Nuo šio sezono Vašingtono „Wizards“ vyriausiojo trenerio Scotto Brookso asistento pareigas einantis R. Packas į JAV sostinę persikėlė iš Naujojo Orleano, kur tris sezonus dirbo asistentu „Pelicans“ klube. Prieš tai 49-erių specialistas darbavosi Oklahomos „Thunder“, Los Andželo „Clippers“ ir Naujojo Orleano „Hornets“ trenerių štabuose.

Būdamas krepšininkas R. Packas vilkėjo Portlando „Trail Blazers“, Denverio „Nuggets“, Vašingtono „Bullets“, Naujojo Džersio „Nets“, Dalaso „Mavericks“, Minesotos „Timberwolves“ bei „Hornets“ marškinėlius. Geriausio savo sezono Vašingtone metu atletas per mačą vidutiniškai rinkdavo po 18 taškų ir 8 rezultatyvius perdavimus.

Karjeros saulėlydyje, 2004-aisiais, įžaidėjas persikėlė žaisti į Valensiją, kur Eurolygos „Top 16” etape sutikęs „Žalgirį“ jis svariai prisidėjo prie dviejų ispanų pergalių, sutrukdžiusių vėliau dramatiškai prieš Tel Avivo „Maccabi“ kritusiems žalgiriečiams žengti į finalo ketvertą.

Sezonui pasibaigus, amerikietis sulaukė Arvydo Sabonio skambučio.

15 metų senumo įvykius R. Packas prisiminė duodamas interviu tinklalapiui Krepšinis.lt.

„Rungtyniavau NBA lygoje 13 metų, o karjerai artėjant link pabaigos gavau pasiūlymą keltis į Ispaniją ir atstovauti Valensijos komandai. „Top 16” etape rungtyniavau prieš Sabonio vedamą „Žalgirį“, o netrukus pats Arvydas pakvietė mane keltis į Lietuvą bei kartu su juo užkariauti Eurolygą. Atvykdamas „Žalgirį“ galvojau apie Eurolygos čempiono titulą.

Labai norėjau žaisti kartu su Saboniu, kuris net ir būdamas 39-erių Europoje dar buvo dominuojantis žaidėjas. Savo karjerą 1991 metais aš pradėjau „Trail Blazers“ klube, tačiau turėjau išvykti prieš atvykstant Arvydui. Portlande mes prasilenkėme, todėl vyliausi ištaisyti šią neteisybę Kaune“, – pasakojo R. Packas.

Vis dėlto ilgamečio NBA krepšininko norams nebuvo lemta išsipildyti.

Po traumos ilgai savo sugrįžimą į aikštelę atidėliojęs A. Sabonis į ją taip ir nebesugrįžo bei baigė karjerą neišpildęs amerikiečiui duoto pažado. Buvusių „Trail Blaizers“ žaidėjų tandemas Kaune nesusiformavo ir Eurolygos neužkariavo, o R. Packas dėl to apmaudą jaučia iki šiol.

„Deja, bet man atvykus į Lietuvą, Arvydas nusprendė operuotis kelį ir baigė karjerą. Tai labai mane nuvylė. Ar vis dar dėl to pykstu? Žinoma, juk jis mane apgavo (šypsosi). Man tikrai reikėjo laiko su tuo susitaikyti, bet kai tai padariau, nusiteikiau laimėti su vyrukais, kuriuos turėjau savo komandoje – Tanoka Beardu ir jaunais lietuviais.“

R. Packas gindamas „Žalgirio“ garbę Eurolygoje sužaidė 16 rungtynių, per kurias vidutiniškai pelnydavo po 17,3 taško, atkovodavo po 2,3 kamuolio bei atlikdavo po 3,4 rezultatyvaus perdavimo.

Jo ir po 18 taškų metusio T. Beardo vedami kauniečiai reguliariojo sezono grupėje žaidė sėkmingai ir nusileido tik „Maccabi“ bei „Barcelona“ klubams.

Vis dėlto „Top 16” etape Antano Sireikos treniruojami žalgiriečiai buvo bejėgiai ir pralaimėjo visus šešis susitikimus.

Rezultatyvumu spindėjusio R. Packo svajonė pasiekti Eurolygos viršūnę žlugo, tačiau patirties „Žalgiryje“ tai pernelyg neapkartino. Lietuvoje atakų organizatorius vis tiek galėjo džiaugtis vieninteliais trofėjais savo karjeroje.

