Dviprasmiškas sezonas

„Pagal atkovotus kamuolius noriu būti pirmas visoje Amerikoje“, – rudenį sau tikslą išsikėlė 206 cm ūgio lietuvis. Ir nieko nelaukdamas savo žodžius ėmė versti darbais – jau per pirmąsias rungtynes po krepšiais sugriebė net 23 kamuolius. Po poros savaičių – jau 25, taip pagerindamas savo asmeninį karjeros rekordą.

Tiesa, įsibėgėjus sezonui statistiniai rodikliai ėmė kaip reikiant svyruoti: sirgaliai išvydo ir tokių rungtynių, kuriose Rokas atkovodavo vos po 4 ar 5 kamuolius. O susumavus visų 28 mačų mačų rodiklius, matome 12,1 vidurkį. Tai – tik 0,9 atkovoto kamuolio mažiau nei praėjusiame sezone, tačiau bendroje įskaitoje lietuviui tai kainavo dvi pozicijas: šiemet finišavo ne antras ir ne pirmas, kaip norėjo, o ketvirtas.

„Visai nesigraužiu, kad nepavyko būti pirmam. Manau, kad ir patekimas į geriausiųjų penketuką yra neblogas pasiekimas. Be to, sunku išlaikyti aukštą vidurkį, kai dažnai žaidimo laiką riboja pirmoje mačo pusėje susirinktos pražangos. Bet tikrai esu laimingas, kad sugebėjau dvejus metus iš eilės patekti į TOP-5“, – dėl neįgyvendinto tikslo per daug nesikrimto krepšininkas.

Our last non-conference moment is this impressive DUNK by Rokas Gustys for @hofstrambb pic.twitter.com/zAXiePTnqV— CAA Basketball (@CAABasketball) December 31, 2016

Ir iš tikrųjų 118 kg svorio galiūną neretai stabdydavo per greitai prisirinktos asmeninės pražangos – jų lietuvis vidutiniškai susirinkdavo 3,5. O tai lėmė ir kiek sumažėjusį žaidimo laiką: minučių skaičius nukrito nuo 30,4 iki 27,8.

Tiesa, pati didžiausia praraja – tarp R. Gusčio rezultatyvumo antrajame ir trečiajame sezone: jis sumažėjo nuo 13,5 iki 9,2. Ir visa tai, nepaisant to, kad „Pride“ komanda vasarą itin atjaunėjo, o centras iš Lietuvos buvo labiausiai patyręs žaidėjas.

„Nežinau, – paklaustas, kodėl puolime netapo pagrindine ekipos opcija, rankomis skėsčiojo aukštaūgis. – Matyt, treneris turėjo kitokią viziją: atrado puikų taškų rinkėją, todėl puolime daugiau rėmėsi juo.“

Šis vyrukas – „Hofstra“ universiteto antrakursis Justinas Wrightas-Foremanas, debiutiniame savo sezone šildęs suolelį, bet išvykus absolventams sužibėjęs visu gražumu: gynėjo rezultatyvumas išaugo net 11 kartų ir su 18,1 taško vidurkiu jis buvo pats rezultatyviausias visame CAA divizione.

Rokas Gustys

Bet šuo pakastas buvo ir dar kitur.

„Daug kas priklausė ir nuo įžaidėjų trūkumo. Mūsų įžaidėjas nesugebėdavo manęs rasti laisvo po krepšiu arba po pikenrolo, – atsiduso R. Gustys. – Mes šnekėjomės su treneriu, tai jis supranta situaciją, todėl vasarą kartu su visu štabu kruopščiai dirbs, kad surastų mums gerą įžaidėją, kuris galėtų man atlikti daugiau rezultatyvių perdavimų.“

Sezonas R. Gusčiui ir „Pride“ komandai baigėsi jau prieš daugiau nei tris savaites, kai jie pirmajame konferencijos atkrintamųjų varžybų rate 76:81 pralaimėjo „Delaware Blue Hens“ krepšininkams.

„Sezoną vertinu dvejopai, nes jis buvo banguotas ir nenuspėjamas. Mums gana prastai sekėsi įsivažiuoti, todėl prireikė pirmų šešerių rungtynių, kol supratome, ką galime ir kaip reikia žaisti visiems kartu. Buvo nemažai rungtynių, kurias pralaimėjome tik kelių taškų skirtumu, prieš favorites žaidėme kaip lygūs su lygiais, bet vis pritrūkdavo žaidėjų patirties ar tiesiog paprastos sėkmės.

Man pačiam sezonas nesusiklostė taip, kaip norėjosi, bet daug ko pasimokiau ir daug ką supratau – tai man padės ateityje. Vis dar esu jaunas, tikrai dar nesustojau tobulėti“, – ryžto neprarado Rokas.

