Žalgirio“ komanda Eurolygoje jau buvo įgavusi pagreitį, tačiau koronaviruso pandemija greitai nubraukė visus klubo, žaidėjų ir sirgalių planus.

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezonas kovo 13 dieną buvo nutrauktas, „Žalgiris“ paskelbtas čempionu, netrukus pato situacijoje atsidūrė ir stabdyti nebaigtą reguliarųjį sezoną teko ir Eurolygai.

Trumpai tariant, sportas pasaulyje sustojo, o krepšininkai, kaip ir visi kiti, tapo neeilinės situacijos įkaitais. Kurį laiką pabuvę Lietuvoje, netrukus „Žalgirio“ legionieriai iš JAV buvo priversti pakelti sparnus į gimtinę. Apie tai, kas vyko kovo viduryje ir kuo gyvena šiomis dienomis, 25-erių N. Hayesas papasakojo „Milwaukee Journal Sentinel“ žurnalistei.

„Krepšinis vyko puikiai, kol neprasidėjo viruso plitimas. Buum – korona mus ištiko staiga“, – prisimena N. Hayesas.

N. Hayesas neslepia, kad planavo likti Lietuvoje ir koronaviruso pandemijos protrūkį pragyventi Kaune. Anot jo, šalis labai aktyviai kovojo su viruso plitimu ir jis buvo įsitikinęs, kad maisto ir galimybių „švariai“ treniruotis bus – žaidėjas tikėjosi sulaukti sezono atnaujinimo.

Tačiau tuomet pasiekė žinia iš JAV, kad sienos užsidaro, o užsienyje likę amerikiečiai privalo grįžti kuo greičiau – kitu atveju į gimtinę jiems patekti nepavyks ilgai.

„Kai pamatėme šią informaciją, sprendimas buvo aiškus. Mums reikėjo tai išgirsti ir išgirdome – prasidėjo masinis žaidėjų sugrįžimas atgalios į JAV“, – prisiminė N. Hayesas.

Šarūnas Jasikevičius

Žinoma, sugrįžimas namo taip pat tapo išbandymu. N. Hayesas skrido į Vokietiją, turėjo gerokai pasistengti viešbutyje rasdamas brangaus vegetariško maisto, o vėliau į JAV sugrįžo per Torontą. Pradžioje atskrido į Detroitą, o iš ten pasiekė Ohajo valstijoje esantį Toledo miestą.

„Paskelbus žinią apie epidemiją nuolat plaunu rankas, bet galiu pasakyti, kad ne visi žmonės laikosi šių būtinų higienos įpročių“, – pažymėjo krepšininkas, iš karto po kelionės izoliavęsis viešbučio kambaryje, kad apsaugotų savo mamą.

Po kurio laiko, pamatęs, kaip virusas keičia vietos bendruomenės gyvenimą. N. Hayesas nusprendė veikti. Krepšininkas ėmė aukoti labdarai savo pinigus, taip pat inicijavo lėšų rinkimo akciją vietos verslams paremti ir sugalvojo būdą kaip padėti tiems, kuriems trūksta maisto – nupirko daugybę 50 JAV dolerių vertės dovanų kortelių iš vietos „Kroger“ maisto prekių parduotuvės, taip dovanų čekių iš vietos restoranų, netgi padidindamas pradinę jų vertės sumą.

„Niekada nebuvau anksčiau su juo susitikęs, tai šaunus žmogus. Jis sakė, kad nori padėti bendruomenei ir tai daro nuostabiu būdu“, – sakė dviejų vietos barų „Blurney Irish Pub“ savininkas Edas Beczynskis.

Ir iš tikrųjų, vietos restoranams ir maitinimo įstaigoms nepaprastai reikia paramos ir įplaukiančių lėšų, nes verslai tiesiog gali neišsilaikyti. Pavyzdžiui, pernai per Šv. Patriko dieną (kovo 17-ąją) „Blurney Irish Pub“ tinklo barai sulaukė 20 tūkst. lankytojų. Šiemet – nė vieno. Valstijos barai ir restoranai buvo uždaryti.

Balandžio viduryje N. Hayesas atvyko į vietos labdaros namus, padedančius skurstančioms ir vienišoms mamoms – ten buvo išdalintos jo nupirktos parduotuvių ir restoranų dovanų kortelės.

„Kai žmonės ateina pas mus prašydami maisto, mes galime jiems duoti šias dovanų korteles. Tai tarsi palaiminimas“, – žaidėjo dosnumu žavėjosi įstaigos atstovė Henrietta Armstrong.

Dabar, intensyviam sportiniam gyenimui nurimus, N. Hayesas dirba kiemo darbus – karpo krūmus, pjauna veją. Namie jis taip pat pertvarkė virtuvę, atnaujino kai kuriuos technikos prietaisus. „Aš labiausiai didžiuojuosi, kad mano patėviui pavyko nupirkti ir namie pastatyti naują indaplovę“, – šyptelėjo žalgirietis.

Nesant salygų sportuoti aikštelėje, krepšininkas stengiasi tai daryti namuose, dirba su savo svoriu, virve, stengiasi pabėgioti.

Be to, N. Hayesas stengiasi įgyti kuo daugiau žinių apie nekilnojamąjį turtą, o likusį laisvą laiką skiria keturių užsienio kalbų tobulinimui. Tarp šių kalbų yra ir lietuvių, kurios amerikietis pramoko žaisdamas „Žalgiryje“ ir Kaune netgi įgijo pirmo lygio sertifikatą. Taip pat jis yra gerai pramokęs italų, vokiečių ir turkų kalbų.

„Išmokti kalbėti labai padeda buvimas tarp vietinių žmonių, nes tu visada turi su kuo pasišnekėti. Reikia tik labai norėti. Dabar aš galiu susišnekėti penkiomis kalbomis“, – džiaugėsi amerikietis.

Dabar N. Hayesas laukia – kaip ir visas kitas sporto pasaulis. Laukia galimybės vėl žaisti krepšinį, vėl sugrįžti į profesionalų sportą. Tiesa, socialiniuose tinkluose amerikietis stengiasi neužsibūti ir apsiriboja naujienų skaitymu.

„Socialiniai tinklai nėra mano stiprioji pusė. Tai gali būti puikus įrankis daugybei dalykų. Tačiau jie taip pat atskleidžia, kad mes gyvename pasaulyje, kur nėra daug atsakingai ir kritiškai mąstančių žmonių. Dabar svarbiausias dalykas yra šis: nepanikuokime, nes tai kelia stresą, o stresas tik pablogina jūsų imuninės sistemos būklę. Tai nėra gerai“, – šyptelėjo N. Hayesas.

Primename, kad šį sezoną į Europą N. Hayesui ir kitiems žalgiriečiams sugrįžti greičiausiai neteks. Nors Eurolyga sezono oficialiai dar nebaigė ir žada apsispręsti iki paskutinės gegužės savaitės, „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas praėjusią savaitę Delfi pripažino, kad galimybę pabaigti sezoną viename mieste ir amerikiečių sugrįžimą į Europą vasarą įsivaizduoja labai sunkiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)