Mantas Kalnietis – 6 rungtynės, 32 min., 18 tšk., 7,5 rez. perd., 22 naud. bal.

Vienareikšmiškai geriausias Lietuvos rinktinės narys Rio žaidynėse. Be to, ir vienas geriausių visame krepšinio turnyre. Antradienį 30-ies metų jubiliejų minėsiantis gynėjas rezultatyviausiųjų sąraše užėmė šeštą vietą, pagal rezultatyvius perdavimus buvo pirmas, o pagal naudingumo balų vidurkį nusileido tik fantastišką sportinę formą vis dar demonstruojančiam Pau Gasoliui (23,1).

Per 32 minutes žaidėjas krepšį iš trijų taškų zonos atakuodavo 42,3 proc., iš dviejų – net 72,5 proc., o baudų metimus realizuodavo 81 proc. taiklumu.

Po tokio fantastiško pasirodymo Lietuvoje jau imta garsiai kalbėti, kad Manto vieta – NBA. Su Krepšinis.lt kalbėjęs lygos analitikas Davidas Aldridge'as tokios galimybės neatmetė, tačiau svarstė, kad ji realybe taptų tik tokią pačią sportinę formą pademonstravus ir sezono eigoje.

Ypatingą dėmesį amerikietis atkreipė į M. Kalniečio traumų priešistorę – per ateinančius metus jam svarbiausia įrodyti, kad jau yra visiškai sveikas ir jokios problemos įžaidėjo nebekankina.

O pasireikšti jis tikrai galės ir klube – vienerių metų ir 650 tūkst. eurų sutartį su Milano „Emporio Armani“ komanda turintis lietuvis Italijoje laukiamas išskėstomis rankomis. Nors madų sostinėje įsivažiuoti praėjusiame sezone Mantui sekėsi sunkiai, tačiau lemiamuose Italijos čempionato mūšiuose jis jau tapo vienu iš pagrindinių pergalių kalviu.

Už šį indėlį atsidėkojo ir „Emporio Armani“ klubas, savo gretose nusprendęs išlaikyti lietuvį, o ne kitą įžaidėją Oliverį Lafayette'ą. Artėjančiame sezone M. Kalnietis varžysis ne tik Italijos lygoje, bet ir Eurolygos turnyre.

Mantas Kalnietis bando įveikti varžovo gynybą

Adas Juškevičius – 3 rungtynės, 9 min., 3,3 tšk., 1,3 rez. perd., 2,7 naud. bal.

Vienintelis nacionalinės komandos narys, dar neturintis sutarties naujam sezonui. Savo noru bendradarbiavimą su Vilniaus „Lietuvos rytu“ nutraukęs ir užsienyje komandos ieškantis 27-erių metų gynėjas dar iki Rio žaidynių atmetė kelis pasiūlymus, o ir sugrįžęs į Lietuvą dar nėra tikras dėl savo ateities.

Kortas galėjo sumaišyti ir ne itin sėkmingas pasirodymas olimpiadoje. Pirmoje pasirengimo ciklo dalyje įspūdingą formą demonstravęs 194 cm ūgio kaunietis po nesėkmingų pasirodymų prieš Ispanijos rinktinę prarado Jono Kazlausko pasitikėjimą, todėl ant „Carioca 1“ arenos parketo išbėgo vos tris kartus. Mažiau galimybių sulaukė tik veteranas Robertas Javtokas.

Grįžęs į Lietuvą A. Juškevičius laiką leido su žmona ir neseniai pasaulį išvydusiu naujagimiu, o rugpjūčio pabaigoje sulaukė Rimo Kurtinaičio pasiūlymo. Tiesa, jo nepriėmė.

„Mane nuvylė kai kurie krepšininkai, kuriems siūliau prisijungti treniruotis: mes duodame maitinimą, viešbutį, trenerius. Klubų dar neturi nei Adas Juškevičius, nei Arvydas Eitutavičius, bet jie atsisakė su mumis treniruotis, nes, matyt, ir taip viską moka. Čia jų tokia asmeninė tobulėjimo rūšis.

Beje, tokio žaidėjo – metiko – kaip Adas ir ieškau. Tačiau jo į komandą dabar jau tikrai nekviesiu“, – neseniai Krepšinis.lt pasakojo naujasis Kantu „Acqua Vitasnella“ vairininkas.

