktinė iškovojo tik trenerių ir žaidėjų dėka, tačiau oficialiuose interviu žodis „treneriai“ dingdavo... Taip, A.Pavilonio paramos nejaučiu – na ir nereikia...

– Kodėl atvirą laišką siuntėte tik į „Lietuvos ryto“ redakciją?

– Nieko panašaus. Be šio dienraščio, laiško kopiją nusiunčiau į rinktinės rėmimo fondą ir norėjau, jog jis išplatintų jį kitoms redakcijoms. Kodėl tai nebuvo padaryta – nežinau...

– LKF prezidentas V.Garastas jau pareiškė, neva atsistatydinimo laiško paskelbimas spaudoje – įžeidimas federacijai...

– Dar kartoju – aš neatsistatydinau. O jei kalbėsime, kas turėtų daugiau įsižeisti, – turiu savo nuomonę. Aš nė karto nesidrabsčiau purvais žiniasklaidoje, kaip tai daro V.Garastas. Kaip kitaip galima pavadinti LKF prezidento žodžius: „Įsikibęs dantimis į trenerio kėdę“, „jį iš rinktinės tik su grabo lenta galima išnešti“ ir t.t. Savo nuomonę pareikšti spaudoje – tikrai ne nuodėmė. Ir dar – siūlau ramiai pasvarstyti. Lietuvos moterų krepšinio rinktinė pasaulio čempio­nate pakartoja pasirodymo tokio rango varžybose rezultatą – tai fantastiškas rezultatas, o tą patį atlikusi vyrų komanda malama į miltus...

A.Pavilonis: laiško negavome

Neoficialiomis žiniomis, Lietuvos vyrų rėmimo rinktinės fondas pirmadienio vakare gavo vyriausiojo rinktinės stratego A.Sireikos laišką, kuriame išdėstytos trenerio mintys apie šalies krepšinį. Treneris paprašė išplatinti šį laišką žiniasklaidai. Toks pat laiškas buvo adresuotas ir „Lietuvos ryto“ dienraščiui, kuris jį ir paviešino. Antra laiško faksimilė užsigulėjo Lietuvos vyrų krepšinio fondo kabinetų stalčiuose. Apie antro laiško egzistavimą L.T. paklausė Lietuvos vyrų krepšinio rėmimo fondo vadovo A.Pavilonio.

– Kodėl vyrų krepšinio rinktinės stratego atviras laiškas, atsiųstas į Jūsų fondą, nebuvo išplatintas visai žiniasklaidai?

– Jokio laiško ir prašymo jį persiųsti pirmadienį mes negavome.

– Bet treneris A.Sireika patvirtino, kad pasiuntė laišką Jūsų fondui ir paprašė jį išplatinti visoms žiniasklaidos priemonėms?

– Kartoju, jokio laiško mes negavome. Čia A.Sireikos prasimanymas. Nėra jokio laiško ir mes jo negavome.

Lietuviai nepraturtėjo

Lažybų bendrovė „Orakulas“, besibaigiant rugpjūtį pasaulio vyrų krepšinio čempionatui Japonijoje, siūlė lažintis iš rinktinės trenerio A.Sireikos posto. Lažybų bendrovės pasiūlymas galiojo iki rugsėjo 30 dienos ir skambėjo gan paprastai – ar A.Sireika netenka savo pareigų iki spalio mėnesio? „Visą mėnesį žmonės lažinosi įvairiai. Krepšinio sirgaliai pasidalijo pusiau. Vieni tikėjo, kad treneris iki spalio mėnesio atsistatydins, kiti – ne“, – L.T. teigė lažybų bendrovės „Orakulas“ plėtros direktorius Vytautas Mieliauskas.

Bendrovės atstovo teigimu, iš šio statymo įmonė patyrė apie tūkstančio litų nuostolį. „Būtent tiek besilažinantys žmonės laimėjo iš mūsų pasiūlyto statymo. Lažybų statymo baigtį, kad A.Sireika pasiliks iki spalio 1 dienos savo poste, mes priskyrėme netikėtumų kategorijai. Dažniausiai iš jų laimi lažybų tarpininkai. Šį kartą, deja, suklydome, bet nuoširdžiai džiaugiamės už laimėtojus“, – sakė V.Mieliauskas.