Trečiąsias pusfinalio serijos rungtynes namuose pralaimėjusio „Lietuvos ryto“ amerikiečiai šeštadienio vakarą leido naktinėdami mieste. Tačiau apie tai klubo vadovai sužinojo tik prieš išvyką į Panevėžį, todėl nespėjo imtis griežtesnių veiksmų.

Visgi vilniečiams suklupus „Cido“ arenoje, serijoje nusileidus 1–3 ir nepatekus į LKL finalą, „Lietuvos ryto“ treneris ir vadovai susirinko į pasitarimą, kuriame nusprendė prasižengusius legionierius nušalinti nuo komandos.

Į šį „juodąjį sąrašą“ pakliuvo Corey Fisheris, Clevinas Hannah ir Tayloras Brownas, o Drew Gordonui leista išvykti į JAV gydytis kojos traumos.

„Aišku, kiekvienas žmogus teisinasi ir bando paieškoti pasiteisinimų. Bet mes turime neginčijamų įrodymų ir tie įrodymai yra nusiųsti tiek patiems žaidėjams, tiek jų agentams. Kol kas jokių atsakymų negavome. Vakar turėjau pokalbį su Tayloru Brownu, taip pat kalbamės su agentais. Vyksta teisiniai procesai, todėl nenorėčiau per daug komentuoti, kad tai nepakenktų situacijai“, – pasakojo iš klubo pareigų po sezono pasitrauksiantis Martynas Purlys.

Tiesa, D. Gordonas turi dar metus galiojančią sutartį, tačiau nepanašu, kad klubo ir žaidėjo bendradarbiavimas tęsis. Ypač žinant faktą, jog 26-erių amerikietis klubo drausmės taisykles pažeidė jau ne pirmą kartą.

„Buvo pokalbių – ne vienas ir ne du. Kalbėjomės labai nuoširdžiai, jis ir prieš visą komandą atsiprašė, – ankstesnius atvejus prisiminė M. Purlys. – Su juo turime sutartį kitiems metams, bet yra tam tikros galimybės išeiti tiek iš žaidėjo, tiek iš klubo pusės.“

Į pirmadienį prasidėsiančią mažojo finalo akistatą su Klaipėdos „Neptūnu“ R. Kurtinaitis stos turėdamas vos 9 žaidėjus. Tiesa, treniruotes paversti pilnavertėmis padės iš dublerių ekipos pakviesti jaunieji krepšininkai.

Tačiau kovoti dėl bronzos jiems teks be ištikimiausių sirgalių palaikymo – „B tribūna“ nusprendė boikotuoti visas mažojo finalo serijos rungtynes.

– Treneri, netekote keturių amerikiečių, kurie paskutinėse rungtynėse Panevėžyje kartu pelnė 48 iš 77 komandos taškų. Prieš dvikovą su „Neptūnu“ iškėlėte baltą vėliavą?Krepšinis.lt paklausė R. Kurtinaičio.

– Ne balta vėliava, o įvedama tvarka. Ši tvarka man patinka, nes, kalbant apie krepšinį ir profesionalų sportą, reikalingos vertybės: aš pats esu ne vienus metus praleidęs legionieriaus kailyje ir žinau, kokios turi būti taisyklės – juk į kitą šalį nuvažiuoji ne tiesiog praleisti laiko. Tikrai buvau šokiruotas. Ir dar sužinojau paskutinis... Kaip tame posakyje: vyras sužino paskutinis, kad visas kaimas miega su jo žmona. Tik prieš rungtynes sužinojau, kad visą sezoną vyksta tokie dalykai.

Žmonės visa tai matė – man grįžus iš Panevėžio teko dvi valandas lauke stovėti prieš gerbėjus ir išklausyti viso sezono plejadą. Sezono metu iš Martyno Purlio girdėjome, kad buvo atsiprašymų, dar turėjome laiko kažkur trauktis. Bet manau, kad yra nulinis profesionalumas, jeigu pusfinalio serijoje, kurioje visiškai nedominavome, leidžiame sau sėdėti baruose – aš nesuprantu, kaip tokie žmonės apskritai gali dirbti tokį darbą.

Vakar tai išsakiau klubo vadovybei, sakiau, kad sutinku su bet kokiais klubo sprendimais. Tačiau man, kaip treneriui, būtų buvusi labai sudėtinga situacija, jeigu šie žaidėjai liktų klube. Kaip su jais elgtis? Mūsų lietuviai treniruojasi visu pajėgumu, bet sėdi ant suolelio, o atvykėliai sėdi baruose, bet žaidžia aikštelėje. Kitų žaidėjų atžvilgiu jau būtų buvę neteisinga neišsakyti savo nuomonės. Labai džiaugiuosi, kad klubas ją priėmė.

Kita vertus, turiu labai daug pastabų lietuvių krepšininkams: visi fanai ir visi Lietuvos žmonės viską žino, o jie negali sudrausminti savo bendradarbių. Komandos chemija, komandos rūbinė – vienas iš svarbiausių dalykų dabartiniame sporte, tačiau mes tokios visiškai neturime. Kam mums tada reikalingi tokie patyrę žaidėjai kaip Artūras Jomantas ar Laimonas Kisielius? Jiems daugiau nei 30 metų, tačiau jie nesugeba suvaldyti kažkokių atvykėlių. Tai mane stebina. Mes neturime stuburo ir negalime kautis dėl aukščiausių apdovanojimų.

