„Kai atvykstu į Vilnių, visuomet matau tą patį vaizdą – Eurolygos ar Europos taurės rungtynių reklamą. Lietuva – tai krepšinio rojus, – savo kalbą pradėjo 57-erių ispanas. – Šis mano vizitas nėra kažkuo ypatingas. Aš tiesiog kiekvieną savaitę aplankau Europos taurės turnyro komandas ir su jų vadovais diskutuoju, ką daryti toliau vystant mūsų viziją.“

O ji šią vasarą virto labai aiški – Eurolygos komercinės struktūros (ECA) nusprendė sukurti 40 komandų ratą, kurios varžytųsi dviejuose turnyruose: Eurolygoje (16) ir Europos taurės turnyre (24). Anot J. Bertomeu, toks žingsnis žengtas norint padidinti Europos krepšinio prestižą.

„Lietuvos rytas“ yra svarbi mūsų vizijos dalis. Kol kas jis yra Europos taurės turnyro dalyvis, bet ateityje tikriausiai žais ir Eurolygoje. Norime tęsti bendradarbiavimą tol, kol klubas norės būti mūsų šeimos dalimi“, – aiškino Eurolygos vadovas.

Vilniečiai kovo pabaigoje buvo vieni pirmųjų, kurie nepabijojo FIBA grasinimų ir su ECA vadovais sukirto dėl trejų metų sutarties, leisiančios jiems žaisti Europos taurės turnyre.

„Pasirinkome turnyrą ir jame žaisime. Mes – ne kekšė. Tikrai nekeisime savo sprendimo: jį priėmėme ir jo laikysimės“, – dar balandžio pabaigoje, kai Lietuvos krepšinio federacija (LKF) nusisuko nuo „Lietuvos ryto“, Krepšinis.lt pareiškė G. Vainauskas.

„Dėkoju, kad jie atsilaikė prieš FIBA ir LKF spaudimą ir savo valia pasirinko, kuriame turnyre nori žaisti. „Lietuvos rytą“ kaip pavyzdį naudoju kalbėdamas su kitų šalių komandų vadovais“, – komplimentus toliau žarstė ispanas.

FIBA visą vasarą spardėsi, grasino sankcijomis, „pašalino“ rinktines iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių, bet įsikišus Europos komisijai atsitraukė.

„Mes nekariaujame. 16 metų rengiame turnyrą, o FIBA užsigeidė to paties. Nežinau, kaip bus toliau, bet žinau faktą: FIBA bandė prisivilioti Eurolygos klubus – visi atsisakė, po to bandė persivilioti Europos taurės komandas – jos visos taip pat atsisakė. Tada jie žengė trečią žingsnį, pradėję grasinti rinktinėms. Bet tuomet juos padavėme į teismą ir laimėjome“, – karščiausius vasaros krepšinio įvykius iš savo pozicijos atpasakojo J. Bertomeu.

Nors tokiais veiksmais FIBA savo pagrindinio tikslo nepasiekė, tačiau žengė didelį žingsnį pirmyn – suskaldė Europos krepšinį.

Šiuo metu klubai rungtyniauja net keturiuose turnyruose. ECA organizuojamoje Eurolygoje žaidžia 16, o Europos taurės – 20 klubų (keturios Italijos komandos pasitraukė prieš pat startą). Tuo metu FIBA rengia Čempionų lygos (52 ekipos) ir savo Europos taurės (37 klubai) turnyrus.

„Mes norėjome išlaikyti aukštą krepšinio lygį, todėl ir nepriėmėme kitų komandų, kai atsisakė italai. Bet tiek Italijos, tiek Prancūzijos klubai dabar nėra patenkinti, nes FIBA turnyrų lygis yra žemas.

Žinote, mes norėjome su jais susitarti, daug ką jiems siūlėme, bet jie atsisakė. Susidarius tokiai situacijai mes nebeturime, ką su FIBA kalbėtis“, – kalbėjo J. Bartomeu, kuris, paklaustas, koks gali būti kitas FIBA žingsnis, tik skėsčiojo rankomis.

Ši suirutė Europos krepšinyje kilo, kuomet FIBA nusprendė pasekti FIFA pavyzdžiu: į stipriausius tarptautinius krepšinio turnyrus nacionalinės komandos pateks tik įveikusios atrankas, o jų kovos bus surengtos sezono eigoje. Bet NBA jau atsisakė išleisti savo žaidėjus, o ką darys Eurolyga?

„Mes niekada nedarėme kliūčių žaidėjams rungtyniauti rinktinėse. Bet dabar nacionalinėse komandos nebus NBA žaidėjų – kaip galima rengti turnyrus be geriausių žaidėjų? Tai nepriimtina. Bet jeigu FIBA nori rengti tokį turnyrą – tai jos atsakomybė.

Bet ar teisinga, kad už rinktinę norintis žaisti „Lietuvos ryto“ narys gali susilaukti sankcijų, o NBA lietuvis – ne?“, – retoriškai klausė J. Bertomeu, bandęs išsisukti nuo tikslaus atsakymo, tačiau akivaizdžiai parodęs, kad neketina taikstytis su FIBA užnoriais.

Be to, jis prisipažino, kad Eurolygos finalo ketverto metu apie visą susidariusią situaciją kalbėjosi ir su LKF prezidentu A. Saboniu.

„Federacija nepalaikė klubų: dėl to esu nusivylęs, bet nieko negaliu padaryti. Be to, net ne federacijos, kai FIBA uždraudė Ispanijai ir Lietuvai žaisti olimpiadoje, o Eurolyga apgynė rinktines teisme“, – akmenį į Lietuvos krepšinio legendos daržą metė J. Bertomeu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)