Vis dar jaučiuosi esantis „Žalgirio“ organizacijos dalimi. Didžiuojuosi, jog galėjau užbaigti savo karjerą Kaune ir kas žino, galbūt kada nors ten dar sugrįšiu. Dabar jau dešimtmetį esu treneris ir turiu svajonę tapti vyriausiuoju treneriu. Galbūt kada nors turėsiu galimybę stoti už „Žalgirio“ vairo? Kas žino. Manau, jog tai būtų šaunu
Robertas Packas

„Nors ir prasidėjo nusivylimu, patirtis Lietuvoje buvo puiki. Atsimenu, jog labai gerai praleidau ten savo laiką.

Ypač smagu buvo tada, kai pripratau prie Europos krepšinio ir radau bendrą kalbą su bendraklubiais. Tas sezonas buvo sėkmingas: nors prastai pasirodėme Eurolygos „Top 16” etape, tapome Baltijos čempionais ir užtikrintai laimėjome Lietuvos pirmenybes.

Atsimenu, kad prieš finalo seriją treneris priėjo prie manęs ir paklausė, kiek rungtynių mums reikės, kad taptume čempionais. Pasakiau, kad tik keturių – taip ir buvo. Nors varžovai buvo pajėgūs, seriją baigėme nesuklupę. Niekada nepamiršiu, koks buvau dėl to patenkintas. Džiaugiausi titulu su palaikyti mane atvykusiu tėvu. Tai man buvo puiki patirtis“, – pasakojo buvęs žalgirietis.

Palikęs Lietuvą, R. Packas dar planavo tęsti karjerą ir kito sezono pradžioje mėgino įsitvirtinti Toronto „Raptors“ gretose. Visgi 36-erių atletas NBA lygai jau buvo nereikalingas – gavęs iš Kanados ekipos atleidimo lapelį jis nusprendė kabinti sportbačius ant vinies.

Pabaigęs profesionalo karjerą R. Packas su krepšiniu neatsisveikino ir pradėjo siekti trenerio karjeros. Amerikietis stipriai nenutolo ir nuo „Žalgirio“, kurio reikalais jis pasidomi iki šiol.

„Praėjus porai metų nuo mano sezono Kaune, „Žalgiris“ atvyko į JAV žaisti draugiškų rungtynių su NBA klubais. Po mačo Vašingtone nuėjau į kauniečių rūbinę ir šnektelėjau su keliais buvusiais bendraklubiais. Nesu atitrūkęs nuo „Žalgirio“ ir iki šių dienų. Kai tik naršau internete, dažnai patikrinu, kaip komandai sekasi Eurolygoje. Žinau, jog praėjęs sezonas buvo ypatingai geras.

Kalbant apie lietuvius, dabar aktyviai seku Arvydo sūnaus Domanto žaidimą Indianos „Pacers“ komandoje. Prisimenu Domantą dar iš tų laikų, kai rungtyniavau Lietuvoje. Tada jis dar buvo mažas vaikis. Dabar šaunu matyti jį NBA – mažasis Sabonis kasmet dideliais žingsniais žygiuoja į priekį bei tampa puikiu krepšininku“, – dėstė R. Packas.

Palankiai NBA lygoje vertinamas specialistas neslepia – visą gyvenimą dirbti tik asistentu jis nenori.

Galimybės tapti vyriausiuoju treneriu buvęs žalgirietis vis dar laukia stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje, bet jei greitu metu tokios galimybės nebus, jis galvos ir apie alternatyvas, pavyzdžiui, trenerio karjerą Europoje.

Kevinas Durantas, Robertas Packas, Russellas Westbrookas

Ryšį su „Žalgiriu“ tebejaučiantis R. Packas tinklalapiui Krepšinis.lt atskleidė, jog jam ypatingai smagu būtų vieną dieną perimti būtent Kauno ekipos vairą.

„Vis dar jaučiuosi esantis „Žalgirio“ organizacijos dalimi. Didžiuojuosi, jog galėjau užbaigti savo karjerą Kaune ir kas žino, galbūt kada nors ten dar sugrįšiu. Dabar jau dešimtmetį esu treneris ir turiu svajonę tapti vyriausiuoju treneriu. Galbūt kada nors turėsiu galimybę stoti už „Žalgirio“ vairo? Kas žino. Manau, jog tai būtų šaunu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)