Į turtingiausių lietuvių 100-uką patenkantis R. Milašius 2017 m. buvo perrinktas antrai kadencijai.

„Aš toks žmogus: kai ateinu, noriu padaryti geriausia. Tai mano tikslas ir aš visada to siekiu. Nebuvau entuziastas, kuris galvojo, kad liks kitai kadencijai, bet turiu dar nepadarytų darbų“, – sakė jis.

Nors LKL šiemet Europos lygų reitinge pakilo į 9-tą vietą, naujų iššūkių ir darbų jai tikrai netrūksta. Štai pirmadienį vyko kaip niekada karštas visuotinis susirinkimas, kuriame buvo balsuota dėl Panevėžio „Lietkabelio“ ir Prienų „Skycop“ licencijų perkėlimo naujiems juridiniams vienetams. Dauguma tam visgi nepritarė.

Sujudimas vyksta ir Vilniuje, kur „Ryto“ direktoriaus kėdę paliko Darius Gudelis, o Alberto Blanco metė kaltinimus komandai slėpus mokesčius. Tuo metu Alytaus savivaldybė sudavė rimtą smūgį „Dzūkijos“ ekipai, kai netikėtai atšaukė pažadėtą 200 tūkstančių eurų paramą.
Tas žmogus, kuris prisiims tokią atsakomybę... Atsiminkite, kad Arvydas gali nueiti ir jam duos, svarbu, kad jis nueitų. Ir viskas. Jo įvaizdis dirba. O kai ateis žmogus iš kiemo, bus labai sunku susitarti, patikėkite manimi.
Remigijus Milašius

Atvykdamas į Kauną LKL įgėlė „Barcelonos“ treneris Svetislavas Pešičius, pareiškęs, kad ši lyga yra nekonkurencinga. Savo ruožtu „Žalgiriui“ vėl gali užkliūti nacionalinio čempionato tvarkaraštis – balandį numatyta net 10 žaliai-baltų rungtynių, nors kaip tik tokiu laiku vyks Eurolygos ketvirtfinalių serijos.

Prie pabaigos artėja Arvydo Sabonio prezidentavimas Lietuvos krepšinio federacijoje. Kas taps jo įpėdiniu?

Paviešinta idėja padidinti LKL komandų skaičių iki 12-os. Kaip galima praplėsti lygos geografiją ir koks turėtų būti varžybų formatas?

Visus šiuos klausimus palietė DELFI laida „Krepšinio zona“ su R. Milašiumi ir Vaidu Čeponiu.

– Pradėkime nuo aktualiausių žinių. Pirmadienį vyko karštas visuotinis LKL susirinkimas, kuriame Panevėžio ir Prienų klubai prašė perkelti savo licencijas, tačiau daugumos balsų taip ir nesurinko. Remigijau, jūsų manymu, kodėl taip įvyko?

– Man yra visiškai nesuprantama dėl Prienų, nes ten esminis dalykas, dėl ko jie nori tą dalyką padaryti, buvo visiems paaiškintas. Kažkada, senais laikais, kai vyrukai kūrė klubą, buvo keliasdešimt žmonių, kurie padėjo parašėlius ir atsirado Prienų klubas. Dėl to jie neturi dalininkų.

Kalbant apie „Lietkabelį“ – šiuo metu ten yra smulkieji akcininkai. Dėl tam tikrų asmeninių ambicijų ir vidinių nesutarimų norėta jų atsisakyti. Tai yra daugumos dalininkų sprendimas, o pagal nuostatus jie gali tokį priimti. Kokia būtų mano nuomonė? Aš prašiau palaikyti. Žinau, kiek savininkai investavo pinigų į klubą. Esu geriau informuotas nei kas kitas. Iš tų trijų žmonių kai kurie tegul į veidrodį pasižiūri, tik ramiai pasižiūri. Tą, ką aš girdėjau audito išvadose, manyčiau, kad geriau jau geruoju jie išeitų.

