Spurtais 10:0 ir 0:8 su varžovais apsikeitęs „Žalgiris“ pirmąjį kėlinį užbaigė trimis Kevino Pangoso baudų metimais, kurie leido pirmauti 21:16. Bet persvaros ilgai neišlaikiusius kauniečius baskai netruko ne tik pasivyti ir persverti rezultatą. Visgi žalgiriečiai šeimininkams galimybių atsiplėšti nesuteikė ir patys į rūbinę nukulniavo vėl pirmaudami – 41:40.

Trečiame ketvirtyje kamuolį perėmęs K. Pangosas nurūko į priekį, tačiau norėdamas pakabinti „alley-oop'ą“ Augusto Limai tai padarė kiek netiksliai. Nors „Žalgiris“ išsaugojo kamuolį, netrukus tas pats kanadietis dar ir gavo bloką. Bet sėkmė ir vėl nusišypsojo – kamuolį žingsnis nuo tritaškio pačiupęs Leo Westermannas su atakos laiko pabaigą skelbiančia sirena švystelėjo tolimą šūvį (54:47).

Žaidimo eigą perlaužę žalgiriečiai po dviejų Artūro Milaknio tolimų šūvių ir Antano Kavaliausko dvitaškio susikrovė rekordinę persvarą – 68:56.

Visgi po pertraukos taškais prapliupęs „Žalgiris“ lemiamame ketvirtyje pirmą rezultatyvią atakavę surengė tik prabėgus beveik keturioms minutėms. Nepaisant to, Lietuvos čempionus gelbėjo geležinė gynyba (70:59).

Pritilus 10 tūkstančių aistringų baskų sirgalių skanduotėms ir muzikantų maršams, „Fernando Buesa“ arenoje pasigirdo ir pusšimtis į Vitoriją atvykusių Lietuvos sirgalių, tribūnose iškėlę didžiulę šalies trispalvę.

Po Sito Alonso paprašytos minutės pertraukėlės savo klasę ėmė demonstruoti buvę NBA žaidėjai Rodrigue'as Beaubois ir Shane'o Larkinas, čia pat dvitaškį pridėjo Ilimane Diopas ir Šarui buvo gana – sukvietė saviškius į pasitarimą (74:69).

„Baskonia“ talismanas ragino sirgalius savo palaikymu prisidėti prie lemiamo komandos šturmo, tačiau „Žalgiris“ per likusias keturias minutes vis tik atsilaikė ir sezoną Eurolygoje užbaigė skambia pergale prieš praėjusių metų finalo ketverto dalyvius – skirtumui ištirpus vos iki dviejų taškų ją įtvirtino tolimas K. Pangoso šūvis.

„Aš labai laimingas: žaidėjams nebuvo lengva žaisti šias rungtynes, nes jos jau nieko nebelėmė. Sąžiningai, tai per pertrauką buvau labai supykęs: jeigu jau atvažiuoji iki Vitorijos, jeigu jau žaidi paskutines rungtynes ir žinai, kad jau nebežaisi iki spalio mėnesio, reikia atiduoti viską. Aš žinau, kad jiems smagu žaisti Eurolygoje, kad jiems smagu kovoti su viena iš geriausių komandų.

Bet darėme labai daug klaidų. Po to perlaužėme rungtynes ir vėl pasipylė klaidos. Iš kitos pusės, jie sumetė daug sunkių metimų, ypač Beaubois. Sunku juos dengti, nes jų individualus talentas yra didžiulis. Taip kad dar viena fantastinė pergalė išvykoje. Ir aš galvoju, kad „Žalgirio“ fanai gali didžiuotis šia komanda“, – iškart po mačo karštomis mintimis dalijosi Š. Jasikevičius.

Su 14 pergalių ir 16 pralaimėjimų žalgiriečiai galutinėje 16 komandų rikiuotėje finišavo dešimti, o antausį namuose gavusi „Baskonia“ nusirito į septintą vietą ir tikriausiai ketvirtfinalyje grumsis prieš čempioną Maskvos CSKA klubą.

– Esate ne kartą minėjęs, kad „Žalgiris“ – jauna komanda, tačiau rungtynių pabaigoje atsilaikėte ir laimėjote. Ar tai parodo per sezoną atsiradusią komandos brandą? – Lietuvos žurnalistai paklausė Š. Jasikevičiaus.

