Treniruočių stovyklą Martinikos saloje baigusi ekipa sekmadienį turėjo skristi į Brazilijos miestą San Paulą, kur jau antradienį laukia rungtynės su Australijos ekipa.

Lietuvaitės San Paulą turėjo pasiekti maršrutu – Belemo miestas Brazilijoje - San Paulas, tačiau savavališkai pakeitusi maršrutą aviakompanija „Air Caraibes“ mūsų rinktinę nuskraidino į Kajeno miestą, kuris yra Prancūzijos užjūrio departamento Pietų Amerikoje - Prancūzų Gvianos - administracinis centras. Nusileidus paaiškėjo, kad Kajene paskelbta geltonojo drugio epidemija. Dėl šios priežasties Brazilijos sanitarinis departamentas pareikalavo Lietuvos moteris skiepytis. Krepšininkės dabar uždarytos viešbutyje Kajene ir laukia tolimesnio savo likimo.

Lietuvos rinktinės Brazilijoje laukiantis delegacijos vadovas Ramūnas Šalūga sako, kad jeigu krepšininkės pasiskiepytų Kajeno miete, čia jos turėtų praleisti 10 dienų karantino laikotarpį, taigi negalėtų išvykti. Dėl šios priežasties bus siekiama skiepytis San Paule – Brazilijos sanitarinis departamentas iki pirmadienio vidurdienio turėtų leisti išskristi iš Kajeno. Krepšininkes sutinka priimti Delemo miestas, iš kurio rinktinė skristų į San Paulą ir jame pasiskiepytų. Čia vyksiančio čempionato metu ir būtų praleistas 10 dienų karantino laikotarpis.

Kaip „Panoramą“ informavo R. Šalūga, komandos likimas aukščiausiu lygiu jau sprendžiamas, o Brazilijos sanitarinio departamento atsakymas turėtų paaiškėti iki pirmadienio vidurdienio.

“Oro linijų darbuotojai mums aiškino, jog neturėjo kam pranešti apie panaikintus skrydžius, nes Prancūzijos krepšinio federacijoje atseit telefonu niekas neatsiliepė. Kai pradėjome aiškinti, kad mes vykstame į pasaulio čempionatą, kad laiku neatvykus mums gresia didžiulės baudos, jie mus įsodino į pirmą pasitaikiusį lėktuvą ir nuskraidino į Amerikos žemyne esančias salas. Taip atsidūrėme Kajene ir sužinojome, kad dėl geltonojo drugio epidemijos be skiepų iš čia neturime teisės išskristi. Be to, mums gresia 10 dienų karantinas ir bauda - penki tūkstančiai eurų kiekvienam žmogui. Jaučiamės įkalinti”, - telefonu "Kauno dienai" pasakojo rinktinės treneris Algirdas Paulauskas.

Kajene komandą išlaiko “Air Caribean” bendrovė, kuri jau pasirūpino ir treniruočių sąlygomis. Tikimasi, kad į Belemą mūsų šalies rinktinė išvyks šiandien vidurdienį - apie 18 val. Lietuvos laiku. Tačiau dienos ir valandos, kol buvo pasiekti šie susitarimai, apie juos mažai ką žinančiai Lietuvos komandai Kajene virto ištisa amžinybe.

“Pusę vienuolikos vakare mus susodino į lėktuvą, tačiau tuoj vėl iš jo išlaipino ir sugrąžino į viešbutį. Iki šiol esame ištikti šoko, - sakė A.Paulauskas. - Kiek pavyko išsiaiškinti, mums gresia skiepai ir 10 dienų karantinas. Neįsivaizduoju, kas būtų, jeigu taip įvyktų”.

A.Paulauskas teigė, jog informavo apie padėtį FIBA, tačiau neįsivaizdavo, kas bus toliau. Viską apsunkino ir tai, kad savaitgalis - ne darbo dienos. Vakar jam pavyko pagaliau pasikalbėti su atostogaujančiu Lietuvos užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento vadovu Vaidotu Verba, kuris padėjo sunkioje padėtyje atsidūrusiems lietuviams užmegzti ryšį su ministerija.

“Dabar ieškau telefonų, kuriais galėtų paskambinti URM darbuotojai. Nežinau, kokios tarnybos čia viską reguliuoja, - atsiduso A.Paulauskas. - Bet kalčiausios yra oro linijos, nepranešusios, kad nuimtas reisas ir pasistengusios mumis kuo greičiau atsikratyti, išgrūsdamos ten, iš kur negalime išvykti”.

Nuo Kajeno iki San Paulo - maždaug 4-6 valandos skrydžio, tačiau krepšininkėms atrodo, kad jos yra atsidūrusios pasaulio pakraštyje. Prancūzų Gviana Pietų Amerikoje ribojasi su Karibų jūra, Brazilija ir Surinamu.

“Tiesą sakant, galimybė užsikrėsti geltonuoju drugiu mums taip pat kelia nerimą, baisu prie ko nors ir prisiliesti. Vis atrodo, kad mus jau krečia kažkoks virusas”, - prislopintu balsu kalbėjo treneris.

Geltonasis drugys - virusinė liga, kurią platina uodai. Ji paplitusi Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Ligos pradžia primena gripą, vėliau pykina, vemiama, kraujuojama, skauda pilvą, išsivysto gelta, prasideda kliedesiai. Specifinio gydymo nėra. Nuo šios ligos, sunkiausiais atvejais, miršta 5-25 proc. ligonių. Paskiepijus imunitetas susiformuoja po dešimties dienų ir trunka dešimt metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją