„Delfi TV“ laidoje „Sportinė forma“ viešėjęs krepšinio komentatorius ir apžvalgininkas pažėrė specifinio humoro, kuriuo nevengia „blykstelėti“ ir per rungtynes.

„Buvau „numetęs“ apie 12 kg per vieną projektą, o dabar šiek tiek priaugau, atsipalaidavimą per karantiną jaučiu. Šiaip nemažai kalorijų sudeginu ir komentuodamas. Kyla pagundų daugiau atsidaryti šaldytuvą, atsipjauti daktariškos dešros, taip pat ir pietų miego numigti. Gyvenu šalia miško, kartais su šeima išeiname su dviračiais pasivažinėti, reikia daugiau valios pastangų, kad tas svoris nepriaugtų“, – paklaustas apie karantino pasekmes kalbėjo V. Čeponis.

O kaip komentatorius palaiko savo „darbinę“ formą?

„Nueinu prie upės Valakampiuose ir komentuoju, kaip plaukia antys, metu batono gabalą ir pasakoju, kaip jos kovoja dėl jo, kas priplaukia pirmiausia. Po to magistralėje komentuoju, kuri mašina greičiau važiuoja, dažniausiai tai būna BMW markės automobilis. Taip pat komentuoju, kaip jaunos mamos Vingio parke vežimėlius stumdo, kaip debesys plaukia. Taip tą komentatoriaus formą ir palaikau“, – juokėsi pašnekovas.

Iš dalies tai buvo mano klaida. Š. Jasikevičius būdamas labai reiklus sau ir žurnalistams tai atvirai ir pasakė. Tai normalu. Neįsižeidžiau. Per spaudos konferencijas apsižodžiaujame su juo, pajuokaujame, bet nuo to tik linksmiau gyventi. Nesame bičiuliai, nešokame lėto šokio kaip su V. Šeškumi, normalūs santykiai, kita vertus ir nesimušame.
Vaidas Čeponis

Komentatoriaus karjerą nuo antros pagal pajėgumą Lietuvos krepšinio lygos pradėjęs žurnalistas puikiai prisiminė savo debiutą prie mikrofono.

„Pamenu, kad pirmą kartą prieš komentavimą labai jaudinausi. Važiuodamas į Alytų ne kartą sustojau, kad, kaip juokaudamas sakau, pasikeisčiau sauskelnes. Kad būtų drąsiau, pasikviečiau legendinį Gudrųjį Lapiną Sergejų Jovaišą, kad palaikytų už rankos ar už kojos.

Prieš transliaciją paskambino man televizijos direktorius, sako „labai jaudiniesi, tavo balsas dreba, nueik į sporto rūmų bufetą ir išgerk kokio nealkoholinio skysčio. Po kurio laiko dar paskambino ir liepė dar kartą nueiti. Paskui viskas buvo gerai. Komentavimo karjeros pradžioje dėl įtampos mano kalbėjimo tempas buvo lėtokas, mikčiojau ir ištęsdavau balses, šiek tiek pastenėdavau. Dabar jokio jaudulio prieš transliaciją jau nebejaučiu“, – prisiminė V. Čeponis.

Iš kitų komentatorių Vaidas išsiskiria tam tikrais žodiniais „perlais“, kuriuos spontaniškai sukuria eterio metu.

„Lietuva, „Žalgiris“, Grybauskaitė“ šūktelėjau, kai jau supratau, kad „Žalgiris“ laimės kovą su CSKA dėl trečios vietos Eurolygoje. Tai čia buvo perfrazuota mano garsioji frazė „Lietuva, „Žalgiris“, Landsbergis“. Pastaroji frazė gimė spontaniškai.

Man linksmiau ir įdomiau komentuoti, kai pajuokauju, pats užsivedu. Man tik gaila, kad žmonės tuos juokelius suabsoliutina. Stengiuosi paanalizuoti rungtynes, bet ta analizė nueina į antrą planą, o įstringa tokie juokeliai kaip „Pyst ir trajakas“, „Eik tu namas“, – kalbėjo V. Čeponis.

Vaidas Čeponis

Jis taip pat garsėja bičiulyste su treneriais ir žaidėjais, nors pripažįsta, kad čia lazda turi du galus: „Stengiuosi nesivelti į dideles draugystes su treneriais ar žaidėjais, tuomet būtų sunkiau juos kritikuoti. Lazda turi du galus, esu žurnalistas, kita vertus sunkiau juos prikalbinti duoti interviu. Normalu, kai kurie treneriai ir žaidėjai užpyksta, nesisveikina.

Yra vienas garsus treneris, kuris nebendrauja su manimi, užpykęs dėl kritikos, kai sakiau, kad rinktinė žaidžia per lėtą, akademišką krepšinį. Su kai kuriais žaidėjais ir treneriais artimesni santykiai. Iš ankstesnės kartos – su Rimu Kurtinaičiu, Valdemaru Chomičiumi, iš dabartinės – su Virginijumi Šeškumi, kitais. Aš jiems iš karto pasakau, kad draugystė lieka draugyste, bet jei komanda žaidžia blogai, tai ir pasakysiu, pakritikuosiu“.

Internete galima rasti nemažai vaizdo įrašų, kur V. Čeponis įsivelia į žodinį mūšį su Kauno „Žalgirio“ strategu Šarūnu Jasikevičiumi.

„Su Šarūnu nesame bičiuliai, bet esame viename baliuje Ispanijoje dalyvavę Alikantės pilyje. Galiu papasakoti apie tą garsią istoriją su „zonine“ gynyba. Rašiau komentarą naktį, peržiūrėjau vaizdo įrašą ir man susidarė įspūdis, kad ten buvo „pusiau zoninė gynyba“ ketvirtame kėlinyje, nes žaidėjai nebėgo paskui savo tiesioginius oponentus.

