„Uralas Greitas“ – taip lietuviškai apie 2000-uosius Permėje dažnai būdavo vadinama vietos ekipa „Ural Great“, pasiekusi be Maskvos CSKA daugiau niekieno neužkariautas Rusijos krepšinio aukštumas.

Nuo 1992-ųjų, kai šioje šalyje pradėtas rengti atskiras krepšinio čempionatas, jis tapo nuolatine CSKA galios demonstravimo vieta. Su vienintele dvejų sezonų trukmės išimtimi: 2001 ir 2002 m. Rusijos pirmenybėse triumfavo būtent „Ural Great“, o į šias pergales solidų savo indėlį įnešė ir lietuviai.

Šiuo metu „Parma“ klube K. Maksvyčiui talkina Gintaras Kadžiulis, fizinio rengimo treneriu dirba Deividas Rinkevičius, o komandos marškinėlius vilki Adas Juškevičius ir Eigirdas Žukauskas.

Praėjusio ir šio amžių sandūroje „Ural Great“ stratego Sergejaus Belovo asistentu buvo Valdemaras Chomičius, aikštėje prakaitą liejo Tomas Pačėsas ir Rytis Vaišvila, o Virginijaus Sirvydžio ir Artūro Javtoko Rusijoje laukė kiek kitoks likimas. Sutikite – išties gausios lietuvių gretos. O iš čia ir pokštas apie „greitą Uralą“.

Nors „Ural Great“ ir „Parma“ – du skirtingi klubai (pirmasis bankrutavo 2008-aisiais, o antrasis įkurtas prabėgus ketveriems metams po bankroto), dabartinė komanda tapo savotiška vietos tradicijų tęsėja, žaidžia toje pačioje „Molot“ arenoje, o šių metų pradžioje per K. Maksvyčio auklėtinių rungtynių pertrauką buvo pristatyta naujutėlė knyga, skirta istorinei Permės krepšinio pergalei paminėti.

„Kometa „Ural Great“ – taip savo knygą pavadino buvęs „Sport-Express“ žurnalistas Aleksandras Fedotovas, prieš keliasdešimt metų pats iš arti aktyviai sekęs ir nušvietęs Permės krepšinio klubo gyvenimą.

Leidinyje išsamiai aprašomas „Ural Great“ žygis link pirmojo 2000-2001 m. sezone iškovoto čempionų titulo, o knygoje papasakotoje istorijoje itin gausu ir lietuviškų akcentų. Tarp jų – ir pikantiškų.

Jūsų dėmesiui – adaptuotos ir su Lietuvos krepšinio klajūnų gyvenimu XXI a. pradžios Rusijoje susijusios A. Fedotovo knygos ištraukos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)