Pagal naujas FIBA kalendoriaus reformas kontinentiniai turnyrai prarado savo svarbą – jų rezultatai nebeturės jokios įtakos kovoje dėl bilietų į pasaulio čempionatus ar olimpines žaidynes. Po šios vasaros artimiausias turnyras vyks tik 2019 metais, tačiau vietą jame pasiekti nebus taip lengva – sezono langų metu rinktinės žais kvalifikacinėse varžybose, kurios ir nulems planetos pirmenybių dalyvius.

Ir Lietuvoje jau imta svarstyti, kad vertėtų artėjančią vasarą „apšaudyti“ jaunimą, kuris atrankų metu ir turėtų griežti pirmaisiais smuikais. Visgi D. Adomaitis, vos tik tapęs naujuoju rinktinės treneriu, pažymėjo, kad tokia pozicija jam nėra priimtina. O ir M. Špokas mano, kad link karjeros saulėlydžio artėjančiai kartai tai gali būti paskutinė galimybė laimėti auksą.

„Nerimo visada būna, – paklaustas, ar nebijo, jog vasarą nesusirinks visi geriausi žaidėjai, prisipažino LKF generalinis sekretorius. – Bet mes, priešingai nei latviai, iki šiol neturėjome problemų į rinktinę prisikviesti geriausių žaidėjų. Jeigu krepšininkai neatvažiuodavo, tai tik dėl rimtų priežasčių.

Aš dar labai džiaugiuosi, kad auga ir labai patriotiška jaunoji karta. Tas pats Tadas Sedekerskis spaudė „Baskonia“ klubą, kad jį išleistų į 18-mečių rinktinę. Be to, nors ir turėjo temperatūros, jis finale vis tiek veržėsi į aikštę. Šis pavyzdys man išvis yra fantastinis. Ir čia pasireiškė kuklumas – Tadas gi nerėkė, kad serga, nors žaidžiant aikštėje jam ir sukosi galva. Dėl to, kad sirgo, jis negalėjo pelnyti daug taškų, bet užtat atliko juodą darbą gynyboje – už tai ir pateko į simbolinį geriausių žaidėjų penketą. Mes turime gerų pavyzdžių, todėl galiu pasakyti, kad ateitis – šviesi.“

Tadas Sedekerskis

M. Špokas neabejoja, kad 42-ejų D. Adomaičiui taip pat nekils sunkumų į nacionalinės komandos stovyklas pasikviesti ir vyresnius žaidėjus. Pirmoji Palangoje turėtų būti surengta antroje liepos pusėje, bet detalių planų federacija kol kas dar nėra paskelbusi.

„Susitarimai jau yra pasiekti, bet mes neskubame skelbti, nes dar nesame pasirašę jokių sutarčių nei su arenomis, nei su kitų šalių federacijomis. Dar vyksta derybos, o visą informaciją planuojame pranešti vasario pabaigoje arba kovo pradžioje“, – pasakojo vienas iš LKF vadovų.

Tačiau jis nepaneigė fakto, kurį paskelbė Latvijos žiniasklaida – „braliukai“ aikštėje turėtų žaisti rugpjūčio 19-ą dieną Rygoje ir galbūt dar susigrums turnyre Lietuvoje. Rugpjūčio 4-5 dienomis pusfinalyje lietuviai žais prieš lenkus, o latviai išbandys jėgas su gruzinais. Jeigu abi rinktinės laimės arba pralaimės, viena prieš kitą žais atitinkamai finale arba dėl trečios vietos.

Europos krepšinio čempionatas vyks rugpjūčio 31-rugsėjo 17 dienomis. Grupių etapą D. Adomačio auklėtiniai pradės B pogrupyje, kurio kovos bus surengtos Tel Avivo „Menora Mivtachim“ arenoje. Mūsiškių varžovėmis be šeimininko Izraelio dar bus Italija, Vokietija, Ukraina ir Gruzija.

Mindaugas Špokas stebi plaukimą Rio de Žaneire

– Ar Dainius Adomaitis jau yra apsisprendęs dėl trenerių štabo? – Krepšinis.lt paklausė M. Špoko.

– Kiek aš žinau, tai iki galo dar ne. Bet viziją Dainius turi, todėl kai tik pasieks susitarimus ir mums pristatys – mes vykdomajame komitete tai patvirtinsime. Šiuo metu jis yra šiame procese, bet nėra kur skubėti – dar liko geri pusė metų.

– Jonas Mačiulis puse lūpų užsiminė, kad jau mąsto apie poilsį vasarą, Jonui Valančiūnui NBA treneris siūlo pailsėti, tas pats Domantas Sabonis dėl žaidimo rinktinėje apsispręs tik pasitaręs su „Thunder“ vadovais. Ar nekyla nerimas, kad vasarą paprasčiausiai nepavyks surinkti visų geriausių žaidėjų?

– Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiemet tas nerimas yra jaučiamas, o visi taškeliai bus sudėti gegužės-birželio mėnesį. Svarbiausia, kad žaidėjai nebūtų traumuoti, turėtų motyvacijos ir noro, nes tai nėra prievartinis dalykas. Jie į rinktinę dviem mėnesiams ateina kaip į armiją – už dyką, savo vasaros atostogų sąskaita, o gauna tik lovą ir maistą. Jeigu pasiseka – jie herojai, o jeigu ne – visi maišomi su žemėmis.

Mes norime, kad žaidėjai į rinktinę atvažiuotų 100 proc. motyvuoti ir turėdami noro. Juk niekas čia nesusirenka tik pabūti, pabendrauti ir gerai praleisti laisvalaikį – visi maksimaliai siekia aukščiausių tikslų. Jų kraujyje įaugęs tėvynės šauksmas.

Bet aišku, yra daug faktorių: traumos, klubų interesai. Nenori, negali – nevažiuoji. Bet čia jau trenerio ir žaidėjų reikalas – mūsų tikslas yra juos viskuo aprūpinti: draudimais, gyvenimo sąlygomis. Ir per paskutinius 5-10 metų negirdėjome jokių nusiskundimų. Kartais iškildavo sunkumų su draudimu, bet šias problemas išspręsdavome.

Bet rinktinė – ne klubas, niekas nėra verčiamas žaisti, nes visi šalies garbę gina už dyką. Pasakykite man nors vieną plaukiką, irkluotoją ar boksininką, kuris už dyką atstovauja šaliai čempionatuose – jiems taip sprendžiasi finansavimo klausimas ateityje. O dėl ko žaidžia krepšininkai? Tik dėl noro įsirašyti į istorinį puslapį. Nes visi prisimena tik tuos krepšininkus, kurie kažką yra laimėję. Bet ar iš tos garbės ką nors nusipirksi?

– Vis dažniau pasigirsta svarstymų, kad galbūt reikėtų aukoti šį Europos čempionatą ruošiantis ateičiai, nes jis neturės jokios reikšmės kovoje dėl vietos didesniuose turnyruose. D. Adomaitis kategoriškai su tuo nesutiko, o kokia būtų jūsų pozicija?

– Tai istorinė dalis ir galimybė laimėti medalį. Juk kitas Europos čempionatas bus tik 2021 metais, todėl abejoju, ar iš šios nueinančios kartos kas nors jame dalyvaus. O naujai kartai į jį dar reikės patekti. Mano mintis būtų: tai kodėl ne dabar čempionatą užbaigti aukšta gaida? Sidabras, sidabras – buvome arti titulo. Tokios pačios nuomonės yra ir turkai, ir ispanai, ir prancūzai. Iki atrankos turnyrų daugeliui žaidėjų tai gali būti paskutinis šansas žaisti rinktinėje, nes per langus ne visi paprasčiausiai sugebės atvažiuoti. Ypač iš NBA.

Kitas didelis tarptautinis turnyras bus pasaulio čempionatas 2019 metais, bet į jį jau reikės patekti – lauks ilgas ir sunkus kelias. Yra ir daugiau argumentų: juk 2018 metų vasara bus laisva – bus galima ilsėtis. Nepatekus į pasaulio čempionatą nuplaukia ir olimpinės žaidynės, todėl atsiranda net dvi laisvos vasaros. Man labai patiko Dainiaus Adomaičio žodžiai, kad nėra nesvarbių čempionatų. Kiekvienas krepšininkas atvažiuos su aukščiausiais tikslais, o ne tiesiog sudalyvauti.

Naujoji FIBA turnyrų sistema

– Koks rinktinei bus keliamas tikslas artėjančiame Europos čempionate?

– Logiškai mąstant, tai 1-5 vieta. Net ir pralaimėjus ketvirtfinalyje dar yra dėl ko kovoti, negalima nuleisti rankų. Bet čia tik mano nuomonė, nes vykdomojo komiteto narių pozicija gali būti kitokia. Juk federacija nėra Arvydas Sabonis ir Mindaugas Špokas – visi turi savo nuomones, kurias bandome suderinti.

– O kalbant apie D. Adomaičio kėdę, jeigu tikslas nebūtų įgyvendintas: iškart būtų galvojama apie permainas ar vertinti ketinate tik po viso olimpinio ciklo?

– Tikslas yra Tokijo olimpinės žaidynės. Kaip jį įgyvendins – čia yra ketverių metų planas, kaip ir buvo su Jonu Kazlausku. Taip yra todėl, kad tiek D. Adomaitis, tiek Mantas Šernius yra atsakingi už visą piramidę – jaunimo, studentų ir vyrų rinktines. Mūsų tikslas sustiprinti piramidės apačią, nes prieš tris metus visi pradėjo trimituoti, kad mūsų vaikai techniškai ir fiziškai atsilieka nuo visų europiečių ir mes tik taktiškai bandome juos užglaistyti. Pakeitimai atsirado tiek moksleivių lygoje (MKL), tiek rinktinių rengime. Džiaugiamės, kad prie mūsų programos prisideda vis daugiau su krepšiniu susijusių žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)