Kardinalių pokyčių nesiims

NCAA „Kovo beprotybės“ kovas jau tik kaip žiūrovas stebintis R. Gustys prognozuoja Šiaurės Karolinos „Tar Heels“, kuri pernai suklupo finale, triumfą, o laisvu laiku stengiasi išsilaižyti per sezoną kamavusias traumas ir daugiau dėmesio skirti mokslams.

Kiek atsipūtęs centras vėl ketina grįžti į sporto salę ir tobulinti savo žaidimo elementus. Bet šią vasarą Rokas tai daryti ketina ne vienas – į kompaniją pasikviesti žada taip pat Niujorke gyvenantį ir NBDL čempionate su Long Ailando „Nets“ marškinėliais rungtyniaujantį Egidijų Mockevičių.

Vienas pagrindinių jo tikslų vasarą – pagerinti savo metimą nuo baudų metimų linijos. Šis žaidimo komponentas centrui šiame sezone tapo tikra fobija – realizavo vos 28 proc. bandymų.

„Tikrai nesu toks blogas metikas kaip rodo procentai“, – etiketės kratėsi lietuvis, pripažinęs, kad tokio taiklumo priežastis slypi psichologijoje. Tai galima įžvelgti ir statistikoje: pernai tikslą pasiekdavo 15 proc. daugiau metimų.

Rokas Gustys ir Egidijus Mockevičius

Rokas, kaip ir daugelis centrų visame pasaulyje, stodamas prie baudų metimo linijos susiduria su rimtomis problemomis. Bet štai Chinanu Onuaku rado neeilinį sprendimo būdą – pradėjo naudoti „bobutės“ techniką.

Ir rizika pasiteisino. NCAA pirmenybėse per metus jo taiklumas pagerėjo nuo 46,7 iki 58,9 proc., o neįprastos metimo technikos 20-metis amerikietis neatsisakė net ir patekęs į NBA. Nors Hjustono „Rockets“ komandoje pasireikšti aukštaūgis beveik negauna progų, tačiau per ikisezonines ir reguliariojo sezono rungtynes spėjo išmesti 4 baudų metimus. Ir visi jie buvo taiklūs.

Plėtojimosi lygoje skaičiai apskritai yra fantastiški: Ch. Onuaku pataikė net 111 baudų metimų iš 152, o tai – net 73 proc. tikslumas.

Pasekti tokiu pavyzdžiu pasiūlymų buvo sulaukę ir tokie NBA žaidėjai kaip Dwightas Howardas (Atlantos „Rockets“), DeAndre Jordanas (Los Andželo „Clippers“) ar Andre Drummondas (Detroito „Pistons“). O ar kas nors imtis kardinalių pokyčių siūlė Rokui?

„Esu sulaukęs, – prisipažino buvęs A. Sabonio krepšinio mokyklos auklėtinis. – Žmonės sako: pabandyk, ar gali būti blogiau? Aš jau pats žaidžiau NCAA ir gyvai mačiau, kaip Ricko Berry sūnus Canyonas mesdavo „bobute“ ir labai tiksliai pataikydavo. Bet nėra taip lengva pakeisti metimą po tiek daug metų treniruočių vienu stiliumi.“

Per dantį aukštaūgį dėl netikslių metimų patraukia ir draugai ar sirgaliai, o iš savęs pasijuokti nesidrovi ir jis pats. Visgi drastiškų permainų imtis krepšininkas neketina.

„Taisytinų dalykų yra daug, bet taip pat yra ir daug laiko. Manau, kitam sezonui būsiu pasiruošęs gerai“, – darbingai nusiteikęs kalbėjo R. Gustys.

Kitas sezonas NCAA jam jau bus paskutinis, tačiau apie profesionalo karjerą jis dar per daug galvos nesuka. Visgi jam apsispręsti dėl ateities turėtų padėti ir vyresnių kolegų pasirinkti skirtingi keliai: E. Mockevičius savo vertę įrodyti bando NBA Plėtojimosi lygoje, Laimonas Chatkevičius po studijų laimę išbandė NBA vasaros lygoje ir po to persikėlė į Lenkijos čempionatą, o Mindaugas Kačinas užsirekomendavo Klaipėdos „Neptūno“ treniruočių stovykloje ir sulaukė pasiūlymo pasirašyti dvejų metų sutartį.

„Labai daug kas priklausys nuo ateinančio sezono – tada reikės samdytis agentą ir žiūrėti, kur bus geriausia vieta tobulėti“, – trumpai pasvarstė R. Gustys.

Ko vertas jo įdirbis anapus Atlanto galbūt Lietuvos krepšinio gerbėjai galės įsitikinti jau šią vasarą, kuomet studentų rinktinė varžysis Taipėjuje vyksiančioje Universiadoje. Sulaukti Tomo Masiulio kvietimo bei vėl užsivilkti marškinėlius su užrašu „Lietuva“ tikisi ir pats aukštaūgis.

Rokas Gustys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)