Tvirtos vietos dar neužsitarnavo

Jei negali nukonkuruoti – nupirk. Tokia taktika praėjusią vasarą vadovavosi „Olympiakos“, iš „Žalgirio“ perviliojęs Eurolygos ketvirtfinalyje Graikijos grandus skriaudusį A. Toupane'ą.

26-erių puolėjas tuomet tapo netikėta rakštimi Pirėjo komandos panagėje. Nematomas pirmose serijos rungtynėse, likusiose jis rinko vidutiniškai po 9 taškus ir daug prisidėjo prie „Olympiakos“ kapituliacijos Kaune.

Kaip Krepšinis.lt teigė „raudonųjų“ trenerių štabe dirbantis Kęstutis Kemzūra, A. Toupane'o geidė ne tik klubo vadovybė, bet ir naujasis strategas Davidas Blattas. Su „Olympiakos“ prancūzas pasirašė vienerių metų trukmės sutartį su galimybe ją pratęsti dar sezonui.

Dabar A. Toupane'o komandos draugai – Vassilis Spanoulis, Kostas Papanikolaou, Vangelis Mantzaris. Tie, kuriuos jis gainiojosi po aikštę prieš pusmetį.

„Axelis vis dar auga kaip žaidėjas, jis tebeturi erdvės tobulėjimui. Svarbiausia, kad jis pats nori mokytis, klauso, jaučiasi, kad jam tai rūpi. Visa tai man leidžia manyti, kad Axelis bus neblogas žaidėjas“, – apie komandos naujoką Krepšinis.lt atsiliepė D. Blattas.

Pirėjuje A. Toupane'as jau spėjo sykį „pasigrobti“ laikraščių antraštes – buvęs žalgirietis Graikijos pirmenybių rungtynių pabaigoje pykštelėjo tritaškį, kuris išplėšė pergalę prieš „Kymis“ ekipą.

Kaip sako pats žaidėjas, šis lemiamas metimas jam taps puikiu prisiminimu. Bet Eurolygoje jau buvo kelios rungtynės, apie kurias prancūzas neturės ką papasakoti – aikštėje jis buvo trumpai ir niekuo nepasižymėjo.

„Mano žaidimo laikas svyruoja, ir tai normalu, turint galvoje, koks didelis yra šis klubas. Turime daug žaidėjų, bet sezonas – ilgas. Žinau, kad anksčiau ar vėliau tikrai žaisiu, todėl esu ramus“, – Krepšinis.lt teigė A. Toupane'as.

O kaip reikia žaisti D. Blatto komandoje, krepšininkas teigia susigaudęs greitai. Netgi lengviau nei Kaune, kur jo adaptacija užsitęsė kone pusę sezono.

Treniruotėse – kitokie akcentai

Nuo emocingų Šarūno Jasikevičiaus priekaištų sėdint ant atsarginių suolo pirmais mėnesiais „Žalgiryje“ A. Toupane'as prakaituodavo turbūt ne mažiau nei nuo lakstymo aikštėje. Paties žaidėjo nuomone, Pirėjuje tiek vargti bandant įvaldyti komandos žaidimo sistemą jam neprireiks.

„Nepamirškime, kad pernai aš buvau ką tik grįžęs iš JAV, visų pirma man reikėjo apskritai priprasti prie europietiško krepšinio“, – pastebėjo A. Toupane'as.

Yra ir kita priežastis, kodėl prancūzui Graikijoje įsibėgėti gali būti paprasčiau. Š. Jasikevičiui 201 cm ūgio krepšinio lengvaatlečio reikėjo pirmiausia ginantis – jo greitį ir šoklumą treneris išnaudojo skirdamas dengti žemesnius varžovų gynėjus. „Olympiakos“ gretose A. Toupane'as dažniau gali dažniau daryti tai, ką labiausiai mėgsta kiekvienas žaidėjas – atakuoti.

Anot buvusio žalgiriečio, Š. Jasikevičius ir D. Blattas turi skirtingus krepšinio prioritetus.

„Blattas – labiau į puolimą orientuotas treneris. Šioje komandoje bandome žaisti greitai, kontroliuoti kamuolį. Šaras taip pat puikiai išmano puolimą, turėjome labai stiprių derinių. Bet vis dėlto jam svarbiau – gynyba. Jai treniruotėse jis skirdavo žymiai daugiau dėmesio“, – palygino krepšininkas.

Norai nustebino trenerį

Nors neabejoja „Žalgirio“ sėkme ir šiame sezone, A. Toupane'as prisipažįsta „Olympiakos“ laikantis „didesniu klubu“, todėl perėjimą vadina nauja karjeros pakopa.

