„Komentatoriai savo darbą atlieka puikiai. Smagi ir informatyvi kalba“, „Bravo komentatoriams. Jie tikrai neblogi, turint galvoje, kad rungtynes komentuoja svetima anglų kalba“, – tokie reti, bet pakankamai pozityvūs atsiliepimai mirguliavo po rungtynių transliacija „Facebook“ socialiniame tinkle.

Pirmąsias „Big Baller Brand Challenge Games“ ciklo rungtynes tarp Prienų-Birštono „Vytauto“ ir Kauno „Žalgiris-2“ komentavę Rytis Vyšniauskas ir Rytis Kazlauskas Krepsinis.lt prisipažino šiek tiek jaudinęsi, kai matė transliacijos auditoriją išaugant iki 125 tūkst.

„Buvo kelios situacijos, kai atrodė, kad stringa žodis, bet visiškų duobių išvengėme. Anksčiau ėmiau interviu tiesioginiame eteryje angliškai, tačiau visas rungtynes komentuoti anglų kalba teko pirmą kartą, – įspūdžiais dalijosi R. Kazlauskas. – Iššūkiai tokie ir buvo – kaip nepasimesti, neužstrigti tam tikrose situacijose. Prieš transliaciją klausiau, kaip kolegos užsienyje komentuoja, kokias formuluoja frazes. Pavyko geras bendras darbas su kitu Ryčiu – vienam būtų nepalyginimai sunkiau“.

Man sakė, kad gali būti milijoninė auditorija, bet stengiausi nuo to atsiriboti. Kai komentuoji, matai tik skaičiuką. Kita vertus, kai tiek daug žmonių žiūri, smagu kažką pasakyti apie mūsų šalį. Vienu metu net pakviečiau atvažiuoti į Lietuvą, sakiau – pirkite bilietą ir atvažiuokite pažiūrėti gero krepšinio, gražios gamtos ir kažką panašiai.
Rytis Kazlauskas

Kaip vėliau paaiškėjo, prisijungimų prie rungtynių tiesioginės transliacijos „Facebook“ socialiniame tinkle buvo per 1,5 mln., o „Vytauto“ pergale 90:80 pasibaigusioje dvikovoje debiutavę broliai 16-metis LaMelo ir 19-metis LiAngelo Ballai pelnė atitinkamai 10 ir 19 taškų. Jaunėlio sąskaitoje – ir 9 rezultatyvūs perdavimai bei 6 klaidos.

„Ar tai būtų „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ rungtynės, ar užsienio – mano darbui tai įtakos nedaro. Šiose konkrečiose rungtynėse buvo šiek tiek nežinomybės, kiek pavyks išlaviruoti anglų kalba visą mačą. Savo anglų kalbos įgūdžiais pasitikiu, nes baigiau anglų filologiją, bet tai vis tiek pirmas kartas“, – atviravo R. Vyšniauskas.

Eurolygos ir UEFA Čempionų lygos rungtynes komentuojantis sporto žurnalistas trečiadienį Prienuose ėmėsi analitiko vaidmens ir stengėsi pateikti informatyvių įžvalgų.

„Norėjosi, kad mūsų komentavimas skambėtų kuo natūraliau, nes didžioji dalis auditorijos buvo amerikiečiai. Man iššūkis buvo pritaikyti frazes, terminus, kurių esu „prisigaudęs“ žiūrėdamas NBA ar NBA vaizdo žaidimuose. Pradžioje gal jautėsi neužtikrintumas, bet pavyko įsibėgėti ir net sulaukti pakankamai pozityvių atsiliepimų“, – teigė jis.

„Man sakė, kad gali būti milijoninė auditorija, bet stengiausi nuo to atsiriboti. Kai komentuoji, matai tik skaičiuką. Kita vertus, kai tiek daug žmonių žiūri, smagu kažką pasakyti apie mūsų šalį. Vienu metu net pakviečiau atvažiuoti į Lietuvą, sakiau – pirkite bilietą ir atvažiuokite pažiūrėti gero krepšinio, gražios gamtos ir kažką panašiai“, – juokėsi R. Kazlauskas.

Abiem komentatoriams iššūkiu tapo ne tik išgvildenti JAV ir Lietuvos krepšinio taisyklių skirtumus, bet ir europietiško krepšinio nepažįstančiai JAV žiūrovų auditorijai paaiškinti, su kokia komanda žaidžia „Vytautas“.

„Norėjau papasakoti apie Lietuvą, koks čia krepšinis, pabrėžti, kad „Vytautas“ žaidė ne prieš Eurolygoje besikaunantį „Žalgirį“ ir net ne prieš antrąją „Žalgirio“ komandą, o prieš klubo jaunimą. Tie niuansai svarbūs žiūrovams JAV, kad paskui nesakytų, koks čia lygis, jei atvažiavę LaMelo su LiAngelo daro, ką nori“, – pasakojo R. Kazlauskas.