Šią progą praradęs krepšininkas ir toliau užsiima paieškomis, bet atskleisti, ar jos vaisingos – nenorėjo. Bet faktas aiškus – oficialiai lietuvis vis dar yra bedarbis.

Adas Juškevičius

Jonas Mačiulis – 6 rungtynės, 25 min., 9,5 tšk., 4 atk. kam., 8 naud. bal.

Po fantastiško Europos krepšinio čempionato 2015-aisias Jonas Mačiulis į rinktinę sugrįžo po ilgo sezono Ispanijoje, tačiau tryško noru padėti nacionalinei komandai. Rio žaidynėse 31-erių metų puolėjas pagal rezultatyvumą buvo trečias rinktinės žaidėjas, o už savo kovingumą susilaukė ir kelių ekspertų pagyrų.

Nors lemiamais rungtynių momentais ne visada sekdavosi išgelbėti komandą, o ir pataikymas kiek šlubavo (35,7 proc. dvit. ir 37 proc. trit.), tačiau 198 cm ūgio žaidėjas individualiai buvo vienas tvirčiausių J. Kazlausko ramsčių.

Prieš olimpines žaidynes su Madrido „Real“ ekipa dėl dar dvejų metų bendradarbiavimo sutaręs J. Mačiulis „Karališkajame“ klube tikriausiai vėl turės glaistyti skyles gynyboje, tačiau, kaip ir pernai, ne vieną ir ne du kartus sunkiose situacijose temps Ispanijos čempionus iš duobės imdamasis lyderio vaidmens ir puolime.

Jonas Mačiulis

Renaldas Seibutis – 6 rungtynės, 22 min., 7,8 tšk., 2 rez. perd., 9,5 naud. bal.

Juodadarbis gynėjas, jau ne pirmus metus bandęs kamšyti didžiausią Lietuvos rinktinės skylę įžaidėjo pozicijoje. Atakas pradėdavo ir M. Kalniečiui ilsintis ant suoliuko, ir šiam besistengiant ištrūkti iš varžovų gynybos gniaužtų. Pats sėkmingai atakuodavo tiek iš dviejų (57,1 proc.), tiek iš trijų taškų (46,2 proc.) zonos, o sunkiais komandai momentais drąsiai imdavosi iniciatyvos.

Pavyzdžiui, grupės etapo akistatoje su Argentina vien per paskutinę ketvirto kėlinio minutę, kai varžovai lipo ant kulnų, pelnė visus 7 komandos taškus.

Šarūnas Jasikevičius Renaldui, kaip ir kitiems „Žalgirio“ olimpiečiams, prie Kauno ekipos treniruočių leido prisijungti kiek vėliau – rugsėjo pirmomis dienomis. Kiek pailsėjęs iš Šventosios kilęs krepšininkas antrus metus iš eilės sieks pasipuošti LKL aukso žiedu ir grumsis naujo formato Eurolygoje.

Tiesa, dėl laiko aikštėje teks paprakaituoti, nes „Žalgirio“ gynėjų grandis šiemet – kaip reikiant pripildyta. Joje yra sugrįžęs Artūras Milaknis, per dvi pozicijas galintys žaisti naujokai Kevinas Pangosas iš Kanados ir prancūzas Leo Westermannas ar tas pats vasarą tobulėjimui paskyręs jaunasis Lukas Lekavičius.

Renaldas Seibutis

Domantas Sabonis – 6 rungtynės, 19 min., 5,5 tšk., 4,5 atk. kam., 6 naud. bal.

Nuo atsarginio Europos čempionate – iki vieno svarbiausių bokštų olimpinėse žaidynėse. Legendinio Arvydo Sabonio sūnus, net ir būdamas vos 20-ies metų, sulaukė J. Kazlausko pasitikėjimo – pagal aikštėje praleistas minutes buvo šeštas rinktinės žaidėjas.

Nors taiklumas nebuvo pats įspūdingiausias (41,4 proc. dvit. ir vos 16,7 proc. trit.), o ir gynyboje dar karts nuo karto pažioplinėdavo, tačiau progresas matėsi plika akimi. Tai turėjo pastebėti ir Oklahomos „Thunder“ komandos vadovai bei treneriai, kurie turėtų suteikti šansą jaunajam Lietuvos talentui.

