Klaipėdietis didžiausias karjeros pergales pasiekė su Kauno „Žalgirio“ komanda ir norėjo karjerą baigti ten, kur pradėjo, o dabar gailisi, kad negrįžo į „Neptūną“.

Eurelijus Žukauskas LKL sužaidė beveik 300 rungtynių, per kurias blokavo 765 metimus. Panašu, kad šioje kategorijoje Klaipėdos milžinas įsitvirtino amžiams.

Iš dabar rungtyniaujančių žaidėjų pagal blokus pirmauja Panevėžio „Lietkabelio“ žaidėjas Vaidas Čepukaitis, bet jį nuo E. Žukausko skiria beveik 500 blokų.

„Čepukaičiui dar yra laiko pagerinti. Jei žais iki 50 metų, gal pagerins, – nusijuokė tarp 25 LKL legendų išrinktas E. Žukauskas, su LKL komanda bendravęs senojoje „Neptūno“ salėje. – Šioje salėje esu gal 11 blokų atlikęs. Paskui varžovai nėjo po krepšiu – baimė mesti iš po krepšio.“

Po stulbinamo pasirodymo „Neptūne“ E. Žukauską pakvietė „Žalgiris“, su kuriuo laimėjo Eurolygą. Puikius rezultatus demonstravusį E. Žukauską kvietė garsiausi Europos klubai.

Su Lietuvos rinktine jis iškovojo Europos čempionų titulą ir du olimpinius medalius. Būtent E. Žukausku rinktinė pirmą ir vienintelį kartą įkrėtė į kailį JAV Svajonių komandai.

Žukis pasižymėjo ne tik 11 taškų, bet ir tritaškiu per Timą Duncaną.

„Malonu prisiminti, – teigė dabar 44 metų 208 cm ūgio E. Žukauskas. – T. Duncanas netgi šoko blokuoti, o kai įkrito – nuleido rankas. Man atrodo, su tuo tritaškiu įgavome pasitikėjimo, kad galime laimėti. O jiems rankos nusviro.“

Stulbinanti E. Žukausko karjera zenitą pasiekė 2005-aisiais, kai aukštaūgį pasikvietė legendinis Pirėjo „Olympiakos“.

Deja, niekas negalėjo įtarti, kad geriausią Lietuvos centrą sustabdys žvėriška trauma, kuri Žukio karjeros kompasą per akimirką pakreipė priešinga linkme.

„Už trijų dienų turėjo prasidėti Eurolyga, bet nelemta trauma, – daugiau nei dešimtmečio įvykius pamena aukštaūgis. – Centras norėjo mesti, iššokau aukštai blokuoti, o jis nemetė. Kai kritau, jis palindo po manimi. Nutrūko trys peties raiščiai, vienas įplyšo ir rankos negalėjau pakelti.“

Po viso sezono reabilitacijos E. Žukauskas grįžo į Lietuvą ir pasirašė sutartį su „Lietuvos rytu“ – čia tikėjosi atgauti pasitikėjimą ir sportinę formą. Vis dėlto dabar jis šį sprendimą vadina klaida.

„Per treniruotes matėsi, kad ta ranka man trukdo, bet, atrodo, normaliai jaučiausi, – prisimindamas 2006-2007 m. sezoną sakė E. Žukauskas. – Galėjau žaisti, aišku, ne po 40 minučių. Bet LKL pirmauji po 20-30 taškų, o man žaisti neleidžia. Buvo keista. Atėjo Zmago Sagadinas – jis ne mano, o jaunimo treneris. Man jau nebereikia tris valandas lakstyti per treniruotes, neturėti laisvų dienų ir nežaisti.“

Prieš 20 metų „Neptūną“ palikęs E. Žukauskas neslepia: gaila, kad nepavyko karjeros baigti gimtajame mieste.

„Kvietė į „Neptūną“, bet man buvo kelio trauma. Net buvau atėjęs į treniruotę, sakė, neblogai atrodai, galėtum žaisti. Bet nesinorėjo užbaigti dugne. Gal dabar truputėlį gaila“, – pripažino LKL legenda, kurią dabar dažniausiai galima pamatyti „Neptūno“ namų rungtynėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)