Kaip bus toliau? Aišku, kad nebus gerai, nes jie buvo mūsų lyderiai. Kaip nebuvo gerai, kad Davidas Loganas paliko mūsų komandą, taip nėra gerai ir dabar. Jeigu žiūrime į ateitį, norime padaryti tvarką ir suburti tokią komandą, kokią turėjome prieš daugelį metų, visų pirma, turime pradėti nuo fundamentalių dalykų. Nemanau, kad užsieniečiai turi galvoti, kad ateis čia, pabus, užims kokią nors vietą ir praleis gerai laiką. Taip neturi būti ir taip nebus. Kol aš būsiu čia.

Tie žaidėjai, kurie sėdėjo ant suolelio, dabar turės tikrai puikią progą. Gaila, kad tik 3–5 rungtynės bus, bet bus proga parodyti, ką mes galime, ką jaunimas gali. Aišku, iš jaunimo kažko ypatingo tikėtis nereikia – jiems sezonas jau buvo pasibaigęs, todėl jie padės mums treniruotis. Bet mes turime ne vieną žaidėją, kuris turi parodyti, kodėl yra „Lietuvos ryte“.

– Ar kalbėjote su pačiais atleistais krepšininkais?

– Aš nekalbėjau – neturiu ką kalbėti. Žinote, aš kalbėjau atsivežęs Taylorą Browną, dėl kurio visiškai prisiimu atsakomybę. Maniau, kad žaidėją paimsiu iš Lenkijos devintos komandos, suteiksiu galimybę žaisti klube, turinčiame vietą Europos taurėje ir dalyvaujančiame dėl pirmų vietų LKL čempionate, pakelsime 2–3 kartus atlyginimą ir duosime jam šansą įsikabinti į gyvenimą. Kalbėjau su juo dukart po valandą. Sakiau: žmogau, turi viską prieš akis – jeigu dirbsi, viską turėsi. Ir paskui sužinai tokius dalykus... Tai man yra spjūvis į veidą. Ką galiu kalbėti su žaidėjais, kurie mane nuvilia tokiu momentu?

Aš asmeniškai prisiimu kaltę dėl mūsų nesėkmių – nesakau, kad vienas ar kitas buvo kaltas. Prisiimu asmeniškai kaltę dėl šios „Lietuvos ryto“ nesėkmės, nors ir atėjau sezono viduryje. Juk atėjau ne tik pabūti, o ir kažką nuveikti. Bet nepavyko. Ir man kalbėti su tais žaidėjais ar Corey'iui Fisheriui aiškinti, kad reikia bėgioti aikštelėje, pašokti ir pasiimti kamuolį, – nematau prasmės. Bet jeigu už aikštelės ribų taip elgiasi – aš tai vertinu vienašališkai neigiamai. Norės kas nors su manimi dirbti, nenorės, bet taip bus tokiose komandose, kuriose aš dirbsiu.

– Apie ką vyko pokalbis su sirgaliais grįžus po rungtynių Panevėžyje?

– Jie pasakė, kad tai nebuvo vienkartinis pasisėdėjimas baruose – dažnai tai mato. Aš galbūt nelabai pedagogiškai, tačiau paklausiau, kodėl jie neišvaro žaidėjų iš barų, kodėl neįspiria į užpakalį, o po visko išsako priekaištus. Iki muštynių konfliktas nebūtų priėjęs, bet turėjau ginti – sirgaliai buvo pikti, jie nebuvo išgėrę. Buvo malonu pasikalbėti, viskas labai logiškai buvo išsakyta. Nuo mažens už komandą sergantys sirgaliai pasakė, kad jų netenkina paskutinių metų pasiekimai, o man į visa tai reikėjo turėti atsakymus. Tai nėra pats maloniausias įvykis tiek trenerio, tiek komandos darbe, kai turi stovėti prieš sirgalius ir pasakoti, kodėl pralaimėjai. Bet tai yra dalis mūsų darbo. Tačiau, kaip ir sakiau: esu nusivylęs ir mūsų krepšininkais, kurie nesuvaldo užsieniečių, ir pačiais užsieniečiais, kurie taip elgiasi.

– Sirgalių „B tribūna“ paskelbė, kad boikotuos LKL mažojo finalo seriją. Kaip vertinate tokį jų žingsnį?

– Galiu pasakyti tik vieną dalyką: turime žaisti gerai, turime laimėti – tada sirgalių bus. Atsimenu, kai prieš 7–8 metus laimėjome Europos taurę, du sezonus sugebėjome nugalėti „Žalgirį“ – juk „Siemens“ arena buvo pilna. Niekas specialiai nekalbėjo su žiūrovais ir nekvietė jų ateiti į rungtynes. Visi rinkdavosi. Mes dabar matome, kas vyksta Panevėžyje ar Klaipėdoje. Aišku, yra rinkodara, bet reikia gerai žaisti, reikia laimėti, reikia būti mylimam – tada žmonės ir ateis. Martynas Purlys atsiprašė komandos sirgalių, o visa kita mes turime nuveikti patys – turime pasiekti pergales. Šį sezoną nebeturime užtektinai laiko kažką padaryti ekstra, bet su lietuvaičiais kovosime dėl trečios vietos. Manau, kad blogiau nebus.

– O kiek dabar turite žaisti galinčių krepšininkų?

– Turime 9 žaidėjus, turime jaunimą. Adamas Lapeta sirguliavo, bet, tikiuosi, kad dabar jį turėsime. Geresnio žaidimo tikiuosi ir iš Artūro Gudaičio. Mūsų situacija nėra beviltiška, nes esame normalios formos. Aišku, neturime įžaidėjų, bet bandysime tą poziciją kompensuoti su Margiriu Normantu ir Jimmy Baronu – manau, išsisuksime iš šios situacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)