„Manau, kad Sabonis turi gerus šansus, nes pateko į gerą komandą. „Thunder“ turi savitą tradiciją ir savus tikslus, todėl Domantas turėtų itin tikti šiai sistemai. Spėčiau, kad savo progų jis sulauks iš karto. Sabonis tikrai turi geras perspektyvas NBA lygoje“, – gražią ateitį Lietuvos talentui piešė NBA TV ir ESPN televizijose anksčiau dirbęs žurnalistas D. Aldridge'as.

Tiesa, savo žaidimo laiką teks užsitarnauti: Stevenas Adamsas, Nickas Collisonas, Ersanas Ilyasova, Enesas Kanteris, Mitchas McGary, Nazras Mohammedas ir ekipą naujai papildęs Joffrey Lauvergne – gana ilgas sąrašas aukštaūgių, iš kurių be D. Sabonio rinktis galės treneris Billy Donovanas.

Domantas Sabonis

Antanas Kavaliauskas – 5 rungtynės, 9 min., 4,4 tšk., 1,2 atk. kam., 4,8 naud. bal.

Olimpinėse žaidynėse tik epizodiškai, bet gana naudingai ant parketo žengdavęs 208 cm ūgio centras grįžęs į Lietuvą oficialiai paliko „Lietuvos ryto“ komandą ir persikėlė į kitą barikadų pusę – „Žalgirį“. Negana to, kad tokie žaidėjų žingsniai visuomet vadinami „bombomis“, žibalo į ugnį įpylė kategoriška Antano citata, iš jo lūpų nuskambėjusi praėjusiais metais.

„Galiu užtikrinti, niekada nežaisiu Kauno „Žalgiryje“, – ilgalaikę sutartį su sostinės ekipa pasirašęs tuomet visiškai rimtu veidu rėžė 31-erių vilnietis.

Bet viskas apsivertė aukštyn kojomis, kuomet „Lietuvos rytui“ teko susiveržti diržus ir klubas nusprendė kapitonui rasti naują darbovietę. Taip centrą dar praėjusią vasarą medžiojęs „Žalgiris“ įsigijo didžiausią savo amžino varžovo ginklą. Kaune artėjančius dvejus metus A. Kavaliauskas uždirbs apie 270 tūkst. eurų per sezoną.

Bet tokia didžiulė investicija nereiškia, kad vieta aikštėje jam garantuota, nes po krepšiu – gana nemažos pajėgos: čia yra ir Paulius Jankūnas, ir Brockas Motumas, ir jaunasis vokietis Isaiah Hartensteinas, ir naujokas Augusto Lima ar tas pats R. Javtokas.

Antanas Kavaliauskas

Paulius Jankūnas – 6 rungtynės, 18 min., 8,2 tšk., 3,8 atk. kam., 9,7 naud. bal.

Tylusis aukštaūgis rinktinėje vėl vaidino svarbų vaidmenį, o J. Kazlauskas jam specialių užduočių patikėdavo ne tik puolime, tačiau ir gynyboje. Tačiau 32-ejų metų kauniečio žaidimo laiką kaip reikiant apkarpydavo pražangos – kartu su Jonu Valančiūnu jis taisykles pažeisdavo dažniausiai – vidutiniškai po 2,8 karto.

Apmaudžiausia, kad nemažai pražangų P. Jankūnas gaudavo puolime – FIBA teisėjai netoleravo jo firminio judesio alkūne, kurio padedamas aukštaūgis prasiskindavo kelią link krepšio.

LKL rekordininkas, savo kraityje jau turintis net 10 čempiono žiedų, ir toliau gins žaliai-baltų garbę. Naujajame sezone jis ir vėl bus vienu kauniečių lyderiu, tačiau klausimas, ar pavyks pakartoti vieną geriausių karjeros sezonų Eurolygoje.

Visgi net 14-liktus metus stipriausioje Senojo žemyno krepšinio lygoje rungtyniausiantis Jankis pagal asmeninius statistinius rodiklius Eurolygos rekordininkų sąraše turėtų aplenkti ne vieną legendą.

Paulius Jankūnas

Robertas Javtokas – 2 rungtynės, 7 min., 0 tšk., 0 atk. kam., 0,5 rez. perd., 1 naud. bal.

