211 cm ūgio M. Lampe – spalvinga asmenybė. Nors gimė Lodzėje, vaikystę būsimas sportininkas praleido Švedijoje, o būdamas paaugliu atsidūrė Madrido „Real“ krepšinio akademijoje.

Vieno iš daugiausiai klubų pakeitusių lenkų žaidėjų karjeros įrašuose – ir treji NBA lygoje praleisti metai, ir visa eilė pakeistų elitinių Eurolygos klubų, ir Kinijos lyga, kurioje aukštaūgis žaidžia nuo 2016-ųjų.

Tiesa, akis į akį susidurti su taip pat Kinijoje rungtyniaujančiu Donatu Motiejūnu lenkui dar neteko.

„Buvau patyręs blauzdos traumą, todėl per sezoną sužaidžiau tik trejas rungtynes. Tačiau tikiuosi, kad kitas sezonas jau bus kitoks“, – po trečiadienį vykusios Lenkijos rinktinės treniruotės kalbėjo Čingdao „Eagles“ ekipai atstovaujantis M. Lampe.

Nors būdavo kviečiamas į rinktinę, ilgus metus jis rasdavo įvairių priežasčių, dėl kurių negalėdavo prisijungti prie nacionalinės komandos.

Jis praleido pirmus du 2019-ųjų pasaulio čempionato atrankos varžybų „langus“, nežaidė nei 2017-ųjų, nei 2015-ųjų Europos čempionatuose, o paskutinį kartą Senojo žemyno pirmenybėse Lenkijos rinktinės marškinėlius vilkėjo dar 2013-aisiais.

Šiemet gana nelauktai jis sutiko atvykti į rinktinę, o kad yra sunkiai prognozuojamas, M. Lampe patvirtino ir trečiadienio treniruotės metu.

Nors pradžioje Lenkijos rinktinės spaudos atstovui pareiškė, kad su Lietuvos žiniasklaida bendrauti nenori, baigiantis pratyboms aukštaūgis pakeitė nuomonę ir į klausimus atsakyti sutiko.

„Mums tai bus puiki galimybė. Lietuviai atvyko pajėgiausios sudėties, todėl mūsų vaikinams tai yra puiki proga pademonstruoti, ką jie gali kovoje su tokiais pajėgiais varžovais. Bus tikrai smagu ir įdomu“, – apie būsimą dvikovą su Lietuva kalbėjo M. Lampe.

Puolėjas puikiai pamena 2009-aisiais Lenkijoje vykusį Europos čempionatą, kai mūsų kaimynams pavyko surinkti bene pajėgiausią istorijoje sudėtį ir ant menčių paguldyti net ir Lietuvos rinktinę.

Tuomet Ramūno Butauto treniruota Lietuvos komanda apskritai patyrė fiasko, sugebėjo įveikti tik Bulgariją ir nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Senutėlėje Vroclavo „Orbita“ arenoje vykusias grupės rungtynes lietuviai šeimininkams pralaimėjo 75:86, o didžiausiu svečių skriaudiku tuomet buvo ne kas kitas, o M. Lampe, pelnęs 22 taškus.

Tai buvo paskutinis sykis, kai kaimyninių šalių rinktinės tarpusavyje žaidė Lenkijos teritorijoje, o link karjeros saulėlydžio pamažu artėjantis M. Lampe puikiai atsimena šį įvykį.

„Taip, pamenu, paskutinį kartą prieš Lietuvą žaidėme istorinėje Vroclavo arenoje, laimėjome. Įdomu bus ir šį kartą“, – šypteli jis.

Lietuvos krepšinio rinktinės dvyliktukas

Aukštaūgis pamena ir paskutinį savo susitikimą su Jonu Valančiūnu, įvykusį dar 2010-2011 m. sezone.

Tuomet M. Lampe vilkėjo Kazanės „Uniks“, o profesionalų krepšinyje apsiprasti bandantis lietuvis – Vilniaus „Lietuvos ryto“ marškinėlius.

„Man asmeniškai labai įdomu susikauti su Lietuva, seniai su jais nežaidžiau. Įdomu kautis su jaunesniais – pats jau esu 33-ejų metų, bet dar porą sezonų planuoju pažaisti. Pamenu paskutinę dvikovą su Jonu. Jis dar žaidė Vilniuje, aš Kazanėje – juos nugalėjome. Ispanijoje yra tekę susidurti ir su Mindaugu Kuzminsku, kai jis rungtyniavo Malagoje. Nekantriai laukiu šio susitikimo“, – dėstė lenkas.

Ar beveik pajėgiausią sudėtį į Gdanską atsivežanti Lietuvos rinktinė yra ketvirtadienio rungtynių favoritė? Į šį klausmą M. Lampe atsakymo neturi.

„Aš nebuvau paskutiniuose „languose“, sunku vertinti pajėgumą. Tačiau manau, kad mūsų jėga bus komandiniame žaidime. Jį tobuliname treniruotėse kiekvieną dieną. Ar bus sirgalių? Apie juos nelabai galvoju. O gali būti visko – vyksta pasaulio futbolo čempionatas ir žmonių į areną gali susirinkti mažiau. Svarbiausia, kad mes susikoncentruotume tam, kas vyksta aikštėje“, – pažymėjo M. Lampe.

Lietuvos laiku mūsiškių mūšis su lenkais ketvirtadienį prasidės 20 val.

Lenkijos rinktinės sudėtis
(žaidėjas, komanda)

Aaronas CelasTorunės Polski Cukier
Tomaszas GieloBadalonos Joventut, Ispanija
Karolis GruszeckisTorunės Polski Cukier
Adamas HrycaniukasZelionos Guros Stelmet
Łukaszas KoszarekasZelionos Guros Stelmet
Maciejus LampeČingdao Eagles, Kinija
Kamilis LaczynskisVloclaveko Anwil
Michalas MichalakasSaragosos Tecnyconta, Ispanija
Dominikas OlejniczakasOle Miss universitetas, JAV
Marcelis PonitkaGdynės Asseco
Mateuszas PonitkaTenerifės Iberostar, Ispanija
Michalas SokolowskisRadomo Rosa
Adamas WaczynskisMalagos Unicaja

Vienvaldė C grupės lyderė Lietuvos rinktinė jau yra užsitikrinusi vietą kitame varžybų etape, tačiau pergalės prieš lenkus ir vengrus yra svarbios dėl to, kad pirmojo etapo rezultatus komandos su savimi „nusineš“ į antrąjį atrankos varžybų etapą, kur bus suformuota nauja 6 komandų grupė.

Lenkijos rinktinė vietos kitame etape dar nėra užsigarantavusi.

C grupės turnyro lentelė
(vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pralaimėjimai, įmestų-praleistų taškų santykis, įskaitiniai taškai)

1.Lietuva440+1198
2.Lenkija422+116
3.Vengrija42206
4.Kosovas404-1304

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)