– Jie jau visą sezoną tą brandą rodė. Labai keista, kad jie jos neparodė namuose. Bet kitais metais žaisime tik išvykose – su Pauliumi tai jau nutarėme (juokiasi).

– Rungtynių išvykose pergalių ir pralaimėjimų santykis – net 8/7. Kas prieš sezoną galėjo pagalvoti...

– Aš net neturiu, ką pasakyti. Jeigu prieš sezoną koks nors žmogus būtų dėjęs statymą, kad išvykose laimėsime daugiau nei namuose, įdomu, kiek būtų laimėjęs (juokiasi). Kažkokia nesąmonė!

– Vienu metu rungtynės buvo virtusios lengvu chaosėliu. Kas tuo metu nutiko?

– Jie bandė ir dvigubinti gynybą, ir išmušti mus iš vėžių – kartais tai pasiteisindavo ir jie perimdavo kamuolį, kartais rizikuodavo, todėl reikėdavo juos nubausti. Daug ko nepadarėme, bet taip pat daug ką ir padarėme. Pasakiau žaidėjams, kad rungtynių pabaigoje viskas galėjo būti ir žymiai ramiau, bet vis dėlto, kaip ir sakiau Kaune, prieš mus buvo komanda su labai didžiuliu individualiu talentu – skaičiavome, kad jie turi 6 žaidėjus, aplink kuriuos vienaip ar kitaip sukosi NBA klubai. Tai tik pasako labai didelį dalyką apie vyrų kovą, susiklausymą ir brandą. Kažkokia branda jau tikrai atsirado.

Noriu išskirti Leo, nes jo protas mūsų komandai yra viskas – jis iš pusės žodžio supranta, ko treneris nori, ir šiandien priėmė puikių sprendimų, kad ir tą, kur Kevinas buvo apskritai laisvas ir įmetęs užbaigė paskutinę ataką. Leo kantrybė, išlaukimas, pagąsdinimas prieš Beabois ir suteikta galimybė Kevinui laimėti rungtynes – tai yra žaidėjas, kuris turi fantastišką krepšinio intelektą.

– Paulius Jankūnas po trijų kėlinių turėjo -3 naudingumo balus, bet ketvirtame kėlinyje jau pataikė tuos metimus, kuriuos turi pataikyti.

– Taip, jau mums pasibaigė opcijos puolime, todėl ieškojome, su kuo galime agresyviau žaisti, kad galėtume išplėsti žaidimą. Jau daug rungtynių esame užbaigę su žemu penketu – ir tai veikia. Be to, ir „Baskonia“ centrai nelabai mėgsta centruoti, todėl buvo galima Paulių laikyti aikštelėje. Taip ir išėjo, kad lemiamu momentu jis komandą patraukė.

– Eurolyga baigėsi, kažkiek keisis rutina: ar gresia emocinis nuosmukis?

– Jis jau dabar yra. Stengiuosi viską daryti, kad nebūtų jokių pasiaiškinimų. Jie yra profesionalai, jie turi ateiti į darbą ir jį atlikti – negali būti jokių pasiteisinimų. Eurolygoje žaisti yra maloniau, bet vis tiek svarbiausia atlikti savo darbą: jeigu ateini ir prabimbinėji – kažkada vėliau pasijaus to pasekmės. To negali būti. Nei treneris, nei žaidėjai neturi vieno mygtuko, kurį atėjus atkrintamosioms būtų galima paspausti – reikia kiekvieną dieną dirbti 100 proc. Likusiose LKL rungtynėse spręsime savo problemas, auginsime ateitį, bet visi, kurie žaidžia ir treniruojasi, turi save atsiduoti 100 proc. – kito kelio nėra.

– Šiemet pamatėme tokį „Žalgirį“, kokio seniai nematėme. Ar jums pačiam, kaip treneriui, įdomu, koks „Žalgiris“ galėtų būti kitais metais?

– Aš tikiuosi, kad šiek tiek daugiau laimintis namuose (šypsosi). Dabar jaučiasi fanų palaikymas, jie ateina... Nežinau... Kitais metais jau kai kurie ir „Viasat Sport Baltic“ išsipirks, nes norės pamatyti pergales. Kažkoks fantastinis fenomenas su šių metų išvykų balansu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)