36-erių veteranas į Rio de Žaneirą vyko su svajone laimėti vienintelį savo kolekcijoje trūkstamą medalį, o jai neišsipildžius iškart paskelbė apie karjeros pabaigą vilkint rinktinės marškinėlius. Net 15-lika vasarų rinktinei skyręs centras šį kartą J. Kazlausko schemose praktiškai nefigūravo – per visas žaidynes ant parketo žengė vos dviejuose susitikimuose, kuriuose iš viso žaidė 14 minučių, nė karto nemetė į krepšį, atkovojo ir perėmė po 1 kamuolį, atliko 2 blokus ir 5 pražangas bei porą sykių suklydo.

Sezono metu patirtą pėdos lūžį išsigydžiusio Robio sezonas „Žalgiryje“, su kuriuo vasarą sutartį pratęsė dar metams, taip pat turėtų būti paskutinis. O pažvelgus į kauniečių priekinę liniją, galima daryti išvadą, kad tokio didelio vaidmens kaip pernai jis nebeturės.

Sigitas Kavaliauskas ir Robertas Javtokas

Jonas Valančiūnas – 6 rungtynės, 24 min., 6,7 tšk., 7 atk. kam., 8,5 naud. bal.

Jonas Valančiūnas akivaizdžiai susirgo žvaigždžių liga. Ją visi persirgome. Jonui linkiu kuo greičiau pasveikti, nes jis turi būti rinktinės vedlys“, – žodžių į vatą nevyniojo R. Kurtinaitis.

Ryškiausiai Lietuvos krepšinio žvaigždei visos olimpiados metu kamuolys tiesiog slydo iš rankų, o patrigubintas varžovų dėmesys varė į neviltį.

6,7 taško, 7 atkovoti kamuoliai, 2,8 pražangos, 2,2 klaidos, vos 39 proc. pataikymas iš dviejų taškų zonos ir 8,5 naudingumo balo – 213 cm ūgio uteniškis nė iš tolo nepriminė aukščiausio lygio vidurio puolėjo.

„Nesusitvarkiau savo paties galvoje. Perdegiau. Atrodo, norėjau, bet nepadariau. Turnyras man buvo labai blogas“, – galvą kraipė pats 24-erių metų žaidėjas.

Po tokio pasirodymo kiek sunerimo ir Toronto „Raptors“ sirgaliai. Bet ne komandos treneris Dwane'as Casey, kuris viešai pareiškė, jog vis dar tiki, kad Jonas gali tapti NBA žvaigžde. Tiesa, specialistas norėtų, kad šį potencialą JV pademonstruotų jau artėjančiame sezone.

Ir viskas – paties J. Valančiūno rankose. Tik klausimas, kaip jis susitvarkys su spaudimu. Nors po nuviliančio pasirodymo Rio žaidynėse motyvacija užtildyti visus kritikus turėtų būti dvigubai, jei ne trigubai, didesnė.

Alade Aminu, Jonas Valančiūnas, Al-Farouq Aminu

Mindaugas Kuzminskas – 6 rungtynės, 23 min., 10,8 tšk., 4,5 atk. kam., 11 naud. bal.

Olimpinio debiutanto žvaigždė Lietuvos komandoje buvo viena ryškiausių – antras rinktinėje jis buvo tiek pagal pelnytus taškus, tiek pagal naudingumą, o iš žaidimo atakuodavo gana pavydėtinu taiklumu: tikslą pasiekė 35 proc. tritaškių ir net 66,7 proc. dvitaškių.

Geriausią savo tarptautinį turnyrą sužaidęs 26-erių puolėjas pademonstravo potencialą, kurį įžvelgė Niujorko „Knicks“ klubo vadovai ir treneriai. Su šia ekipa Kūzia vasarą pasirašė dvejų metų ir 6 mln. JAV dolerių vertės sutartį,

„Kažkieno pabaiga yra kažkieno pradžia. Baigėsi atostogos, tačiau prasideda visiškai naujas etapas, apie kurį svajojau“, – feisbuke rašė dar penktadienį į Niujorką išskridęs lietuvis.

