Pirmą kartą Šarūną Jasikevičių „el rey Midas“ pavadino ispanai, dar 2009-taisiais, kai jo vedamas Atėnų „Panathinaikos“ laimėjo Eurolygos karūną. Pačiam Šarui tai buvo ketvirtas toks titulas jo karjeroje – iš tiek pat galimų. „Auksinis berniukas“ per savo karjerą taip ir nepralaimėjo nė vieno šio turnyro finalo.

Tačiau net ir baigęs profesionalaus sportininko karjerą ir tapęs treneriu Š. Jasikevičius savo ypatingų sugebėjimų neatsikratė: jis nenustojo versti kalnų ar stebinti aplinkinių ir kaip tas legendinis karalius Midas vienu prisilietimu kepa naujus „auksinius berniukus“.

Lukas Lekavičius, Kevinas Pangosas, Vasilije Micičius ir dabar Nate'as Woltersas. Susidūrę su Šaru šie žaidėjai akimirksniu virto tikrais krepšinio aukso luitais – žaidėjais, kurie garantuoja skambias pergales ir kurių pačių vertė šokteli į viršų kelis kartus.

Genialaus aikštės generolo Š. Jasikevičiaus patirtį ir paslaptis Kauno „Žalgirio“ gynėjai perima taip sėkmingai, kad, atrodo, jog kiekvienas naujas Šaro produktas yra geresnis už buvusį.

2016 m. į šaltą Kauną iš Gran Kanarijos atvykęs K. Pangosas per du sezonus tapo tokia jėga, kad sensacingai nutempė „Žalgirį“ į Finalo ketvertą, o pats buvo išrinktas į antrąjį simbolinį geriausių Eurolygos žaidėjų penketą bei netrukus sulaukė milijoninio pasiūlymo iš Barselonos.

Žaliai-baltų gerbėjai skausmingai išgyveno skyrybas su savo dievuku ir nusiteikė kantriai laukti naujo pranašo. Bet jis pasirodė labai greitai. Iš kuklaus prancūzų „Elan Chalon“ klubo įsigytas N. Woltersas jau pirmame sezone Kaune demonstruoja geresnius skaičius už savo pirmtaką (vid. 14,3 tšk., 3,9 atk. kam. ir 5,6 rez. perd. – prieš 12,4 tšk., 2,8 atk. kam. ir 6,2 rez. perd.), o paskutiniu metu apskritai flirtuoja su trigubu dubliu.

Po to, kai „Žalgiris“ ketvirtadienį tarsi kalėdinis spragtukas eilinį kartą sutraiškė graikinį Pirėjo „Olympiakos“ (83:75), N. Woltersui, surinkusiam rekordinius +27 balus pagal pliuso/minuso statistiką (71:44), nusilenkė ir pats Šaras.

„Antroje pusėje suradome vedlį. Nate'as žaidė puikiai, fantastiškai“, – patenkintas buvo strategas.

Kassavaitinėje DELFI TV laidoje „Krepšinio zona“ su Vaidu Čeponiu netgi užvirė diskusija, kas – N. Woltersas ar K. Pangosas – yra geresnis įžaidėjas.

„Man labai patinka N. Wolterso IQ. Jis protingai pristabdo, kai reikia. Taip, K. Pangosas labai gerai žaidė, atidavė „Žalgiriui“ porą metų, bet aš net nežinau, ką dabar pasirinkčiau. Nebūtinai šiai dienai, bet žiūrint į ateitį. Kevinas darydavo viską beveik idealiai, Šaras net neturėdavo ką pasakyti, bet tikiu, kad taip gali būti ir šį sezoną. N. Woltersas tais prasiveržimais labai gerai nardo, gaudo varžovų gynybas, o tie „floateriai“ yra tikras jo arkliukas. Gražu žiūrėti“, – gyrė „Žalgirio“ naujoką Gintautas Vileita.

„N. Woltersas geriau veržiasi – į kairę, į dešinę. K. Pangosas šiek tiek lengvesnis gynyboje, jam sunkiau prieš atletiškesnius varžovus, jei šie pacentruoja. Akivaizdu, kad Šaras liepia Nate'ui dažniau aštrinti žaidimą ir žaisti vienas prieš vieną. K. Pangosas truputį kitokio tipo žaidėjas“, – papildė TV komentatorius V. Čeponis.

„Krepšinio zonoje“ – pokalbis su buvusiu krepšininku, LKL bronzos laimėtoju ir SKL treneriu G. Vileita: apie Š. Jasikevičiaus techninę pražangą ir pergalę prieš Davidą Blattą, šio sezono Antano Kavaliausko fenomeną, Mariaus Grigonio charakterį, parankius ir neparankius varžovus, Vilnaus „Ryto“ krizę ir tai, ar vilniečiai sekmadienį bus nušluoti Kaune.

– „Žalgiriui“ dvikova su „Olympiakos“ prasidėjo ne taip, kaip buvo planuota: antrame kėlinyje šeimininkai atsiliko 13 taškų skirtumu (19:32), tačiau vyriškai sugrįžo į rungtynes, perlaužė jų eigą ir užtikrintai laimėjo. Gintautai, kaip tai pavyko?

