Nuo liepos pabaigos, kuomet kandidatai rinkosi į pirmąsias treniruotes rinktinė įveikė du trečdalius pasiruošimo kelio: sužaisti 6 kontroliniai testai, per kuriuos pasiektos trys pergalės (dukart prieš suomius, kartą prieš rusus) bei triskart pralaimėta (dukart serbams ir ispanams).

Visus lietuvių kontrolinius testus vienija bendras vardiklis: aibė mūsiškių klaidų.

Net ir Suomijoje, kuomet mače su šeimininkais lietuviai nesulaukė didesnio pasipriešinimo, mūsiškiai rinko dviženklį klaidų skaičių, o lengvoje pergalėje su rusais pasiektas šio pasiruošimo ciklo antirekordas – net 22 prarasti kamuoliai.

Kai kūnas labiau klausys, ir klaidų bus mažiau.
Jonas Mačiulis

Apskritai, per šešis kontrolinius testus mūsų šalies komanda vidutiniškai prarado po 16,3 kamuolio per mačą.

„Yra dalykų, ties kuriais turime pasistengti. Visų pirma turime sumažinti klaidų skaičių“, – po paskutinės rinktinės treniruotės gimtinėje atsiduso nuo 2007-ųjų nacionalinės komandos kovų svarbiausiuose turnyruose nepraleidžiantis Jonas Mačiulis.

„Klaidos neramina labiausiai. Nežinau kodėl taip klydome paskutiniame mače su rusais, nebuvome panašūs į save. Aš manau, tai dėl nuovargio, raumenys dar buvo „užkalti“. Atrodė, dar nori bėgti, kažką daryti, tačiau niekas nesigavo.

Žinoma, žvelgiant į rezultatus, visada smagiau laimėti, tačiau tos kokybės stigo. Padarėme 22-i klaidas, tai be proto daug. Po truputį reikia tai išgyvendinti. Kai kūnas labiau klausys, ir klaidų bus mažiau“, – tikino J. Mačiulis.

Anot jo, dabar tas momentas, kai organizmas atsistato po treniruotėse patirto didžiulio fizinio krūvio.

„Truputį lengviau bėgasi, aikštėje lengviau judame, ant parketo supratimas ateina. Nuovargį keičia šviežumas.

Manau, treneriai to ir siekia šioje stadijoje“, – teigė 198 cm ūgio rinktinės veteranas, dėl kurio prieš du mėnesius buvo nemažų abejonių. Dar kovo pabaigoje su Atėnų AEK marškinėliais skausmingą alkūnės raiščių traumą patyręs J. Mačiulis buvo priverstas sužeistą ranką įkalinti gipse.

Tačiau sėkmingai įveikęs reabilitaciją puolėjas po keturių mėnesių pertraukos sugrįžo ant parketo su Lietuvos rinktinės marškinėliais.

Jonas Mačiulis

„Manau, po truputį ateina žaidimo kokybė, yra tos mintys, noras išryškinti stipriąsias puses, komandos veidas po truputį ryškėja“, – džiaugėsi Atėnų AEK klubui priklausantis puolėjas.

Anot jo, nėra sudėtinga ant parketo atrasti žaidimo ryšius su ekipos draugais.

„Juk tų naujų krepšininkų nelabai ir yra. Visi maždaug esame tie patys, kurie buvome praėjusią vasarą rinktinės kovose. Dauguma žaidėjų žino vienas kito galimybes. Tik reikia tą prisiminti kas ką sugebame ir tai išnaudoti“, – šypteli Jonas.

Prieš pat planetos pirmenybes mūsiškiai Pietų Korėjoje jėgas patikrins prieš šios šalies rinktinę bei kovoms Kinijoje besiruošiančius Angolos ir Čekijos krepšininkus.

Anot 198 cm ūgio rinktinės veterano, turnyre Pietų Korėjoje rinktinė turės kelias esmines užduotis.

„Pirmos dienos Seule bus skirtos įprasti prie naujos laiko zonos ritmo, prisitaikyti prie tų valandų skirtumo. Žinoma, tai kažkiek kenks mūsų žaidimui turnyre Pietų Korėjoje.

Visa kita – sudėti galutinius taškus ant „i“. Seule pamatysime, kurie du žaidėjai keliaus ne kartu į Kiniją, o namo. Laukia paskutinė fazė, kurioje pasieksime dar geresnę formą ir taps aiškus rinktinės dvyliktukas“, – teigė J. Mačiulis.

