Šiauliuose gimęs ir augęs L. Birutis į pirmąją treniruotę nuėjo besimokydamas ketvirtoje klasėje. Bet šį sprendimą priėmė ne dėl to, kad jo tėvas – legendinis „Šiaulių“ komandos žaidėjas.

„Tai nebuvo dėl kokios nors įtakos ar šeimos tradicijų, – patikslino 20-metis „Šiaulių“ vidurio puolėjas. – Žinoma, turbūt tai turėjo netiesioginės įtakos, tačiau nepamenu savęs einančio žiūrėti tėčio treniruočių ar rungtynių – gal dėl to, kad buvau dar mažas.“

L. Biručio tėvas Sigitas Birutis 1995–2000 m. taip pat gynė „Šiaulių“ garbę Lietuvos krepšinio lygoje (LKL), vėliau žaidė Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL). 213 cm ūgio sūnus jau praaugo 204 cm tėvą, o dabar rimtai pretenduoja pranokti rezultatais ir krepšinio aikštelėje.

Pernai debiutavęs elitiniame šalies čempionate LKL, L. Birutis šį sezoną įsitvirtino rezultatyviausių žaidėjų sąrašo viršūnėje. Talentingas aukštaūgis pernai rudenį jau debiutavo šalies vyrų rinktinėje, o balandžio viduryje pateikė paraišką dalyvauti NBA naujokų biržoje. Be to, kalbama, kad žaidėją kviečia Kauno „Žalgiris“, kurio sistemoje augo jaunasis talentas.

Gegužės 1 d. LKL paskelbė, kad L.Birutis antrą mėnesį iš eilės tapo naudingiausiu LKL krepšininku. Vidurio puolėjas balandį pagal naudingumą pranoko visus konkurentus, o „Šiauliai“ demonstravo aukščiausią formą: per 8 rungtynes laimėjo 6 kartus, įskaitant įveiktą „Žalgirį“.

Vidurio puolėjas per 8 rungtynes balandį pelnydavo po 16,9 taško (63 proc. dvitaškių), atkovodavo po 8,3 kamuolio ir rinkdavo po 23,4 naudingumo balo. Pagal šias tris kategorijas bei blokuotus metimus (1,3) L. Birutis pirmauja tarp visų „Betsafe–LKL“ čempionato žaidėjų.

L. Biručio vedami „Šiauliai“ po pergalių serijos užsitikrino penktą vietą „Betsafe–LKL“ reguliariajame sezone, nors praėjusį sezoną liko čempionato dugne.

„Sezono pradžioje buvo sunku, nes dalis mūsų nebuvo žaidę LKL, po to buvo traumų, – gerėjantį „Šiaulių“ žaidimą LKL.lt komentavo L. Birutis. – Bangavome, o dabar atrandame savo žaidimą.“

L. Birutis buvo paskelbtas geriausiuoju ir kovo mėnesį.

Tikslo siekia nuo mažens

Nors turėjo įgimtus fizinius duomenis žaisti krepšinį, L. Birutis tvirtino, kad be atkaklaus darbo ir pastangų bet kurioje sporto šakoje būtų neįmanoma pasiekti gerų rezultatų. Todėl jis ne tik treniruotėse plušėdavo keturis ar penkis kartus per savaitę, bet ir laisvu laiku žaisdavo su draugais, penkeriais metais vyresniu broliu.

L. Biručio brolis Aurimas taip pat žaidžia krepšinį, bet tik kaip mėgėjas, profesionalo karjeros nesiekė ir savo ateities su oranžiniu kamuoliu nesieja.

Laurynas, kitaip nei vyresnėlis brolis, nuo mažų dienų žinojo, kad bus krepšininkas, ir ne eilinis žaidėjas, bet vienas geriausių.

