Garsenybės, tačiau ne krepšinio aikštėje

Praėjusiame sezone „Vytaute“ rungtyniavęs gynėjas Tomas Delininkaitis džiaugiasi, kad laiku atsidūrė toliau nuo Prienus apėmusio šurmulio.

„Man išvis sunku suvokti, kas čia vyksta“, – kalbėdamas su Krepšinis.lt, Ballų šeimos sukeltu ažiotažu stebėjosi 35-erių veteranas.

Klaipėdos „Neptūno“ garbę dabar ginantis snaiperis per savo ilgą karjerą rungtyniavo šešiose šalyse, aštuonerius metus (su pertrauka) atstovavo Lietuvos rinktinei.

Tokios isterijos T. Delininkaičiui dar neteko matyti niekur, ir nieko keisto, nes Ballų fenomenas – naujas reiškinys krepšinyje.

Į Lietuvą trečiadienį kartu su savo tėvu LaVaru atskridę broliai LiAngelo ir LaMelo savo vertę įrodinėja ne aikštėje, o socialiniuose tinkluose.

Nuo praėjusios vasaros pabaigos „Facebook“ valdomoje interneto vaizdo peržiūrų platformoje kas savaitę transliuojamas realybės šou „Ball in the Family“, kurio pagrindiniai įkvėpėjai, prodiuseriai ir personažai yra Ballų šeimynėlė.

Iš pastarosios tik vyriausias brolis Lonzo yra šio to pasiekęs krepšinyje: 20-metis šiame sezone debiutavo NBA lygoje. Los Andželo „Lakers“ gynėjas per rungtynes vidutiniškai renka po 10 taškų, 7 rezultatyvius perdavimus ir tiek pat atkovotų kamuolių. Kaip naujokui tai – solidi statistika, nors „iš žaidimo“ Lonzo atakuoja varganu 35 proc. taiklumu.

 Lonzo Ballas

LiAngelo ir LaMelo „naudingumas“ kol kas skaičiuojamas ne įprastais balais, o sekėjais „Instagram“ ir kituose socialiniuose tinkluose, kurių – milijonai. Taip pat ir milijonais, krintančiais į brolių tėvo kišenę.

Žinomumo vaikosi visomis priemonėmis

LaVaras valdo sporto prekes gaminančią kompaniją „Big Baller Brand“, pardavinėjančią krepšinio avalynę tokiomis kainomis, kokios nesivaideno net vardinių LeBrono Jameso ir kitų NBA žvaigždžių batelių linijų gerbėjams – kone po pusę tūkstančio JAV dolerių už porą.

Šeimos galva savo atžalas išnaudoja reklamai, o ypač tam pasitarnavo viešas konfliktas su kitu socialinių tinklų herojumi – JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Pastarasis lapkritį padėjo 19-mečiui LiAngelo išsisukti nuo bausmės Kinijoje, kuomet krepšininkas apsivogė parduotuvėje.

Incidentas užbaigė nė neprasidėjusią LiAngelo karjerą studentų krepšinyje. Prestižinį Kalifornijos universitetą jis paliko taip ir nedebiutavęs NCAA lygoje.

Beje, Kalifornijos universitetą yra baigęs buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ legionierius Drew Gordonas, kuris kartu su Sankt Peterburgo „Zenit“ (Rusija) klubu trečiadienį „Siemens“ arenoje kovojo prieš savo ankstesnę komandą.

Krepšinis.lt 27-erių aukštaūgis pasakojo kalbėjęsis su nuo seno pažįstamais Kalifornijos universiteto komandos treneriais apie LiAngelo Kinijoje iškrėstą šunybę. Krepšininkas nesiryžo spręsti, ar kriminalinį atspalvį turinti istorija negalėjo būti specialiai sugalvota siekiant dar labiau išgarsėti.

„Kas ten žino, kas ten žino“, – šypsodamasis pečiais traukė D. Gordonas.

LaVaras Ballas

Po Kinijos seka Prienai, į kuriuos dešimtys JAV žiniasklaidos atstovų sugužėjo laukdami naujų Ballų nuotykių. Susidomėjimas toks stiprus, kad traukia ir kaimyninių šalių, pavyzdžiui, Estijos žurnalistus, taip pat išsiruošusius prie Nemuno. O rasti vietą nakvynei Prienuose ir gretimame Birštone darosi vis sunkiau.

Šlovės valandos sulaukę „Vytauto“ atstovai jau ėmė lygiuotis į tokius klubus kaip Kauno „Žalgiris“ ar Maskvos CSKA (Rusija): ESPN žurnalistams pasigyrė, kad artimiausiais mėnesiais kvies Eurolygos sunkiasvorius į kontrolinį turnyrą. Tiesa, nuo tikrovės prieniškiai visiškai neatitrūko ir vėliau patikslino, kad kalba eina apie jaunimo komandas.

Vis dėlto dviejų iki šiol tik moksleivių varžybose žaidusių naujokų atvykimas Prienuose neįtikėtinais tempais renčia kreivų veidrodžių karalystę, kurioje gali pasimesti „Vytauto“ komanda.

Rinkodara susirūpinęs „Lietuvos rytas“ prieš šio sezono startą taip pat atsigręžė į socialinius tinklus – pasikvietė į klubo šokėjų atranką Moniką Šalčiūtę. Sprendimas pasitelkti populiarų šalyje „Facebook“ veidą pasiteisino, nes dėmesys buvo nemažas.