– Labai gerą darbą atliko Brandonas Daviesas, kiti dideli, susikeisdami prieš Vassilį Spanoulį. Jis nerado jokių priešnuodžių prieš gynybą. O kai puolime nesiseka, būna labai sunku, „Žalgiris“ tuo ir pasinaudojo. Buvo greitos kontratakos, kai reikėdavo, įmesdavo kamuolį aukštiems žaidėjams, gražiai surotuodavo, Artūras Milaknis lakstė ten, kur reikėjo, nors pataikė tik vieną-kitą savo metimą – galėjo ir daugiau. Bet jis atpalaidavo visus kitus žaidėjus.

Marius Grigonis sužaidė karjeros rungtynes Eurolygoje ir ne tik pats pelnė 19 taškų, bet ir surinko net +21 balą pliuso/minuso skalėje. Ar toks galingas jo pasirodymas buvo netikėtas?

– Sunku pasakyti. „Žalgirio“ lyderis – visa komanda. M. Grigonis pataikė laisvus metimus, kadangi juos jam sukūrė kiti žaidėjai, ir taip, kas man patiko, tai jo agresyvumas ir, kad porą kartą jis užaštrino atakas labai labai gražiai.

– Itin solidų sezoną kol kas turi ir Antanas Kavaliauskas, patekęs net ir į „Žalgirio“ starto penketą bei į OLY krepšį suvertęs 12 taškų. Panašu, kad Antanas viršija visų lūkesčius?

– Aš manau, kad kuo tu ilgiau žaidi pas Šarą, tuo daugiau patirties įgyji ir tobulėji kiekvieną sezoną. Aš nemačiau nė vieno žaidėjo, kuris per pastaruosius trejus metus „Žalgiryje“ nebūtų patobulėjęs.

Pažiūrėkite, kaip pagerėjo A. Kavaliausko metimas. Aš nežinau, kodėl jis dar nemeta drąsiai iš vidutinio nuotolio. Baudas jis realizuoja praktiškai visas (22/23, 96 proc.). Pažiūrėjus, koks yra metimas, jo technika, užtikrintumas, tai yra fantastika.

– Vaidai, prieš sezoną iš A. Kavaliausko, ko gero, galėjome tikėtis 5-10 minučių žaidimo atkarpų, tačiau jis šiemet nepaliauja stebinti: prieš CSKA per 20 min. įmetė 19 taškų, prieš OLY per 15 min. – 12. Kame yra tokio jo efektyvumo paslaptis?

– Jis ypač naudingas prieš tas komandas, kurios ketvirtoje-penktoje pozicijoje turi fiziškai silpnesnius aukštaūgius – tokius, kuriems trūksta ūgio arba masės. A. Kavaliauskas puolime ideliai tinka pieš Georgios Printezį. Antanas gerai išnaudoja kūną. Jo apgaulingų judesių arsenalas nėra didelis, bet jis pagal taisykles nusistumia varžovą ir paleidžia pusiau kablį.

– Trečio kėlinio pabaigoje teisėjai skyrė abejotiną pražangą Aaronui White'ui po minimalaus kontakto su Vassiliu Spanouliu, o netrukus technine nubaudė ir Šarūną Jasikevičių. Tada sekė laimėta atkarpa 12:0 ir žalgiriečiai pabėgo į priekį (68:59). Šaro triukas suveikė?

– Manau, kad teisėjai labai padėjo „Žalgiriui“. Po tos pražangos prieš V. Spanoulį sušvilpimo ir techninės nuobaudos Š. Jasikevičiui, man atrodo, pradėjo kilnotis visa arena. Tai buvo jaučiame net per TV.

– Graikų spauda po skaudaus pralaimėjimo sumalė OLY į miltus, o pasirodymą po pertraukos prilygino mokyklinei komandai. Vaidai, ar galima teigti, kad Šaras, sugebėjęs pakeisti neveikusį pirminį planą, laimėjo trenerių dvikovą?

– Manau, kad jis laimėjo tą dvikovą. Mane truputį stebino Davido Blatto pasyvumas rungtynių metu. Dažnai matydavau jį daug piktesnį ir emocingesnį.

– Nors dar labai anksti apie tai kalbėti, bet žaliai-balti laimėjo 6 iš 7 paskutinių susitikimų prieš OLY. Gintautai, jeigu jums leistų parinkti varžovą „Žalgiriui“ atkrintamosiose, ar tai būtų Pirėjo klubas?

– Aš tai nieko nerinkčiau. Čia svarbu, kaip „Žalgiris“ atrodys, ir, ar turės visus žaidėjus pavasarį. „Olympiakos“ – labai stipri komanda, galima jai ir pralošti tris kartus iš eilės.

– Vaidai, ar jau matai, prieš ką žalgiriečiai šį sezoną galėtų turėti sėkmingą seriją?

– Jeigu žiūrėtume į priekį, sakyčiau, kad taip: „Olympiakos“, „Panathinaikos“ ir CSKA, kad ir kaip būtų keista, jei teisėjai nepadės, būtų parankūs varžovai, o neparankūs – „Real“ ir „Fenerbahče“. Bet čia labai dar anksti į tai žiūrėti. Aišku, labai gerai būtų ir Milano klubas, kur Mike'as Jamesas žaidžia vienas, bet manau, kad jis dabar smigs.

Visa laida – vaizo įraše.

Gintautas Vileita, Vaidas Čeponis

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)