– Ar balsavimo rezultatams galėjo turėti įtakos prieš kelias dienas Manto Ignatavičiaus, Irmanto Aukštikalnio ir Roko Mickevičiaus išplatintas kreipimasis, kuriame klubas kaltinamas bandymu atsikratyti jais ir taip išvengti didelių skolų?

– Apie skolas: žinote, kad klubas atsiskaito su visais žaidėjais. Tikrai nieko tokio nėra. Tos skolos – kitokios. Bandoma padaryti skola tai, kas nėra skola. Sugalvoti ir padaryti, kai tu esi direktorius, yra paprasta.

– Mūsų žiniomis, po balsavimo rezultatų paskelbimo itin supyko „Lietkabelio“ vadovas Alvydas Bieliauskas, kuris pakilo iš vietos, trenkė durimis ir nebedalyvavo valdybos posėdyje. Ar tai tiesa ir ko jis taip įširdo?

– Jis atsistojo ir išėjo, bet tikrai netrenkė durimis. Jis yra pakankamai išsilavinęs žmogus.

Žinote, kiekvienas žaidžia savo žaidimą. Tarp akcininkų visada būna kažkokių dalykų. Mums „Lietkabelis“ yra labai svarbus, tai – ketvertuko komanda. Reikia nulenkti galvą A. Bieliauskui, kuris atstatė šitą klubą ir vardą. Jeigu ne jis, Panevėžyje ten praktiškai kas dieną keitėsi pavadinimai – buvo „Techasas“, „Kalnapilis“, „Sema“, „Malsena“, Aukštaitija“, kas tik nebuvo.
Nebus „Žalgirio“, nebus ir LKL. Kitą sezoną yra nuspręsta Eurolygą padaryti 18 komandų turnyru, tai automatiškai – dar dvi savaitės po du mačus. Taigi mintį supratote.
Remigijus Milašius

– Pirmadienį taip pat buvo paviešinti ketinimai 2020 metų praplėsti LKL čempionato dalyvių skaičių iki 12 komandų. Ar tai realu ir koks tuomet galėtų būti varžybų formatas?

– Šiandien turime tokią situaciją, kad lygoje – vien senbuviai. Per penkerius metus prie manęs nė vienas klubas neatėjo į LKL iš NKL. Taigi ką tai rodo? Kad nėra finansinių galimybių, arenų ir vadybos. Nėra taip paprasta valdyti klubą.

O žaliavos tai tikrai netrūksta – mes tik įdarbinkime tą jauną kartą, kurią bijome, 16-mečius, 19-mečius. Kiek „Žalgiryje“ yra dublerių, kiek „Ryte“... Ir jie negali visi atsiskleisti, jiems reikia ko? Laiko. Dėl to ir kyla kalba apie 12 komandų. Neslėpsiu, kad tame yra ir „Žalgirio“, kuris yra mūsų flagmanas, aspektas.

Dabar žaidžiame po 4 ratus – 36-erias rungtynes. Esame ilgiausią reguliarųjį sezoną turinti lyga Europoje. Nebus „Žalgirio“, nebus ir LKL. Kitą sezoną yra nuspręsta Eurolygą padaryti 18 komandų turnyru, tai automatiškai – dar dvi savaitės po du mačus. Taigi mintį supratote.
Jonavos arena atveria duris

Su 12 komandų būtų žaidžiami trys ratai ir visiems tai gerai. Net rungtynių skaičius beveik nesumažėtų (33 rungtynės – Krepšinis.lt) ir mes praplėstume geografiją. Ir ji yra aiški: tai – Marijampolė, kurioje po kito sezono gali atsirasti arena, dabar ji projektuojama. Garsiai kalba ir Jonava. Arena ten puiki, lieka vadybiniai dalykai.

Dar viena arena, atitinkanti visus reikalavimus – Palangoje. Jei atsirastų verslo ir vadybos žmonių, norinčių daryti gerą klubą, jiems tereiktų susėsti su savivaldybe ir kalbėtis. Dar vienas miestas, jau pradedantis statyti – Mažeikiai. Irgi realus variantas, nes ten yra „ORLEN Lietuva“, aš visada žiūriu, kas turi didelę gamyklą (šypsosi).