Bet „Lietuvos rytas“ niekada neplanavo leisti M. Šalčiūtės į starto penketą ir nepainiojo krepšinio su šou. „Vytauto“ atvejis – būtent toks.

Monika Šalčiūtė "Lietuvos ryto" šokėjų treniruotėje

Tarsi salotos su ananasais

Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ trenerių štabe dirbantis Virginijus Sirvydis praeityje pats buvo krepšinio realybės šou dalyvis.

Praėjusiame sezone jis vadovavo antrame divizione – Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) – žaidžiančiai Šakių „Vyčio“ komandai.

2015-aisiais tuometis „Zanavyko“ klubas plačiai atlapojo duris filmavimo kameroms: praeityje profesionaliai krepšinį žaidęs prodiuseris Rolandas Skaisgirys Šakių komandą pavertė naujo televizijos projekto ašimi.

Pasak V. Sirvydžio, priprasti prie ypatingos tvarkos „Vyčio“ komandoje nebuvo lengva.

„Kameros būdavo visur: rūbinėje, salėje. Treneriui dar nieko, bet žaidėjus pradžioje tai tikrai trikdė. Juk jie nepratę, kad treniruočių metu, prieš rungtynes kiekvieną minutę sekiotų kameros. Vaikšto pašaliniai žmonės, filmuoja, kalbina – atsiranda papildomų dirgiklių, treniruočių procesas tikrai skiriasi nuo normalaus. Prireikė laiko, kol nustojome kreipti dėmesį“, – Krepšinis.lt pasakojo 44-erių specialistas.

Nepaisant ekstremalių sąlygų, sezonas traumų kamuotam „Vyčiui“ susiklostė geriau nei buvo galima tikėtis. Serijoje dėl NKL bronzos medalių Šakių ekipa atsiliko 0:2, bet tuomet susitelkė ir triskart iš eilės nugalėjo Raseinių „Rasus“.

Vis dėlto lietuviškas ir amerikietiškas realybės šou – du skirtingo masto dalykai.

„Sunku prognozuoti, kaip seksis „Vytautui“. Ten jau visiškas realybės šou. Ir į jį pateks ne vien patys naujokai, bet ir visi kiti. Komandai pradžioje bus nelengva susikaupti rimtam darbui, nors, žinoma, kiekvienas žmogus reaguoja vis kitaip. Man pačiam atrodo, kad profesionalus sportas ir yra profesionalus sportas, o šou turėtų būti kuriamas kažkur kitur. Bent jau tokia mano nuomonė“, – svarstė V. Sirvydis.

Virginijus Sirvydis

Su juo visiškai sutinka T. Delininkaitis.

„Kiekvienam iš mūsų būtų neįprasta, jei 24 valandas per parą sekiotų kameros. Diskomforto tai kelia – negali nei atsipalaiduoti, nei laisvai pajuokauti, prieš kameras juk reikia galvoti, ką kalbi.

Man plakti profesionalų krepšinį su realybės šou neatrodo gera idėja. Gal esu senamadiškas, bet salotų su ananasais nemėgstu. Šou reikėtų palikti televizijai, o sportas yra sportas. Kartu man šie du dalykai nedera“, – kalbėjo buvęs „Vytauto“ krepšininkas.

Kaip reaguos senbuviai?

Brolių Ballų sugebėjimų krepšinio aikštėje Lietuvoje nematė beveik niekas.

Tiesa, 16-mečiui LaMelo piešiama ateitis NBA, bet įžaidėjo pozicijoje rungtyniaujantis „Vytauto“ naujokas bus pats jauniausias krepšininkas visoje Lietuvos krepšinio lygoje (LKL).

T. Delininkaičio manymu, treneriui Virginijui Šeškui papildymas naudingas vien dėl skaičiaus – prieniškiams iki šiol net „popieriuje“ nepavykdavo išrikiuoti 12 žaidėjų, o rungtyniauti dažnai tekdavo turint vos tris atsarginius.

„Vytautui“ reikalingi bet kokie žaidėjai. Ir ne tik šiame sezone: kai aš žaidžiau Prienuose, mus taip pat persekiodavo traumos, ne kartą vykome į rungtynes aštuoniese. Patikėkite, ištempti būna sunku, krūvis – milžiniškas“, – prisiminė „Neptūno“ gynėjas.

Tomas Delininkaitis

Kita vertus, „Vytauto“ senbuviai gali būti nepatenkinti, jei žaidimo minutes iš jų paverš krepšininkai, naudingi komerciniu, bet ne sportiniu aspektu.

„Kaip sportininkas, aš tikiu, kad žaidimo laiką turi užsitarnauti dirbdamas treniruotėse ir stengdamasis rungtynėse. Nežinau, kokios yra Ballų sutarčių detalės, bet įsivaizduoju, kad tiek jų tėvui, tiek visai palydai norėsis juos matyti aikštėje, o ne ant suolo. Juk ne tam jie atvažiavo iš JAV į Lietuvą“, – spėjo T. Delininkaitis.

„Vytauto“ eksperimentą galbūt galima paaiškinti tuo, jog klubas mažai kuo rizikuoja. LKL turnyro lentelėje V. Šeškaus auklėtiniai kartu su Kėdainių „Nevėžiu“ dalinasi paskutine dešimta vieta (4 pergalės/13 pralaimėjimų), tad nėra prasmės jaudintis, jog sugadins ir taip prastą rezultatą.

Vis dėlto prieniškiai pirmieji į savo kiemą įsileido krepšinio kabaretą ir pirmieji pajus, kuo tai baigsis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (462)