Lygiai prieš ketvirtį amžiaus, 1992-ų sausio 11-ą, televizijos eteryje buvo parodyta pirma Lietuvoje savaitinė ir tik krepšiniui skirta programa, kuri tęsėsi net dvi valandas. Tą pačią dieną iš Ispanijos, kur vyko ACB lygos „Žvaigždžių diena“ ir joje dalyvavo Arvydas Sabonis, sugrįžo Kauno „Žalgirio“ klubo bendro fizinio parengimo treneris Aleksandras Kosauskas ir atstovas ryšiams su užsieniu Arūnas Pakula, staiga miręs 2004-ų rudenį. Jie parsivežė ispaniškos „Žvaigždžių dienos“ rungtynių, kurių naudingiausiu žaidėju tapo Sabas ir buvo apdovanotas automobiliu, įrašą.

„Gaila, kad iš pirmos tiesioginės laidos liko vos vienos minutės įrašas, nes tuomet Lietuvos televizijos Kauno redakcija neturėjo galimybės išsaugoti. Tai padarė tuometinis Lietuvos sporto vadovas Zigmantas Motekaitis, kuris vėliau per klaidą netyčia ištrynė, ir liko tik laidos pabaiga“, - interneto svetainei kaunozurnalistai.lt papasakojo jau 25-erius metus šią programą ruošiantis redaktorius Vidas Mačiulis. - Gal kuris nors šalies krepšinio aistruolis 1992-ais įrašinėdavo mūsų tiesiogines laidas? Būtų įdomu visiems pažiūrėti, kaip tada Ispanijoje žaidė A. Sabonis, ką apie jį pasakojo A. Pakula, ir A. Kosauskas, nes kitų, netiesiogiai transliuotų laidų, turime originalus.“

Jubiliejinė laida daugiausiai paženklinta 1992-ų data, nes joje panaudota daug įdomios archyvinės medžiagos. Visų pirma, „Savaitraščio Kaunui“ žurnalistų surastų žaidėjų Algimanto Gedvilo ir Roko Bartkevičiaus susitikimas Kauno krepšinio mokykloje „Aisčiai“. Buvusiems berniukams iš pirmo interviu dabar jau 35-eri, patys augina dukras, džiaugiasi krepšiniu ir pirmuo savo treneriu Jurijumi Fiodorovu, kuris juos daug ko išmokė. Buvusi jo auklėtiniai nustebo, kad kaunietis treneris dabar rašo eilėraščius.

Prieš 25-erius metus laidoje kalbėjo ir vilnietis krepšininkas, studijuojantis JAV universitete, Artūras Karnišovas. Prieš ketvirtį amžiaus į pirmas FIBA organizuotas varžybas pakviestas Kęstutis Pilipauskas, dabar yra Lietuvos krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas (...).

Įdomu tai, kad šią laidą redaktoriui V. Mačiuliui padėjo rengti ir vesti žinomi krepšininkai Sergejus Jovaiša ir Lina Dambrauskaitė. Europos čempionė laidoje prisimena ir 1997-us, kai ji su Lietuvos moterų krepšinio rinktine buvo sutikta Karmėlavos oro uoste.

„Savo programoje jubiliejiniais metais mes dažnai sugrįšime į praeitį, palyginsime vakarykštį ir šiandieninį mūsų krepšinį, pateiksime anų dienų pašnekovų mintis, kurios, kartais atrodo, kad yra pasakytus šiandien“, - svetainei kaunozurnalistai.lt kalbėjo redaktorius V. Mačiulis. - (...) Praėjusių metų pavasarį, kai supratome, kad Lietuvos krepšinio federacijai (LKF) ir kitoms sportinėms organizacijoms televizijos laidos nereikalingos, buvome nusprendę po tūkstantosios atsisveikinti su programa „Krepšinio pasauliu“. Vadinasi, niekada nereikia sakyti: „Niekada“!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)