Iš dalies tai buvo mano klaida. Š. Jasikevičius būdamas labai reiklus sau ir žurnalistams tai atvirai ir pasakė. Tai normalu. Neįsižeidžiau. Per spaudos konferencijas apsižodžiaujame su juo, pajuokaujame, bet nuo to tik linksmiau gyventi. Nesame bičiuliai, nešokame lėto šokio kaip su V. Šeškumi, normalūs santykiai, kita vertus ir nesimušame“, – dėstė toliau V. Čeponis.

Nuo 7 metų V. Čeponis pradėjo lanktyti krepšinio treniruotes, atstovavo Panevėžio jaunučių, jaunių, jaunimo rinktinėms. Pakviestas į Vilniaus universiteto komandą, treniruojamą Vytauto Bimbos, ne kartą žaidė su Kauno „Žalgiriu“.

„Didžiuojuosi, kad teko žaisti prieš tokius garsius krepšininkus kaip Žydrūnas Ilgauskas, Gintaras Einikis, Saulius Štombergas, Darius Lukminas. Kai buvau moksleivis teko grumtis su Dariumi Maskoliūnu, Artūru Karnišovu, o studentavimo laikais žaidžiau prieš Kęstutį Kemzūrą, Darių Sirtautą, Tomą Pačėsą ir kitus. Man tikrai pasisekė“, – pasakojo jis.

Įžaidėjo ir atakuojančio gynėjo pozicijoje žaidęs būsimasis komentatorius galėjo viena ranka krauti kamuolį į krepšį iš viršaus, tačiau karjeros krepšinio aikštelėje subyrėjus Vilniaus universiteto komandai toliau nesiekė ir sutelkė dėmesį į mokslus.

„Gal pritrūko meistriškumo, valios, turėjau kelio traumų. Jei būčiau labai norėjęs, gal būčiau šiek tiek pažaidęs ir Lietuvso krepšinio lygoje. Būti vidutinioku ar sėdėti ant atsarginių suolo nenorėjau“, – prisipažino pašnekovas.

Jis pamėgino prognozuoti, kokios galimybės Eurolygai pabaigti šį sezoną ir kaip atrodys kito sezono „Žalgiris“.

„Jei Eurolygos sezonas bus pratęstas, gali būti daug netikėtumų, staigmenų. Aukštai gali iššokti tos komandos, kurios užėmė žemesnes pozicijas, jei tų komandų legionieriai stipriau sportavo karantino metu. Laukia daug loterijos elementų. Spėju, kad Eurolyga gali būti pratęsta, nes turi daug įsipareigojimų rėmėjams.

Naujokas Steve'as Vasturia – universalus žaidėjas, o Kauno klubas stengiasi imti universalius, galinčius žaisti įvairiose pozicijose žaidėjus, atsižvelgia į charakterio savybes. Š. Jasikevičius skiria didelį dėmesį detalėms, o tai užima laiko, sezonas būtų sunkesnis, bet jei pavyktų išsaugoti branduolį, viskas turėtų būti gerai.
Vaidas Čeponis

Tikėtina, kad bus viename ar dviejuose mietuose, galbūt Vilniuje ir Kaune, jei nuspręs turnyrą rengti Lietuvoje, kur koronavirusas gan gerai suvaldytas, – dalinosi mintimis krepšinio apžvalgininkas. – JAV dabar sudėtinga situacija dėl COVID-19, jei žaidėjai išskristų, gali kilti problemų jiems grįžti atgal.

Todėl dalis legionierių iš Amerikos neatvyktų. Kai kurios komandos susilpnėtų. Aišku, yra rizika patirti traumas. Reikia apie tris savaites sportuoti, kad žaidėjas sugrįžtų į gerą sportinę formą.

Aišku, kai kurie žaidėjai Vitorijos „Baskonia“ komandoje pas Duško Ivanovičių teigia, kad tai galima padaryti ir per 8 dienas, bet ne visi tokie krepšinio diktatoriai, kitiems užims daugiau laiko. Eurolyga nebus visavertė, nes komandos nebus tokios formos kaip anksčiau“.

Anot jo, „Žalgirio“ biudžetas trauksis apie 40 proc., bet trauksis ir kitų komandų biudžetai: „Aišku, bus kelios komandos, kurios nukentės mažiau, ypač tos, kurių rėmėjus ne taip neigiamai paveikė pandemija. Spėju, kad „Žalgiris“ nebus autsaideris ir kitą sezoną, žinant, kaip Š. Jasikevičius moka išnaudoti žaidėjus, kaip prie jo tobulėja krepšininkai. „Žalgiris“ pasižymi geru skautingu, pasirenka gerus žaidėjus.

Naujokas Steve'as Vasturia – universalus žaidėjas, o Kauno klubas stengiasi imti universalius, galinčius žaisti įvairiose pozicijose žaidėjus, atsižvelgia į charakterio savybes. Š. Jasikevičius skiria didelį dėmesį detalėms, o tai užima laiko, sezonas būtų sunkesnis, bet jei pavyktų išsaugoti branduolį, viskas turėtų būti gerai“.

Pabaigoje komentatorius tradiciškai „paėmė bizūną“, tik šįkart, regis, turėjo priekaištų sau.

„Ir aš prisiėdjau, kad kilo koronaviruso pandemija, nes kai badauju valgau laukinius žvėris, šikšnosparnių paragauju, vandenį taupau, dažnai rankų neplaunu, prisiimu tą kaltę ir skiriu sau taip pat bizūną“, – juokdamasis sakė V. Čeponis.

Vaidas Čeponis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)