Prieš dvikovą aiškiai visą tvarką sudėlioję transliacijos užsakovai prašė, kad lietuviai atkreiptų dėmesį ir taip pat reaguotų į „Facebook“ komentarus. Abu kalbėjo, kad su šia neįprasta užduotimi televizijos komentatoriams neblogai susitvarkė. Tiesa, domėn traukė pozityvius komentarus, neteršiančius eterio.

Keliose dešimtyse tūkstančių komentarų po transliacijos vaizdu atsispindėjo ne tiek jaunesniųjų brolių debiutas profesionalų krepšinyje, kiek ditirambai Ballų šeimos galvai. Prieš LaVarą kepurę nusiėmė net ir pastarojo „heiteriai“.

„LaVaras nuvežė savo berniukus į užsienio šalį, žengė į užsienio lygą, užlipino BBB logotipą aikštės viduryje. Dėl ko jo nekęsti? Sveikinimai“, „LaVaras privertė mane žiūrėti Lietuvos krepšinį. Aikštės viduryje – jo logotipas, abu broliai Ballai žaidžia. Jis išprotėjęs genijus“, „LaVaras yra genijus. O Lietuva buvo pakankamai protinga, kad pakvietė jį. Naudos gavo ir BBB, ir Lietuva. LaVaras tiesia tiltus“ – tokie dažniausiai pasitaikantys teigiami komentarai apie mūsų šalyje viešinčią Ballų šeimą.

Prieš Ballų debiutą su „Vytauto“ marškinėliais kalbėta, kad brolių pasirodymas aikštėje atsakys į daug klausimų. Ar galima būtų daryti kažkokias išvadas?

„Toli siekiančių išvadų nedaryčiau. Broliai ir „Vytautas“ žaidė prieš 16-17 metų „Žalgirio“ jaunimą. Išryškėjo Prienų-Birštono komandos fiziniai ir patirties pranašumai, ypač po didžiosios pertraukos. Taip atsirado proga LiAngelo iš po krepšio surinkti daug taškų, – vertino R. Vyšniauskas.

Anot jo, LaMelo turi rimtą talentą, jei kalbėsime apie kamuolio valdymą, aikštės matymą, perdavimus, žaidimo pojūtį.

„Jei dirbs teisingai ir bus gerose rankose, LaMelo gali krepšinyje nemažai pasiekti, bet matėme, kad jis turi ir daug ko išmokti. Kai kurie sprendimai buvo sunkiai suvokiami, gynyboje požiūris ne visai rimtas, gal treneris turėtų čia košės įkrėsti. O dėl LiAngelo – nepamačiau nieko tokio, dėl ko jis jau kitais metais turėtų žaisti Los Andželo „Lakers“ komandoje“, – analizavo sporto apžvalgininkas.

R. Vyšniausko nuomone, įdomu, kaip broliai žais prieš „Lietkabelį“, kitas NKL ir LKL komandas, kai krepšinio lygis dar labiau pakils. „Galiausiai pamatėme, kad tai nėra išpūstas burbulas, bet ir ne stebuklas, kad galėtume aikščioti, kad atvyko kažkokie kosminiai žaidėjai“, – tvirtino jis.

R. Kazlauskas pritarė kolegai: „Broliams dar trūksta laiko su komanda, jiems reikia daugiau adaptuotis, nes jų veiksmai labiau individualūs. LaMelo mėgino kurti žaidimą, jis turi tų įgūdžių, bet kliuvo tie nepamatuoti metimai iš toli, 2-3 metrai iki tritaškio linijos. LiAngelo taškų surinko dėl fiziškai silpnesnio oponento. Talento atžvilgiu LaMelo lenkia vyresnįjį brolį ir vieną dieną galėtų praverti NBA duris, o dėl LiAngelo nesu toks tikras“.

LKL komentatorius, sporto žurnalistas ir laidų vedėjas pasidalino ir viena savo darbo subtilybe – imdamas interviu iš brolių Ballų prieš rungtynes jis netikėtai „paaugo“.

„Ko nepadarysi dėl geresnės kompozicijos, – juokėsi jis. – Mano didesnis ūgis buvo suorganizuotas spontaniškai. Vienas į ausį per ausinę sakė, kad lipčiau ant vienos iš transliacijų dėžės, o kitą ausį kitas rėkė, kad nelipčiau, nes gali sulūžti. Mačiau nuotraukas, atrodė neblogai. Žinia, vienas Eurolygos komentatorius yra ūgiu panašus į mane ir kalbėdamas su buvusiu „centru“ Jiri Zideku lygiai taip pat „paauga“.

Kitas „Big Baller Brand Challenge Games“ ciklo rungtynes „Vytautas“ žais sausio 15-ą dieną su Vilniaus „Lietuvos ryto-2“ krepšininkais, tačiau prieš tai, sausio 13-ą dieną, V. Šeškaus auklėtinių ir, jei žais, brolių Ballų, laukia LKL dvikova su Panevėžio „Lietkabeliu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)