Jonas Mačiulis, Jonas Valančiūnas, Mantas Kalnietis

„Vertinant bendrą vaizdą – judame į priekį. Matome, kitose rinktinėse atsisako kai kurie krepšininkai padėti savo ekipoms, kai kuriuos eliminuoja traumos.

Tikiuosi, pavyks mums to išvengti ir visi sveiki nuvyksime į planetos pirmenybes, o treneriams neteks koreguoti savo planų“, – vylėsi 35-erių puolėjas.

O pasaulio čempionatą lietuviai pradės H grupėje kartu su Senegalu, Australija ir Kanada. Jei tik ištraukus burtus lietuvių šansai patekti į kitą etapą buvo vertinami prasčiau nei australų ar kanadienčių, šiandien situacija yra kitokia.

Varžovų gretose aibė krepšininkų, dalis dėl traumų, dalis dėl noro geriau pasiruošti naujam NBA sezonui, nepadės savo šalių rinktinėms.

Tad ekspertai keičia prognozes ir H grupės favoritę regi Lietuvą. Tačiau anot J. Mačiulio, tokios prognozės ir „sausi“ skaičiavimai nieko verti – visus į vietas sustatys kovos Kinijoje.

„Mes važiuojame žaisti, o ką prognozuoja ekspertai, mus dabar mažiausiai domina. Kai atiduosime visas jėgas, bus matyti, ko esame verti ir kurioje pozicijoje atsidursime“, – kalbėjo vienas labiausiai patyrusių rinktinės narių.

Rugpjūčio 24 dieną, šeštadienį, D. Adomaičio auklėtiniai žais su šeimininkais korėjiečiais, rugpjūčio 25 dieną, sekmadienį, – su Angola ir rugpjūčio 27 dieną, antradienį – su Čekija.

Lietuvos rinktinės trenerių štabas turės apsispręsti, kurie paskutiniai du žaidėjai paliks nacionalinę ekipą ir koks bus finalinis dvyliktukas, kovosiantis pasaulio čempionate.

Po turnyro Suomijoje D. Adomaičio kariaunoje neliko Eimanto Bendžiaus. Kiek anksčiau, už darbą rinktinėje buvo padėkota Adui Juškevičiui, Gyčiui Masiuliui ir Martynui Echodui.

Pasirengimą planetos pirmenybėms mūsų šalies nacionalinė ekipa pradėjo liepos 22 dieną Palangoje ir iki šiol sužaidė jau du trečdalius suplanuotų kontrolinių rungtynių.

Pirmajame teste išvykoje lietuviai 70:78 pralaimėjo Ispanijos krepšininkams, tuomet Klaipėdoje nugalėjo Suomijos rinktinę 80:60.

10 dienų treniruočių stovyklą Kaune papuošė dvi atkaklios dvikovos su viena iš FIBA 2019 turnyro favoričių laikoma Serbijos rinktine – išvykoje ir namie nusileido 4 taškais – atitinkamai 68:72 ir 91:95.

Paskutinį savaitgalį Suomijoje vykusiame keturių komandų kontroliniame turnyre D. Adomaičio auklėtiniai 87:46 sutriuškino aikštės šeimininkus ir 88:72 nugalėjo kitą pasaulio čempionato dalyvę Rusiją.

Lietuva pasaulio čempionato Kinijoje pirmojo etapo H grupėje žais su Senegalu (rugsėjo 1 d., 14.30 val.), Kanada (rugsėjo 3 d., 14.30 val.) ir Australija (rugsėjo 5 d., 14.30 val.)

LIETUVOS KREPŠINIO RINKTINĖS KONTROLINĖS RUNGTYNĖS:

DATAVIETARUNGTYNĖSREZULTATA
Rugpjūčio 2Pamplona, IspanijaIspanija – Lietuva78:70
Rugpjūčio 4Klaipėda, LietuvaLietuva – Suomija80:60
Rugpjūčio 10Belgradas, SerbijaSerbija – Lietuva72:68
Rugpjūčio 12Lietuva, VilniusLietuva – Serbija91:95
Rugpjūčio 16Espas, SuomijaSuomija – Lietuva46:87
Rugpjūčio 17Espas, SuomijaRusija – Lietuva72:88
Rugpjūčio 24Seulas, Pietų KorėjaPietų Korėja – Lietuva-:-
Rugpjūčio 25Seulas, Pietų KorėjaLietuva – Angola-:-
Rugpjūčio 27Seulas, Pietų KorėjaLietuva – Čekija-:-



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)