– Jūs neigiamai pasisakėte apie Alytaus miesto savivaldybės sprendimą atšaukti pažadėtą kone 200 tūkst. paramą Dzūkijos ekipai. Kiek stiprus šis smūgis dzūkams?

– Smūgis yra didelis. Nesakykime, kad 200 tūkstančių eurų nėra pinigai. Paverskime į litus ir turėsime 700 tūkst. Klubui – tai dideli pinigai. Mūsų klubai nėra dešimčių milijonų vertės, jie moka kitaip dirbti. Gaila, kad toks sprendimas buvo priimtas.

Man, kaip žmogui, susidaro įspūdis, kad rinkimai – ant nosies. Tomas Pačėsas yra judėjimo „Už Lietuvą“ lyderis, tai kiekvienas nori įgelti kiek gali. Kas teisus, kas ne, ne man spręsti. Aš palaikau krepšinį ir Tomą, kai dar jis buvo dalininkas. Dabar palaikysiu naująjį. Ne politikai kuria krepšinį. Jis yra Alytaus žmonėms. Tai – pramoga, į kurią susirenka po 2-2,5 tūkstančio krepšinį mylinčių žiūrovų.
Man gaila žmonių, kurie priima tokius sprendimus. Jeigu veikia tik ambicijos ir siūloma tik 60 eurų, tai darbas yra nuvertinamas. Čia yra žmogaus pažeminimas. Mes nesiorientuojame į tokį darbo užmokestį.
Remigijus Milašius

– O kaip vertinate sujudimą „Ryto“ klube: Dariaus Gudelio pasitraukimą iš direktoriaus posto ir Alberto Blanco mestus kaltinimus dėl galbūt slėptų mokesčių?

– Man buvo apskritai nuostaba, kai D. Gudelis tuo direktoriumi tapo. Kam jam šito reikėjo? Jis, matyt, nusprendė, kad reikia klubą stabilizuoti, nes buvo tam tikrų finansinių problemų. Reikėjo sulipdyti aplink komandą rinkodarininkų, vadybininkų ir t. t., o jis turi patirtį. Tai buvo laikina iniciatyva. Jis turi savo kompaniją, kurio dirba daug žmonių. Vesti ją į priekį ir dar būti klubo direktoriumi – per daug darbų. Jeigu man reikėtų, aš priimčiau tokį pat sprendimą, dar būčiau anksčiau tą padaręs.

Dėl A. Blanco aš neturiu savo nuomonės, nemačiau jų sutarties. Čia – vidiniai jų reikalai, kažkokie nesutarimai, komunikacija. Kažkas kažkuo nepatenkintas ir ne mums apie tai spėlioti, yra ten mokesčiai nuslėpti ar ne. Sutarčių būna įvairių formų, o mes jų nematome.

– Praėjusią savaitę apie LKL netikėtai pasisakė ir „Barcos“ strategas Svetislavas Pešičius. Jo teigimu, Lietuvos lyga yra nekonkurencinga, todėl „Žalgiris“ yra privilegijuotas, nes gali visą savaitę ramiai ruoštis Eurolygai. Ką jam atsakytumėte?

– Mes nesame Ispanijos lyga. Esame, ačiū Dievui, devinta lyga Europoje. Dar priklauso, kaip skaičiuosi. Pagal mano skaičiuotę, esame gal net ir šešti ar septinti.

Kitas dalykas, kad mes kiekvienas galime žeminti. Čia – jau komunikaciniai dalykai tarp „Barcelonos“ ir „Žalgirio“, mano manymu. Atvažiuoji į svečius ir taip grubiai kalbi, nors, kiek aš pamenu, tuomet, kai S. Pešičius tai pasakė, „Žalgiris“ net nebuvo pirmoje LKL vietoje.