„Visada norėjau tapti geru krepšininku, turėjau tikslą, jo siekiau ir dabar tebesiekiu – mano karjera dar tik prasideda, – atvirai kalba vienas perspektyviausių savo kartos krepšininkų šalyje. – Žinoma, būdavo visko – ir pavargdavau, ir atsibosdavo, bet žinojau dėl ko tai darau, todėl mintis viską mesti kilusi nebuvo, iš šio kelio niekada nebuvau išklydęs.“

Matematikos reikia ir aikštelėje

Nors mokykloje L. Biručiui labiausiai patiko kūno kultūros pamokos, jis nebuvo iš tų sportiškų vaikinų, kurie nuo tėvų slėpdavo pažymių knygeles. Neblogai besimokiusiam krepšininkui netrukdė treniruotės ar varžybos, tiesa, humanitariniai dalykai sekėsi ne taip gerai, kaip tikslieji. Krepšininkas pastebėjo, kad ir aikštelėje taip pat reikia matematinių skaičiavimų, matavimų, strateginio mąstymo.

Laisvalaikiu, kurio lieka ne itin daug, L. Biručiui patinka leisti laiką su draugais ir šeima, tačiau ypatingų pomėgių – kaip žvejyba, knygos ar motociklai – neturi.

„Sezono metu mano dienotvarkė gana įtempta: po pusryčių – rytinė treniruotė, po pietų – miegas, vakare – antra treniruotė, – pasakoja jis. – Vasarą dažniau susitinku su draugais, pamėtome kamuolį ir su tėčiu, jis atidžiai stebi mano žaidimą ir negaili pastabų, pamokymų ar patarimų po kiekvienų rungtynių.“

Krepšininkas akcentavo, kad profesionaliam žaidėjui dienos režimas ir griežta dienotvarkė labai svarbūs, todėl vakariniams pasisėdėjimams ar vakarėliams laiko nėra. Net ir paauglystėje, kai bendraamžiai eidavo į diskotekas, jis prie jų neprisijungdavo, tačiau, sutelkęs dėmesį į užsibrėžtą tikslą, linksmybių nepasigesdavo. Suteikdamas viltį krepšininkais besižavinčioms merginoms, jis atskleidė, kad šiuo metu neturi ir antrosios pusės.

Tikslas – NBA

Šiaulietis dar 2014 m. sudarė ilgalaikę sutartį su Kauno „Žalgiriu“ ir itin sėkmingai žaidė šio klubo dublerių komandoje, kuri rungtyniauja NKL. Gyvendamas Kaune jis įstojo į Vytauto Didžiojo universitetą studijuoti verslo vadybos, tačiau pernai grįžęs į gimtąjį miestą studijas pristabdė.

„Išvažiavęs iš Kauno paprašiau akademinių atostogų, kol kas nežinau, kur žaisiu ateityje, bet tikiuosi mokslus tęsti“, – sako L. Birutis, 2016–2017 m. NKL čempionate vidutiniškai pelnydavęs 17,4 taško ir atkovodavęs po 9 kamuolius.

LKL čempionate jis debiutavo pernai pavasarį, atstovaudamas Prienų ir Birštono „Vytautui“. O vasarą pasirašė sutartį su „Šiauliais“.

Krepšininkas tikino nesvarstantis, kaip klostytųsi jo karjera, jei būtų likęs „Žalgiryje“ ir šį sezoną, kol jis nesibaigęs – koncentruojasi į „Šiaulių“ laukiančias LKL kovas ir negalvoja apie tai, kokioje komandoje norėtų žaisti.

Juokaudamas, kad gerai būtų iš karto patekti į kurį nors NBA klubą, vidurio puolėjas atskleidė jau dalyvavęs „Phoenix Suns“, „Denver Nuggets“ treniruočių stovyklose, tačiau savo svajonių komandos, kurioje pats norėtų žaisti, tvirtino neturintis.

Nuo 15 metų atstovaujantis Lietuvos jaunimo rinktinėms, vienas perspektyviausių jaunosios kartos šalies krepšininkų tvirtino, kad atstovauti savo šaliai yra didžiulė garbė.

Praėjusiais metais Europos U20 krepšinio čempionate L. Birutis buvo vienas iš Lietuvos jaunimo ekipos lyderių, o šiais metais jau pateko į planetos pirmenybių atrankoje dalyvavusią Lietuvos vyrų nacionalinę krepšinio rinktinę. Rungtynėse su Kosovu aikštėje praleidęs 13 min. debiutantas pelnė 8 taškus, atkovojo 6 kamuolius ir surinko 12 naudingumo balų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)