Ispanijos, Turkijos, Italijos, Rusijos ir Belgijos klubuose anksčiau rungtyniavęs J. Baronas Klaipėdoje rungtyniavo už kur kas mažesnį atlyginimą nei anksčiau. Tiesa, dėl šios priežasties sutartyje buvo sąlyga: po paskutinių FIBA Čempionų lygos grupės etapo rungtynių 30-metis amerikietis už išpirką gali persikelti į kitą klubą.
„Man keista, kad komanda, kuri deklaravo, kad turės mažesnį biudžetą nei „Neptūnas“, perka iš mūsų žaidėjus. Juokingai keista. Bet žinote, galiausiai krepšinis yra verslas, todėl čia jų sprendimas pasinaudoti galimybe. Keista ar ne, bet tokia yra praktika.
Dainius Adomaitis

„Mes žinojome šią situaciją ir laukėme, – pasakodamas giliai atsiduso D. Adomaitis. – Bet kuriai komandai netekti savo lyderio yra praradimas, o jo sprendimas yra jo sprendimas. Bet žinote, kai kitas klubas pasiūlo ne procentais, o net kartais didesnį atlyginimą, tai mes esame bejėgiai.“

Per pastaruosius kelerius metus į Lietuvos krepšinio elitą įsiveržęs „Neptūnas“ jau dukart spėjo pasidabinti sidabro medaliais (2014 ir 2016 metais). Praėjusiame sezone pakeliui į LKL finalą uostamiesčio komanda eliminavo ne ką kitą, o „Lietuvos rytą“.

Net ir šiemet Klaipėdos klubas vilniečiams iš trijų bandymų jau dukart nušluostė nosis: „Švyturio“ arenoje laimėjo 85:78 ir 79:78, o vienintelį kartą sostinėje suklupo tik po fantastiško Deivido Gailiaus šūvio paskutinę sekundę (78:75).

Pasistiprindamas varžovų sąskaita „Lietuvos rytas“ sukėlė nemenką emocijų bangą, o D. Adomaičiui toks konkurentų žingsnis sukėlė juoką.

„Man keista, kad komanda, kuri deklaravo, kad turės mažesnį biudžetą nei „Neptūnas“, perka iš mūsų žaidėjus, – nusijuokė D. Adomaitis. – Juokingai keista. Bet žinote, galiausiai krepšinis yra verslas, todėl čia jų sprendimas pasinaudoti galimybe. Keista ar ne, bet tokia yra praktika.“

„Nustebino, kad antrus metus iš eilės primygtinai bando visus įtikinti, jog jų biudžetas yra mažesnis, bet veiksmai priešingi kalboms. Kiekvienas siekia savo tikslų taip, kaip išeina“, – nuostabos neslėpė ir „Neptūno“ direktorius Osvaldas Kurauskas.

Panašia praktika jau ne vienerius metus Vokietijos „Bundesliga“ futbolo pirmenybėse remiasi Miuncheno „Bayern“ klubas, kuris vietiniame fronte lygių neturi jau penktus metus iš eilės (triumfavo 2013-2016 metų sezonuose, o ir šiemet žengia lyderio pozicijoje), nes didžiąją dalį savo žaidėjų perperka ir mažesnių vokiečių komandų.

Ir nors daugeliui tokie ėjimai atrodo gana keistai, pats D. Adomaitis savo auklėtinio nesmerkia – J. Baronui „Lietuvos rytas“ pasiūlė dvigubai didesnį atlyginimą ir garantuotą sutartį kitiems metams su dar didesne alga. O juk būnant 30-ies tokie pasiūlymai nesimėto.
Mes jį tikrai gerai išnaudojome – Jimmy sukūrė gerų ir gražių momentų, kuriuos mes prisiminsime.
Dainius Adomaitis
„Ko jau ko, bet profesionalumo iš Jimmio neatimsi: tai aukšto intelekto žaidėjas ir žmogus – jis visada išliko profesionalus. Kai baigėsi paskutinės rungtynės, jis patikino, kad yra susikaupęs žaidimui Klaipėdoje, o jeigu sulauks kokio nors pasiūlymo, žadėjo pats pranešti. Taip, jis klausė manęs informacijos, bet žinote, kai karjera jau saulėlydyje, tai normalu, kad žaidėjas priima dvigubai geresnį pasiūlymą. Dienos pabaigoje juk vis tiek kiekvienas galvojame apie save“, – svarstė 43-ejų metų specialistas.
Klaipėdos "Neptūnas" – Ušako "Sportif"

Ir nors „Neptūną“ J. Baronas paliko besibaigiant pagal sutartį numatytam terminui, naujoko paieškos Klaipėdoje jau prasidėjo.

„Ta naujiena buvo vakar vėlai vakare, tai paskutinę naktį ir pradėjome dirbti. Darbai vyksta, stengsimės atsilaisvinusią vietą užpildyti dar stipresniu žaidėju“, – rankų nenuleido D. Adomaitis.

Tiesa, laiko – ne per daugiausia: nors FIBA Čempionų lygoje naujus žaidėjus komandos gali registruoti iki vasario 27 dienos, tačiau jau trečiadienį klaipėdiečių laukia Karaliaus Mindaugo taurės turnyro ketvirtfinalio mūšis prieš Kauno „Žalgirį“.

Kovo 1 ir 7 dienomis „Neptūnas“ dar sieks kelialapio į Čempionų lygos elito aštuonetą. Taip, sieks, nes D. Adomaičio teigimu, komandos tikslai net ir praradus lyderį nė kiek nepasikeitė.

„Niekas nesikeičia, – kategoriškas išliko treneris. – Pas nieką galvoje negali būti kažkokios net mažiausios minties, kad netekus žaidėjo gali kažkas pasikeisti.“

Visgi tiek strategas, tiek klubo vadovai, tiek komandos nariai, tiek klubo sirgaliai supranta, kad praradimas – itin rimtas. J. Baronas buvo aiškus „Neptūno“ lyderis, LKL pirmenybėse rinkęs po 13,6, o Čempionų lygoje – po 14,9 taško.

„Mes jį tikrai gerai išnaudojome – Jimmy sukūrė gerų ir gražių momentų, kuriuos mes prisiminsime“, – su nostalgija savo auklėtinį išlydėjo D. Adomaitis.

Nors J. Baronas nuo šiol – jau „Lietuvos ryto“ narys, šalia jo pavardės „Neptūno“ užrašas išliks ilgai. Gynėjui iš JAV vis dar priklauso du FIBA Čempionų lygos rekordai – 42 pelnyti taškai ir 10 įmestų tritaškių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)