– Remigijau, jūs pats LKL vadovaujate jau šeštus metus. Ne paslaptis, kad po truputį artėja LKF prezidento Arvydo Sabonio kadencijos pabaiga – iki jos liko pusantrų metų. Ar nujaučiate, kas gali pakeisti Sabą šioje kėdėje? Gal pats turite tokią ambiciją?

– Aš negaliu numatyti, kuris žmogus norėtų tą darbą prisiimti. Trumpai pasakysiu: nėra ten taip lengva. FIBA pasiėmė visus televizinius pinigus. LKF daugiausiai laikosi ant valstybinių pinigų, o jie nėra dideli. Rinktinė irgi nebe tokia, kokia buvo. Sumažėjo suinteresuotumas ir rėmėjai atsipirkimo iš reklamos nelabai mato.

Tas žmogus, kuris prisiims tokią atsakomybę... Atsiminkite, kad Arvydas gali nueiti ir jam duos, svarbu, kad jis nueitų. Ir viskas. Jo įvaizdis dirba. O kai ateis žmogus iš kiemo, bus labai sunku susitarti, patikėkite manimi.

Esu kalbėjęs su Jonu Kazlausku, sakiau jam: „Eik“. Jo atsakymas buvo: „Aš esu treneris“. Aš nežinau, ką jis širdyje galvoja. Bet man kaip draugui pasakė: „Jūs čia spręskite visus reikalus, o aš esu treneris“. Gražus jo atsakymas, man patiko.
Arvydas Sabonis, Jonas Kazlauskas

– Šarūnas Jasikevičius pernai užsipuolė LKL tvarkaraštį, kuris, anot jo, „Žalgiriui“, nukeliavusiam iki pat finišo Eurolygoje, buvo labai prastas. Šiemet kiek sutrumpintos atkrintamųjų serijos. Tačiau balandį „Žalgiris“ žais net 10 rungtynių. Netikite, kad kauniečiai šiemet Eurolygoje pakartos pernykštę sėkmę ar esate pasiruošę pakoreguoti tvarkaraštį?

– Kada mes sudarinėjame tvarkaraštį, jis išsiunčiamas visiems klubams. Ir tai jau būna Eurolygai bei Europos taurei paskelbus savo tvarkaraščius. Mes prisideriname. Buvo atvažiavę klubų atstovai, taip pat Robertas Javtokas ir mes kai kurias datas koregavome. Žinau, kad laikai buvo derinami ir su pačiu Š. Jasikevičiumi, nors jis ir atostogavo. Mes atsižvelgėme į jų norus.

– Eurolyga šiemet liko be V. Čeponio komentavimo. Ar LKL yra patenkinta jo darbu?

– Mes apie tai net nekalbame. Man gaila žmonių, kurie priima tokius sprendimus. Jeigu veikia tik ambicijos ir siūloma tik 60 eurų, tai darbas yra nuvertinamas. Pabandykite pasiruošti, susirinkti statistiką, informaciją apie komandas, ateiti ir prabūti kabinoje kokias dvi su puse ar tris valandas. Čia yra žmogaus pažeminimas. Mes nesiorientuojame į tokį darbo užmokestį ir stengiamės mokėti pagal galimybes.

Vaidas – žmogus, sugebantis atlikti savo darbą kokybiškai ir traukiantis žiūrovą. Mes su juo derybas vedėme gal mėnesį laiko. Jis blaškėsi ir ten, ir čia. Mes jo norėjome, nes tai – geras specialistas. Nekėlėme jam jokių išankstinių sąlygų, kad jis nedirbtų „Viasat“ ir nekomentuotų „Žalgirio“ rungtynių.

Dabar aš, kaip žiūrovas, jei pats nenuvykstu į Kauną, ketvirtadienį ar penktadienį daug prarandu, kai negirdžiu jo „ohoho“. Dabar ką? Vienas mūsų išaugintas Vyšniauskiukas. Jam sunku, reikia vis tiek partnerio, kuris užvestų, papiltų to vadinamo aliejaus.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)