Kaip jau tapo įprasta, prieš kiekvieną „langą“ kyla naujos diskusijos – kuriuos žaidėjus klubai išleis į rinktines, o kurie liks treniruotis su klubinių komandų draugais.

Šį kartą rinktinėje nėra Jono Valančiūno, Domanto Sabonio, Jono Mačiulio, beveik visų „Žalgirio“ krepšininkų, tačiau visiškai kitokioje padėtyje prieš šį „langą“ atsidūrė Mindaugas Kuzminskas ir Artūras Gudaitis, kuriuos į nacionalinę komandą Milano „AX Armani“ klubas išleido be jokių problemų.

Apie tai kalbėdamas su žurnalistais papasakojo M. Kuzminskas, kuris vėliau nepagailėjo karčių žodžių FIBA organizuojamai atrankos varžybų sistemai.

„Milanas mus išleido labai paprastai, labai geranoriškai pažiūrėjo į visą šitą reikalą, ir būtų mums leidę į Lietuvą išvykti netgi rugpjūčio paskutinėmis dienomis. Federacija su klubu susitarė dėl treniruočių proceso, dėl mūsų fizinio rengimo, kaip tęsti, kad būtų naudos ir klubui, ir rinktinei“, – pasakojo M. Kuzminskas.

–Mindaugai, kaip manai, kodėl Eurolygos klubai skirtingai reaguoja į žaidėjų išleidimą į rinktines?

– Nežinau, daug buvo tų interviu (atsikvepia). Natūralu, kad jie – klubai – yra darbdaviai, jie atsakingi už rezultatus, ir jeigu sezonas jiems nepasiseks, jie negalės kaltinti situacijos, kad išleido žaidėjus į rinktinę. Aš žiūriu į savo kiemą, džiaugiuosi, kad mus išleido. O dėl kitų „langų“ jau turbūt bus sunkiau, nes vyks oficialus sezonas. Bet dabar esu čia, o kiti tegul sprendžia savo bėdas.

– Kaip šita rinktinė gali atrodyti su esama sudėtimi?

– Neprisimenu metų, kad mūsų rinktinė būtų pilna. Tai trūksta traumuotų žaidėjų, tai dar kokios problemos, tai kažkas neišleistas... Tačiau esame krepšinio šalis, kiti žaidėjai turi galimybių apsivilkti rinktinės marškinėlius, ko anksčiau neturėjo. Matau naudą, kad gali pasirodyti ir įrodyti, kad esi vertas žaisti rinktinėje.

– Ar jau aišku, koks paties vaidmuo bus rinktinėje?

– Žaidėjas (juokiasi). Na, šiandien jau buvo viena treniruotė, pagrindinė pozicija bus „ketvirta“, nes nebus daug aukštaūgių. Tačiau teks pažaisti ir „trečiu“ numeriu. Aišku, širdyje aš vis dar esu lengvasis krašto puolėjas, tačiau kartais reikia prisitaikyti prie situacijos.

– Milano komandoje – tokia pati situacija?

– Taip, lygiai tokia pati. Kalbėjau su treneriu, prezidentu, jie nori, kad pradėčiau kaip sunkusis krašto puolėjas, kartais pasisilinkčiau į „trečią“ poziciją. Kalbos yra tokios, na o aš nieko prieš žaisti per dvi pozicijas, o gal net ir per tris. Man svarbu, kad žaisčiau ir kad išnaudočiau stipriąsias puses.

– Sužaidėte keletą draugiškų rungtynių. Kaip sekasi susiklijuoti komandai?

– Kol kas gerai. Kol kas džiaugiuosi, žaidžiame draugiškiau nei pernai, kamuolys juda. Rūbinėje atmosfera gera, lūkesčiai tik aukščiausi ir tikiuosi, kad sezonas bus geresnis.

– Sekmadienį būtų galimybė pasivaržyti su geru draugu Kristapu Porzingiu, tačiau nepavyks. Ar teko kalbėtis su latviu?

– Taip, teko. Šiaip jam reabilitacija sekasi labai gerai, ir aš manau, kad jis pagal savo atsigavimo tempus jau galėtų žaisti. Tačiau jis turi žvelgti į savo ateitį. Manau, kad tas pats Niujorko klubas jį stabdys ir jam neleis daug žaisti, nors ir jis bus sveikas. Visi žiūri į ilgalaikę perspektyvą. Geriau jau turėti ilgą ir sėkmingą karjerą, o ne pažaisti trumpai ir vėl patirti traumą.

– Ar šioje situacijoje žaidėjai nėra padaryti atpirkimo ožiais, kai jiems reikia patiems tartis su klubais?

– Aš manau, kad čia nėra tarimasis. Kontaktuoja federacija su klubu, jie kalbasi, klubai oficialiai negali neišleisti, tačiau jeigu tau ateina atstovas ir pasako, kad nenori, jog tu važiuotum į rinktinę, tai toks čia ir tarimasis...

– Sakoma, kad žaidėjas nenori.

– Taip, taip yra sakoma, tačiau manau, kad visi yra protingi ir puikiai supranta situaciją.
Nes dažniausiai derybos vyksta tarp federacijos ir klubų, ir būtent klubai turi tą sprendimą, nors tai nėra oficialu.

– Kaip pačiam atrodo ši naujoji FIBA atrankos sistema, nuolatinės ją lydinčios diskusijos?

– Jeigu visos lygos ir federacijos būtų vienoje valtyje, viskas būtų lengviau, geriau. Būtų smagu turėti kas ketvirtą vasarą laisvą. Tačiau dabar yra tokia situacija, kad rinktinėse negali žaisti stipriausi šalies krepšininkai, ir tas rinktinės vardas išsigimsta. Yra pliusų, kad gali atsiskleisti kiti žaidėjai, tačiau aš esu tos nuomonės, kad rinktinėje turėtų žaisti ir NBA, ir Eurolygos, ir visi kiti geriausi žaidėjai.

Primename, kad sekmadienį Lietuvos rinktinė Vilniuje sužais kontrolines rungtynes su Latvija, o kitą penktadienį Osijeke žais pasaulio čempionato atrankos varžybų mačą su šeimininkais kroatais. Vėliau lietuvių lauks dar vienos atrankos rungtynės su Nyderlandais, kurios vyks Vilniuje.


Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatų sąrašas Pasaulio taurės atrankos rungtynėms su Kroatijos ir Nyderlandų rinktinėmis (žaidėjas, klubas, pozicija):

1.Mantas Kalnietis(Vilerbano ASVEL)PG
2.Lukas Lekavičius(„Panathinaikos“)PG
3.Deividas Gailius(„Karšiyaka“)SG/SF
4.Renaldas Seibutis(„Tecnyconta“)SG
5.Adas Juškevičius(„Nantero 92“)SG/PG
6.Edgaras Ulanovas(„Žalgiris“)PF
7.Rokas Giedraitis(ALBA)SF/SG
8.Edgaras Želionis(„Afyon“)PF/C
9.Eimantas Bendžius(„Rytas“)PF/SF
10.Mindaugas Kuzminskas(„AX Armani“)SF/PF
11.Artūras Gudaitis(„AX Armani“)C
12.Evaldas Kairys(„Rytas“)C
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)