Mūsų šalies krepšinio gerbėjams R. Petrausko balsas pažįstamas iki skausmo – daugiau nei 10 metų jis buvo girdimas ir per Kauno „Žalgirio“ rungtynes Eurolygoje, ir per Lietuvos rinktinės batalijas įvairiuose čempionatuose. 2015 metais žemaičio paslaugų TV3 kanalų grupė atsisakė.

Į komentatoriaus kėdę jis sugrįžo pernai, kai sukirto rankomis su LKL atstovais. Tačiau R. Petrausko pavardės tarp naujojo sezono LKL komentatorių nebeliko.

„Tiesiog pasitraukiu, nekomentuoju, nieko nebaiginėju, jokių skambių taškų nededu. Daug veiklos turiu, nespėju viską daryti, – sakė komentatorius. – Didžiausias noras – išleisti į šviesą savo trečią knygą apie Antrąjį pasaulinį karą, susitikti su skaitytojais. Čia bus mano didelis kalnas. Kitų didelių projektų į ateitį neturiu, gyvenimas pats parodo kelią“.

Tai daug ką pasako apie krepšinio situaciją, kuri yra prasta – viena kompanija turi monopoliją, ir elgiasi, kaip tik nori. Monopolį prižiūrinčios ekonominės instancijos paprastai tikrina, skaičiuoja, kad jokia įmonė neturėtų dominuojančios padėties, o čia šalyje, kur krepšinis laikomas religija, viena kompanija visiškai – 95 procentais – valdo Lietuvos krepšinį. Jiems visiškai nusispjaut, nes jie turi tas transliacijas ir viskas. Čia atsiremiame į tai, kad nėra jokio tobulėjimo, o tik užkulisiniai žaidimai, norai ir asmeninės ambicijos.
Robertas Petrauskas

Paklaustas, ką mano apie didžiulės sirgalių reakcijos sulaukusį „TVPlay Sport“ kanalo vadovų sprendimą atsisakyti „Žalgirio“ kovas Eurolygoje komentavusio Vaido Čeponio paslaugų, R. Petrauskas gyrė pastarąjį už ryžtą netylėti.

„Vaidas priėmė tokį sprendimą, aš savo laiku – kitokį, būti ramiai ir nieko neaiškinti. Man rodos, kad viskas teisingai. Tie žmonės, kurie priima sprendimus, kartais naudojasi tuo, kad niekas nieko nesako. Paprasto žmogaus asmeninė nuomonė kažką reiškia ir ji gali pakelti triukšmą ir pasiekti kažkokį rezultatą. Tas triukšmas turi visokių kampų, gal pačiam Vaidui nėra malonu būti jo epicentre. Jis drąsus žmogus ir gerbiu jį už atvirumą. Prieš atvirumą nėra jokių ginklų. Jis sako viską taip, kaip yra“, – kalbėjo pašnekovas.

Buvęs komentatorius atkreipė dėmesį į tai, kad viešumoje buvo atskleistas ir vienos transliacijos komentatoriaus uždarbis, apnuoginantis gana skurdžią situaciją.

„Lietuvoje neliečiama, kiek uždirba komentatoriai ar žurnalistai, žinių vedėjai. Kai pasakomas toks paprastas dalykas, kad krepšinio komentatorius, sėdintis karštoje kėdėje, gauna 60 eurų už Eurolygos rungtynes, kurias stebi trečdalis Lietuvos, tai daug ką pasako apie situaciją. Iš esmės krepšinio komentatoriai dirba iš idėjos, o ne iš noro užsidirbti ir būti prestižiniais darbuotojais, kuriems turėtų visi pavydėti“, – aiškino R. Petrauskas.

Jis bedė pirštu ir į kitą opią problemą – su žmonių nuomone Lietuvoje nesiskaitoma.

„Kai mane „nuėmė“, galėjo būti daugybė priežasčių, bet jei žiūrėsime iš profesinės pusės, mane atleido neturėdami priekaištų mano darbui. Niekas nesakė, kad darau blogai, atsirado techninis brokas ar pakeis profesionalesni žmonės.

Tai daug ką pasako apie krepšinio situaciją, kuri yra prasta – viena kompanija turi monopoliją ir elgiasi, kaip tik nori, – tęsė R. Petrauskas. – Monopolį prižiūrinčios ekonominės instancijos paprastai tikrina, skaičiuoja, kad jokia įmonė neturėtų dominuojančios padėties, o čia šalyje, kur krepšinis laikomas religija, viena kompanija visiškai – 95 procentais – valdo Lietuvos krepšinį.

Jiems visiškai nusispjaut, nes jie turi tas transliacijas ir viskas. Čia atsiremiame į tai, kad nėra jokio tobulėjimo, o tik užkulisiniai žaidimai, norai ir asmeninės ambicijos. Tuomet nėra reikšmės, kuris komentatorius geras ir blogas. Tai yra blogai. Komentatoriams reikia lauko tobulėti“.

Pasak jo, LKL yra geras pavyzdys, kaip galima padaryti produktą konkurencingu ir patraukliu: „LKL nėra Eurolyga ar Lietuvos rinktinė, tai mažesnis produktas, bet kitos televizijos buvo padarytas patraukliai ir gražiai. Galima būtų tik nuspėti, kas būtų, jei būtų normalus požiūris, kaip atrodytų krepšinio transliacija su visomis laidomis. To nėra TV3 ar „TVPlay Sport“ kanaluose, nes jiems visiškai vienodai“.

Praėjusį sezoną didžiausią rungtynių komentavimo krūvį atlaikę Rytis Kazlauskas ir V. Čeponis artėjantį sezoną ir toliau padės žiūrovams stebėti daugiausia „Betsafe–LKL“ kovų per DELFI ir BTV televiziją. Iš viso 2018-2019 metų čempionate dirbs aštuoni komentatoriai.

Be R. Kazlausko ir V. Čeponio, televizines ir internetu transliuojamas rungtynes taip pat komentuos iš praėjusio sezono likę Žilvinas Aleksandravičius, Vilhelmas Bladyka, Gediminas Reklaitis, Karolis Tiškevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)