Prieš metus šias dvi pavardes susižavėję linksniavo moterų krepšinio specialistai visame žemyne.

Europos 16-mečių pirmenybių finalas virto netiesiogine dviejų žaidėjų mikrodvikova: viena ant savo pečių tempė Lietuvos, kita – Rusijos rinktinę. O labiausiai stebino tai, kad abi krepšininkės buvo keleriais metais jaunesnės už komandos drauges.

J. Jocytė paskutinėse čempionato rungtynėse pelnė 33 taškus, atkovojo 9 kamuolius ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

A. Kosu atsakė 27 taškais, 14 atkovotų kamuolių ir 3 rezultatyviais perdavimais.

Iš lėto įprantu priklausyti komandos branduoliui. Net būdama jaunesnė aikštėje niekada nejausdavau baimės.
Anastasija Kosu, Rusijos krepšininkė

Asmeninės grumtynės baigėsi lygiosiomis – abi surinko po 35 naudingumo balus. Tačiau A. Kosu sulaukė svaresnės bendražygių pagalbos ir buvo apdovanota tiek aukso medaliu, tiek naudingiausios turnyro žaidėjos prizu.

Finale 73:66 triumfavusios Rusijos atstovė Šiaurės Makedonijoje neturėjo lygių kovodama „po lenta“ (vid. 14,1 atk. kam.), bet rezultatyvumu šiek tiek nusileido J. Jocytei (atitinkamai 17 ir 19,6 tšk.).


Nors MVP pripažinta buvo A. Kosu, į viršų sparčiau stiebėsi lietuvės karjera. J. Jocytė pernai tapo jauniausia Lietuvos rinktinės debiutante, o pasirašiusi sutartį su Liono ASVEL klubu tą patį simboliškai padarė ir Eurolygoje.

Šiame sezone J. Jocytei jau pažadėta nuolatinė vieta pagrindinėje Prancūzijos komandos sudėtyje.

Kursko klubas analogišką progą suteikė savo auksinei mergaitei.

Abi praėjusių jaunučių pirmenybių herojės gimusios 2005 metais. Tik jei J. Jocytė dovanas 15-o gimtadienio proga dar išpakuos lapkritį, A. Kosu savąjį paminėjo balandį.

Pati paauglė neretai prisistato antruoju vardu – Olairi. Jį išrinko žaidėjos tėvas.

Nigerietis Johnas Olaowey Kosu profesionaliai žaidė krepšinį Ispanijoje, kur ir susipažino su vertėja dirbusia Olga iš Kursko. Į pastarąjį pora persikraustė, kuomet sukūrė šeimą.

Lygiai kaip ir J. Jocytės atveju, išskirtinėmis fizinėmis savybėmis apdovanotą dukrą pirmasis mokyti krepšinio paslapčių ėmėsi tėvas.

Jam anksti palikus šį pasaulį, Anastasiją Olairi pasižiūrėti „Dinamo“ rungtynių toliau vedžiodavosi mama. Atletiškumu net žymiai vyresnes varžoves lenkianti žaidėja įgūdžius šlifavo sporto mokykloje ir „Dinamo“ jaunimo komandoje.

Žaisdama su metais vyresnėmis mergaitėmis A. Kosu triskart laimėjo Rusijos pirmenybes. Ir trissyk paeiliui buvo išrinkta geriausia čempionato krepšininke.

Paskutinis sezonas buvo išskirtinis – 183 cm ūgio kurskietė, žaisdama vidurio puolėjos pozicijoje, absoliučiai visose rungtynėse fiksavo dvigubus dublius.

„Dinamo“ paruošė tikrą žvaigždę, kurios sėkmė leidžia mums optimistiškai žvelgti į Rusijos moterų krepšinio ateitį“, – rankomis trynė laikraštis „Kurskije Izvestija“.

Tiesa, prasimušti Rusijoje – sunkiau nei pajėgių žaidėjų stokojančioje Lietuvos rinktinėje. Net ir po fenomenalaus pasirodymo jaunučių čempionate Rusijos nacionalinės komandos stratego Aleksandro Kovaliovo kvietimo A. Kosu dar nesulaukė.

Iki pandemijos pradžios Kurske jai taip pat teko tenkintis žaidimu dublerių ekipoje. Tačiau naujam sezonui mergina jau ruošėsi su Žoselina Maiga, Raisa Musina ir kitomis Rusijos vicečempionių ekipos meistrėmis.

Debiutavusi draugiškose rungtynėse su Maskvos „Dinamo“ A. Kosu tirpo iš laimės.

„Man tai labai atsakingas ir jaudinantis įvykis. Esu labai laiminga, kad treneriai pasitikėjo manimi ir suteikė galimybę pasirodyti rungtynėse prieš kitą aukščiausios lygos komandą. Tai buvo pirmos mano rungtynės po karantino, ir iškart pagrindinėje ekipoje! Tiesiog trūksta žodžių. Gavusi tokį šansą gyvenime privalau įrodyti, kad esu jo verta. Manau, susitvarkysiu“, – tuomet kalbėjo perspektyvioji aukštaūgė.

Ir kol kas ji išties tvarkosi. A. Kosu nemažai žaidė praėjusią savaitę vykusiose Rusijos taurės turnyro grupių etapo varžybose, kuriose titulą ginantis „Dinamo“ su vėjeliu šlavė visas konkurentes iš kelio.

A. Kosu per ketverias rungtynes rinko 7,8 taško ir 6,8 atkovoto kamuolio vidurkius.

„Iš lėto įprantu priklausyti komandos branduoliui. Net būdama jaunesnė aikštėje niekada nejausdavau baimės. Per dešimt metų, kuriuos esu krepšinyje, daug kas pasikeitė. Subrendau, sutvirtėjau fiziškai, išmokau žaisti skirtingose pozicijose. Toliau augu kaip krepšininkė ir stengiuosi tobulinti įvairius žaidimo elementus“, – sakė komandos naujokė.


Dėl koronaviruso grėsmės formatą pakeitusioje Eurolygoje kurskiečių startas numatytas gruodžio 1 d., kuomet laukia rungtynės su kitu Rusijos klubu Orenburgo „Nadežda“.

A grupėje taip pat žais Salamankos „Perfumerias Avenida“ (Ispanija) bei atrankos varžybas įveiksianti ekipa.

Su ASVEL krepšininkėmis 2017-ųjų Eurolygos čempionės ir 2019-ųjų finalininkės susidurti gali tik finalo ketverto turnyre. Vis dėlto nebūtų jokios sensacijos, jei A. Kosu ir J. Jocytės komandos įveiktų šį kelią.

Tad įmanoma, kad dvi talentingiausios žemyno žaidėjos dar kartą susidurs ant parketo jau šiame sezone. Ir jau tikrai neabejotina, jog ateityje tokių pasimatymų laukia ne vienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)