„Manau, kad žmonės nesupyks ant manęs, jei pasakysiu, kad persikėliau į didesnį klubą. Per paskutinius šešerius metus „Olympiakos“ dukart laimėjo Eurolygą, beveik kasmet jie žaidžia finalo ketvertuose arba būna greta jų. Manyčiau, kad man tai žingsnis į priekį“, – teigė puolėjas.

Vis dėlto ir Pirėjas – dar ne tai, apie ką svajoja A. Toupane'as. Prieš pasirašydamas naują kontraktą jis vėl buvo nuvykęs į JAV, kur pasirodė kelių NBA komandų treneriams.

2015-2017 metais A. Toupane'as atkakliai bandė prasimušti į stipriausią planetos lygą, bet tenkinosi trumpalaikėmis sutartimis ir epizodiniais vaidmenimis arba žaidimu dukterinėse komandose.

„Esu labai ambicingas, mano tikslas – pasiekti aukščiausią lygį. O tai ir yra NBA. Nors dabar labai nesirūpinu, kas bus po metų ar kelerių, bet visada dirbsiu šia linkme“, – Krepšinis.lt patikino krepšininkas.

Įdomu, jog toks auklėtinio ryžtas buvo naujiena D. Blattui, kuris net perklausė Krepšinis.lt žurnalisto, ar tikrai A. Toupane'as vis dar kalba apie NBA.

Treneris, anksčiau pats dirbęs šioje lygoje, leido suprasti skeptiškai vertinantis norą žūtbūt rasti kelią per Atlantą.

„Šiandieninėje Eurolygoje matau daug žaidėjų, kurie laisvai galėtų būti ir NBA komandų sudėtyse. Bet jie būtų atsarginių suolo pabaigoje – nuo 8-o žaidėjo iki pat 15-o. Axelis, kaip ir daug kitų žaidėjų, neabejotinai gali sau leisti galvoti apie tokį karjeros scenarijų. Bet geriau susirasti tokią vietą, kur galėtum žaisti ir tobulėti.

Nereikia skubinti įvykių, geriau leisti jiems tekėti sava eiga ir pasižiūrėti, kur ji nuves. Nesakau, kad Axeliui reikėtų atsisakyti savo tikslo, jame nėra nieko blogo. Bet mano rekomendacija tokia – pirmiausia reikia pasistengti tapti maksimaliai geru žaidėju, o tuomet ir atsidursi ten, kur nori“, – patarė Klivlando „Cavaliers“ 2014-2016 metais treniravęs specialistas.

Vagystė neužteršė prisiminimų

Kol A. Toupane'as apie NBA tik svajoja, į Kauną jam neišvengiamai teks sugrįžti. Dar šiais metais – „Olympiakos“ į Nemuno salą atkeliaus gruodžio 6 d.

„Neabejoju, bus puikus vakaras. Žmonės Kaune man buvo labai geri, arena – puiki, sirgaliai – taip pat. Noriu vėl juos pamatyti“, – susitikimo laukė Prancūzijos rinktinės atstovas.

Ne tik dėl krepšinio aistruolių jis geru žodžiu mini Lietuvą. Žaisdamas „Žalgiryje“ A. Toupane'as su savo bičiuliu įkūrė startuolį – ėmėsi vystyti pavežėjimo ekologiškais automobiliais paslaugą.

„Pradėjome verslą Lietuvoje, nes čia labai išvystyta blockchain technologija. Bet nuo pat pradžių galvojome apie pasaulinę rinką. Sekasi gerai, nuo rugsėjo vėl dirbame maksimaliomis apsukomis. Mano komanda buvo nuvykusi į San Franciską, lankėsi ne vienoje konferencijoje, pavyzdžiui, Paryžiuje. Manau, po keleto savaičių arba, blogiausiu atveju, po kelių mėnesių išgirsite rimtų naujienų“, – intrigavo pradedantis investuotojas.

Į Kauną jį traukia ir skrandis.

„Neskaitant buvusių komandos draugų, labiausiai ilgiuosi „Sushi Masters“ restorano. Ir Atėnuose yra gerų sušių, bet ne tokių“, – šyptelėjo A. Toupane'as.

Tiesa, su restoranu susijęs vienas prasčiausių žaidėjo prisiminimų iš lietuviško karjeros etapo. Po paskutinių pergalingų Eurolygos ketvirtfinalio rungtynių su „Olympiakos“ A. Toupane'as su draugu nuvažiavo pavakarieniauti į senamiestį. O išėjęs į lauką rado išdaužtą automobilio langą – vagys nukniaukė salone paliktą krepšį.

„Kreipiausi į policiją, bet nieko nesitikėjau, tokiais atvejais išaiškinti nusikaltimą labai sunku. Šiaip ar taip, apie tai jau pamiršau. Taip gali nutikti bet kur, dėl to mano įspūdis apie Lietuvą nesuprastėjo“, – patikino buvęs „Žalgirio“ legionierius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)