Bet sutarties pasirašymas M. Kuzminskui lengvo gyvenimo kitapus Atlanto negarantuoja. Konkurencija dėl minučių aikštėje bus itin arši, o joje M. Kuzminsko „varžovais“ bus ne tik lygos žvaigždė C. Anthony, bet ir 27 mln. JAV dolerių per ketverius metus uždirbsiantis Lance'as Thomasas.

„Nepasakyčiau, kad jam bus sunku – Niujorko komanda žaidžia pagal trikampio sistemą, todėl Mindaugas gali duoti naudos. Tik nematau galimybių jam iš karto gauti žaidimo laiko. Manau, kad jis rungtyniaus mažiau nei Sabonis, bet tikrai bus įtrauktas į rotaciją ir gaus savo progų. Galbūt Mindaugas nežais kiekvienose rungtynėse, tačiau tikrai sulauks šanso“, – puolėjo galimybes vertino NBA analitikas D. Aldridge'as.

Mindaugas Kuzminskas, Jonas Kazlauskas

Marius Grigonis – 6 rungtynės, 17 min., 2,5 tšk., 1,3 rez. perd., 2,2 naud. bal.

Brandžiu žaidimu vos po pirmos vasaros į rinktinės dvyliktuką įsiveržęs 22-ejų gynėjas nemažai J. Kazlausko užduočių vykdė ir olimpiniame turnyre. Nors Marius pasirengimo cikle užsirekomendavo kaip patikimas snaiperis, Rio jam dažniau tekdavo gynyboje plušėti su varžovų komandų lyderiais.

Ir savo užduotis atlikti sekdavosi tikrai neblogai – tai iliustruoja trenerio jam skirtas 17 minučių vidurkis. Nors taikiklis Brazilijoje ir buvo kaip reikiant nusimušęs – tikslą pasiekė vos 6,2 proc. tolimų metimų – jaunuoliui iš Kauno jau piešiama graži karjera nacionalinėje komandoje.

Manresos ICL gretose pastaruosius trejus metus patobulėjęs gynėjas nusprendė Ispanijos nepalikti ir toliau rungtyniauti stipriausiame Europos nacionaliniame čempionate. Dar prieš olimpiadą M. Grigonis su Tenerifės „Iberostar“ klubo vadovais rankomis sukirto dėl sutarties pagal formulę „2+1“.

Kad gali būti lyderiu, 198 cm ūgio snaiperis įrodė jau debiutinėse rungtynėse, kuomet pakilęs nuo atsarginių žaidėjų suolelio per 20 minučių tapo rezultatyviausiu komandos žaidėju. Į Las Palmaso „Gran Canaria“ krepšį lietuvis įmetė 13 taškų (2/3 dvit., 1/4 trit., 6/7 baud. met.), be to, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 7 varžovų pražangas.

Nors Tenerifės komanda nėra tarp Europos elitinių klubų, tačiau Mariaus karjeroje ši stotelė yra žingsnis į priekį, nes jis pirmą kartą žais Europos turnyre – be Ispanijos ACB krepšinio lygos kovų, savo jėgas krepšininkas dar išmėgins ir naujai įkurtoje FIBA Čempionų lygoje.

Marius Grigonis, Ike Diogu

Vaidas Kariniauskas – 5 rungtynės, 9 min., 2 tšk., 0,8 rez. perd., 0,8 naud. bal.

Daugelio iš anksto nurašytas, bet paskutinę akimirką į olimpinį dvyliktuką įšokęs netradicinio ūgio įžaidėjas Rio žaidynėse stebuklų nepademonstravo, tačiau įgyvendino pagrindinį jam keltą tikslą – leisdavo pailsėti M. Kalniečiui.

Visgi vien žaidimas olimpinėse žaidynėse 22-ejų metų kauniečiui leido pasikelti savo vertę: praėjusiame sezone tik antroje Graikijos lygoje žaidęs gynėjas sulaukė R. Kurtinaičio kvietimo prisijungti prie Kantu komandos. Italų ekipa ateinančiame sezone varžysis ne tik nacionalinėse pirmenybėse, bet veikiausiai ir Europos taurės turnyre.

Po reikliojo Lietuvos krepšinio specialisto sparnu Vaidas turėtų jaustis gana saugiai, o ir patirtis žaidžiant aukščiausiame lygyje jam turėtų padėti dar labiau atskleisti savo potencialą.

Vaidas Kariniauskas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)